Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer czy kolumny Yamaha r-n602

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono.

Proszę o poradę. Posiadam zestaw Yamaha r-n602 z monitorami Tesi 261. Grą to całkiem zacnie, ale brakuje mi trochę basu. Myślałem nad zakupem subwoofera np Rel t5. Ale teraz zastanawiam się czy nie lepiej by było wymienić na kolumny podłogowe np: Pylon Audio Sapphire 25. Bo chyba na monitorach nie jestem w stanie uzyskać takiej głębi? Wiem że dźwięk jest trochę techniczny ale nie chcę zmienić yamahy. Cała rodzina korzysta z jej funkcji. Pomieszczenie około 23m2.

Co byście doradzili? Czy dobrze dumam? Może jakieś propozycje?

Z góry dziękuję za pomoc. 
Z poważaniem Paweł 

https://www.audiostereo.pl/topic/167489-subwoofer-czy-kolumny-yamaha-r-n602/

Ja bym spróbował najpierw opcji suba wypożyczyć na odsłuchy w domu, tak jest najlepiej. A dopiero wtedy szedł w dalszy obrany przez ciebie kierunku, być może nawet z podłogówkami stwierdzisz ze sub jest tobie potrzebny tylko do niższych zakresów.

Music is my Religion.

Jeśli brakowało trochę basu, to zdecydowanie Pylony. Basu powinno wystarczyć a odpadają kłopoty z integracją dwóch oddzielnych elementów. To bywa często nie tylko dość kłopotliwe ale czasochłonne, bo o przestawianiu mebli nie wspomnę. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Proponuję najpierw to co napisał @kojotte. Trzeba brać też pod uwagę, że podłogówki mogą znacznie mocniej obciążyć Yamahę i niby będzie mocniejszy bas ale całościowo efekt może być nie satysfakcjonujący. Nie należy być pewnym czy końcówka mocy tej Yamahy po prostu da radę, czy dźwięk nie straci drive u. Tym bardziej że pomieszczenie jest spore. 

Proponuję najpierw to co napisał [mention=79248]kojotte[/mention]. Trzeba brać też pod uwagę, że podłogówki mogą znacznie mocniej obciążyć Yamahę i niby będzie mocniejszy bas ale całościowo efekt może być nie satysfakcjonujący. Nie należy być pewnym czy końcówka mocy tej Yamahy po prostu da radę, czy dźwięk nie straci drive u. Tym bardziej że pomieszczenie jest spore. 

To jest bez sensu.
Podlaczenie dodatkowego subwoofera nie odciazy wzmacniacza napedzajacego glowne glosniki. Chyba ze ta yamaha ma filrowane wyjscie glosnikowe (filtr gornoprzepustowy)
11 minut temu, xajas napisał:

To jest bez sensu.
Podlaczenie dodatkowego subwoofera nie odciazy wzmacniacza napedzajacego glowne glosniki. Chyba ze ta yamaha ma filrowane wyjscie glosnikowe (filtr gornoprzepustowy)

Zazwyczaj, gdy nie ma suba to podkręca się bas na wzmacniaczu, a to go znacznie obciąża. Filtr byłby niewątpliwie lepszym rozwiązaniem. Proszę zauważyć, że podłogówki często mają dużo większe wymagania prądowe od małych monitorów. 

Zazwyczaj, gdy nie ma suba to podkręca się bas na wzmacniaczu, a to go znacznie obciąża. Filtr byłby niewątpliwie lepszym rozwiązaniem. Proszę zauważyć, że podłogówki często mają dużo większe wymagania prądowe od małych monitorów. 

Podkrecanie basu za wiele nie pomoze, bo subwoofer odtwarzs „inny“ bas, niz te podlogowki.

I jest dokladnie na opak, podlogowki maja przewaznie wieksza skutecznosc niz male pierdziawki, wiec maja MNIEJSZE wymagania pradowe

Bez sensu jest rozpatrywanie kolumn podłogowych do tego amplitunera. Żeby wykrzesać pełnię możliwości z kolumn niezbędne jest dobre wzmocnienie. A ta Yamaha tego nie ma. Jak nie ma basu tak nie będzie. A przy bardziej wymagających kolumnach na deser siądzie dynamika. Odsłuchaj konfiguracji 2.1 bo to jedyne sensowne wyjście w obecnej sytuacji. I wcale nie jest tak trudne zgranie kolumn z subwooferem zwłaszcza przy takim secie.

Ciekawe opinie przy zmierzonych w AUDIO 155 W na 4 Ohm ; jasne, że dając dopał 250 W może być lepiej. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ano wlasnie. To demonizowanie „pradozernosci“ zestawow glosnikowych i domniemanej wymaganej mocy, to choroba tego forum

Popatrzcie na dobrej klasy lampki majace kilka-, kilkanascie watt, albo takie mikrusy jak Naim, Mission/Cyrus i wiele innych, majacych kilkadziesiat watt, a mimo to znakomicie brzmiacych. I co? Nie „wykorzystuja potencjalu“ glosnikow?

Godzinę temu, xajas napisał:

Popatrzcie na dobrej klasy lampki majace kilka-, kilkanascie watt,

Tłumaczone sto razy, trzeba wytłumaczyć po raz sto pierwszy.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

W dniu 22.06.2024 o 21:44, Papuluswielki napisał:

Witam szanowne grono.

Proszę o poradę. Posiadam zestaw Yamaha r-n602 z monitorami Tesi 261. Grą to całkiem zacnie, ale brakuje mi trochę basu. Myślałem nad zakupem subwoofera np Rel t5. Ale teraz zastanawiam się czy nie lepiej by było wymienić na kolumny podłogowe np: Pylon Audio Sapphire 25. Bo chyba na monitorach nie jestem w stanie uzyskać takiej głębi? Wiem że dźwięk jest trochę techniczny ale nie chcę zmienić yamahy. Cała rodzina korzysta z jej funkcji. Pomieszczenie około 23m2.

Z poważaniem Paweł 

Moim zdaniem kolumny z dużymi wooferami czyli 2x20cm na kolumnę.

W dniu 22.06.2024 o 21:44, Papuluswielki napisał:

Witam szanowne grono.

Z poważaniem Paweł 

Jeżeli bierzesz pod uwagę kolumny podłogowe to warto posłuchać kilku modeli. Najlepiej jakbyś podjechał tam gdzie mają Indianę tak aby mogli Ci zaprezentować Tesi + sub vs podłogówki. Sam wtedy ocenisz jaki kierunek obrać. 

Yamaha sobie poradzi w podłogówkami więc nie musisz się o to martwić.

Wymieniając kolumny uzyskasz coś więcej niż tylko dolny bas. 

Jest szansa że poprawisz także górny i środkowy zakres choć to też uzależnione jest od modeli które byś wybrał. 

Z drugiej strony jeżeli kluczem dla ciebie jest uzyskanie niskiego mięsistego czystego basu to jest szansa że w tym budżecie nie uzyskasz go na tej elektronice. 

Sprawdziłbym osobiście obie propozycję i wybrał dla siebie. 

Ja jestem za wymianą kolumn

Nawet Zensor 5 byłby dobrym wyborem, to kwestia dostępności. Ceny niższe niż Pylonów a jakość też dobra. 

Gość

(Konto usunięte)
23 godziny temu, daniel-de napisał:

I wcale nie jest tak trudne zgranie kolumn z subwooferem zwłaszcza przy takim secie.

🙂

pokaż jak Ty to robisz

12 minut temu, audioburak napisał:

Nawet Zensor 5 byłby dobrym wyborem, to kwestia dostępności. Ceny niższe niż Pylonów a jakość też dobra. 

a skąd to wiesz?

23 godziny temu, daniel-de napisał:

przy bardziej wymagających kolumnach na deser siądzie dynamika.

Ale podłogówki są mniej wymagające od monitorów (porównuję w ramach tej samej serii).

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

50 minut temu, slawek.xm napisał:

pokaż jak Ty to robisz

Powiedz mi kto przy takim sprzęcie, który ma mnóstwo niedoskonałości a do tego zwykle dochodzi nieidealna akustyka pomieszczenia będzie przejmował się, że ma nieidealnie zgrany subwoofer. Myślisz, że ktoś będzie robił pomiary mając amplituner z 2 tys? Wystarczy poświęcić trochę czasu i metodą prób i błędów ustawić suba tak jak subiektywnie uzna ktoś, że gra najlepiej. A w obecnych subach aplikacje bardzo w tym pomagają. Ja często zmieniam korekcję akustyki i mimo, że na papierze jest ideał to upodobania mam zupełnie inne. Ktoś lubi płaską charakterystykę a ktoś podbija tam gdzie już jest podbite. Kto powiedział, że w teorii idealne zgranie suba z kolumnami ma się każdemu podobać? Każdy słucha tak jak chce i czego chce. W audio nie ma dogmatów.

53 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ale podłogówki są mniej wymagające od monitorów (porównuję w ramach tej samej serii).

Nie w tym rzecz i nie zawsze. Często kolumny podłogowe mają inną konstrukcję głośników i zawsze inne strojenie. Podstawa do wydajny wzmacniacz a nie cherlawy amplituner. Kiedyś wieki temu miałem podobny kłopot. Cherlawy bas próbowałem leczyć kolumnami. Im większe były tym gorzej brzmiały. Problem nie tkwił w kolumnach a w amplitunerze. Po zakupie przyzwoitego wzmacniacza problem się rozwiązał a kolumny zaczęły grać. Im lepszy wzmacniacz tym lepsze kolumny.

a ja twierdze na odwrót im lepsze kolumny tym mniej na wzmacniacz a efekt i tak wiekszy

ilu ludzi tyle opinii ..... tylko kolumny to muszą być kolumny z prawdziwego zdarzenia, na głosnikach odpowiednich jakościowo a nie ''pylon'' 😉

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, daniel-de napisał:

Powiedz mi kto przy takim sprzęcie, który ma mnóstwo niedoskonałości a do tego zwykle dochodzi nieidealna akustyka pomieszczenia będzie przejmował się, że ma nieidealnie zgrany subwoofer. Myślisz, że ktoś będzie robił pomiary mając amplituner z 2 tys? Wystarczy poświęcić trochę czasu i metodą prób i błędów ustawić suba tak jak subiektywnie uzna ktoś, że gra najlepiej. A w obecnych subach aplikacje bardzo w tym pomagają. Ja często zmieniam korekcję akustyki i mimo, że na papierze jest ideał to upodobania mam zupełnie inne. Ktoś lubi płaską charakterystykę a ktoś podbija tam gdzie już jest podbite. Kto powiedział, że w teorii idealne zgranie suba z kolumnami ma się każdemu podobać? Każdy słucha tak jak chce i czego chce. W audio nie ma dogmatów.

ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Nie jest tak.

Są zarówno podłogówki jak i monitory wymagające sporej wydajności wzmacniacza

teoretyczne można przyjąc , że to monitory będą mniej wymagające

ze względu na to , że midwoofer gra większość pasma, które wymaga mocy i przy 2-way impedancja najczęściej jest znacznie bardziej przyjazna wzmacniaczowi niż kolumna 2,5wayczy 3-way

poza tym pisząc o monitorach łatwych mam na myśli właśnie konstrukcje dwudrożne bo oczywiście są kolumny wielodrożne w formie monitorów

co do tematu

Tesi 261 nie może grać całkiem zacnie.. może grać i tyle, zacnie to pryma aprylis a całkiem zacnie to juz abstrakcja

by nie było dla autora iż wyśmiewam pieniądze włożone.... moje kosztowały 800zł 🙂 grają zacnie ..ale to nie te lata

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

26 minut temu, erazm2 napisał:

a ja twierdze na odwrót im lepsze kolumny tym mniej na wzmacniacz a efekt i tak wiekszy

ilu ludzi tyle opinii

Tu nie chodzi o to co kto twierdzi czy jaką ma opinię. To czysta fizyka. Podłącz Magico M7 do wspomnianej Yamahy r-n602 to się dowiesz dlaczego jesteś w błędzie.

niczego sie nie dowiem 🙂 i to Ty jesteś w błędzie

autorze pojedz z tym wzmakiem do sklepu i sprawdz poważne kolumny i potem dumaj

ps nie wiele głosników w kolumnie tylko ''duze'' ''jeden'' a dobry

Edytowane przez erazm2

22 minuty temu, slawek.xm napisał:

ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie

Dokładnie to opisałem. Przy niedoskonałym sprzęcie robię to metodą prób i błędów opierając się o słuch i swój gust. Daje to wystarczająco dobre rezultaty. I podkreślę, nie ma to nic wspólnego z profesjonalnymi pomiarami w zaadaptowanym akustycznie pomieszczeniu i kalibracje na godnym sprzęcie odsłuchowym bo nie o tym pisałem.

6 minut temu, erazm2 napisał:

i to Ty jesteś w błędzie

No nic muszę się z tym zgodzić 🙂

Jeśli to tej Yamahy da się duże kolumny podłogowe to dynamika siądzie, a bas będzie mało zróżnicowany, co nie oznacza że nie da się słuchać muzyki. Z kolei może autorowi aż tak nie zależy na jakości basu, może byle był większy jak z monitorów, wtedy niejako podłogówki pomogą. Ale następne pytanie jak podłogówki są strojone, tutaj też może być różnie, mogą być strojone nisko pod mocny wzmacniacz, albo wyżej (z górką) pod (prawie) każdy wzmacniacz. Subwoofer niejako pozwala w tych rozważaniach "pójść na skróty", bo można dostroić go samem do swoich upodobań. Wybór zależy tylko i wyłącznie od autora.

Danielu... nIc nie musimy bo ilu ludzi tyle opinii i to sie nie zmieni 

Paww podłogówki owszem ale kef iq7.... to co teraz proponują typu trzy napędy 'bida' na bas to żart

subwoofer? hehe

posluchaj Wham=everything she wants to powiesz sobie dlaczego subwoofer nie moze oddać stereofonii i całkowicie psuje nagranie...masz oddzielne basy na lewej i prawej i zmieszanie tego to droga do piekła

Edytowane przez erazm2

W dniu 23.06.2024 o 17:32, xajas napisał:

To jest bez sensu.

Albo sub ma filtr.tak jak np mój Velodyne

Czy większośc subów z rynku Pro,które oferują to zamo za ułamek ceny subów amatorskich

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, daniel-de napisał:

Przy niedoskonałym sprzęcie robię to metodą prób i błędów opierając się o słuch i swój gust. Daje to wystarczająco dobre rezultaty.

I tę metodę polecasz kolegom ?

a jeśli wyniki będą, delikatnie rzecz ujmując, niezadowalające to konsekwencje takich porad mogą Cię dotknąć.... 🙂

poza tym to nie sprzęt jest niedoskonały tylko człowiek

36 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Velodyne

bardzo dobra marka i robią niezłe suby

37 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Czy większośc subów z rynku Pro,które oferują to zamo za ułamek ceny subów amatorskich

to nie jest tak , że suby są amatorskie .... tylko te do zastosowań domowych mają trochę inne zadanie

...czyli uzyskać dobre zejście przy zadowalającej jakości

suby segmentu pro to nacisk na moc i głośność przy zejściu maks 40 hz ...jakość ma trzeciorzędne znaczenie

choć oczywiście zdarzają się wyjątki

np głośnik SBAudience 18 cali 450 bianco ... sub na tym głośniku przy objętości 200l CL i wzmocnieniu ok 1000W zadowoli wg mnie każdego audiofila

Albo sub ma filtr.tak jak np mój Velodyne

To nic nie zminia, jesli nie masz aktywnych monitoriw

Do czego chcesz podlaczyc to filtrowane wyjscie?
  • Pokaż nowe odpowiedzi