Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogowy zamiennik ELAC BS 103.2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Post trochę nietypowy....

Mam w miarę akceptowalne zorganizowane nagłośnienie w pomieszczeniu około 20m2 w oparciu o amplituner Yamaha RX-397, CD Marantz CD43, kolumny ELAC BS 103.2.

Ogólnie jestem zadowolony z brzmienia tego zestawu. Ale... pojawiła się parka kotów lubiąca przesiadywać na "wysokości" (czyli również kolumnach).  Kolumny ELAC  na standach po wejściu kota są mało stabilne 😉 Poszukuję czegoś bardziej stabilnego (podłogówki)  o podobnym brzmieniu z opcją może niższego zejścia w dole pasma.

Celuję w coś podłogowego z HECO, ELAC - bo po prostu odpowiada mi takie brzmienie. Wymóg: wysoko zamieszczona maskownica bądź jej brak (hipotetycznie wyciągające się na maskownicy koty).

Rozważam również  Canton GLE 470 lub STX Graviton 250 - mocno zmieni ogólny odbiór dźwięku?

Budżet to okolice 2 tyś zł. mogą być też używane.

Polecicie coś? Muzyka to ogólnie przyjęty spokojny rock, cenię jakość odsłuchu, lubię analityczność brzmienia (tak, wiem, trochę się to gryzie z rockiem...).

https://www.audiostereo.pl/topic/167431-pod%C5%82ogowy-zamiennik-elac-bs-1032/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki za propozycję.

Te ELAC są można powiedzieć idealne pod moje potrzeby... tylko kurczę trochę niskie (725mm.

Aktualnie tak to wygląda jak na zdjęciu.  Może jednak zamiast coś zmieniać lepiej mi wyjdzie szukanie stabilniejszych standów albo kombinowanie nad ich ustabilizowaniem (wysokość mniej więcej parapetu okna więc może zamocuję jakimiś blachami do parapetu aby się to nie kiwało po wejściu kota na punkt obserwacyjny).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To już mannafaktura 😉 ale zawsze można sobie dorobić szersze podstawy do

zbyt niskich podłogówek. Niektórzy nawet robią je z kamienia i przykręcają.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zawsze to jakiś pomysł. Ale też może po prostu przyzwyczaiłem się do wysoko postawionych monitorów... dlatego niżej postawione podłogówki wzbudzają nieufność 😉  ELAC  z linka kusi... Rozmyślam 😄

Najlepiej, jak wysokotonówka znajduje się na poziomie uszu słuchacza,

więc to często tylko krótkie zadanie dla miarki ...

Tu masz podłogówki Elac z dużo lepszej linii i z Jetem. Cena bdb. Powinny być stabilne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra propozycja pod wieloma względami, ale nieco dalej jest dziwny tekst:

"Cena rekomendowana: 3023.59 zł
Cena podana za 1 szt. Zamówienie realizujemy przy zakupie kompletu (2 szt)"

Gdyby brać je pod uwagę, to jednak wskazany kontakt ...

Godzinę temu, audioburak napisał:

Ano właśnie... trzeba uważnie czytać. Na razie skupię się jednak na zwiększeniu stabilności. Podstawki jak widać z racji swojej konstrukcji są mało stabilne (kiedyś nie zwracałem uwagi na takie rzeczy). Fart taki (nie pamiętam czy celowo czy randomowo) że wysokość dolnej płaszczyzny podstawiki kolumny równa się wysokości dolnej płaszczyzny parapetu. Więc na szybko po prostu od spodu wkrętami i stalowymi paskami zepnę dół podstawki kolumny z dołem parapetu. Sama kolumna do podstawki jest na paskach taśmy dwustronnej więc siedzi stabilnie. Rzeźba ale przynajmniej całość mi nie je..nie... znaczy się nie przewróci. A w niedalekiej przyszłości po prostu jednak zmienię na podłogówki.

LOL. Uznam że nie jesteście słabo kumaci tylko niedzisiejsi po weekendzie 🙂 Przecież to pod spodem to jest wklejony cały tekst. Facet opisał kolumny po swojemu a to pod spodem to wklejone dane techniczne ze strony jakiegoś sklepu, tylko zaznaczył to i wkleił jak leci, razem z cenami i informacją że cena za sztukę itd. Raczej nietrudno było na to wpaść 🙂

To olx, normalne przecież że nie kupi się tego z przesyłką olx, tylko odbiór. Choć pisze też że może wysłać. Więc kontakt nie tylko wskazany ale wymagany aby uzgodnić co i jak. 

Dobra panowie, palneliście głupote, tylko trzeba umieć się do tego przyznać. Ktoś sprzedawałby na olx używane kolumny w cenie 3023,59zł sztuka ? Gdy w ofercie widnieje cena 1800? Jaja sobie robicie?  Sądzę że nikt trzeźwo myślący nawet przez moment nie pomyślał że to info o cenie, linijkę pod danymi technicznymi jest czymś innym niż skopiowany tekst ze strony jakiegoś sklepu, bo to ewidentnie tak wygląda. Może to zrobił nawet celowo, aby pokazać cenę sklepową. 

Tym bardziej sprzedawca "cymbał" skoro nie sprawdza tego co kopiuje.

Skoro tak prosta rzecz jak przedstawienie oferty go przerasta to... trzymać się jak najdalej od takiego sprzedającego.

Sprzedający ma wystawić klarowną ofertę, bez domysłów i gdybań. Przyznaj że sprzedawca daje ciała a nie my, czytający ogłoszenie i domyślający się o co tak naprawdę chodzi.

21 godzin temu, roofman napisał:

szukanie stabilniejszych standów albo kombinowanie nad ich ustabilizowaniem

Chyba znalazłeś najlepsze rozwiązanie problemu.

Albo kupno stabilniejszych stendów :

Przykład : 

Ukryta Zawartość

Ewentualnie wzmocnienie posiadanych stendów ,przez zwiększenie podstawy.Można dołożyć dodatkowe nogi ( nawet z drewna) .Przymocować kolumny do górnego blatu za pomocą blue tack .

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, roofman napisał:

może zamocuję jakimiś blachami do parapetu

Też dobry pomysł ,ale tu ograniczysz się do jednego miejsca ustawienia kolumn.

Ukryta Zawartość

Na pewno blue tack będzie i tak konieczny,aby kolumienki trzymały się pewniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wszyscy dali ciała, bo jest wśród nas nie dość, że szczwany geniusz intelektu,

a i bardzo kulturalny, który pewnie wszystko wiedział, zanim zostało wklejone 😉 

18 minut temu, roofman napisał:

Tym bardziej sprzedawca "cymbał" skoro nie sprawdza tego co kopiuje.

Skoro tak prosta rzecz jak przedstawienie oferty go przerasta to... trzymać się jak najdalej od takiego sprzedającego.

Sprzedający ma wystawić klarowną ofertę, bez domysłów i gdybań. Przyznaj że sprzedawca daje ciała a nie my, czytający ogłoszenie i domyślający się o co tak naprawdę chodzi.

Dla mnie to co napisał jest całkowicie jasne od początku do końca, tak samo jak dla 99% średnio rozgarniętych ludzi. Nie rozumiem jaki cymbał mógłby przez moment pomyśleć nawet, że właściwą ceną nie jest jego wystawione wielką czcionką  '1800 do negocjacji' w polu cena , tylko gdzieś na końcu tekstu 3023,59zł za sztukę, gdzie ewidentnie widać że to jeden ciąg skopiowanego tekstu/specyfikacji kulumn z jakiegoś sklepu.

6 minut temu, audioburak napisał:

Nie wszyscy dali ciała, bo jest wśród nas nie dość, że szczwany geniusz intelektu,

a i bardzo kulturalny, który pewnie wszystko wiedział, zanim zostało wklejone 😉 

Aha no tak, geniusz audioburak tak pomyślał... 🙂

No tak... Zaczęło się od niewinnego wskazania niejasności, a kończy się mini wojenką kogo prawda jest "mojsza".

Zostawmy już ten temat. Ustabilizowalem podstawki, mam namiary na podłogówki i jak będę zmieniał to wiem czego szukać.

Wiem na pewno, że będę trzymał się z daleka od mało klarownych ogłoszeń, z podawaniem masy sprzecznych informacji.

Dla mnie równie ważny w ogłoszeniu jest opis - co w jakiś sposób pokazuje ogarnięcie sprzedawcy. Jeśli Ty patrzysz wyłącznie na cenę w nagłówku to niech tak pozostanie.

Cytat

Parametry techniczne
Moc ciągła 120 W
Moc szczytowa 160 W
Pasmo przenoszenia 36 - 50000 Hz
Wymiary woofera 2x150 mm
Impedancja 8 Ohm
Skuteczność 89 dB
Wysokość 935 mm
Szerokość 170 mm
Głębokość 270 mm
Waga 15 kg
Cena rekomendowana: 3023.59 zł
Cena podana za 1 szt. Zamowienie realizujemy przy zakupie kompletu (2 szt.)
Opinie o produkcie Kolumna głośnikowa Elac FS207.2: Dodaj opinię »

Mało tego, widać jak byk "Opinie o produkcie" "dodaj opinię" . W jednym ciągu. 

Ewidentnie skądś skopiowane ? Czy nie ? Trzeba być geniuszem żeby skojarzyć skąd się to wzięło ?

6 minut temu, roofman napisał:

No tak... Zaczęło się od niewinnego wskazania niejasności, a kończy się mini wojenką kogo prawda jest "mojsza".

Zostawmy już ten temat. Ustabilizowalem podstawki, mam namiary na podłogówki i jak będę zmieniał to wiem czego szukać.

Wiem na pewno, że będę trzymał się z daleka od mało klarownych ogłoszeń, z podawaniem masy sprzecznych informacji.

Dla mnie równie ważny w ogłoszeniu jest opis - co w jakiś sposób pokazuje ogarnięcie sprzedawcy. Jeśli Ty patrzysz wyłącznie na cenę w nagłówku to niech tak pozostanie.

Ale umiesz odróżnić opis od jakichś głupot napisanych przez producenta lub skopiowany tekst z danymi technicznymi ?

Facet na początku ogłoszenia napisał na pół strony chyba wszystko o kolumnach a nawet więcej niż powinien.  Dopiero na na końcu są dane techniczne w jednej linijce, ewidentnie widać że skopiowane z jakiejś stronki, o czym świadczy "dodaj opinie", "opinie o produkce". Śmieszą mnie wasze opinie że przez to akurat "trzeba uważać". Trzeba uważać jak z każdym zakupem jak się szuka czegoś w internecie, a nie przez to że facet w sposób oczywisty skopiował dane techniczne razem z ceną sklepową, gdzie sprzedawali na sztuki. 

10 minut temu, don111 napisał:

Facet na początku ogłoszenia napisał na pół strony chyba wszystko o kolumnach a nawet więcej niż powinien.  Dopiero na na końcu są dane techniczne w jednej linijce, ewidentnie widać że skopiowane z jakiejś stronki

Co jednoznacznie skreśla go z kręgu moich zainteresowań jego ogłoszenia. Tak ciężko to zrozumieć?

Rozumiesz że ja wymagam jednoznacznego opisu a nie bezmyślnego kopiowania i to jeszcze z rozbieżnością podawanych cen? Ciężko Ci zrozumieć że ogłoszenie oceniam również po tym jak przykłada się do niego sprzedający? Jeśli to jest dla Ciebie jakąś egzotyką to nic na to nie poradzę.

Jeszcze raz: zaczęło się od wskazania nieścisłości w opisie, a Ty drążysz temat jakbyś miał owsiki w tyłku... Dajże już spokój. Temat tamtego ogłoszenia zamknięty. Ja je skreślam z listy zainteresowań. Jeśli nie pojmujesz dlaczego to powiem wprost, prostolinijnie, specjalnie dla Ciebie  bo tak.

Mnie totalnie nie interesuje czy jesteś tą ofertą zainteresowany czy nie. Tylko jeśli spotkałem się (jak dla mnie) z jakąś totalną głupotą to wyjaśniam temat do końca. Jak dla mnie to właśnie nie sprzedający jest tutaj cymbałem, tylko osoby nierozróżniające opisu własnego od przeklejonych skądś danych technicznych ze strony internetowej, razem z cenami rekomendowanymi oraz zapiskami "dodaj opinię". To jest tak głupie że aż śmieszne, że w ogóle ktoś podjął ten wątek. Ok, z mojej strony koniec tematu. Tym bardziej że już pytałem a facet odpisał i rozwiał wątpliwości, choć nie musiałem pytać, bo sprawa była wiadomo od początku dla średnio rozgarniętych. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A Ty w ogóle zdajesz sobie sprawę z czegoś takiego jak zagadnienie nazwane "zgodność z opisem"?

Jeśli opis sprzedawanego przedmiotu jest rozjechany w 3 dupy z tym co oferuje sprzedawca to jak to się ma do ogarnięcia tematu sprzedaży przez sprzedającego? Jeśli już na poziomie ogłoszenia są takie kwiatki to sądzę, że nawet po umówieniu się po odbiór coś wyskoczy. Np. że upalony jest wysokotonowy. Albo ubity róg kolumny. Albo sparciały resor niskotonowego. Rozumiesz wreszcie o co chodzi ze wskazaniem nieścisłości w opisie? Tu tylko o to chodzi. Nie o to, że trzeba się domyślać, że to przekopiowane ze strony producenta wraz z cenami, ocenami, opiniami i masą innego niepotrzebnego chwasta. Nie jesteś jedynym swojego rodzaju człowiekiem na świecie, który domyślił się że to przekopiowane (zaskoczony?) Nie o to chodzi. Ja ze swojej strony kończę tę bezproduktywną dyskusję. Inni pewnie mają polewkę czytając ten temat. Jak chcesz to zapewniaj innym rozrywkę pisząc dalej w temacie  napinając żyłkę na skroni. Obyś tylko wylewu nie dostał.

Nie wiem na ile masz te koty rozruszanie ale jednak stand to stand. Jeden czy drugi mimo większej czy mniejsze stabilności będzie bardziej chwiejny. 

Jeśli tylko pomieszczenie pozwala to szedł bym w podłogowe elaci. 

Jeśli nie pozwala to zostawić co jest s koty trzymać w innym pomieszczeniu. 

Po co ci to było?

Standy tak jak pisałem umocowane. Nie przewiduję zmiany ustawienia więc z tym nie ma problemu. Mocowanie zrobione na tyle dyskretnie, że jego zdjęcie praktycznie śladów nie zostawi. Oczywiście w planach jednak podłogówki, ale na czas do zmiany muszę to jakoś zabezpieczyć.

Koty (ja stary psiarz) chciałem mieć od bardzo dawna. Jeśli interesuje Cię choć trochę behawiorystyka zwierząt to wiesz jak wpływa na koty domowe/niewychodzące zamykanie ich do innych pomieszczeń bez ciągłego kontaktu z ludźmi - akurat te które mam są ciągle obok nas. Parka raczej spokojna, na miejsca siedzenia wchodzi bardzo spokojnie. Problemem jest owad który wtargnie na teren. Wtedy nie ma zmiłuj, skok z kolumny na odległość 3 metrów możliwy. A wybicie się z takiego standa po prostu go buja jeśli jest bez mocowania. Mają zapewnione inne miejsca, na standach przesiadują rzadko ale jednak czasami.

Ukryta Zawartość

IMG_002s1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akurat zwierzęta wolę widywać na zewnątrz w sensie dziko. Więc nie wiem jak reaguje kot zamykany ale dziękuję za informację. Najbliżej mi do rybek w duYm ładnym akwarium. Tu niektórym znowu może przeszkadzać praca filtra.