Skocz do zawartości
IGNORED

Scalone końcówki mocy STK ...

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zacnych forumowiczów chciałbym się poradzić w następującej kwestii...

Czy wzmacniacze z końcówkami scalonymi typu STK moga mieć profesjonalne zastosowanie w audiofilskich wzmacniaczach mowie o tych niewybuchających STK-ach których cena wynosi nawet 120 pln.

Z tego co wiem parametry dotyczące zniekształceń THD wachają sie w szerokich granicach od 0.1-5 % moc bywa też różna ale 40-100 Watt jest często spotykane.

Mam mini wieże SONY MHC 650 która posiada takową końcówkę gra to nienajgorzej dzwięk trochę suchy,płaski ,ale streofonia,przestrzenność sa na przyzwoitym poziomie ,ładnie słychać też różne detale takie jak różnego rodzaju dzwoneczki ,cyknięcia itd...

https://www.audiostereo.pl/topic/16744-scalone-ko%C5%84c%C3%B3wki-mocy-stk/

Witam

W audiofilskich - nie. Unika się używania w nich jakichkolwiek układów scalonych w torze sygnałowym. Buduje się je z pojedynczych elementów wzmacniających: z tranzystorów lub lamp. Pomijam R i C jako nieistotne dla zadanego pytania.

pozdrawiam

-->Polik, grzebak nieco upraszcza sprawę ( gdyby było tak jak pisze to np. marantze z modułami HDAM grały by lepiej od tych ze zwykłymi wzmacniaczami operacyjnymi [a zazwyczaj tak nie jest...] a konstrukcje typu GainCard[i wzorowane na nim GainClone] nie miały by racji bytu...).

Co do STK, to właśnie teraz przerabiam dla kolegi wieżę pionieer-a(XR-P60C) w której siedzi STK405-70A, i to już druga która tam siedzi ( i tak jak w pierwszej po jakimś czasie padł tam jeden kanał).

W jej miejsce daję 2 sztuki LM3886T ( z przesyłką STK405... będzie kosztować coś koło 60zł, a LM3886T udało mi się zdobyć po 7zł sztuka, kalkulacja jest prosta...)

W srednim zakresie cenowym do2000zł lepsze stk garaja przyzwoicie niestety wiekszosc producentów chrzani ich aplikacje upraszczając co sie da do bólu stosuja tandetne elementy otaczajace itd,

Mam dobra rade wez układ stk 4141V grosze kosztuje zrob mu porzadna aplikacje z solidnych elementów a zagra ze wymiekniesz tylko moc mała 2x30W..ciepły solidny dzwięk daje rade.

• 4 tygodnie później...

--->Lt_Bri

Odnośnie STK coś ogólnie się z nimi popsuło są obecnie tańsze i praktycznie do kubła na śmieci -rynek zalewają jakieś podróbki ,których cena wynosi ok. 30 pln

Można zamówić oryginalne ,których wygląd zewn. jest praktycznie identyczny ,ale cena to nawet 120 pln/szt.-te drogie podobno nie wybuchają...

cyt.W jej miejsce daję 2 sztuki LM3886T -jesli zadziała to pięknie POWODZENIA :)

POZDRAWIAM

z tego co wiem orginaly STK4048 i 4050 sa w cybortechu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jesli komus potrzebne sa inne modele najlepiej zadzwonic i zapytac, maja chinczyki i orginaly.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-->Polik, a czemu LM-ki miały by nie działać? :)

Działać już działają, tyle że na razie odpalałem je bez wieży(tzn. 2 płytki z LM3886T na radiatorze wydłubanym z tego pioniera i zasilaczu do wziętym z jednego GC).

Martwię mnie natomiast inne sprawy:

1) w tym pionierku zasilanie końcówki jest coś koło +/-27V, więc może się okazać że będę musiał dobrać inne

wartości zewnętrznych elementów układu "mute" (na około 10V wyzszym napięciu wszystko działało jak trzeba...)

2) nie mam pojęcia jak się reszta tej wieży zachowa po wypatroszeniu tego stk...

3) transformator w tej wieży jest dość słaby...

4) drobna upierdliwość w postaci kilku wysokich elementów w pobliżu radiatora (ale na to mam sposób, przelutuję je od strony druku, miejsca od "dołu" jest pod dostatkiem)

Pozdrawiam

ps. ta końcówka stk ma padnięty jeden kanał(drugi sprawny), ale jak na razie nie wykazuje "wybuchowych" tendencji(jak np. TDA1514...), z tego co słyszałem poprzedniczka temu samemu uszkodzeniu uległa, a po pół roku nowa podzieliła jej los...

Witaj,

Skoro wszystko działa to miło mam nadzieję ,że całość też zadziała ...

STK sa dobre jesli sa oryginalne reszta to od razu lub po miesiącu wybucha kanał lewy kanał prawy...

Zamieszczę Ci moje fotki wieży MHC 650 marki SONY -po co ot tak sobie...

SONY MHC 650 nawet zwarte przewody głośnikowe STk-a nie uśmierciły-było pyk i wieża sama się wyłaczyła...-to nie był eksperyment tylko wypadek ,ale nic się nie stało uffff...

Ukryta Zawartość

post-6984-100008275 1170267278_thumb.jpg

post-6984-100008276 1170267276_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oryginalne STK można jeszcze chyba kupić w ELFA. Cena oryginałów bywa jednak zaporowa. Na ich korzyśc przemawia duża wydajność prądowa i możliwość stosowania np obciążeń 4 ohm w mostku co daje czasem moc 200W. Te układy są hybrydowe, nie są to typowe scalaki. Pracują z wysokimi napięcaimi i ponoć grają właśnie całkiem ok, "tranzystorowo". Na pewno jest to jakaś alternatywa dla DIY. A czy są audiofilskie to niestey nie wiem.

• 5 miesięcy później...

Witam

No ja posiadam końcówkę mocy Uher UMA200 opartą na kościach STK4048. Oczywiście orginał nie podobał mi się za bardzo więc kombinowałęm i znalazłem na jakimś forum w USA człowieka który podszedł do tej kości profesjonalnie i ekperymentował ze standardową aplikacją podawana przez Sanyo. Wynikiem była końcówka mocy, którą porównał do jakiegoś posiadanego firmowego sprzetu za 3tyś dolców (nie pamietam nazwy, zaczynała się na R) i określił ją jako niestety lepszą pod wieloma względami. Oczywiście poszedłęm za ciosem i modyfikowałę swoją kość zgodnie z wytycznymi tyle, żę zaczołęm od średniej jakości elementów - brak funduszy :). Obecnie wstawione są kondy Panasonica FC, Wimy, Kendaila, rezystory 5% metalizowane i zamierzam jeszcze wstawić w tor sygnałowy Jenseny. Całe okablowanie na bazie Audioquesta GBC. Jakość dziwięku jaką treraz prezentuje to cacko powala mnie porównując do o wiele droższych sprzetów uważanych za audiofilskie jakich miałem okazję posłychać na audioshow. Według mnie są to bardzo dobre kości - oczywiście orginalne, i na ich bazie można złożyć naprawdę porządną końcówkę mocy i do tego o potężnej mocy.

Oczywiście potrzeba do tego sporego trafa no ale coś za coś. U mnie działa na +-71,5 V.

Zresztą to nie jest tylko moje osobiste zdanie. Szperając po necie , znalazłem wiele pochlebnych opinni na ich temat od ludzi uważanych za fachowców w tej dziedzinie. Dziwię się więc dlaczego w tym wątku tak źle wypowiada się na ich temat. Nawet najlepsze tranzystory i lampy w kiepsko dobranej alpikacji i z słabej jakości komponentami dadzą mierny efektm. Przy ocenie sprzetu bierzmy więc cały układ a nie tylko główny układ mocy.

Ja odkurzyłem końcówkę zrobioną na STK4204MK5 w oparciu o Radmora 5512. Leżała u mnie chyba ze cztery lata w "schowku".

Wtedy słuchałem z kiepskimi kolumnami i wróciłem do amplitunera Yamahy.

Ale ok. tygodnia odpaliłem ja ponownie z NonOS DAC na TDA1543 i .......

..... szczęka mi opadla !!!!!!!!!!!

Scalaka mam oryginalnego

Zdjęcia zamieszczam .ponieważ dzisiejsze są układy są dużo ładniejsze,ale niestety nieoryginalne.

Ten gra fantastycznie !!!!

Przestrzeń, krystaliczne wysokie, sugestywna średnica i feeeeenomenalny bas.

Czeka mnie wymiana wszystkich elementów na lepsze, ale układzik zostaje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich po długiej przerwie.

Peros, czy możesz mi podać ta stronkę z opisem o przeróbkach aplikacji STK, bo mam STK4050V i chętnie bym coś zrobił.

pozdrawiam Łukasz

Dla przykładu - tak wygląda wnętrze STK8040

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę bardzo oto link do forum z modem kości STK4048 i jeszcze pare innych ciekawych rzeczy na temat całej rodziny. Mod sam przeprowadziłem wraz z późniejszymi swoimi przeróbkami w miarę testowania różnych konfiguracji komponentów. Efekt jest niesamowity, jak na poniesione koszta.

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich sympatyków technologii Sanyo, scalaków STK i klonów .

Myśle że sprawa na tyle dojrzała żeby wpisać pare zdań na ten temat .

Scalaki sa dobrze opisane i można sporo o nich znaleść w necie , ale mam coś innego dla Was .

Niewiele znajdziecie w necie o tym jedynie na mojej stronie skrótowe informacje .Znakomite kości STK

jak wielu z Was zauważyło mają duże możliwości dżwiękowe . Na ich bazie powstaje wiele udanych konstrukcji DIY.

Wszystko zależy od amplikacji i projektu peryferii tych kości . Moje prace poszły duzo dalej.

Kości STK są w mniejszym lub wiekszym stopniu scalonym klasycznym projektem z drobnymi zmianami w zależnosci od typu (Jest ich dużo) . Wysiliłem się odnaleść macierzyty projekt na którym potem stworzyli całą rodzinę STK

Mając klasyczny projekt mamy dużo większe możliwości w modyfikacji i zmian amplikacji i elementów .

Tak powstały wersje GAT oparte na klasycznych wzmaciaczach Sanyo Ja 220GAT ,224GATi Grundig V1700GAT

Nie wiem czy dotarłem do pierwszego projektu, ale wzmacniacze jak JA2003 , Ja20 wydaja się pierwowzorami .

Później weszły w wersjach poprawionych i moim zdaniem są najlepsze ja 220, ja224 . Jest to koncówka mocy

z potencjometrem i biernymi fitrami barwy.

Znakomicie zbilansowany termicznie przy tranzystorach bipolarnych nie potrzebna kompensacja termiczna . Grundig zakupił produkcje Ja220 w wersji na rynek niemiecki i pod swoją nazwą V1700 . Produkcja Japonia fabryka Sanyo.

Uważany jest za najlepszy wzmacniacz Grundiga kiedykolwiek miał w ofercie a jego cena teraz wacha

się 200-300 euro na ebaya a to tylko malutki wzmacniacz z 1984 z taniego sektora .

Pewien Włoch z LT/G zauważył jego nieprzeciętne możliwosci i nawet twierdzi ze to gra lepiej od Krella oczywiście przy zachowaniu pewnych warunków ( ograniczenie mocy do 25W ) . Myslę że to jest możliwe bo ta amplikacja ma duże możliwości co wiem z doświadczenia i porównań .

Poprawdzie V1700 to Ja 220 z wiekszym trafem , lepszymi tranzystorami i drobnymi zmianami.

Modyfikując te wzmacniacze mozna uzyskać naprawdę znakomity dżwiek lepszy niz na kosciach STK i

pochodnych Są wieksze mozliwosci z powodu braku scalenia i mozliwosci ingerencji w typ tranzystorów i wielu innych elementów .

Modyfikując można uzyskać lepszy dżwiek od V1700 który jest najbardziej zaawansowanym klonem tego projektu . Jednym zdaniem te wzmacniacze są najlepszymi wersjami STK które po DIY mogą rywalizowac z drogimi wzmacniaczami. Oczywiście ta wersja ma ograniczenie mocowe ale przez to jest łatwiejszą w opanowaniu zjawisk termicznym . Taka moc jest wystarczająca tymbardziej że jego głośność zachowuje sie jak w lampowcach .

od góry Sannyo ja220 i Grundig V1700

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grzegorz - niezły wykład. Nie wiedziałem że Twoje projekty mają coś wspólnego z STK :)

Jakiś czas temu miałem w rękach amplituner Telefunkena kupiony na Allegro, końcówka na STK. Brzmiał naprawdę źle - okazało się że był naprawiany w Polsce, został wstawiony jakiś tani zamiennik STK. Ale sprzedawcy udało się zdobyć oryginalną końcówkę - gdy ją wstawiłem - dźwięk dużym susem wskoczył na pułap wzmacniaczy za min. 1500zł lub wyżej. Ciepłe, przyjemne brzmienie przy rozsądnym zachowaniu przestrzeni i w miarę poprawnej kontroli basu.

No i gra u mnie Sanyo JA220 modyfikacja GAT - tu przy zbliżonej do STK barwie (bardziej neutralnej) wszystkie aspekty zostały wyniesione na znacznie wyższy poziom - bardzo dobra basu, średnica bez zarzutu, dobrze budowana scena, dynamika - generalnie klasa średnia wyższa z aspiracjami do limuzyny ;) - na moich lekko zmodyfikowanych TLC doskonale to słychać.

Szkoda że duże firmy jak Grundig, Philips, Sanyo i podobne zarzuciły rozwój swoich osiągnięć w dziedzinie audio na rzecz taniej masówki - cały ten know-how od nich uleciał w kierunku mniejszych firm audiofilskich, niestety dużo droższych.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb

Troche dużo napisałem :) ale nie często piszę i może nikogo nie zanudziłem .

Nikt nie wiedział i Tobie też niewspominałem , nie śpieszyło sie o tym pisać czy mówić . W necie też nic nie ma o źródłach powstawnia STK . Konstrukcja jest hybrydowa więc nie powstała na kawałku krzemu tylko na laminacie :) . Samo się nasuwa że Sanyo musiał bazować na klasycznym sprawdzonym projekcie . Ponieważ projekty z tym tematem są zakończone i zaczynam drążyć inne , dlatego pozwoliłem sobie napisać pare ciekawostek . Moje prace na pewnym etapie zbiegły się z pracami LT/G z tą róznica ze ja nie traktuje priorytetowo zniekształceń interefencyjnych . Z reszta o tym wiesz masz wersje modyfikowaną i standart i miałeś okazje porównać i sprawdzić skuteczność mojej pracy . Z interferencjami trzeba walczyć ale to jeszcze nie zapewnia 100% sukcesu w postaci pięknego dżwieku . to bybyło zbyt proste :) Jak zwykle największe problemy są z barwą i to jest najpoważniejszy problem o czym tez wiesz . Pozdrawiam bo niewiem kiedy mnie zbierze na pisanie .

Nie wiem, czy to pomoże, STK3102III jest w katalogu TME:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

greg - jestem wdzięczny (i pewnie nie tylko ja) za ujawnienie kawałka bądź co bądź historii, która mam nadzieje kołem się zatoczy i znów pojawią się konstrukcje cieszące i ucho i kieszeń :)

Tylko mogę subiektywnie potwierdzić, że to co mi sprawia niewątpliwą przyjemność przy dłuższym słuchaniu to nie tylko szybki bas, rozbudowana scena, naturalne blachy itp. ale w dłuższej perspektywie na pierwszy plan wysuwa się barwa dźwięku... trudno to opisać, to trzeba usłyszeć - ale to jest ten element który powoduje że albo ta sama płyta na jednym sprzęcie męczy po 5 minutach słuchania, albo na innym chce się ją odsłuchać jeszcze raz, no i jeszcze... i dlatego bardzo podobają mi się Twoje modyfikacje, bo zwracasz uwagę na właściwe aspekty dźwięku.

Pozdrawiam :)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.