Skocz do zawartości
IGNORED

Na czym stawiacie kolumny i sprzęt?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, podzielcie się proszę swoimi spostrzeżeniami na czym najlepiej posadowić kolumny? Zastanawiam się nad krążkami Acoustic Revive SPU-8 i do tego podkładki CP-4. Podłoga to panele. Podobno te Cp4 to też pod elektronikę wkładają, co o tym myślicie? A może lepiej vibrapody? 

Witaj,

to są zwykłe podkładki pod kolce, jak już coś "tłumić" to polecam przetestować

Iso Acoustics GAIA: https://www.tophifi.pl/catalogsearch/result/?q=gaia 

To robi ogromną robotę. Musisz tylko wagowo dobrać izolatory pod swoje kolumny i tutaj pomoże kalkulator na stronie producenta, bo nie wszystkie wymiary śrub są w zestawie: https://calculator.isoacoustics.com/

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

19 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Witaj,

to są zwykłe podkładki pod kolce, jak już coś "tłumić" to polecam przetestować

Iso Acoustics GAIA: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

To robi ogromną robotę. Musisz tylko wagowo dobrać izolatory pod swoje kolumny i tutaj pomoże kalkulator na stronie producenta, bo nie wszystkie wymiary śrub są w zestawie: 

Ukryta Zawartość

Te CP4 to nie zwykłe podkładki tylko takie jakby maty antywibracyjne. Podobają mi się bo są uniwersalne. Te iso co pokazujesz też wyglądają ekstra ale trzeba by właściwie zmieniać przy zmianie kolumn a to już trochę problematyczne :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, porlick napisał:

Jeśli podłoga jest równa, pod kolumnę podłogową przyklejamy placki z korka samoprzylepnego i zapominamy o temacie. 

Niestety nie jest równa ;)

2 minuty temu, kaviter napisał:

Zapomnijcie o tych wszystkich gumkach, albo stopach z materiałem podatnym szkoda na to kasy. Spróbujcie jakiś stopek na kulkach ceramicznych.

Dajżesz jakiś przykład ;)

44 minuty temu, AntonioG napisał:

Hej, podzielcie się proszę swoimi spostrzeżeniami na czym najlepiej posadowić kolumny? Zastanawiam się nad krążkami Acoustic Revive SPU-8 i do tego podkładki CP-4. Podłoga to panele. Podobno te Cp4 to też pod elektronikę wkładają, co o tym myślicie? A może lepiej vibrapody? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz, StachMuszel napisał:

Ukryta Zawartość

Wygląda na bardzo wywrotowe posadowienie 😉 raczej nie do domu z kotami na przykład 😉

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, AntonioG napisał:

Dajżesz jakiś przykład 😉

Temat był już wałkowany milion razy. Jest duży wybór Nordost, Franc, Finite Elemente i wiele innych.

Teraz, AntonioG napisał:

Wygląda na bardzo wywrotowe posadowienie 😉 raczej nie do domu z kotami na przykład 😉

Kolumna ma komorę balastową z piaskiem na dnie obudowy. Waga około 40kg. Bardzo stabilne.

Też mam koty😁👍

Granit pod kolumny to chyba najgorsza rzecz jaką można zrobić, jak ktoś to ma (w tym układzie działają kolce na tej samej zasadzie co ceramiczne stopy ale dużo gorzej), to niech posłucha bez. Jak nie chce dziurawić podłogi to nawet postawione na monetach.

U mnie aktualnie kolumny stoją tak:

[/Spoiler]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

5 minut temu, kaviter napisał:

Granit pod kolumny to chyba najgorsza rzecz jaką można zrobić, jak ktoś to ma (w tym układzie działają kolce na tej samej zasadzie co ceramiczne stopy ale dużo gorzej), to niech posłucha bez. Jak nie chce dziurawić podłogi to nawet postawione na monetach.

Ależ ja długi czas miałem bez podstaw granitowych, kolce plus krążki. Z nimi jest poprawa w dolnych rejestrach, bardziej konturowy i zdyscyplinowany bas. Ale jak to mówią de'gustibus😉

Edytowane przez StachMuszel
22 minuty temu, AntonioG napisał:

Te CP4 to nie zwykłe podkładki tylko takie jakby maty antywibracyjne.

ja wiem, porównasz z czymś faktycznie tłumiącym to będziesz wiedział co mam na myśli. Tam tłumi tylko materiał w jakimś stopniu tylko, tutaj już chodzi o co innego. Warto sprawdzić 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Zastanówcie się (8 klasa fizyki szkoły podstawowej) co chcemy osiągnąć stosując takie akcesoria i co się dzieje jak to jest z materiału podatnego (gumy, korka czy czegokolwiek podobnego).

7 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ja wiem, porównasz z czymś faktycznie tłumiącym to będziesz wiedział co mam na myśli. Tam tłumi tylko materiał w jakimś stopniu tylko, tutaj już chodzi o co innego. Warto sprawdzić 

A czy te ISO stosuje się też do podstaw pod monitory? W sensie na dole między podstawa a podłogą?

4 minuty temu, AntonioG napisał:

A czy te ISO stosuje się też do podstaw pod monitory? W sensie na dole między podstawa a podłogą?

można ale są też dedykowane pod monitory Aperty: https://www.tophifi.pl/catalogsearch/result/?q=aperta

www.tophifi.pl

43 minuty temu, StachMuszel napisał:

Ukryta Zawartość

Rozwiązanie do kitu. Lepiej między kolumny a kamień dać bluetack.

A pod kamień placki z korka lub filcu.

30 minut temu, kaviter napisał:

Zastanówcie się (8 klasa fizyki szkoły podstawowej) co chcemy osiągnąć stosując takie akcesoria i co się dzieje jak to jest z materiału podatnego (gumy, korka czy czegokolwiek podobnego).

W minimalnym stopniu tłumione są, (a raczej nie przenoszone) drgania między kolumną a podłogą. W praktyce, kolumna dobrze stoi, bo podatność materiału w pewnym stopniu zapobiega ich bujaniu się na małych nierownosciach podłogi.

Ukryta Zawartość

8 klase fizyki szkoly podstawowej skonczylem, ale nie uczyli nic na ten temat.
Co masz na mysli.

BTW.
Co poprawiaja ceramiczne kuleczki?
Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Kolumna ma komorę balastową z piaskiem na dnie obudowy. Waga około 40kg. Bardzo stabilne.

Też mam koty😁👍

Na podłodze, rzecz jasna.

I też mam. Gdy Tykotek z Rudzinkiem nagle zaczną się łapkami przekomarzać, który aktualnie ma rację - nie ma takiej siły, aby kolumny wciąż stabilnie stały.😀

Pozdrawiam serdecznie. Jacek.

1 minutę temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Gdy Tykotek z Rudzinkiem nagle zaczną się łapkami przekomarzać, który aktualnie ma rację - nie ma takiej siły, aby kolumny wciąż stabilnie stały.😀

Dlatego:

29 minut temu, porlick napisał:
Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Ukryta Zawartość

Rozwiń  

Rozwiązanie do kitu. Lepiej między kolumny a kamień dać bluetack.

I Tykotki mogą sobie tykotać. 😉😁

Ukryta Zawartość

5 minut temu, porlick napisał:

Sytuację finansową sprzedawcy akcesoriów

"Tylko mój gęsi łój" * - na bezpieczniki.

Bez tego - nie ma słuchania.

* właśnie wymyśliłem. O kopyrajt proszę się zwrócić pod numer telefonu siedem, siedem, siedem...

Edytowane przez Bezlitosna Niusia

Ci którzy nie pamiętają lekcji fizyki a mają w domu elektryczną maszynkę do strzyżenia włosów mogą przeprowadzić eksperyment, po którym będą wiedzieć wszystko o podstawkach antywibracyjnych i dlaczego produkty w stylu Vibrapod albo Iso Acoustics GAIA są kompletną stratą pieniędzy. Włączcie maszynkę poczujcie jak wibruje w waszej ręce. A teraz najlepiej jak macie żeliwną wannę, albo porządnie przyklejone do wylewki kafle w łazience. Wybierzcie najbardziej "spiczasty" punkt w maszynce i oprzyjcie ją tym punktem o żeliwną wannę albo kafle. Teraz zróbcie to samo ale oprzyjcie ją przez kawałek gumy, korka filcu czy czegokolwiek tam. Voila posiedliście całą wiedzę na ten temat.

1 hour ago, kaviter said:

Ci którzy nie pamiętają lekcji fizyki

Zanim się cokolwiek napisze, a tym bardziej kupi dobrze jest przeczytać to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poniewaz juz od dluzszego czasu w zadne kolce, kuleczki i inne bajery nie wierze, kieruje sie zupelnie „praktycznymi“ wzgledami. Pod sprzetem nie uzywam ZADNYCH podkladek, a pod glosnikami i subwooferami uzywam proste, tanie teflonowe „slizgacze“ z OBI-ka, dzieki ktorym (mimo wagi ponad 85kG glosniki albo 40kG subwoofery) moge je przesuwac bez problemu jedna reka po calym pomieszczeniu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

można ale są też dedykowane pod monitory Aperty: 

Ukryta Zawartość

Nie nie, monitory muszą być przykręcone do podstaw dlatego pytam o opcję między podstawą (standem) a podloga

Ukryta Zawartość

10 minut temu, AntonioG napisał:

dlatego pytam o opcję między podstawą (standem) a podloga

Tak mam u siebie - śruba imbus M6, do której pasują zaślepki stolarskie. Zapewniają doskonałe poziomowanie i poślizg podczas ewentualnego przesuwania sprzętu. Podłoga również jest bezpieczna.

Ukryta Zawartość

Gwint z szerokim kołnierzem przykręcony od spodu do podstawy standu z grubej sklejki, sam stand metalowy, z kwadratowych rurek.

IMG_20240608_194131.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi