Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim. Kompletne nie wiem jak wybrnąć z jakiejś wady mojego zestawu - jego czułość wprawiła mnie już w nerwice. Zacznę od początku , w miarę obiektywnych punktach

Parę lat temu wystarczał mi w moim małym pokoju komputer pc podpięty przez kabel do aux starej mini wieży philipsa i jej dedykowanych małych kolumn . Każdy rodzaj muzyki mógł mnie zadowolić i opanowywałem jego głośność z łatwością gałką vol wieży .

Przeprowadzka , i kupiłem kolumny pylon pearl 25 do pokoju / salonu ok. 17 m, bo zobaczyłem je w sklepie , i prawdę mówiąc były po prostu bardzo ładne , Nie miałem wcześniej wzmacniacza , znajomy dał mi w prezencie amplituner nad 7020e , podłączyłem i zagrały . Za źródło posłużyły mi pliki typu flac zapodawane z laptopa, muzyka urosła o nowe szczegóły, było jej więcej, pasmo się poszerzyło , ale wobec grania miniwieży, nie mogłem zrozumieć zakresu potencjometru – kończył się ok godz 8 ,9 max niecała 10 godzina , potem było za głośno. Do tego muzyka punk /hard core/ metal brzmiały za głośno , pasmo basów odbierało radość ze słuchania. Oczekiwałem od kolumn podłogowych nie tyle więcej mocy, co pełniejszego ale przede wszystkim równie równomiernego napełniania dźwiękiem pomieszczenia, płynnego jak w mini wieży philips

Przyszedł covid, pandemia, wszystko pozamykane a ja zamówiłem on line wzmacniacz i po długim oczekiwaniu dostałem nowy Nad 316 bee v 2 , bo wydawało mi się że coś w starym 7020e nie gra . Między laptopem a nad 316 dokupiłem dac ifi zen . Było w miarę ok i jest to póki co mój najlepszy układ. Na Tidal mogłem więcej zakresu volume użyć , przy czym wcale nie jest moją intencją grać głośno , tylko w miarę swobodnie kontrolować ten zakres .

Kupiłem cd nad c538 i super! Spora kolekcja płytek mogła pograć., ale kompletnie zdziwiło mnie że płyty cd nabierają nieznośniej głośności na godzinie 8 max-9 na potencjometrze wzmacniacza nad 316., to już przegięcie pomyślałem, złościłem się długo, a potem odruchowo coraz rzadziej używałem płyt , i wybierałem Tidal , czasem używam cd, ale bardzo cicho.

Zakręciłem się na temat vinyla i zakupiłem vintage gramofon Lenco b 55. Podłączyłem pod Nad 316 - wzmacniacz wydawał jakby przester , uznałem ,że dostałem bubel wzmacniacza z uszkodzonym przedwzmacniaczem gramofonowym , nie reklamowałem bo minęło dużo czasu od zakupu. Podłączyłem stary nad 7020e i zagrał bez tego buczenia , ale zakres głośności to już nokaut, to są milimetry - od skali zero na godzinie 7;30 – max 8 wzmacniacz gra mega głośno .

Nie mogę uwierzyć ,że jest to normalne. Obejrzałem chyba wszystkie filmy na yt jak ludzie słuchają nad 316 i kręcą gałą do woli, a ja w tym zakresie, pomijając, że nie wytrzymałbym tego hałasu . pewnie bym coś spalił. Irytuje mnie słuchanie trochę cd a zwłaszcza vinyl - gra za cicho i za głośno jednocześnie.,tzn  zanim osiągnie moc i usłyszę wszystkie instrumenty jest już granica mojej wytrzymałości . Wiem , słyszałem w sklepie branżowym, że to dobrze jak wzmacniacz „szybko wstaje „ ale bez przesady. Po co zatem stworzono tak wielką tarczę volume skoro mogę z niej skorzystać w około 10 -20 milimetrach?. Nie chcę żeby było głośniej , bo mieszkam w bloku i nie zamierzam dzielić się z innymi sąsiadami treścią moich płyt. Głośność jest ok , ale skurczona na tych gałkach , tak, że muszę co chwile ja redukować bo sam zachodzę w nerwice.

Fakty :

1. W moim pokoju 17m jest tylko stół i sofa, bez dywanu, słychać echo codziennych rozmów, pokój jest otwarty wnęką około 1,5 metra na resztę mieszkania. Kolumny są podstawione tyłem pod ściany na około 30 cm. Wiem , że akustycznie są to błędy . Próbowałem odsuwać kolumny od ścian na środek pokoju , i np. zatykać tylny bass reflex. W kwestii zbierania głośności tak nieludzko szybko i wrażliwie – zero różnicy.

2. Igła , nacisk , kalibracja ramienia , tematy przerobione. Obydwa wzmacniacze były uziemione, obydwa obsługują wkładkę mm.

3. Kolumny Pearl 25 4 ohm moc nominalna 95w, Nad 316 bee v 2, 4 ohm /moc wyjściowa 40 w , 7020e 35 w/ 4 ohm .

Pytania :

1. Czy nie uważanie ,że w moim wypadku Kolumny Pylon Pearl 25 chcą żreć , dostać moc , a ten nadzik 316 i 7020e jest za wąski na gardło pylona ? Czy tak szybko zamykający się wybór głośności obydwu wzmacniaczy nie jest powodem niedopasowania ich mocy wobec kolumn?

2. Czy możliwe jest ,że napięcie wyjściowe cd i gramofonu jest tak wysokie ,że aż tak szybko razi wzmacniacz ?

3. Czy normalne jest ,ze podkręcając volume phono bez zapodania płyty słyszymy po pewnym zakresie buczenie z kolumn?

Dzięki Wam za wszystkie odpowiedzi i sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/167434-g%C5%82o%C5%9Bne-granie/

Czyli po prostu granie męczy? Akustyka i odpowiednio dobrać zestaw. Mnie po czasie większość tych nowych sprzętów zaczyna męczyć.

Edytowane przez J4Z

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

To częsty przypadek, po osiągnięciu pewnej głośności zaczyna się jazgot w niewytlumionym pomieszczeniu. Po prostu zbyt mało elementów tłumiacych pogłos. Nieodpowiednie pomieszczenie potrafi "zabić" przyjemność ze słuchania muzyki nawet sprzętu za grube pieniądze. 

Dziękuję za odpowiedzi . Czyli sądzicie ,że jest to głownie  wina pustego pomieszczenia, braku mebli dywan ( tzn wygłuszenia). Ukręciłem sobie w głowie  teorie , że gdyby te kolumny były mniej prądożerne, albo były takie same jak są ale podpięte pod mocniejszy wzmacniacz i on by je szerszym i mocniejszym gardłem karmił - moja tarcza volume by się poszerzyła, tzn to co dla mnie jest nie do wytrzymania na godzinie  9 znajdowałbym dopiero na godzinie np 12. Wyobraziłem sobie ,że ten nad dusi się chcąc napędzić te pylony i dlatego tak szybko kończy się zabawa nim. Czy waty maja tu znaczenie?  Przypominam ,że nie szukam więcej głośności, ta mi wystarcza. 

Edytowane przez michalec
12 minut temu, michalec napisał:

Przypominam ,że nie szukam więcej głośności, ta mi wystarcza.

W pełni prawda, bo tu nie o głośność chodzi, a o "uporządkowanie" tej głośności 🙂 

Chyba więc potrzebujesz wzmak który tak działa, z tego co pamiętam Hegel H80 a na pewno Abrahamsen V2.0 można było kręcić Vol. praktycznie do końca. Mam podobny problem z Roksan blak, ale aż tak mi to nie doskwiera, jak już muszę to reguluje głośność źródłem, w moim przypadku Eversolo DMP-A6. W tym budżecie te dwa wzmaki, które wspomniałem mogą być dodatkowo ciekawą alternatywą, może ktoś jeszcze Ci coś poleci.

Jeszcze jedno, nie obraź się :), gramofon i tylko gramofon podłączasz pod wejście Phono, tak?

Edytowane przez yesther

W dużej mierze będzie to wina akustyki. 

Zabawa z nią nie będzie jednak prosta. 

Albo system pomiarowy. Albo wzmacniacz z kalibracja.

Albo wypożyczenie znacznie droższego i wydajniejszego wzmacniacza aby sprawdzić że to nie wina tego elementu. 

Czy te kolumny podobają ci się w odsłuchu?

To może coś z całkiem innej beczki 😉 

Intryguje mnie - jak by zagrał NAD, gdyby kolumny przepoczwarzyć 😉

z 4 Ohm na 16 Ohm - czy to by zapewniło poprawę komfortu słuchania ?

Zmiana na 8 Ohm wiele by nie wniosła, ale 16 Ohm stanowi poważną różnicę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

20 godzin temu, michalec napisał:

Dziękuję za odpowiedzi . Czyli sądzicie ,że jest to głownie  wina pustego pomieszczenia, braku mebli dywan ( tzn wygłuszenia). Ukręciłem sobie w głowie  teorie , że gdyby te kolumny były mniej prądożerne, albo były takie same jak są ale podpięte pod mocniejszy wzmacniacz i on by je szerszym i mocniejszym gardłem karmił - moja tarcza volume by się poszerzyła, tzn to co dla mnie jest nie do wytrzymania na godzinie  9 znajdowałbym dopiero na godzinie np 12. Wyobraziłem sobie ,że ten nad dusi się chcąc napędzić te pylony i dlatego tak szybko kończy się zabawa nim. Czy waty maja tu znaczenie?  Przypominam ,że nie szukam więcej głośności, ta mi wystarcza. 

Twoje wyobrazenia odnosnie mocy wzmacniaczy sa bardzo bledne. Mocniejszy wzmacniacz majac jeszcze wiecej mocy maksymalnej powodowalby ze potrzebna moc (do zadanej glosnosci) znajdowalaby sie jeszcze wczesniej na galce.

Ale to akurat jest bardzo dobra rzecza. Wzmacniacz powinien byc jak najmocniejszy (a wlasciwie miec duza wydajnosc pradowa) zeby w uzywanym zakresie gral z jak najnizszym poziomem zniekształceń.

Co do pomieszczenia, to tak jak koledzy pisza nie ma nic gorszego niz odbicia i echo. To nie tylko jest bardzo zle do sluchania muzyki ale przeciez i do zwyklych rozmow domowych 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

To ciekawy problem, pewnie sporo osób się z tym boryka, wszystkim chyba glownie chodzi o komfort przy umiarkowanym poziomie głośności. Może te wzmaki są jakoś uszkodzone? dziwne że dwa na raz, ale jak piszesz 316 ma ewidentnie zepsute wejście phono. Masz możliwość wypożyczenia czegokolwiek innego aby sprawdzić? 

@rafa tu chyba nie o to chodzi, problem jest w użytecznym zakresie głośności, te wzmaki norweskie miały to zupełnie inaczej rozwiązane niż np mój Roksan czy nawet Atoll IN200, które grają głośno od razu.

@audioburak napisz proszę coś więcej, jakby on to miał zrobić w warunkach domowych?

Edytowane przez yesther
Teraz, rafa napisał:

Wyobraziłem sobie ,że ten nad dusi się chcąc napędzić te pylony

To jest objaw braku wydajnosci pradowej przy danej glosnosci. Wzmacniacz moze wejsc w tzw "przester". Tylko raczej nie nastepuje to na godzinie 10 tylko zwykle po "12". Tu wiele zalezy od tego jak skalibrowano galke glosnosci. Przy np cyfrowej kontroli zamiast potencjometrem nie mialbys tego ustawienia godzinowego wogole. No ale chyba nie o to tylko ci chodzi ze galka jest na 10?

1 minutę temu, yesther napisał:

problem jest w użytecznym zakresie głośności

Dokladnie to napisalem przeciez. 

5 minut temu, rafa napisał:

potrzebna moc (do zadanej glosnosci)

Trzeba by wyrzeźbić nową zwrotnicę, bo to są już poważne zmiany.

Nowy kawałek sklejki i łączyć elementy w podobny sposób, jak w oryginale -

czyli P to P. Wywalić tamte elementy i zamocować płytkę wewnątrz.

Bo kolumn z nominałem 16 Ohm jakoś nie spotkałem na rynku.

Żeby nie było - sam mam 2 x 100 W i korzystam z CD do 9.00 a Phono do 10.00,

kolumny 8 Ohm, ale jakoś nie traktuję tego jako dopust Boski 😉 

To właśnie jak wspomniał @rafa pozwala uzyskać bas i dynamikę już od

niewielkiego kąta obrotu potencjometru.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Czy te kolumny podobają ci się w odsłuchu?

To moje pierwsze kolumny, nie mam porównania, nie potrafię ich opisać  w kategoriach  takich jak grania środkiem, basem , sceną itd.  Dla mnie wydają się wystarczające, po to zacząłem się interesować vinylem żeby muzyka jeszcze bardziej opuściła te kolumny.  Jestem bardzo daleki polecaniu albo negowaniu ich zakupu, póki ci nie znam innych po prostu 

Edytowane przez michalec
9 godzin temu, yesther napisał:

To ciekawy problem, pewnie sporo osób się z tym boryka, wszystkim chyba glownie chodzi o komfort przy umiarkowanym poziomie głośności. Może te wzmaki są jakoś uszkodzone? dziwne że dwa na raz, ale jak piszesz 316 ma ewidentnie zepsute wejście phono. Masz możliwość wypożyczenia czegokolwiek innego aby sprawdzić? 

Nie mam na razie od kogo wzmaka pożyczyć,  już miałem kupić coś na olx w mieście, z osłuchem na cd i gramofonie moim, ale próbuję póki co ustalić co jest tej mocy i niemocy zarazem winne

Czy coś takiego np: ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo może za drogo ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, michalec napisał:

Lublin

Podaj kontakt na PW, będę w Lublinie w piątek to ewentualnie mogę posłuchać jak to gra i przyjechać ze sprawdzonym Rotelem Ra1572 (stoi u mnie teraz luzem)

Cześć. Koledzy powyżej rację mają, niestety to w głównej mierze raczej wina akustyki. Wygląda na to, że pomieszczenie, w którym słuchasz muzyki, jest stanowczo zbyt "żywe" - czyli znacząca przewaga dźwięków odbitych nad bezpośrednimi. Kiedy nie ma pochłaniania i rozpraszania dźwięków (oczywiście bez przesady), taki właśnie efekt męczącego jazgotu otrzymujesz. Wymiana wzmacniacza czy głośników może i pomoże, lecz powinno się zacząć od podstaw, czyli od poprawy warunków akustycznych. 

Napisz w klubie lubelskim, są tam ludzie, którzy się na tym znają, i na pewno coś wymyślimy. Nie łam się i nie działaj pochopnie, a będzie dobrze 👍

To częste zjawisko i staram się unikać sytuacji, że mnie może zależeć bardziej

na kuracji - dającej szanse uzdrowić system, niż autorom wątków ...

18 godzin temu, michalec napisał:

To moje pierwsze kolumny, nie mam porównania, nie potrafię ich opisać  w kategoriach  takich jak grania środkiem, basem , sceną itd.  Dla mnie wydają się wystarczające, po to zacząłem się interesować vinylem żeby muzyka jeszcze bardziej opuściła te kolumny.  Jestem bardzo daleki polecaniu albo negowaniu ich zakupu, póki ci nie znam innych po prostu 

Bardzo dobre podejście i rzadkie. Szanuję.

Może sprawdź z ciekawości inne paczki.

Ale ja jak pisałem wcześniej stawiam na akustykę 

W dniu 18.06.2024 o 21:51, audioburak napisał:

Czy coś takiego np: ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo może za drogo ...

Wielkie dzięki  za linki , tak na pewno pójdę w te klimaty , używki  , nigdy więcej już salonów hi fi . Na razie czekam na kontakt z Leszek 67

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, michalec napisał:

nigdy więcej już salonów hi fi

Ja tam wiekszosc kupuje online. Nie chce mi sie z nimi gadac 😉

49 minut temu, rafa napisał:

Ja tam wiekszosc kupuje online. Nie chce mi sie z nimi gadac 😉

To oznacza że kupujesz w cenach katalogowych? 

Oficjalne ceny bywają zgoła różne od tych po "gadaniu"

8 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To oznacza że kupujesz w cenach katalogowych? 

Oficjalne ceny bywają zgoła różne od tych po "gadaniu"

Negocjowanie nie jest w mojej naturze ze tak powiem 🙂 

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Są takie sklepy w których nie uzyskasz żadnej informacji idąc tą drogą. Ale tak

np. S4 (?) 😄

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

• Pokaż nowe odpowiedzi