Skocz do zawartości
IGNORED

NAD S300, ciszej grający prawy kanał.

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu mam wrażenie, że prawy kanał gra ciszej. Zmierzyłem głośności obu kanałów i rzeczywiście. 

Mam więc pytanie do szanownych kolegów. Czy istnieje w tym wzmacniaczu możliwość wyregulowania tego w jakiś łatwy sposób? Dodam, że prąd spoczynkowy wyregulowany jest idealnie dla obu kanałów. Dołączam instrukję serwisową.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy jestes pewny, ze to wina wzmacniacza?

Zamien cincze zrodla lewy z prawym na wejsciu, czy nic sie nie zmieni?

Zamien kable glosnikowe lewy z prawym, czy nic sie nie zmieni?

No, raczej nie. Wzmacniacz przechodził przegląd 2 lata temu. Przekażniki wymienione. Myślałem, że są tam jakieś "podkówki" służące do regulacji, podobnie jak do biasu.

W dniu 17.06.2024 o 07:46, belmondo napisał:

Myślałem, że są tam jakieś "podkówki" służące do regulacji, podobnie jak do biasu.

0. Dokładnie sprawdzić wszystkie kable i złączki wewnątrz pomiędzy elementami (również te biegnące z PCB do terminali głośnikowych oraz wejść źródeł), czy nie są nadpalone, zabrudzone i mają pewne styki.

1. Należałoby sprawdzić potencjometr głośności czy sprawiedliwie działa dla obu kanałów. Jeśli ok, to:

2. Sprawdzić napięcia wchodzące na płytę z końcówkami mocy czy się zgadzają z analogicznymi z kanału lewego (jeśli są inne, to szukać problemu w zasilaczu (np. nadpalony rezystor, który zwiększył swój opór itp), ewentualnie osłabione przewody/styki doprowadzające napięcia.

3. Sprawdzić wzmacniacze operacyjne (czyli op-ampy, masz ich po 3 sztuki na kanał) oraz ich elementy peryferyjne.

4. Jeśli z powyższych wszystko ok, podaj sinusa 1kHz ze źródła i oscyloskopem zbadać amplitudy na kolejnych tranzystorach na ścieżce sygnału. Być może któryś niedomaga lub coś z peryferii danego tranzystora padło, na którym amplituda będzie niższa względem analogicznego w drugim kanale.

W dniu 15.06.2024 o 08:36, belmondo napisał:

Od pewnego czasu mam wrażenie, że prawy kanał gra ciszej. Zmierzyłem głośności obu kanałów i rzeczywiście. 

Mam więc pytanie do szanownych kolegów. Czy istnieje w tym wzmacniaczu możliwość wyregulowania tego w jakiś łatwy sposób? Dodam, że prąd spoczynkowy wyregulowany jest idealnie dla obu kanałów. Dołączam instrukję serwisową.

Ukryta Zawartość

Potencjometry analogowe, bardzo często nierówno zbierają dźwięk na początku skali. U mnie wyrównanie następuje około godziny 8

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

W dniu 17.06.2024 o 07:46, belmondo napisał:

No, raczej nie. Wzmacniacz przechodził przegląd 2 lata temu. Przekażniki wymienione. Myślałem, że są tam jakieś "podkówki" służące do regulacji, podobnie jak do biasu.

Jaki był zakres przeglądu? 

Tego typu usterki to w 90% przypadkach przekazniki wyjsc i potencjometr. W Polsce tylko kilka serwisów rozbiera potencjometry do czyszczenia, stąd moje pytanie o zakres prac.

A druga kwestia czy potencjometr został skalibrowany po rozebraniu, sprawny i skalibrowany potencjometr klasy alps rk27 ma różnicę dopuszczalną ok 0.5dB, analizator to wyłapie, ludzkie ucho już nie 

Edytowane przez Bumpalump

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Widzę, że to nie będzie takie proste. Słucham raczej głośno, więc nie chodzi o początek potencjometru.

Co do przeglądu. Zaczą mi nie łączyć jeden przekażnik. Jeden z tych głównych. Więc wzmacniacz pojechał do znanego youtubera z okolic Krakowa. Zostały wymienione przekażniki i problem zniknął. Pewnie coś tam pomierzył. Kondensatory nie wymagały wymiany. Do tej pory wzmacniacz pracował be zarzutu. Potencjometr leciutko zaczął trzeszczeć na początku skali. Wystarczy 3-4 razy pokręcić i jest ok.

11 godzin temu, Bumpalump napisał:

To masz odpowiedź, potencjometr 

Dziękuje Bumpalump. W takim razie czeka mnie czyszczenie/wymiana potencjometru.