Skocz do zawartości
IGNORED

Sieciowy zestaw stereo do 4000-5000

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Planuję zakup pierwszego poważniejszego systemu nagłośnienia do salonu. Do tej pory muzyki słuchałem głównie z odtwarzaczy cd/mp3, później smartfonów w zestawie ze słuchawkami, a mój kontakt ze sprzętem audio "stacjonarnym" był raczej ograniczony, dlatego proszę o porady i wskazanie kierunku poszukiwań.

Budżet: chce wydać do 4000-5000zł, skłaniam się raczej ku nowym sprzętom, ale używki jak najbardziej wchodzą w grę

Pomieszczenie: salon 4x4,6m, na krótszej ścianie TV + planowany system audio

Czego słucham: lubię muzykę instrumentalną i generalnie "analityczne" podejście do muzyki, wsłuchiwanie się w "detal". Słucham praktycznie wszystkiego, ale głównie różnych rodzajów rocka (greenday/blink 182, queen/dire straits, rammstein, rhcp, muse), polskiego hip-hopu (klasyki z lat 90-tych + małpa/bisz/łona/taco/zeus), melodyjnej, prostej elektroniki-muzyki z pogranicza elektroniki (boris brejcha, woralks, nto, katy b, parov stelar, koncerty z kanału cercle na yt), czasem muzykę klasyczną

Źródła dźwięku: 90% usługi streamingowe (tidal w najwyższej jakości/spotify/w ostateczności yt) + 10% TV (filmy/sport/seriale), a w przyszłości chcę dokupić gramofon

Główne założenia: najważniejszą dla mnie kwestią jest możliwość obsługi tidala (w maksymalnej jakości)/spotify oraz oczywiście jak najwyższa jakość dźwięku. Musze mieć też możliwość podłączenia TV portem optycznym lub hdmi arc (fajnie jakby był, ale przeżyję bez)

Moje aktualne pomysły:

1. Całkowicie nowy sprzęt: np yamaha rn 600a/800a (nie ukrywam że mam sentyment i słabość do wyglądu yamahy, ma też ponoć najlepszy sieciowy system audio) + nowe głośniki (może coś polecicie?) - tutaj mógłbym podjechać, odsłuchać i dobrać sobie coś we Wrocławiu. Na nowy sprzęt mógłbym coś tam jeszcze dołożyć 😉 

2. Streamer np wiim ultra, który zapewni obsługę sieciową + jakiś używany, kompletny zestaw stereo z olxa (wzmacniacz + głośniki) - założenie jest takie, że jadę sprawdzić i odsłuchać kompletny zestaw (używany, więc za te 3000-4500zł powinno być coś "fajnego"), jak mi się spodoba to biorę, a funkcje sieciowe załatwia streamer (z tego co zrozumiałem to on jest tylko źródłem dźwięku, nie muszę go specjalnie dobierać do wzmacniacza + głośników?)

3. Opcja dodatkowa, z późniejszym doinwestowaniem w sprzęt: Wiim amp + za resztę jak najlepsze głośniki - miałbym do wydania około 3000-4500zł za komplet docelowych głośników, wiim amp załatwiłby sprawę obsługi tidala oraz posłużył za tymczasowy wzmacniacz - w przyszłości do głośników dokupię lepszy i docelowy. Czy takie podejście, z kupnem w pierwszej kolejności kolumn ma w ogóle sens?

https://www.audiostereo.pl/topic/167450-sieciowy-zestaw-stereo-do-4000-5000/

Cóż, na moje oko to wszystkie twoje rozważania mają sens, szczególnie że jest tam dużo mowy o jeżdżeniu i odsłuchiwaniu.

Nie pozostaje nic innego tylko życzyć udanego odsłuchu 😄 

Jeśli chodzi o to:

Cytat

streamer (z tego co zrozumiałem to on jest tylko źródłem dźwięku, nie muszę go specjalnie dobierać do wzmacniacza + głośników?

To zależy. Jeśli streamer ma dobry DAC to będzie go można podłączyć do każdego wzmacniacza. Jeśli nie będzie miał dobrego DACa, jak np wiim mini albo wiim pro to lepiej by to wzmacniacz miał dobrą sekcję cyfrową. Bo ten dobry DAC gdzieś powinien być. Albo tu, albo tu, albo osobno.

Edytowane przez Tadeus72

Można nowe, ale kolumny bym wybrał używane spośród kilku modeli porównując

je np. na miejscu - Drohobycka 5 - mają tam też wzmacniacze, którymi można

sobie sprawdzić. A może też kupić np Pioneera A 40 z DAC 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego jakiś streamer i gra muzyka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć 🙂 Moim zdaniem z Twoim budżetem optymalną opcją jest ta trzecia, czyli z WiiM Ampem, bo więcej budżetu zostaje na kolumny. Wśród nich opcji jest sporo, na ten metraż rozważałbym raczej podstawkowe. Warto sprawdzić na pewno Monitor Audio Bronze 100, Q Acoustics 5020, może JMR Lucia, Polk R200, a jak wolisz jaśniejsze brzmienie to posłuchałbym Focal Theva N1 🙂 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

8 godzin temu, Tal napisał:

Heco Aurora 700

Nie jak się lubi: 

14 godzin temu, Clipp napisał:

"analityczne" podejście do muzyki, wsłuchiwanie się w "detal"

.

Rzeczywiście moje przeoczenie 🙂 a w związku z powyższym to warto odsłuchać coś od Monitor Audio lub Focal.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Cambridge axr100 + wiim mini + kef Q350

Magnat mr780 z wiim mini + bronze 100 albo wspomniane Polk r200

A już bardzo analitycznie w detal to CA + bronze 

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i opinie! Po dodatkowym dniu przeglądania forum i yt, mam dwa dodatkowe pytania dotyczące wiim amp:

Ukryta Zawartość

1. Tak wygląda tył wiim ampa. Czy dobrze rozumiem, że nie ma tutaj żadnego wyjścia "out", czyli nie mogę podpiąć tego urządzenia w przyszłości jako zwykły streamer/źródło dźwięku do innego/lepszego wzmacniacza i dalej przez niego na głośniki? Przy zakupie nowego wzmacniacza/amplitunera będę musiał go po prostu sprzedać?

2. Wiim amp kosztuje powiedzmy 1800zł, a jeżeli chodzi o jakość dźwięku to widziałem jego porównania do nowych wzmacniaczy/amplitunerów, kosztujących ok 2000-3000zł. Przez ostatnie tygodnie obserwowałem też ceny sprzętu używanego na olx i ciężko znaleźć jakikolwiek sensowny, działający wzmacniacz/amplituner stereo poniżej 1000-1500zł, nie będzie on miał oczywiście obsługi tidala więc trzeba doliczyć te 380 zł za wiim mini czy coś podobnego i mamy podobne koszty co wspomniany wiim amp.

Czy to tylko efekt dobrego marketingu i wpadłem w jakąś bańkę informacyjną, czy rzeczywiście do kwoty tych powiedzmy 2000zł nie znajdę nic obiektywnie lepszego i z obsługą sieci, nawet jeżeli chodzi o używki?

Jeżeli nie, to w tym momencie wiim amp + reszta budżetu na głośniki wydaje mi się najlepszą i najrozsądniejszą opcją. Ma wszystkie potrzebne mi na ten moment wyjścia i wejścia, zasili wystarczające na moje potrzeby/powierzchnię salonu głośniki, a jeżeli punkt pierwszy się potwierdzi, to w przyszłości go po prostu sprzedam (patrząc na wzrost cen audio to w tej samej cenie) i kupię "zgrany" z wybranymi głośnikami wzmacniacz/amplituner z wbudowaną lub dołączoną obsługą sieci + jakieś dodatkowe złącza na np gramofon, konsolę czy czego będę potrzebował.

Ukryta Zawartość

Wiim jest trudny do pobicia, jeśli już to może przez inne Chińczyki. Tak tak wiem, centrala jest w USA, o czym lubią wszędzie przypominać, ale istotniejsze działy są w Chinach, jest częścią chińskiej grupy i zarząd też ma chińskie nazwiska. Jak widać nie potrafią robić tylko we wzmacniacze, ale i w marketing 🙂

Co nie zmienia faktu, że opinie nie kłamią i to przyzwoity wzmacniacz. Skoro teraz kupujesz to może lepiej poczekać ten miesiąc na Wiim Ultra, ma być jeszcze trochę lepszy i z większą ilością wyjść za podobne pieniądze.

Edytowane przez Tadeus72

O to ciekawe z tym marketingiem i amerykańskim pochodzeniem, bo w sumie to jedyne informacje jakie do mnie dotarły to właśnie że firma jest z USA 😄

Co do wiim ultra/amp pro to na pewno poczekam na ich oficjalne ceny w Polsce oraz jakieś pierwsze opinie

Ostatecznie to nie ma na nic wpływu, bo obecnie Chińczycy robią świetny sprzęt audio, po prostu może tłumaczyć, dlaczego są lepsi w optymalizowaniu kosztów od amerykańskiej czy europejskiej konkurencji i jak porównujesz do takich firm to nie za bardzo jest do czego 🙂 

Tak mi się jeszcze przypomniało, że pierwotnie pisałeś o analitycznym brzmieniu, a przy tym o słuchaniu muzyki, która niekoniecznie była nagrywana swego czasu w dobrej jakości

Przez analityczny rozumiesz klarowny i niezamulony, czy mówimy naprawdę o dźwięku klinicznym i detalicznym do bólu? Bo wydaje mi się, że to może być średnio przyjemne doświadczenie z takimi gatunkami muzyki. W tej półce cenowej możesz mieć dźwięk i klarowny i muzykalny, analityczność przynajmniej mi sugeruje pójście jeszcze dalej.

Edytowane przez Tadeus72

Tak, myślę że bardziej chodzi mi o to, o czym piszesz - dźwięk klarowny, niezamulony, tak żeby po prostu usłyszeć wszelkie detale, smaczki ukryte w nagraniu. Lubię wracać do starych/ulubionych nagrań i właśnie "usłyszeć" tam coś nowego, no ale też ważne żeby to dobrze brzmiało, miało jakąś ogólną harmonię i po prostu dawało przyjemność z odsłuchu a nie "szpital". Teraz określiłbym to raczej jako scena - "szeroka" i " wyraźna 🙂

Przez analityczne podejście rozumiem właśnie takie wsłuchiwanie się i szukanie w nagraniu detali, jakichś ciekawych technik gry na instrumentach, czy np fajnych efektów dźwiękowych jeżeli chodzi o muzykę elektroniczna. Skończyłem podstawową szkołę muzyczną, grałem na kilku instrumentach, ale moja "kreatywność muzyczna" jest praktycznie zerowa, stąd lubie po prostu wsłuchiwać się w muzykę, podziwiać i zazdrościć że można tworzyć takie cuda/kopozycje 😉 

SMSL AO300 + WiiM Pro/+

używany Sabaj A30A + WiiM Pro/+

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
11 godzin temu, Clipp napisał:

to w tym momencie wiim amp + reszta budżetu na głośniki wydaje mi się najlepszą i najrozsądniejszą opcją

Bo tak jest. Kolumny są moim zdaniem tutaj najważniejsze i na nich najlepiej się skupić, i na nie mieć największy budżet. Funkcjonalność samego Wiim Amp jest w sumie nie do pobicia w tej cenie. Takiego połączenia w stereo ( Hdmi Arc, zarządzanie subwooferem z aplikacji, korekcja pomieszczenia, wbudowany chromecast, pilot bluetooth itd. ) to w sumie nawet w wyższej półce ciężko znaleźć. Sekcja wzmacniacza jest ok.

4 minuty temu, Tomek_waw napisał:

korekcja pomieszczenia

Nie żartuj 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, Piopio napisał:

Nie żartuj 😉 

Ano tak. Zapomniałem ,że minęły czasy izolacji galwanicznej i Sabaja A30a i  teraz Arcam z Diraciem sa Twoim przyjacielem.

Dobra to cofam. Proszę nie sprawdzać funkcjonalności room correction czy 10 zakresowego PEQ (nie testować, nie bawić się , nie importować ustawień, w ogóle nie uruchamiać ! ) ponieważ Piopio używał Dirac. Możemy założyć,że nie istnieją takie rzeczy, a jak ktoś napisze inaczej to żartowniś 🙂

13 minut temu, Tomek_waw napisał:

Proszę nie sprawdzać funkcjonalności room correction czy 10 zakresowego PEQ

Serio traktujesz tą funkcjonalność na poważnie ? Sama licencja DIRAC to 199$. W WiiM to tylko gadżet. Mało ma to wspólnego z prawdziwą korekcją akustyki pomieszczenia. 

13 minut temu, Tomek_waw napisał:

teraz Arcam z Diraciem sa Twoim przyjacielem.

Niekoniecznie Arcam. DIRAC tak. 

Jako branża nie powinieneś stosować ataków osobistych. To bardzo nieprofesjonalne. 

Edytowane przez Piopio

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, Piopio napisał:

Sama licencja DIRAC to 199$. W WiiM to tylko gadżet.

199$ to jest granica. Wszystko poniżej to g...adżet i nie działa. No nie ma prawa.

1 godzinę temu, Tomek_waw napisał:

199$ to jest granica. Wszystko poniżej to g...adżet i nie działa. No nie ma prawa.

Gość

(Konto usunięte)

Bardzo się cieszę,że odkryłeś DIRAC ( który jest super, wcale nie twierdze inaczej ), ale co ma to do tego ,że Wiim ma swoje proste room correction i pozwala na ustawienie PEQ w 10 zakresach ( a niedługo w tylu na stronę ) to nie wiem. Jeszcze wrzucasz film o dacu z DIRAC, co to ma do rzeczy skoro jest w cenie całego dobieranego tutaj zestawu też nie wiem.

8 godzin temu, Tal napisał:

Jako alternatywę dla WiiM Amp możesz rozważyć używaną Yamahe R-N602

Zastanawiam się również nad takim rozwiązaniem, wspomniany amplituner będzie miał trochę słabszą obsługę samego tidala, ale też ten system multicast Yamahy, który daje możliwość podłączenia dodatkowych urządzeń w łatwy sposób, o ile dobrze zrozumiałem jak to działa. No i to Yamaha, zawsze chciałem mieć tak wyglądający wzmacniacz 😄 

A jak te dwa sprzęty wypadają pod względem jakości dźwięku? Któryś ma znaczną przewagę, czy są porównywalne i trzeba sprawdzić który lepiej wypadnie w odsłuchu? Cenowo używka Yamahy wygląda podobnie do nowego Wiim Amp.

W sumie to już podjąłem decyzję, że kupuję Wiim Amp albo jakiś używany amplituner sieciowy (w domyśle Yamaha R-N602) albo wzmacniacz + streamer, tak żeby zamknąć się w 1500-2000zł i to załatwi wszystkie moje wymagania wejściowe w sieciowy system audio. Całą resztę budżetu przeznaczę na głośniki, do wydania mam te 3000-3500zł.

Dziękuje wszystkim za pomoc, gdyby ktoś miał jakieś porady co do wyboru głośników w tym zakresie cenowym to oczywiście będę wdzięczny. Na odsłuch podjadę do Wrocławia, znalazłem już kilka sklepów audio, ale gdyby ktoś miał do polecenia jakieś sprawdzone miejsca (jak np wymieniony wcześniej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), również ze sprzętem używanym to proszę o namiary 🙂 

A i byłbym zapomniał, sprzęt chcę postawić w salonie, nie jestem jakimś wielkim estetom, no ale ludzie, szanujmy się 😄 

image.thumb.png.7028c6fbebc7d76551541be3c5344d1a.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Clipp
7 godzin temu, Tomek_waw napisał:

ale co ma to do tego ,że Wiim ma swoje proste room correction i pozwala na ustawienie PEQ w 10 zakresach

Ja tylko wyraziłem wątpliwość odnośnie tego room correction w WiiM. To nie jest profesjonalne narzędzie. Resztę dodałeś Ty. Ja tylko odpisywałem. 

40 minut temu, Piopio napisał:

Ja tylko wyraziłem wątpliwość odnośnie tego room correction w WiiM. To nie jest profesjonalne narzędzie. Resztę dodałeś Ty. Ja tylko odpisywałem. 

Panowie nie kłóćmy się o jakieś drobne szczegóły i jedno brakujące słowo 😄 

"Bo tak jest. Kolumny są moim zdaniem tutaj najważniejsze i na nich najlepiej się skupić, i na nie mieć największy budżet. Funkcjonalność samego Wiim Amp jest w sumie nie do pobicia w tej cenie. Takiego połączenia w stereo ( Hdmi Arc, zarządzanie subwooferem z aplikacji, podstawowa korekcja pomieszczenia, wbudowany chromecast, pilot bluetooth itd. ) to w sumie nawet w wyższej półce ciężko znaleźć. Sekcja wzmacniacza jest ok."

Edit: No chyba że się wygłupiłem i ten system korekcji jest zwykłym chwytem marketingowym i wręcz pogarsza jakość. Jeżeli nie szkodzi, a czasem coś pomoże, to chyba jednak na plus 

Edytowane przez Clipp
4 godziny temu, Clipp napisał:

ten system korekcji jest zwykłym chwytem marketingowym i wręcz pogarsza jakość.

Obawiam się, że tak. 

• 2 tygodnie później...

Mała aktualizacja: ostatecznie promocja na amazonie przekonała mnie do zakupu wiim amp. Dodatkowo żona uświadomiła mnie, że kwiatki w salonie są nietykalne i jedyna opcja jaka mi zostaje to kupno głośników podstawkowych, które postawie na szafce rtv pod tv.

Szafka rtv ma wysokość 44cm i szerokość 180cm więc to będzie maksymalny rozstaw głośników. Miejsce odsłuchu docelowego to 2m przed szafka plus dodatkowo 3,5m od szafki na kanapie w przypadku oglądania tv

Poniżej głośniki które chciałbym odsłuchać, proszę o ewentualne opinie czy coś jest niewarte swojej ceny lub źle gra z wiim amp

Wharfedale 12.1/2 - te glosniki nie były tutaj polecane, ale znalazłem sporo dobrych opinii o ich uniwersalności i generalnie dobrym stosunku ceny do jakości. Dodatkowo były również polecane z wiim ampem

Kef q150/350

Polk r200

Do tego może jakiś niewielki sub, którego wcisnę miedzy doniczkami

15 minut temu, Clipp napisał:

Polk r200

Głosuję na Polk.

Był niedawno wątek wymiany podłogowych BX na monitory i okazało się,

że basu R200 dają od nich więcej ... może obejdzie się bez subwoofera 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi