Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podstawkowe do Pioneer A70

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. W związku z przeprowadzką  muszę pozbyć się moich KEF Q5 i poszukać czegoś mniejszego. 

Pomieszczenie: około 25 m2. Wzmacniacz Pioneer A70. Muzyka: różna (dlatego właśnie Pioneer - Marantz był cudowny przy Pink Floydach, ale kompletnie nie wyrabiał przy Slayerze). Ale najczęściej: Sade, Sting, stoner rock, doom, rock progresywny, czasem trochę metalu i wczesnego punka (The Clash, The Damned), jakiś jazz czy poezja śpiewana 

Kwota: do 2 tyś za parę. Mogą być używane. W związku z przeprowadzką budżet też jest ograniczony.

Prośba o pomoc, bo od dawna (już z braku czasu), nie jestem na bieżąco.

2 godziny temu, Grzegorz Skorupski napisał:

Kwota: do 2 tyś za parę. Mogą być używane

W tej kwocie tylko używane. Problem w tym, że Pioneer dobrze gra z KEF. Czy w tej kwocie znajdziesz R3? Ciężko będzie ale to dobry kierunek 

R3 z pewnością za 2kzł nie do dostania ale R300 za około 2,5-3kzł już prędzej osiągalne.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

W tej kwocie tylko używane. Problem w tym, że Pioneer dobrze gra z KEF. Czy w tej kwocie znajdziesz R3? Ciężko będzie ale to dobry kierunek 

R3 nie ale R300 już prędzej, a były to swego czasu świetne podstawki, aczkolwiek trzeba będzie wyłożyć trochę więcej niż 2000zł. Czy warto, na pewno!

Są teraz na allegro nówki Q350 nawet kolor do wyboru dokładnie w budżecie. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Masz Kef Q350, to dobra opcja do Twojego systemu, chociaż oczywiście można lepiej. Świetną opcją będzie Jean Marie Reynaud Lucia (https://www.q21.pl/jean-marie-reynaud-lucia-czarny.html), trochę drożej, ale znacznie lepiej.

Zapraszam na odsłuchy do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Q21 napisał:

Świetną opcją będzie Jean Marie Reynaud Lucia

Świetną dla kogo? Kupującego czy sprzedawcy????

Te głośniki mają grać metal i punk????

Nie wątpię że JMR Lucia to dobre i udane monitory jednak w 25m² znikną niczym igła w stogu siana.

Dzięki. Czyli KEF Q350 nowe lub używki R 300. Jakie różnice między nimi? Czasem  starsze wersje wyższej klasy wypadają lepiej niż nowe niższej (prawie zawsze)? 

Punk, rock, metal? Pomyśl o starych JBL. Trochę paczek przerzuciłem, w wyższym budżecie. Metal tak dobrze, dawno u mnie nie grał. Tylko muszę zaznaczyć, że musiałem dostosować brzmienie potencjometrami na nich (od tego są) i mam wzmacniacz mocno nasycony, płynny, miękki.

Też stoją na podstawkach ;) hihi

W dniu 21.06.2024 o 10:50, Grzegorz Skorupski napisał:

muszę pozbyć się moich KEF Q5 i poszukać czegoś mniejszego. 

A, ok nvmd 😬

Edytowane przez J4Z

.

no nie tylko metal i punk. z metalu tylko klasyka Black Sabbath, Metallica, Slayer, Godsmack. Więcej stoner i doom. Ale wpadnie i Loreena mcKennith, Led Zeppelin, Clapton, ponadczasowi Floydzi, Procupine. Tak, że serio różnie. Od Doomkraft po Kwiat Jabłoni :).

I właśnie dlatego nie ma sensu brać pod uwagę głośników do klimatycznego plumkania co proponuje q21, tylko szukać głośników, które grają każdy rodzaj muzyki 

W dniu 22.06.2024 o 15:47, piotrek7 napisał:

I właśnie dlatego nie ma sensu brać pod uwagę głośników do klimatycznego plumkania co proponuje q21, tylko szukać głośników, które grają każdy rodzaj muzyki 

Wtedy nie zagrają klimatycznie klimatycznej muzyki.

.

19 minut temu, Grzegorz Skorupski napisał:

R3 zaczynają się od 8k za parę. Na razie jeszcze nie mam zamiaru brać rozwodu :). A z monitorów Dyaudio, jakie modele?

R3 kosztują około 8kpln ale nowe... sądziłem że bardziej interesują Cię "używki" i jeśli tak to R3 to nowsza linia R300 starsza i te używane miałbyś w zasięgu, cały czas była o tym mowa... jeśli w grę wchodzą tylko nowe to stać Cię jedynie na serie Q model 350... jeśli jednak bierzesz pod uwagę kolumny używane to za około 2kpln z Dynaudio możesz rozejrzeć za Emit M20, DM2/7 lub starsze Audience 50/52

Dlatego jeśli koniecznie chcesz KEF'a to szukaj R300 - to starsza seria w bardziej przystępnych cenach.

Teraz, Tal napisał:

Dlatego jeśli koniecznie chcesz KEF'a to szukaj R300 - to starsza seria w bardziej przystępnych cenach.

Nie nie upieram się się przy KEFach. Uważasz, że Dynaudio DM2/7 zrobią lepszą robotę?

Mając Twój wzmacniacz osobiście wybrałbym Dynaudio ale i KEF będzie udanym połączeniem z tym wzmacniaczem.

4 godziny temu, Grzegorz Skorupski napisał:

R3 zaczynają się od 8k za parę. Na razie jeszcze nie mam zamiaru brać rozwodu :). A z monitorów Dyaudio, jakie modele?

To już mówisz o modelach z serii meta. A jeszcze niedawno widziałem te klasyczne bez tego dopisku czyli wersję wcześniejsze i one chodziły maksymalnie do piątki. Nie mówiąc że wcześniejsze r300 dostaniesz teraz używane za bardzo niewiele 

Z dynaudio emit 20 na przykład.

Z używanych zobacz sobie jeszcze tannoy dc6 

Rzadko się je spotyka na rynku wtórnym ale to kolumny prezentujące wyjątkową barwę na średnicy świetną stereofonie i głębie dźwięku. Tylko wymagają wsparcia subwoofera w dolnych rejestrach ale można w takim komplecie uzyskać naprawdę referencyjny system

12 godzin temu, J4Z napisał:

Wtedy nie zagrają klimatycznie klimatycznej muzyki.

Głośniki neutralne lub bliskie neutralności jak najbardziej potrafią przekazać klimat nagrania. Po prostu nie dodają od siebie do tego, co stworzył artysta i realizator. Choćby moje SCM19, to co potrafią wyczarować w parze z odpowiednią elektroniką z takich nagrań

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

naprawdę nie pozostawia uczucia niedosytu. Jest zarówno klimat jak i wierność i wiarygodność dźwięku. Czyli kwintesencja dobrego hi-fi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wtedy metalu nie zagrają, szczególnie przez ten garb na średnicy. Takie one są neutralne. 

2cols-jpg.71839

...ale do powyższych albumów faktycznie może być bajka. :)

Edytowane przez J4Z

.

Wykresy nie grają. Zwłaszcza bez odniesienia do akustyki pomieszczenia . A metalu też słucham. Głównie trash i post metal.  I SCM 19 radzą sobie w tym zakresie zajebiście. Tym bardziej, że pracują u mnie  wsparte dedykowanym im  subwooferem

Poszło! Kupiłem KEF R300. 

Do końca września jeszcze będą testowane w trochę za dużej powierzchni, bo przeprowadzka z początkiem października.

Dam znać jakie wrażenia po pierwszych odsłuchach. 

Dzięki za wszystkie bezcenne uwagi!

Pierwsze kilka słów dosłownie, bo przed chwilą R300 dotarły. Na szybko urwałem się z roboty, żeby sprawdzić i nie pozwolić, żeby kurier zostawił paczkę na deszczu. 

Na pierwszy rzut poszły tylko dwie płytki: Loreena mcKennitth - An Ancient Muse. Czysto, dobrze rozdzielone, smaczne, ale nie powalająco w porównaniu do starych Q5. Na szybko wrzuciłem drugą skrajność: Godsmack - Live & Inspired. I tu doznałem szoku! Dynamika, energia, bas, scena - po prostu wcisnęło mnie w fotel. Spodziewałem się, że będzie lepiej, ale nie do tego stopnia.

Dzięki za pomoc w poszukiwaniach - to był dobry wybór. Choć braki mojego Pionnera w odbiorze bardziej wysublimowanej muzyki zaczynają mi przeszkadzać. Dawno temu miałem Marantza PM80... Chyba czas wrócić do tej marki 🙂

21 minut temu, Grzegorz Skorupski napisał:

Chyba czas wrócić do tej marki 🙂

Ale na pewno nie z KEF . Bo będzie to co najwyżej krok w bok. Chyba, że myślisz o czymś od SA-14 w górę. Wtedy to będzie miało sens. Inaczej strata kasy 

Do R300 na autora miejscu szukałbym Hegla H80, Creek Evolution 50A, Primare i21 lub Yamaha A-S1000

• Pokaż nowe odpowiedzi