Skocz do zawartości
IGNORED

NIE MA ZŁYCH KOLUMN ALTUS 200 ?

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Polik tylko wyjasnij mi jak to sie dzieje ze Altusy kupuja teraz ludzie mlodzi bez doswiadczenia w sluchaniu klockow... Skoro sa the best... Dlaczego koledzy jozwy w HiFi i Muzyka i inni np z Audio nie robia ich recenzji? Dlaczego nie podbijaja rynkow Europy w swojej klasie cenowej?

BO TO SYCZACY I SZELESZCZACY SYF KTOREGO BAS W PRAKTYCE KONCZY SIE NA 100Hz!!!! Kiedy to wreszcie do ciebie dotrze? Pewnie za pare lat jak troche okrzepniesz i osluchasz sie...

altusy to wiejski spzret estradowy, w sam raz do remizy itp discopolo. a z tym 100Hz to pzresada, schodza nizej... ale nie do 30Hz i podbicie maja lekkie wyzej jak w estradowcach. Pukaja poporstu. A pisanie o basie miekkim czy twardym, suchym czy morym labo ciwplym utp jest bez sensu bo dobry glosnik ma przeniesc i odtworzyc dobzre sygnal jaki podamy na jego wejscie... i ajk podamy mu bum bum to ma tak zagrac a jak podamu buuuuuuuuuuuu to tak ma zagrac! i wsio!

---> do discomaniac !!!

discomaniac napisał cyt.

Skoro sa the best... Dlaczego koledzy jozwy w HiFi i Muzyka i inni np z Audio

>nie robia ich recenzji?

Rzeczywiście nie robią masz rację :)

NOTATKA PRASOWA: "Tonsil Altus 300": Hi-Fi i Muzyka 5/2003 strona 22 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

cytat. HI-FI MUZYKA

Brzmienie

Nie jest wcale takie złe - w podobnej cenie mamy dzisiaj sporo wynalazków, z którymi Altus ciągle wygrywa. Przejdźcie się po supermarkecie i dobrze się rozejrzyjcie, kandydatów do takiego porównania znajdziecie co najmniej kilkunastu.

Istnieją jednak inne sklepy, z rzeczami dla innych klientów, a do nich Altus już nie trafia. Bo gra specyficznie (...) Właściwie Altusów można słuchać tylko z łagodnie brzmiącą elektroniką, chyba ze ktoś tak lubi. Jak wskazuje praktyka - znajdzie się niemało takich osób. Średnica jest za to w miarę poprawna. Chłodna i bezosobowa, ale nie stłamszona. Jak widać - głośnik GDM 18/80 jest najmocniejszym punktem tej konstrukcji. Przestrzeń jest całkiem w porządku.

Dlaczego nie podbijaja rynkow Europy w swojej klasie cenowej?

Może obecnie nie podbija ,ale występuje nadal w ofercie w niemieckich sklepów internetowych. Poprzednie wersje były przez wiele lat hitem eksportowym właścicieli znalazło milion egzemplaży...

BO TO SYCZACY I SZELESZCZACY SYF KTOREGO BAS W PRAKTYCE KONCZY SIE NA 100Hz!!!!

Dostałem w formie elektronicznej od Tonsila profesjonalny wykres pasma przenoszenia ALTUSÓW 300 i można tam zobaczyć że powolny spadek rozpoczyna się dopiero poniżej 50 Hz ,a z tego co pamiętam (-6 dB) przy przypadało na ok. 40 Hz. Jeśli mikrofon w laboratoryjnych warunkach nie stwierdza spadku nawet przy 50 Hz to o co chodzi z tym 100 Hz i do tego koniec ?-nie rozumiem

Pewnie za pare lat jak troche okrzepniesz i osluchasz sie...

Już okrzepłem nie uważam,nie uważałem że altus 300 to cudo techniki ,ale nie uważam też ,że należy palić nim w piecu lub że nie da się go słuchać :)

Konkluzja testu - wartość sentymentalna :) W latch 80-tych Altus to było coś, obecnie to chłam czy tego chcesz czy nie - po protu złe kolumny pod kazdym względem. W teście cały czas czuć nostalgię, autor ptrzypomina sobie stare, dobre czasy, kiedy to za Altusami stało się w kolejkach.... Jeśli Altusy porównamy do plastikowych głośniczków z supermarketu np. FIRST Austria to oczywiście wygrają - to oczywiste....inne porównania nie mają sensu....

UWAGA: Zamieszczam materiał informacyjny firmy Tonsil na temat Altus 300.

Nie wiem jak będzie z jakością ,ale chyba bedzie coś widać. :)

[obrazekLUKASZ-282099_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

---> do zyzio :):):)

Ale jazda :)

Jeśli

>Altusy porównamy do plastikowych głośniczków z supermarketu np. FIRST Austria to oczywiście wygrają

>- to oczywiste....

Autor tekstu pisze ,że w podobnej cenie co Altus nie widziałem plastikowych FIRSTOW nawet za 30 % ceny altusa

:)

>Polik

nie wygrasz. Koleś posłuchał starych altusów 110 na odpadach fabrycznych i już wie wszystko o każdym innym modelu. Tonsil może zrobił błąd, nie zmieniając nazw nowych altów 200 i 300. Cóż zrobić?

jak ktoś powie, że ma trabanta to na myśl przychodzi kartonowy pierdzący dwusów. co z tego, że to może być model polo1.1, który ma jedynie nazwę i karoserię po poprzedniku, a reszta to volkswagen. Stary był be, to i nowy musi być szajs...

>wszystkowiedzący sceptycy

Jak to jest, że te niby 100Hz podłączone do radmora5102 potrafi sponiewierać wątrobę o wiele mocniej niż superhiper sub 200wat?? Tak się dziwnie składa, że zmierzona Fs gdn30, które mam w altusach 120 wynosi 24 Hz (na nowych zawieszeniach). Jeśli ktoś twierdzi, że te głośniki grają od 100Hz to może potrzebuje namiar na laryngologa?

Gość

(Konto usunięte)

Polik

Ale On pisze o kolumnach z supermarketu - A TAM SIĘ KOLUMN NIE KUPUJE !!!!!!!!!! - pisze o kolumnach jakie wszyscy mają na myśli.

Ciekawy jestem czy słuchałeś kiedykolwiek innych kolumn niż altusy (też dawno miałem - na czarnym w katowicach - niedość żę upolowałem to jeszcze dwie wypłaty mnie to kosztowało :) - fajne były dopóki czegoś innego nie usłyszałem( infinity ref. 30 - trzy razy mniejsze a 10 razy lepsze)

A jak już tak wspominam , to wtedy zauważyłem że w mojej wieży Technicsa korektor jest niepotrzebny , no i zaczęło się :))

Na przykład mieszczące się w zakresie percepcji ludzkiego ucha. Spojrzałeś w ogóle na tą rozpiskę? Jeśli to jest oficjalny materiał promocyjny, to nic dziwnego że Tonsil padł.

A uczestniczyć w dyskusji nie mam zamiaru - sam zaczynałem od Altusów, jak chyba prawie wszyscy tutaj, i kiedyś bardzo je lubiłem. A potem zacząłem wymagać trochę więcej i tyle. Nikomu nie będę udowadniał, że myli się lubiąc te kolumny, bo to jego prywatna sprawa.

A że Polik zaczął za ostro a teraz się szarpie broniąc ich honoru jak niepodległości, to zupełnie inna kwestia.

Jasne, że mercedes jest lepszy od renault. Ale to wcale nie znaczy, że renault to syf.

Słuchałem w życiu wielu konstrukcji i to, że jestem młody świadczy raczej na moja korzyść - lepiej słyszę. Słyszałem ustrojstwa za 120 zł, bumboksy z megasuperhiperbumbassssem, aż do sprzętu sąsiada za moją roczną wypłatę (jakieś 25tys za same klocki + B&W 701 czy jakoś tak). Część grała do dupy, część super. I nie uważam altusów za chłam. Fakt - trzeba nad nimi popracować, bo technika poszła do przodu. Ale grają dobrze. I mają najlepszą przestrzeń, jakiej miałem okazję słuchać.

a że warto w nich podłubać żeby grały lepiej? a czy przypadkiem ludziska nie przerabiają sprzętów z najwyższej półki, bo coś im nie odpowiada?

spilner, kompletnie mylisz pojecia. Toz altusy tonsil wskrzesil z niebytu wskutek stanowczego domagania sie klientow a wiec nie byl to krok zgubny. Poza tym stworzyl mase innych kolumn wieeeeeesz ?

Za pamięci - kumpel miał altusy 75 jeśli dobrze pamiętam. Grało to tragicznie: trzeszczało, syczało...hałasowało po prostu. Zupełnie inne kolumny, niż moje 120ki. Choć nazwa taka sama. więc i takie altusy miałem okazję poznać. ale nie wszystkie są do dupy - i o to mi chodzi.

marc, 19 Mar 2005, 06:39

>Masz zupełną rację. Powyższy tekst jest rodem z socjalizmu realnego, relację Altusy - inne "dobre

>kolumny" można porównać do relacji orginalny dżins - pseudo dżins noszony w komunie przez nas za

>komuny

Doprawdy? Pseudo dzins kupiony od Odry przez Levisa w magiczny sposob stal sie oryginalny i nawet niezle sie sprzedawal...

---> do BeerfaN

Wiem że nie wygram,ale nie oto chodzi najważniejsze dobrze się bawić i wymieniać informacje

bo jeśli jakikolwiek redaktor w audiofilskiej gazecie wyraziłby jakikolwiek zachwyt jakimkolwiek elementem tanszej kolumny np: Altus-a to negowało by to cały przemysł audio (kolumny,gazety itp.) gdzie zarabia sie fortunę na każdej parze kolumn :)

Gazety testują ,a jakakolwiek pochwała tańszych konstrukcji odwodzi od kupna droższych na których firmy dopiero zarabiają. Oczywiście jeśli ma się kopalnię pieniędzy to można to pominąć.

Czasem drogie konstrukcje też sa dziwne mam tu na myśli Confluence Villanelle za 6 k.zł

ponad to denerwują mnie zwrotnice drogich kolumn których elementy przyklejone sa na klej z pistoletu do tkzw.wyciętej płytki pażdzieżowej przy cenie 3 k.zł

---> do -II-

Kolego jak wezmiesz pod uwagę właściwości akustyczne pomieszczenia itd... w którym słuchasz swego zestawu to takie nierównomierności jak na tym wykresie nie sa WOGÓLE ISTOTNE !!! co najwyżej marsinalnie co innego plastikowe głośniczki do PC i to z górnej półki tam masz pełno wąskich nierównomierności + - 30 dB !!! w kilku miejscach pasma i tego na realu i tak prawie nie słychać bo środowisko pomieszczenia robi podobny mix.

Laboratorium i odsłuch to ma niewiele wspólnego z rzeczywistością chyba że kompletna patologia typu + - 30 dB

• Redaktorzy

Czy mnie oczy mylą, czy też toczy się tu walka o brzmeinie Altusów na podstawie tabelki z wykresami i parametrami podanej przez producenta? Ja chyba umrę ze śmiechu. Jeśli ktoś chce wiedzieć, jak brzmią Altusy np. 300 ma dwie drogi do wyboru: wypożyczyć parkę do odsłuchu albo przeczytać recenzję Stryjeckiego w HFM. I wnioski wyciągnąć samemu.

Bo są dwie metody na to, aby mieć dobre kolumny. Pierwsza to wybrać samemu na podstawie wielu żmudnych odsłuchów. Druga to kupić jakiekolwiek i walczyć jak lew na forum o uznanie dla nich.

„...bo jeśli jakikolwiek redaktor w audiofilskiej gazecie wyraziłby jakikolwiek zachwyt jakimkolwiek elementem tanszej kolumny np: Altus-a to negowało by to cały przemysł audio (kolumny,gazety itp.) gdzie zarabia sie fortunę na każdej parze kolumn :)

Gazety testują ,a jakakolwiek pochwała tańszych konstrukcji odwodzi od kupna droższych na których firmy dopiero zarabiają. Oczywiście jeśli ma się kopalnię pieniędzy to można to pominąć...”

Drogi Poliku,

Czytającym to forum redaktorom pism audiofilskich (?) musi być miło, że tak wysoko oceniasz ich wpływ na funkcjonowanie rynku urządzeń audio. Jednak prawda jest taka, że ich wpływ jest raczej nikły (wystarczy spojrzeć na nakłady) a ogromna większość kupujących kieruje się reklamami w popularnej prasie i informacjami o promocjach w marketach. Co do zarabianych fortun, to ze względu na szeroką konkurencję bardzo bym się zdziwił, gdyby odbiegała od obecnych standardów biznesowych i przekraczała 10%. Na droższych modelach zarobić wcale nie tak łatwo, a to dlatego, że cena wyższa o 100% oznacza mniej więcej 10-ciokrotnie mniejszą sprzedaż, co powoduje znaczny wzrost udziału w cenie kosztów związanych z opracowaniem i wdrożeniem modelu do produkcji oraz z jego wypromowaniem, czego niższy udział „kosztów materiałowych” w cenie nie musi zrównoważyć. Oczywiście istnieją wyjątki, takie jak np. seria Nautilus B&W, ale zawsze trzeba pamiętać, że dobrze sprzedający się model lub seria muszą zarobić również na te, które nie okazały się hitami, a których skonstruowanie, wdrożenie i marketing pochłonęły porównywalne koszta. Oczywiście jeśli ma się kopalnię pieniędzy to można ww. zasady pominąć.

Witam wszystkich chciałbym zaprezentować wysokotonówki altusa zarówno te nowe jak i stare.

Słuchałem obie wersje i różnica miedzy nimi była spora bo te nowe grają bardziej jak kopułkowe niż tubowe :)

Stare są żwirowate i polecałbym ich wymianę na te nowsze z ferrofluidem bo są lepsze graja bardziej delikatnie nie ma tego żwiru i braku krańca pasma.

Stare oceniam na 2+ nowe na 4-

W celu pokazania dzielących je różnic zamieszczam wykresy zarówno do starych np: Altus 110 jak i nowych stosowanych w Altusach 150,200,300

[obrazekLUKASZ-284044_1.jpg] [obrazekLUKASZ-284044_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-6984-100008932 1170266073_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.