Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon saphire 23 vs taga harmony Platinum 100 V4 co lepsze ?

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko zależy od tego jakie brzmienie preferujesz. 

Szukasz kolumn nowych/ używanych?

Byłeś gdzieś na odsłuchu? Miałeś okazję słuchać tych kolumn?

Szafiry zagrają większym basem bardziej mulącym co akurat przy zestawieniu z CA dobrze rokuje. Taga jest nieco bardziej liniowa o ile można to powiedzieć w odniesieniu do ich produktu. 

Wybierasz tylko między tymi dwoma produktami?

Cześć 🙂 Wszystko zależy od Twojego gustu. Szafiry dobrze zgrywają się z Cambridgem, oba sprzęty nawzajem kontrują swoje wady i pokazują dużo zalet. Ostatecznie uzyskasz dynamiczny, dokładny dźwięk z fajną barwą 🙂 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

14 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Wszystko zależy od Twojego gustu. Szafiry dobrze zgrywają się z Cambridgem, oba sprzęty nawzajem kontrują swoje wady i pokazują dużo zalet. Ostatecznie uzyskasz dynamiczny, dokładny dźwięk z fajną barwą 🙂 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch 😉 

Czy dźwięk się zmieni po wygrzaniu?

8 godzin temu, Amator dźwięku napisał:

oba sprzęty nawzajem kontrują swoje wady i pokazują dużo zalet.

Dobre! 🤣

Wada dodana do wady tworzy zaletę.🤣🤣🤣

W dniu 23.06.2024 o 08:29, Nil napisał:

Dobre! 🤣

Wada dodana do wady tworzy zaletę.🤣🤣🤣

Jeśli dla kogoś wzmacniacz jest ostry, a kolumny za ciemne, to razem wyjdzie złoty środek 😉 

W dniu 22.06.2024 o 23:44, Amator dźwięku napisał:

Tak, będzie dokładniejszy, poprawi się kontrola. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Trochę na pewno ale pamiętaj że jeżeli dźwięk nie odpowiada ci od samego początku to innej kolumny po wygrzaniu nie zrobi.

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Trochę na pewno ale pamiętaj że jeżeli dźwięk nie odpowiada ci od samego początku to innej kolumny po wygrzaniu nie zrobi.

Sa pewne wyjatki i w zaleznosci jak i z czego kolumna jest zbudowana okres poczatkowy moze byc mniej lub bardziej reprezentacyjny dla finalnego grania. 

Jednak lepiej oceniac stan ustabilizowany mimo wszystko.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

7 godzin temu, Q21 napisał:

Jeśli dla kogoś wzmacniacz jest ostry, a kolumny za ciemne, to razem wyjdzie złoty środek 😉 

Niestety tak to nie działa, a juz na pewno nie przy sprzęcie w stosunku do którego mamy jakieś wymagania jakościowe.

Tak to sobie można byłoby powiedzieć przy "sprzęcie audio" z Lidla, Biedronki albo Actiona.

7 godzin temu, Q21 napisał:

Tak, będzie dokładniejszy, poprawi się kontrola. 

Różnica będzie symboliczna, dla wielu wręcz niezauważalna.

14 godzin temu, Nil napisał:

Niestety tak to nie działa, a juz na pewno nie przy sprzęcie w stosunku do którego mamy jakieś wymagania jakościowe.

Cóż, ja jednak pozostanę przy swojej opinii 🙂 

47 minut temu, Q21 napisał:

Ale wada+wada=zaleta działa chyba tylko przy słabszym sprzęcie. Przy lepszym to już tak chyba nie jest - ostry wzmacniacz przy lepszych ciemnych kolumnach nie zagra analogowo.

Do AXR100 zalecał bym coś cieplejszego w brzmieniu, ale nie koniecznie te dwie opcje z tytułu. Spójrz na takie konstrukcję jak Heco Aurora 700/1000, Dali Oberon 7, Polk Audio Elite Signature ES55/ES60, JBL Stage A180/190.

23 godziny temu, rafa napisał:

Sa pewne wyjatki i w zaleznosci jak i z czego kolumna jest zbudowana okres poczatkowy moze byc mniej lub bardziej reprezentacyjny dla finalnego grania. 

Jednak lepiej oceniac stan ustabilizowany mimo wszystko.

To prawda. Ale nie zrobi z niej innego brzmienia. 

Podaj przykład kolumny gdzie brzmienie zmieniło się diametralnie.

5 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Ale wada+wada=zaleta działa chyba tylko przy słabszym sprzęcie. Przy lepszym to już tak chyba nie jest - ostry wzmacniacz przy lepszych ciemnych kolumnach nie zagra analogowo.

Różnie. Tu zgodzę się z kolegą z branży. Niezależnie od ceny pewne przeciwieństwa się przyciągają. 

Idąc z cena pamiętajmy iż też produkty są mniej skrajne. Mimo że jeden czy inny faworyzuje dane pasmo to nie w taki dobitny sposób jak przy niższej cenie 

Generalizując.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Podaj przykład kolumny gdzie brzmienie zmieniło się diametralnie.

Nie bylyby to kolumny firmowe a raczej z manufaktury lub DIY. Chodzi o uzyte czesci (kondensatory).

Godzinę temu, rafa napisał:

Nie bylyby to kolumny firmowe a raczej z manufaktury lub DIY. Chodzi o uzyte czesci (kondensatory).

Ok rozumiem. Zatem nie mogę potwierdzić ani zaprzeczyć. 

A jakieś seryjne produkcję znasz?

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

A jakieś seryjne produkcję znasz?

Które są na tych komponentach o których myślę? 🙂 Np Trenner'y, 

16 godzin temu, rafa napisał:

Które są na tych komponentach o których myślę? 🙂 Np Trenner'y, 

Nie. 

Seryjne produkty które zmieniły bardzo brzmienie po wygrzaniu. Ze śmiało powiedz różnica jest wielka.

• 2 tygodnie później...
W dniu 25.06.2024 o 09:29, Q21 napisał:

Pan z q21 dobrze mówi , bo dobrze dopasowany tani sprzęt będzie grał dużo lepiej jak źle dopasowany droższy sprzęt 

9 godzin temu, Amator dźwięku napisał:

Pan z q21 dobrze mówi , bo dobrze dopasowany tani sprzęt będzie grał dużo lepiej jak źle dopasowany droższy sprzęt 

Co to znaczy dobrze, albo źle dopasowany sprzęt???

Sprzęt jest albo dobry albo zły, nie ma dobrze, albo źle dopasowanego.

51 minut temu, Nil napisał:

Tutaj akurat się mylisz. Dobrze dopasowany sprzęt to taki który przy odpowiednich komponentach czyli dopasowaniu np. wzmacniacza i kolumn da pożądany efekt. Przykład z autopsji: wzmacniacz xindak 6900 z kolumnami bmn S2 - totalny zamulacz nawet po zmianie lampy. Przy zmianie wzmacniacza na yaqin ms90b i nawet na oryginalnych chińskich lampach dźwięk bez porównania inny. Sama wymiana wzmacniacza wprowadziła ogromną różnicę, a jaką zmianę mogą wprowadzić poszczególne elementy jak np. CD czy DAC i ja końcu okablowanie? Polecam popróbować. Przy źle dopasowanych komponentach dźwięk jest męczący i najczęściej wtedy szukamy zmian. 

W dniu 6.07.2024 o 07:58, Nil napisał:

No tak to nie działa , w audio piękne jest że pieniądze nie są na pierwszym miejscu żeby złożyć dobre granie tylko wiedza a pieniądze na drugim

• Redaktorzy
Opublikowano (edytowane)

Mam gościa w ignorowanych, ale widzę że nadal pozwala sobie na uprawianie trollingu, prowokowanie do kłótni.

Sprzęt może być bardzo dobry zarówno jeden i drugi, ale nie będzie gadać ze sobą.

Przykład 1.

Denon DL 103 (103R, 103 SA) nie zagra na ramieniu 4g masy efektywnej, choćby to było ramię wybitnie skonstruowane aluminiowe, węglowe lub magnezowe SME, Kuzmy lub innego dobrego producenta. Te wkładki grają z innymi ramionami - o znacznie większej masie efektywnej.

Przykład 2. 

Integra lampowa Leben CS300F mimo, że dobra - nie napędzi trudnych impedancyjnie Dynaudio, B&W czy Infinity. Napędzi natomiast łatwiejsze do wysterowania kolumny. 

Tych przykładów można mnożyć.

Jeśli sytuacja powtórzy się, będę wnioskował do moderacji o bany dłuższe niż 1 tydzień dla forumowicza, który co prawda zainspirował mnie do tej oto rymowanki, ale okresowo sieje niemiłą woń na forum:

@J4Zsprawdziłem. Nie wniósł dosłownie NIC. Null, zero.

Edytowane przez kangie
Było "zniósł". Jest "wniósł".

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

6 minut temu, kangie napisał:

Mam gościa w ignorowanych, ale widzę że nadal pozwala sobie na uprawianie trollingu, prowokowanie do kłótni.

Sprzęt może być bardzo dobry zarówno jeden i drugi, ale nie będzie gadać ze sobą.

Przykład 1.

Denon DL 103 (103R, 103 SA) nie zagra na ramieniu 4g masy efektywnej, choćby to było ramię wybitnie skonstruowane aluminiowe, węglowe lub magnezowe SME, Kuzmy lub innego dobrego producenta. Te wkładki grają z innymi ramionami - o znacznie większej masie efektywnej.

Przykład 2. 

Integra lampowa Leben CS300F mimo, że dobra - nie napędzi trudnych impedancyjnie Dynaudio, B&W czy Infinity. Napędzi natomiast łatwiejsze do wysterowania kolumny. 

Tych przykładów można mnożyć.

Jeśli sytuacja powtórzy się, będę wnioskował do moderacji o bany dłuższe niż 1 tydzień dla forumowicza, który co prawda zainspirował mnie do tej oto rymowanki, ale okresowo sieje niemiłą woń na forum:

@J4Zsprawdziłem. Nie zniósł dosłownie NIC. Null, zero.

1.Każdy ma prawo do wygłaszania swoich opinii , 2. Dźwięk to hobby bardziej subiektywne niż obiektywne 3. Nie próbuj nikogo straszyć czy zmuszać do swoich opinii bo nie masz takiego prawa , możesz jedynie przekonywać i prowadzić dyskusje a jak ci coś nie pasuje że ktoś się z tobą nie zgadza to poprostu zakończ jak już swoje powiedziałeś 😉.

• Redaktorzy

@Amator dźwiękunie "fikaj" tyle, bo zlecę prześwietlenie Twojego dość świeżego konta pod kątem multikonta i będzie permanentny ban.

Mam już kilku "wyjadaczy" na oku, którzy nie stawiają kropek na końcu zdania oraz zwracają się personalnie z małej litery (przykład "tobie").

Nie zdziwiłbym się, gdybyś był multikontem "Nil".

Czy mam "zawołać naszych chłopaków? Zawołać naszych chłopaków?"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, kangie napisał:

@J4Zsprawdziłem. Nie zniósł dosłownie NIC. Null, zero.

A o co chodzi? Bo ja wstałem dopiero. 😏 Dlaczego zostałem oznaczony?

Też mam Nila w ignorowanych. Nie wiem po co trzymać takich na forum, a na co?

Nie widziałem żeby cokolwiek ciekawego wniósł.

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

• Redaktorzy
1 minutę temu, J4Z napisał:

A o co chodzi? Bo ja wstałem dopiero. 😏 Dlaczego zostałem oznaczony?

Też mam Nila w ignorowanych. Nie wiem po co trzymać takich na forum, a na co?

A bo pytałeś niedawno czy wniósł coś na forum. To odpowiedziałem. Obawiam się, że ma tutaj multikonto i pisze pod innymi nickami.

3 minuty temu, kangie napisał:

@Amator dźwiękunie "fikaj" tyle, bo zlecę prześwietlenie Twojego dość świeżego konta pod kątem multikonta i będzie permanentny ban.

Mam już kilku "wyjadaczy" na oku, którzy nie stawiają kropek na końcu zdania oraz zwracają się personalnie z małej litery (przykład "tobie").

Nie zdziwiłbym się, gdybyś był multikontem "Nil".

Czy mam "zawołać naszych chłopaków? Zawołać naszych chłopaków?"

Ukryta Zawartość

Xd

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi