Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Interesują mnie naleśniki od Marantza czyli modele NR 1401-1711: czy zna ktoś jaką stronę z opisem, co i w którym modelu wprowadzano i zmieniano?

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

https://www.audiostereo.pl/topic/167476-nale%C5%9Bniki-od-marantza/

Jestem tak ciemna masa w KD, że sam nie wiem czego potrzebuję 🙂

Ale minimum absolutne to HDMI ARC i 5.1

Używasz też do muzyki czy tylko filmy?

Edytowane przez szymon1977

Mam Sony, który kupiłem jako wstępną przymiarkę do KD: nie jest źle, ale chcę by było lepiej. Z marką Marantz zawsze się lubiliśmy.

Edytowane przez szymon1977

• 2 tygodnie później...

W dniu 21.06.2024 o 23:19, szymon1977 napisał:

Niższe nie mają HDMI ARC?

Mają ale nowsze są mniej problematyczne w działaniu. Miałem kiedyś 1402 o ile dobrze pamiętam i za nic nie chciał współpracować z telewizorem Samsunga. Teraz mam  NR1510 i z tym samym telewizorem działa bezbłędnie.

2 godziny temu, max720 napisał:

Masz jeszcze 1508 . 

Jest tego kilkanaście, i dlatego zastanawiam się, do którego warto dopłacić, a do którego nie.

Jest 1504 w przyzwoitej ceni: jakieś doświadczenia w porównaniu do nowszych albo starszych?

-----

5 godzin temu, max720 napisał:

1508 , 1509

8 i 9 są nuż wyraźnie droższe od starszych.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Jest 1504 w przyzwoitej ceni

Tylko masz swiadomość, ze to juz starszy model wprowadzony na rynek w 2013 roku? Zeby się nie okazało, ze kupisz, a za chwile znow będziesz szukać jego następcy. Nie mam nic do starszych sprzętów, ba często prezentują wyzszą jakość jak te współczesne, tylko pytanie czy ten ponad 10 letni Marantz w dodatku model z budzetowej półki faktycznie będzie lepszy od tego Soniacza. Nie znam ani jednego ani drugiego ale wydaje mi się, ze to moze byc raczej skok w bok niż w górę.

Amplitunery slim z serii NR nie są zbyt mocarne, a jednak zasilić 5 kanałów w KD z czegoś trzeba 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Nie chodzi o burzenie ścian ale jesli wszystkie kanały mają byc zasilane z ampli to lekka rezerwa mocowa jest wskazana nawet jesli nie ogląda się filmów z wysokimi poziomami głosnosci. Wyzsza moc na kanał odwdzięczy się lepszą dynamiką moim zdaniem. Ja tylko zasygnalizowałem, ze 1504 nie musi grać lepiej od Sony 😉 Jak Szymon kupi to mam nadzieje, ze się pochwali 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Miałem w 25m2 i zdawał egzamin .

W miarę wysoka efektywność głośników napewno pomoże .

Będzie problem z napędzeniem głośników  , które potrzebują duuużo prądu 

15 godzin temu, max720 napisał:

Chcesz Arc ?

To chyaba jedyny wymóg.

14 godzin temu, brewka87 napisał:

wydaje mi się, ze to moze byc raczej skok w bok niż w górę.

Pasuje, podobno Marantz o wiele lepiej niż Sony spisuje się w muzyce, a KD wystarczy że jest.

14 godzin temu, max720 napisał:

Nie trzeba burzyć ścian w czasie seansu 🙂

Filmy oglądam późnym wieczorem, niezbyt głośno.

14 godzin temu, brewka87 napisał:

Jak Szymon kupi to mam nadzieje, ze się pochwali 😉

Jak kupię. To nie jest jakiś tam mój cel, po prostu chcę być gotowy, jak coś ciekawego w okolicy się pojawi.

• 3 tygodnie później...
W dniu 2.07.2024 o 07:33, szymon1977 napisał:

Filmy oglądam późnym wieczorem, niezbyt głośno.

To NR1504 którego sam mam ci pewnie wystarczy. ARC działa poprawnie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY