Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do muzyki klasycznej i rocka

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

szukam małych kolumn do kawalerki, kolumny chcę ustawić na regałach, że względu na mały lokal. Chciałbym dźwięk z dużą sceną, bez natarczywych wokali, który nie zlewa się przy dużej dynamice, ale bez ostrych wysokich tonów. Trochę czasu poświęciłem na czytanie tego forum i proszę o propozycje kolumn, które można odsłuchać w sklepie, bądź wypożyczyć do swojego mieszkania. 

Jeśli chodzi o elektronikę, mam możliwości wypożyczenia od przyjaciół Classe 2100.

Miałem możliwość posłuchania Neat Petite Classic, które wydały mi zbyt łagodne i bez charakteru, Audio Physic Step 35, których dźwięk bardziej mi odpowiadał, ale był trochę szczupły i za szybki.

Budżet około 10tys. Muzyka różnorodna, przeważnie mieszanka gatunków, mój ulubiony zespół to Epica.

Z góry dziękuję za komentarze.

https://www.audiostereo.pl/topic/167372-kolumny-do-muzyki-klasycznej-i-rocka/

Kup malutki tani subwoofer typu Rel Quake, Rel T-Zero do tych Audio Physic. Będziesz miał dźwięk jaki chcesz i lepszy bas niż z dowolnych kolumn.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Meloman01 napisał:

Dzień dobry,

szukam małych kolumn do kawalerki, kolumny chcę ustawić na regałach, że względu na mały lokal. Chciałbym dźwięk z dużą sceną, bez natarczywych wokali, który nie zlewa się przy dużej dynamice, ale bez ostrych wysokich tonów. Trochę czasu poświęciłem na czytanie tego forum i proszę o propozycje kolumn, które można odsłuchać w sklepie, bądź wypożyczyć do swojego mieszkania. 

Jeśli chodzi o elektronikę, mam możliwości wypożyczenia od przyjaciół Classe 2100.

Miałem możliwość posłuchania Neat Petite Classic, które wydały mi zbyt łagodne i bez charakteru, Audio Physic Step 35, których dźwięk bardziej mi odpowiadał, ale był trochę szczupły i za szybki.

Budżet około 10tys. Muzyka różnorodna, przeważnie mieszanka gatunków, mój ulubiony zespół to Epica.

https://akustyk.com.pl/p/40/261/akustyk-rr2m

original_1618748745RR2M.thumb.jpg.b7056b4d44f2c26c5dac5fab52514816.jpg

Godzinę temu, J4Z napisał:

Tak, tak, zaleje sobie sub basem resztę basu... I gdzie tu lepszy bas? 

Jakbyś miał pojęcie o subwooferach, tych dobrych do muzyki, to byś nie pisał głupot. Dobry subwoofer płynnie integruje się z kolumnami i rozszerza pasmo, bez żadnych podbić. Gra to lepiej niż kolumny podłogowe. 

22 minuty temu, don111 napisał:

Jakbyś miał pojęcie o subwooferach, tych dobrych do muzyki, to byś nie pisał głupot. Dobry subwoofer płynnie integruje się z kolumnami i rozszerza pasmo, bez żadnych podbić. Gra to lepiej niż kolumny podłogowe. 

Nie integruje się, tylko trzeba zintegrować. Myślisz, że autor sobie poradzi? Nie jest takie proste. Poza tym sporo ustawień/pomieszczeń podbija niższy bas i ma braki na średnim/wyższym. Jak system + akustyka nie gra basem to subem tego nie naprawisz. Uzupełnić pasmo subem można do kilkudziesięciu Hz, bas sięga do około 250.

Głupoty?

Dużo prób z subwooferem kończy się tak, że autor się zraża, bo jak nie miał wyższego basu, tak dalej nie ma, a na dodatek subem to jeszcze zakrywa, bo źle zintegruje.

Jaka część pasma będzie najbardziej podbita, jeżeli:

2 godziny temu, Meloman01 napisał:

kolumny chcę ustawić na regałach, że względu na mały lokal

?

Edytowane przez J4Z

.

Powtarzasz jakieś stare zabobony, trudność może dotyczyć zgrania jakiegoś wielkiego suba-burczybasa kinowego a nie małego suba dedykowanego do muzyki. Pewnie że to jest proste, nawet dla początkującego.  Po prostu ruszasz dwiema gałkami tj crossover i volume. Są też suby z pilotem np Rel Stampede, Strata 5 gdzie nie trzeba nawet wstawać z fotela i można regulować zmiany na żywo. Nawet ze źle ustawionym subem zagra to lepiej niż z cienkimi na basie podstawkowcami. A co dopiero po dopracowaniu ustawień. 

Ewentualnie można spróbować z nieco większym Tannoy msub, ma dodatkową opcję aktywnej filtracji kolumn z basu, aby basem zajmował się sam subwoofer. 

To nie zabobony tylko to co zaobserwowałem u siebie, bawiąc się akustyką i mierząc oraz rozmawiając z ludźmi, którzy również się bawili i mierzyli. 

2 godziny temu, Meloman01 napisał:

Słuchałeś u siebie, czy gdzieś indziej? W jakich warunkach?

Edytowane przez J4Z

.

42 minuty temu, J4Z napisał:

To nie zabobony tylko to co zaobserwowałem u siebie, bawiąc się akustyką i mierząc oraz rozmawiając z ludźmi, którzy również się bawili i mierzyli. 

Słuchałeś u siebie, czy gdzieś indziej? W jakich warunkach?

Ja mam dużo doświadczeń z kilkudziesięcioma subami u siebie i u innych, którym pomagałem w wyborze i instalacji. Rele głównie pod muzykę, ale nie tylko. Raczej pytanie jakie Ty miałeś te subwoofery i jak ustawione, że tak słabo w muzyce je oceniasz i jesteś negatywnie nastawiony do takiego prostego i taniego rozwiązania

Mi niskiego basu nie brakuje. 

Godzinę temu, J4Z napisał:

Poza tym sporo ustawień/pomieszczeń podbija niższy bas i ma braki na średnim/wyższym. Jak system + akustyka nie gra basem to subem tego nie naprawisz. Uzupełnić pasmo subem można do kilkudziesięciu Hz, bas sięga do około 250.

Zrozumiałeś o co mi tutaj chodzi? Bo nie odniosłeś się.

Nie oceniam słabo subow w muzyce. Nie czytasz ze zrozumieniem.

Edytowane przez J4Z

.

1 godzinę temu, J4Z napisał:

Poza tym sporo ustawień/pomieszczeń podbija niższy bas i ma braki na średnim/wyższym. Jak system + akustyka nie gra basem to subem tego nie naprawisz. Uzupełnić pasmo subem można do kilkudziesięciu Hz, bas sięga do około 250.

Zależy jakie kolumny, duże/małe, są monitory co grają od 40hz a są takie co grają od 60hz i żaden wpływ pomieszczenia nie zniweluje im braku niskiego czy średniego basu, nawet jeśli go podbije o pare dB bo z niczego nie da się wyczarować dźwięku. Z mojego doświadczenia jest odwrotnie - kolumny ustawione bliżej ścian podbijają głównie średni-wyższy bas a niekonircznie niższy. Chyba że niski bas to dla Ciebie 40h-50hz. Miałem doświadczenia z kolumnami które same grały do 19hz głośno i słyszę niestety te dziury na basie mawet u sporych podłogówek. Co do ustawienia i słabej akustyki - subwoofer właśnie można ustawić w wielu różnych miejscach, zwłaszcza małe kostki 25x25x25cm, szukając optymalnego ustawienia, w odróżnieniu od niewielkiej możliwości manewrowania kolumnami. 

5 godzin temu, Meloman01 napisał:

Dzień dobry,

Classe tylko wypożyczysz i nie będzie docelowym rozwiązaniem? Jeśli budujesz system od zera, pomyśl nad głośnikami aktywnymi . To daje największe możliwości rozbudowy  systemu i dostosowania brzmienia do swoich potrzeb  

W dniu 9.06.2024 o 11:33, Meloman01 napisał:

Audio Physic Step 35, których dźwięk bardziej mi odpowiadał, ale był trochę szczupły i za szybki.

Za szybki? Ja rozumiem ze driver moze zwalniac ale jakim cudem moze grac szybciej niz muzyka? A moze przyzwyczailes sie do prezentacji z mulacych kolumn?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

5 godzin temu, J4Z napisał:

A co, dla Ciebie średni? Od 50 w dół to juz jest subbass.

50 Hz to już raczej niski bas, zazwyczaj bas podnosi się w paśmie 30-100 Hz. Może mnie ktoś poprawi, ale wydaje się, że w muzyce zróżnicowanie basu, jego wybrzmiewanie i zmienny charakter, w zależności od repertuaru, jest chyba ważniejsze niż niskie zejście. Nie ma też co ukrywać, że subwoofer tylko, albo aż uzupełnia woofery w kolumnach, więc może się zdarzyć, że komuś bas z kolumn nawet podstawkowych wystarczy i jeśli jest zadowolony to jest ok. Chociaż raczej "mięcha" to z takiej konstrukcji nie będzie 🙂 

W dniu 9.06.2024 o 13:39, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

original_1618748745RR2M.thumb.jpg.b7056b4d44f2c26c5dac5fab52514816.jpg

Spore paczki jak na regał ;)

No ciekawe jak autor ustosunkuję się do postów w temacie. Od wczoraj go nie było. Ciekaw jestem czego słuchał w domu i jak to grało, bo tak to można sie tu produkować i produkować. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

5 godzin temu, J4Z napisał:

A co, dla Ciebie średni? Od 50 w dół to juz jest subbass.

Proponuję przesłuchać testowe sample aby zweryfikować swoje spojrzenie na te herce. 50hz to jest krótki kick bas, nie dający uczucia dociążenia dźwięku. 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, J4Z napisał:

Spore paczki jak na regał 😉

No ciekawe jak autor ustosunkuję się do postów w temacie. Od wczoraj go nie było. Ciekaw jestem czego słuchał w domu i jak to grało, bo tak to można sie tu produkować i produkować. 

kolumny "regałowe" muszą być inaczej strojone by dobrze  grały ustawione równolegle

nie znam właściwie innych modeli , które byłyby tak dopracowane jak te paczki Andrzeja Kisiela

dlatego właściwie nie ma dla nich alternatywy ...tylko budżet niestety przekraczają o 50 % 🙂

6 godzin temu, J4Z napisał:

Od 50 w dół to juz jest subbass.

subbas to pierwsza oktawa czyli 20hz-40hz

50hz to już jest średni bas od 40hz do 80hz

80hz 160hz to wyższy bas powyżej 160hz to już jest niski środek dlatego wielu dobrych producentów stara się zrobić podział między wooferem a średniakiem w okolicach 150 hz

np Sonus Faber w topowych modelach tak robi podział

Ja akurat rozumiem sformułowanie że dźwięk jest za szybki. Też przy niektórych kolumnach odczuwam iż ich reakcja jest natychmiastowa. Dźwięki są krótsze.

To jest jedynie opis słowny pewnego doświadczenia odsłuchowego więc jest podparty w sporym błędem i indywidualnym podejściem jednak ja to akurat rozumiem i w przypadku tych kolumn wiem o co chodzi. 

Dynaudio, amphion tak na przykład nie ma. 

To są sformułowania za które tutaj na forum obrywa się po głowie.

Właśnie dlatego za mniejsze zrozumienie a większe wyśmiewanie forum traci.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Też przy niektórych kolumnach odczuwam iż ich reakcja jest natychmiastowa. Dźwięki są krótsze.

A czy nie mylimy tu pojec i tak naprawde chodzi o zbyt krotkie wybrzmienia?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Pmc były piekielnie szybkie 

10 godzin temu, slawek.xm napisał:

subbas to pierwsza oktawa czyli 20hz-40hz

To zależy 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

1 godzinę temu, rafa napisał:

A czy nie mylimy tu pojec i tak naprawde chodzi o zbyt krotkie wybrzmienia?

No jak mówiłem niestety opis dźwięku jest jaki jest. Opis jego jest obarczony sporym błędem. I to nie tylko ze sposobu jak obieramy dźwięk tylko właśnie jak go opisujemy.

1 godzinę temu, J4Z napisał:

Pmc były piekielnie szybkie 

Tak. Te bym dał na drugą Mańkę.

• Pokaż nowe odpowiedzi