Skocz do zawartości
IGNORED

Wznacniacze Marantz z lat 70

Rekomendowane odpowiedzi

Co sadzicie o tych wzmacniaczach jest tam sporo modeli 

Marantz

2230 , 2265,  2270

i jeszcze rozne z koncowkami liter 

Podobno cieple w brzmieniu , moze taki pol srodek wzgledem lampowcow . 

Czy to dobry wybor ?

Docelowo grac to ma z gramofonem i jakimis starymi kolumnami. 

Jak to sie ma na tle innych marek ? 

Dziekuje kazdemu za pomoc. 

https://www.audiostereo.pl/topic/167377-wznacniacze-marantz-z-lat-70/

Dodam jeszcze ze chcialem kupic model 2230

Mieszkam w Ire ,

a oferte znalazlem na donedeal .

Za 600 eur po pelnym serwisie wedlug sprzedawcy 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy taki serwis moze zmienic barwe wznacniacza ? Moze byc tak ze brzmienie jest odmienne od pierwowzoru ? 

Ewentualnie czego ja jako laik powinienem pytac sprzedawcy ? 

Ukryta Zawartość

Jeśli wierzysz, że jakakolwiek firma do tej pory nie zmieniła profilu produkcji choćby kondensatorów, to bierz. Bo moim zdaniem szansa na brzmienie jak przed półwieczem jest żadna. Są ciepłe młodsze wzmacniacze, ale tak naprawdę decydują o tym kolumny. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jednak kupując Tannoy Mercury np. M2 powinno być ciepło z bardziej współczesnymi amplituneram: nawet z DAC i zdalnym

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@MyDariusz co to za kolumny? Jaki model bo może się okazać że ten Marantz i ogólnie kwota 600€ to będzie przerost formy nad treścią.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

4 godziny temu, muda44 napisał:

To jest tak stare że musi mieć zrobiony recaping po którym zagra nie wiadomo jak, kto i co tam włożył.

Pytanie tylko czy wzmak w ogóle zareaguje na recap jak nie ma kondów w torze audio niektóre wzmaki vintydżowe nie mają najczęściej te które mają jeden typ kondensatora w całym wzmacaniaczu.

Zgadzam się z przedmowcami. Bardzo mała szansa żebyś trafił na dwie sztuki działające ale grające tak samo. No chyba że wyszły z tego samego serwisu. 

W ciemno bym nie brał. 

23 minuty temu, Dune napisał:

Pytanie tylko czy wzmak w ogóle zareaguje na recap jak nie ma kondów w torze audio niektóre wzmaki vintydżowe nie mają najczęściej te które mają jeden typ kondensatora w całym wzmacaniaczu.

Zareaguje. Te w zasilaniu też mają wpływ. 

Godzinę temu, muda44 napisał:

Zareaguje. Te w zasilaniu też mają wpływ. 

Kenwood Ka 990, Ka 1000, Ka 9x wszystkie mają jeden typ kondensatora wszędzie Elna RE niebieska każdy z tych modeli gra zupełnie inaczej  temp barwy, bas, góra pasma itd, po wymianie małych pojemności ( stare nadal trzymały się nieźle) paktycznie wszystkich w Ka 1000  wpływ na dźwięk żaden.

To zależy od systemu. Im wyższa klasa tym wyraźniej słychać najdrobniejsze zmiany. 

Słuch też jest ważny.  Znam takich co podbicie +3dB na basie nie usłyszą. 

3 minuty temu, muda44 napisał:

To zależy od systemu. Im wyższa klasa tym wyraźniej słychać najdrobniejsze zmiany. 

Hegel Hd20 /Qed Qunex Silver Spilar Ref / Usher Be 718 / Chord Clearway X  słuch mam bardzo  czuły nie mam 40lat nawet i słyszę wpływ kabli...

4 minuty temu, Dune napisał:

Hegel Hd20 /Qed Qunex Silver Spilar Ref / Usher Be 718 / Chord Clearway X  słuch mam bardzo  czuły nie mam 40lat nawet i słyszę wpływ kabli...

HD20 to tylko DAC a źródło do niego też ważne. Tak jak i wzmacniacz.

Kolumny dobre. 

Te stare sprzęty potrafią grać przyjemnie ale różnicowania to tam nie ma. 

22 minutes ago, muda44 said:

A ja znam takich to słyszą różnice pomiędzy takimi samymi binarnie plikami..

To jest dopiero umiejętność !

Najlepiej wszystkie zmiany słyszy żona z kuchni.

Bo gra cały system.

Edytowane przez bum1234
1 minutę temu, muda44 napisał:

HD20 to tylko DAC a źródło do niego też ważne. Tak jak i wzmacniacz.

Kolumny dobre. 

Te stare sprzęty potrafią grać przyjemnie ale różnicowania to tam nie ma. 

Kewood KA1000 jest wyjątkowy ma ultra szybkie tranzystory 60-70Mhz w stopniu mocy i wszystkie inne pre drivery 200Mhz dźwięk jest niezwykle zwarty i precyzyjny, a bas ma kopnięcie  wysoki współczynnik tłumienia, do Hegla HD 20 mam M2techahiface two więc gra na najlepszy wyjściu Coax1 do usb.

4 minuty temu, Dune napisał:

Kewood KA1000 jest wyjątkowy ma ultra szybkie tranzystory 60-70Mhz w stopniu mocy i wszystkie inne pre drivery 200Mhz dźwięk jest niezwykle zwarty i precyzyjny, a bas ma kopnięcie  wysoki współczynnik tłumienia, do Hegla HD 20 mam M2techahiface two więc gra na najlepszy wyjściu Coax1 do usb.

Tranzystory to tylko elementy. Szybki i precyzyjny to jest np Krell 400 z tych tanich 😉

Mimo wszystko Ka 1000 to ciekawy vintydżowy wzmak przy którym pracował  Nellson Pass i dawni inzynierowie Accuphase.

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, muda44 napisał:

Tranzystory to tylko elementy. Szybki i precyzyjny to jest np Krell 400 z tych tanich 😉

Słuchałem Kav300i podobało mi się jak ma się ten 400 do 300i?

Ukryta Zawartość

To że ktoś tam z kimś pracował nie ma znaczenia. Każda firma miała lepsze i gorsze klamoty.

Accuphase też 😉

400 jest precyzyjniejszy a dzisiaj KAV300i to też w 99% ulepy po reanimacjach.

50 minutes ago, muda44 said:

Każda firma miała lepsze i gorsze klamoty.

Accuphase też

Oczywiście tylko yamahy, Pioneery i nady "modified by muda" nadają się do słuchania i są lepsze od najlepszych o czym świadczą zdjęcia tego sprzętu w towarzystwie hi-endowych klocków. Dowód najwyższej próby 😄

58 minut temu, bum1234 napisał:

Oczywiście tylko yamahy, Pioneery i nady "modified by muda" nadają się do słuchania i są lepsze od najlepszych o czym świadczą zdjęcia tego sprzętu w towarzystwie hi-endowych klocków. Dowód najwyższej próby 😄

No właśnie o tym samym pomyślałem 🙂 Jakoś rzuca się to zbyt w oczy 😉

Dziekuje za rady , prosze przede wszystkim doradzac prosta forma, taka dla kompketnego laika . 

Z nadow to kojarze model 3020 , chyba taki klasyk. 

To co ja szukam to vintage 

Wlasnie kupilem streamer Bluesound Node 2i , bo chcialbym tez odrobine nowoczesnosci.

Docelowo bedzie jakis gramofon do 4 tys .

Teraz wzmacniacz jakis 

Powiem szczerze wyglad tych starych wzmacniaczy jest przepiekny . Nie znam sie , moze zwyczajnie powinienem isc w cos nowszego . Widze ze kraza tez opinie ze to stary sprzet , kable, styki po 40-50 latach sie utleniaja. Moze bledna droge obralem , moze to same tylko problemy.

Wciąż nie napisałeś do jakich kolumn miałby być podłączony taki wzmacniacz.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

6 minutes ago, Tal said:

Wciąż nie napisałeś do jakich kolumn miałby być podłączony taki wzmacniacz.

Ten element zostawiam na koniec , czeka mnie przeprowadzka, wiec z tym sie wstrzymuje. 

Licze ze w odpowiednim czasie dobrzy ludzie mi pomoga dobra cos fajnego . 

Obecnie kolumny to chinczyki edifier. 

Muzyki ktorej slucham to glownie Jazz, blues , rock . Lata 40-90 

Mocny vintage 

Nie chce finansowo pakowac fortuny w audio . Cos w przedzialach do

3tys zl za wzmacniacz 

3 tys za gramofon 

3 tys kolumny 

Zapewne fajny lampowiec bylby idealny , ale to sa duze koszta . 

Rozsądne masz podejście i z pewnością uda Ci się złożyć coś sensownego za ustalone kwoty. Z vintage jest jeden problem - ciężko kupić coś w pełni oryginalnego z oczywistych względów aczkolwiek można rozważyć tego typu sprzęt zwłaszcza gdy się nam podoba i sentyment bierze górę pod warunkiem że był serwisowany.

Skoro wzmacniacz lampowy byłby spełnieniem Twoich marzeń to warto brać go pod uwagę tym bardziej że za około 3kzł spokojnie można już coś wybrać. (Cayin MT-35S, Yaqin MC-100B, Yaqin MS-30L, Fezz Silver Luna). Poza tym w gatunkach jak jazz czy blues wzmacniacz lampowy sprawdzi się wyśmienicie. Jedyną kwestią na jaką powinieneś wówczas zwrócić uwagę jest by kolumny miały w miarę stały przebieg rezystancji oraz stosunkową wysoką skuteczność w skrócie aby były łatwe w wysterowaniu oraz czy jesteś gotowy włożyć odrobinę wysiłku w obsługę wzmacniacza lampowego w którym trzeba byłoby co jakiś czas wymieniać lampy czy ustawiać bias. Naturalnie wzmacniacze tranzystorowe pod tym względem są bezproblemowe więc jeśli miałbyś wątpliwości czy "lampa" byłaby dla Ciebie odpowiednia to zawsze możesz kupić tranzystor który może i nie będzie brzmiał jak lampa jednak będzie pozbawiony jej wad użytkowych. Gdybyś upierał się przy vintage to moim zdaniem jesteś w stanie nabyć wzmacniacz tranzystorowy z tamtego okresu który charakterem będzie zbliżony do brzmienia wzmacniacza lampowego, choćby taki Luxman L-410/430 brzmi bardzo lampowo i do tego posiada bardzo dobrej jakości przedwzmacniacz gramofonowy podobnie jak Accuphase E-205/206 które Ci polecam bo myślę że jako miłośnikowi sprzętu vintage pod względem wyglądu się Tobie po prostu spodobają bo ich brzmienie jest rewelacyjne i z czystym sumieniem polecam Ci te wzmacniacze.

Edytowane przez Tal

11 godzin temu, bum1234 napisał:

Od tej chwili będę zgłaszał każdą twoją uwagę co do mojej osoby za celowe i świadome podważanie  tego o czym piszę a czego nigdy nie miałeś, nie słuchałeś, na oczy nie widziałeś a każdy mój wpis starasz się podważać na wszystkie możliwe sposoby.

Opisy moje tobie nie pasują, zdjęcia tego sprzętu też, innych zdjęcia z takim sprzętem też nie a zapraszany osobiście na odsłuchy - porównania nie raczysz się wybrać zasłaniając się bzdurami. Przypomnę, sam chciałem się dołożyć do twojego przyjazdu na takie odsłuchy.

Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie ale to co robisz to jest twoje celowe, świadome wprowadzanie ludzi w błąd i rozwalanie kolejnych wątków.

W błąd to ty wprowadzasz nieświadomych użytkowników pisząc np.: że kable sieciowe, cyfrowe itp. mają słyszalny wpływ na brzmienie systemu.

Probowałeś nawet kiedyś to udowodnić i udowodniłeś coś zupełnie przeciwnego. 

Zdjęcie jakiegoś klocka w towarzystwie innych klocków niczego nie dowodzi, bo przyczyny wykonania takiej fotki mogą być bardzo różne. takie wyrwane z kontekstu sztuczki bez podania źródła to zwykła manipulacja.

2 minutes ago, muda44 said:

A pisanie innych branży nie?

Oczywiście, że tak. Jesteś tego świetnym przykładem.

1 minutę temu, bum1234 napisał:

A zgłaszaj sobie. To nie zmieni faktu, że twoje opisy są mało wiarygodne.

A twoje są wiarygodne? Pisze o sprzęcie który miałem, mam lub znam. Dodaje na potwierdzenie zdjęcia swoje i osób które takiego sprzętu używają. Moje spostrzeżenia są też potwierdzane przez inne osoby i to też na każdym kroku negujesz.

To nie jest normalne i nie rozumiem dlaczego to jest tolerowane na tym forum gdzie z każdego innego za takie działanie zostałeś wyrzucany.

2 minuty temu, bum1234 napisał:

W błąd to ty wprowadzasz nieświadomych użytkowników pisząc np.: że kable sieciowe, cyfrowe itp. mają słyszalny wpływ na brzmienie systemu.

Te same spostrzeżenia piszą tu inni forumowicze od początku założenia tego forum. I przypomnę, ty jak się tu zapisałeś miałeś bardzo drogie kable tylko później sam sobie coś ubzdurałeś i żeby mieć o czym pisać robisz co robisz. Kabaret istny ale siejesz zamęt i wprowadzasz ludzi regularnie w błąd.

4 minuty temu, bum1234 napisał:

Probowałeś nawet kiedyś to udowodnić i udowodniłeś coś zupełnie przeciwnego. 

Ośmieszania ciąg dlaszy.

Byłeś zapraszany na odsłuch - porównanie kabla coaxialnego przez kolegę z forum na który oczywiście nie pojechałeś...

6 minut temu, bum1234 napisał:

Zdjęcie jakiegoś klocka w towarzystwie innych klocków niczego nie dowodzi, bo przyczyny wykonania takiej fotki mogą być bardzo różne. takie wyrwane z kontekstu sztuczki bez podania źródła to zwykła manipulacja.

Ale ciebie to zabolało że ktoś modyfikowaną Yamahę stawia w hi endowym systemie. I nawet gdybym poprosił właściciela żeby się tu zarejestrował i napisał to i tak będziesz to negował.

Starczy tego.

10 godzin temu, MyDariusz napisał:

Ten element zostawiam na koniec , czeka mnie przeprowadzka, wiec z tym sie wstrzymuje. 

Licze ze w odpowiednim czasie dobrzy ludzie mi pomoga dobra cos fajnego . 

Obecnie kolumny to chinczyki edifier. 

Muzyki ktorej slucham to glownie Jazz, blues , rock . Lata 40-90 

Mocny vintage 

Nie chce finansowo pakowac fortuny w audio . Cos w przedzialach do

3tys zl za wzmacniacz 

3 tys za gramofon 

3 tys kolumny 

Zapewne fajny lampowiec bylby idealny , ale to sa duze koszta . 

W wątku obok pisałem o gramofonie...

Przemyśl to po co Tobie gramofon. Ja bym te 3000 dołożył do wzmacniacza, kolumn i więcej tym zyskasz mając już streamer.

• Pokaż nowe odpowiedzi