Skocz do zawartości
IGNORED

DartZeel NHB-108 to prawie Studer A68

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem ostatnio chińskiego klona DartZeela NHB-108 , którego nieco zmodyfikowano i wzmocniono.

Gra wspaniale - barwniej niż Gryphon Callisto 2200 .

Trafiłem na wątek w którym wskazano ,że DartZeel to trochę zmodyfikowany Studer A68 !!!

Zamiast tradycyjnego podwójnego wtórnika emiterowego zastosowano moim zdaniem przekombinowany układ wyjściowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

image.thumb.png.d98e9317b2ca1ca4ceef2ca7d7147e4e.png

image.thumb.png.26cf2e0bb494969cbff9227225d92570.png

zobaczcie jak podobny koncepcyjnie jest wzmacniacz Giesbertsa , który mimo prostoty gra wyśmienicie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/167496-dartzeel-nhb-108-to-prawie-studer-a68/
Godzinę temu, Bogdan napisał:

Gra wspaniale - barwniej niż Gryphon Callisto 2200 .

Nie możliwe, przecież Callisto to hi-end nad hi-endami

1 godzinę temu, Bogdan napisał:

Ukryta Zawartość

zobaczcie jak podobny koncepcyjnie jest wzmacniacz Giesbertsa , który mimo prostoty gra wyśmienicie.

Tylko że w tym wypadku mamy do czynienia z inna topologią bo składowa stała jest odcięta kondensatorami.

Wszystkie wzmacniacze których schematy tu umieściłeś mają sprzężenie prądowe.

Ukryta Zawartość

Kacapia WON za Don !!!!

Gryphon gra znakomicie, ale ciemniej i mniej barwnie niż klon DartZeela, do jasnych kolumn Gryphon lepszy a do ciemnych DartZeel

Edytowane przez Bogdan
W dniu 24.06.2024 o 23:31, Bogdan napisał:

Gryphon gra znakomicie, ale ciemniej i mniej barwnie niż klon DartZeela, do jasnych kolumn Gryphon lepszy a do ciemnych DartZeel

Jak wygląda przestrzeń i stereofonia jaką prezentuje ten klon DartZeela NHB-108 w porównaniu do Callisto 2200 ?

11 godzin temu, eposm22 napisał:

Hej kolego podeślesz linka którego klona i skąd kupiłeś. Jaki ogólny koszt zakupu. 

Pozdro 

Jest sporo klonów na Aliexpress w różnych cenach.

Właśnie ta różnorodność powoduje że można wtopić ... Albo trafić na perełke.

Szukam właśnie takiej  niedrogiej perełki do ogrody, ktorą buduje na audaxach serii hm i wysokotonowym morel supreme

Edytowane przez eposm22

Ukryta Zawartość

uwaga wersja mocniejsza to D5 PRO

mój jest do kupienia po kosztach , bo wbudowuję tego klona na chińskich płytkach do Primare SPA20 , więc nie ma sensu dublować i blokować kasy. mój klon pograł z 20-30  godzin , więc przynajmniej przetestowany. 

Ukryta Zawartość

Po tygodniu słuchania na gryphonie nie wytrzymałem i znów przełączyłem na klona Dartzeela i powiem wam, że gryphon przy nim brzmi szaro i bezbrawnie.... różnica jest niesamowita. Hmm , dziwne doświadczenie - w każdym aspekcie DZ jest barwniejszy, pełniejszy, bardziej soczysty... myślałem , że callisto 2200 to już mój wzmacniacz docelowy.... 

W dniu 5.07.2024 o 21:26, Bogdan napisał:

Po tygodniu słuchania na gryphonie nie wytrzymałem i znów przełączyłem na klona Dartzeela i powiem wam, że gryphon przy nim brzmi szaro i bezbrawnie.... różnica jest niesamowita.

niemożliwe! przecież Callisto 2200 ma wszystko pod sobą.

Bogdan "nabijam" się z Ciebie bo przecież nie tak dawno twierdziłeś inaczej.

Kolega ma klona, tylko z trochę lepszy zasilaniem.
Pomagałem mu go przerabiać.
Można sobie o nim poczytać tutaj:

Ukryta Zawartość

Największa zmiana w dźwięku na plus po wymianie transformatorów zasilających.

W dniu 8.07.2024 o 08:09, Bogdan napisał:

W moim obecnym systemie wygrywa DartZeel

Bogdan,
Proponuję zrób zasilanie dual mono do niego i popatrz na transformatory od Ogonowskiego.
Ja byłem bardzo zdziwiony co one zrobiły z dźwiękiem na plus.

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...
W dniu 4.07.2024 o 13:31, Bogdan napisał:

Ukryta Zawartość

uwaga wersja mocniejsza to D5 PRO

mój jest do kupienia po kosztach , bo wbudowuję tego klona na chińskich płytkach do Primare SPA20 , więc nie ma sensu dublować i blokować kasy. mój klon pograł z 20-30  godzin , więc przynajmniej przetestowany. 

Rozważasz jeszcze sprzedaż - czy już nieaktualne.....?

Ukryta Zawartość

Opublikowano (edytowane)

Sprzedałem jakiś czas temu. Trzeba coś wybrać . Wybrałem oryginalnego Gryphona niż chińskiego klona , choć nie zmienia to wiele w odbiorze grania. Nie ,jest różnica , w Gryphonie zastosowałem bufory na opa627 za regulacją głośności i to poprawiło brzmienie , "otworzyło " je odrobinkę :-)

Edytowane przez Bogdan
  • 3 tygodnie później...
W dniu 9.02.2025 o 11:54, Bogdan napisał:

Sprzedałem jakiś czas temu. Trzeba coś wybrać . Wybrałem oryginalnego Gryphona niż chińskiego klona , choć nie zmienia to wiele w odbiorze grania. Nie ,jest różnica , w Gryphonie zastosowałem bufory na opa627 za regulacją głośności i to poprawiło brzmienie , "otworzyło " je odrobinkę 🙂

W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak zamówienie bezpośrednio od Pana chińczyka.... Zastanawia mnie tylko ile cła dowalą za przesyłkę.... Jak było w Twoim przypadku?

• 4 tygodnie później...
W dniu 2.03.2025 o 21:27, wyspa40 napisał:

W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak zamówienie bezpośrednio od Pana chińczyka.... Zastanawia mnie tylko ile cła dowalą za przesyłkę.... Jak było w Twoim przypadku?

Witam, właśnie odebrałem kilka dni temu ten wzmacniacz. Cło DHL policzył 246zł ale Chińczycy obniżyli wartość na deklaracji ma 260$. Miła niespodzianka mnie spotkała bo zamówiłem tańsza wersję a dostałem tą BC. Gra jak na razie tak że nie mogę się oderwać od słuchania. Tylko jedno ale mam, robi się bardzo gorący nie wiem jak ja latem będę słuchać tego grzejnika.