Skocz do zawartości
IGNORED

Program do Odtwarzania dla Windows

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo

CZy nadal foobar i pluginy itp jest naj? bo slysze polecenia AIMP, Winamp 

chce po latach odkurzyc swoje flaki na innym testowym sprzecie i chce uzyskac jak najlepiej to mozliwe.

Dziekuje za rady

https://www.audiostereo.pl/topic/167483-program-do-odtwarzania-dla-windows/
Godzinę temu, xajas napisał:

Popatrz tez na JRiver Media Center
Przez miesiac mozesz uzywac za darmo i testowac bez ograniczen. A potem kupic jednorazowo za chyba okolo 40€

A jakie tipy jak go jak najlepiej ustawić;>

• 2 tygodnie później...

Uzywam JRiver od lat. Kupuje co druga wychodzaca wersje zwykle. Od niedawna ma tryb "tylko audio" ktory wylacza niepotrzebne moduly zwiazane np z video.

Polecam tez wlaczyc "zaladuj plik do RAM"

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Co ja polecam i uzywam to uzycie zawortego procesora DSP/Convolution engine w kombinacji z multiroom/strefy.

Mozesz stworzyc rozne filtry korekcji/setupy DSP i przyporzadkowac je roznym strefom (alw wszystkie w tym samym pomieszczeniu). Dzieki temu mozesz przelanczac i sluchac roznych setupow

• 1 miesiąc później...

Podbijam temat. 

W wyniku różnych okoliczności do mojego Media center trafił nowy dysk nvme. Do tej pory używałem Windows 10 które przynosiłem sobie już między trzema różnymi konfiguracjami sprzętowymi i czystą instalację widział pewnie z 8 albo i więcej lat temu. 

Zainstalowałem więc na czysto windows 11 🙂 i mam czystą kartkę 

Do tej pory korzystałem z foobara i asio.

Prawdopodobnie będę chciał skorzystać z Diraca. Jak zrobi różnicę to kupie licencję.

Jaki odtwarzacz na windows pc?

Potrzebuję tylko wygodnego odtwarzacza do plików flac. Proste wygodne i pewność co do jakości audio. Nie potrzebuję żadnej dodatkowej funkcjonalności. Filmy pierdoły czy zgrywanie z płyt zrobię czym innym.

Edytowane przez fkzetor
11 godzin temu, fkzetor napisał:

Prawdopodobnie będę chciał skorzystać z Diraca. Jak zrobi różnicę to kupie licencję.

Jaki odtwarzacz na windows pc?

Potrzebuję tylko wygodnego odtwarzacza do plików flac. Proste wygodne i pewność co do jakości audio. Nie potrzebuję żadnej dodatkowej funkcjonalności. Filmy pierdoły czy zgrywanie z płyt zrobię czym innym.

Dirac robi olbrzymia roznice 🙂

Ja polecam JRiver Media Center, bo oprocz funkcji odtwarzania plikow oferuje znakomity DSP (parametryczny EQ i Convolver). Czyli jesli finalnie nie uzyjesz Diraca, mozesz samemu za darmo stworzyc znakomite filtry korekcyjne za pomoca programu REW i uzyc ich wlasnie w JRiver MC

JRiver mozesz zainstalowac i testowac caly miesiac za darmo 

Czyli to tylko kwestja zakupu mikrofonu (UMIK 1), ktory potrzebujesz zarowno do Dirac jak i do REW

Jesli kupisz Dirac, to nadal mozessz uzywac JRiver, ale z wylaczonym DSP 

Edytowane przez xajas
21 minut temu, xajas napisał:

Dirac robi olbrzymia roznice 🙂

Ja polecam JRiver Media Center, bo oprocz funkcji odtwarzania plikow oferuje znakomity DSP (parametryczny EQ i Convolver). Czyli jesli finalnie nie uzyjesz Diraca, mozesz samemu za darmo stworzyc znakomite filtry korekcyjne za pomoca programu REW i uzyc ich wlasnie w JRiver MC

JRiver mozesz zainstalowac i testowac caly miesiac za darmo 

Czyli to tylko kwestja zakupu mikrofonu (UMIK 1), ktory potrzebujesz zarowno do Dirac jak i do REW

Jesli kupisz Dirac, to nadal mozessz uzywac JRiver, ale z wylaczonym DSP 

Pobawie się demo jriver. Troche martwi mnie że to taki wielki kombajn.

Musicbee może próbowałeś?

mikrofon w drodze 😉 a gra w tej chwili foobar asio+dsd - rotel asio. I gra dobrze 😉

Dirac/korekta pewnie na całe audio nie tylko player - media center gra też filmy a jak trzeba to yourube 😉

2 godziny temu, fkzetor napisał:

Pobawie się demo jriver. Troche martwi mnie że to taki wielki kombajn.

Musicbee może próbowałeś?

mikrofon w drodze 😉 a gra w tej chwili foobar asio+dsd - rotel asio. I gra dobrze 😉

Dirac/korekta pewnie na całe audio nie tylko player - media center gra też filmy a jak trzeba to yourube 😉

Caly interface mozesz totalnie zredukowac do minimalnych najwazniejszxch funkcji.

Jedyne inne rozwiazanie, ktore uzywam to natywne Apple Music. Reszta mnie nie interesuje

A próbowaliście OnlyWaw? Odtwarza, niestety tylko format wave, zgodnie z nazwą, ale moim zdaniem gra lepiej niż foobar z WASAPI czy ASIO. Może to tylko złudzenie, nie wiem. Do Winampa jest plugin YASAPI, który zapewnia mu jakość dźwięku taką jaką ma foobar.

• 5 miesięcy później...

Ja próbowałem OnlyWav. Mi też się wydaje, że gra lepiej niż foobar. Obsługuje WASAPI EXCLUSIVE oraz ASIO. Fakt odtwarza tylko pliki wav, ale umożliwia szybką i prostą konwersję z flac do wav, jednocześnie przenosząc metadane do pliku wav. Wyświetla okładki (pliki jpg z okładką) oraz metadane. Pojawiła się właśnie nowa wersja. Jestem zaskoczony jak dobrze gra na filtrze F3 w trybie WASAPI ( dla DAC-a z usb nie potrzebny jest wtedy żaden zewnętrzny sterownik – jeśli go zainstalowałeś to go odinstaluj, system Windows sam znajdzie sterownik UAC2 i możliwe jest wtedy użycie filtra F3). OnlyWav ma również oversampler do x8. Ma również ciekawą funkcję Cdx, która przy plikach 44.1kHz poprawia ich brzmienie, tak aby zbliżyć się do brzmienia z płyt CD audio. Mi się podoba. Wszystko jest opisane na stronie internetowej programu. Po rejestracji otrzymuje się 3 miesięczną darmową licencję. Jak mi się już licencja skończyła, to napisałem do autora programu, to mi już 3 krotnie za darmo ją przedłużał.

13 godzin temu, Kirkor53 napisał:

Ja próbowałem OnlyWav. Mi też się wydaje, że gra lepiej niż foobar. Obsługuje WASAPI EXCLUSIVE oraz ASIO. Fakt odtwarza tylko pliki wav, ale umożliwia szybką i prostą konwersję z flac do wav, jednocześnie przenosząc metadane do pliku wav. Wyświetla okładki (pliki jpg z okładką) oraz metadane. Pojawiła się właśnie nowa wersja. Jestem zaskoczony jak dobrze gra na filtrze F3 w trybie WASAPI ( dla DAC-a z usb nie potrzebny jest wtedy żaden zewnętrzny sterownik – jeśli go zainstalowałeś to go odinstaluj, system Windows sam znajdzie sterownik UAC2 i możliwe jest wtedy użycie filtra F3). OnlyWav ma również oversampler do x8. Ma również ciekawą funkcję Cdx, która przy plikach 44.1kHz poprawia ich brzmienie, tak aby zbliżyć się do brzmienia z płyt CD audio. Mi się podoba. Wszystko jest opisane na stronie internetowej programu. Po rejestracji otrzymuje się 3 miesięczną darmową licencję. Jak mi się już licencja skończyła, to napisałem do autora programu, to mi już 3 krotnie za darmo ją przedłużał.

WASAPI odtwarza popularny AIMP

Polecam też Xion Audio Player właśnie ze względu na jakość dźwięku.

@Tomasz Wrona

W dniu 7.08.2024 o 12:32, xajas napisał:

Caly interface mozesz totalnie zredukowac do minimalnych najwazniejszxch funkcji.

mnie bardziej zastanawia jak tu sensownie ustawić go w roli HTPC bo to dostajemy w standardzie to jakiś koszmar.

W dniu 2.02.2025 o 13:23, fetek napisał:

mnie bardziej zastanawia jak tu sensownie ustawić go w roli HTPC bo to dostajemy w standardzie to jakiś koszmar.

można uzyc KODI
Jest chyba nawet obraz iso,można zainstalować na minipc i mamy domowe centrum multimedialne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo mozna uzywac jako program.

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

można uzyc KODI
Jest chyba nawet obraz iso,można zainstalować na minipc i mamy domowe centrum multimedialne

Ukryta Zawartość

albo mozna uzywac jako program.

Kodi nie obsługuje madvr

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, fetek napisał:

Kodi nie obsługuje madvr

to kup taki

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

13 minut temu, Pseudodrummer napisał:

to kup taki

Zrobienie blaszaka pod madvr dla mnie to jakieś 1000-1500 zł plus licencja JR.

Zamiast envy wolę kupić projektor z nowej linii obsługujący mapowanie

7 godzin temu, fetek napisał:

Zrobienie blaszaka pod madvr dla mnie to jakieś 1000-1500 zł plus licencja JR.

Zamiast envy wolę kupić projektor z nowej linii obsługujący mapowanie

Dobrze,oczywiście.
Zgadzam się:)