Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka MC za 5k

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
Przymierzam się do zmiany wkładki na coś lepszego.
Gramofon to Sony PS-X65, ramię to oczywiście PUA-7 a zatem ok 20g masy efektywnej.
Preamp DIY (custom na bazie projektu Emerald Phono Stage, zaskakująco dobry) więc mam pełną możliwość dostrojenia, a jak będzie za słaby to zbuduję lepszy, generalnie tego aspektu nie bierzmy pod uwagę.
Obecnie gram na Audio Technica VM95ML i jest fajnie, ale kusi mnie świat MC i jak już inwestować to z przytupem, więc teraz myślę o zakupie wkładki MC w okolicach 5k zł.
Muzyka bardzo zróżnicowana, sporo jazzu i wokalu, ale zdarza się i pop '80 i cała masa innych.
Zależy mi na w miarę równym graniu, z lekkim dosłodzeniem i ociepleniem, ale bez przegięć w żadną stronę, t.j bez zamulenia ale też bez suchości.
Poniżej kilka wkładek które przestudiowałem, ale nie ma jak posłuchać więc mam masę wątpliwości.
- Benz Micro Glider SL - wydaje się super, niższy model Ace nawet jest często stosowany z moim ramieniem. Jednak natknąłem się na rozbieżne opinie o basie (czasem bywa szczupły, ale to może być kwestia np. ramienia) i ogólnie wkładka ta jest bardzo trudno dostępna (wycofana?)
- Hana ML - opinie super, podobno odrobinę cieplejsza/ciemniejsza. Niestety parametry wkładki (jej masa i podatność) sugerują ramiona sporo lżejsze, tak do 16g; u mnie częstotliwość rezonansowa wypadnie ok 7.2-7.8Hz zależnie od headshella - może bez masakry ale to może jeszcze ją przyciemnić. Boję że nie będzie grać z tym ramieniem.
- Dynavector 20X2L - opinie o trochę dyskotekowym graniu
- Sumiko Songbird - eliptyczna, a po przesiadce z VM95E na VM95ML wiem jaką robotę robi lepszy szlif więc eliptykom dziękujemy
- Ortofon Cadenza Red - trochę poza budżetem, ale może warto?
- Audio Technica OC9XSL - masa i podatność zupełnie nie do mojego ramienia
- Audio Technica AT33sa - częstotliwość wypadnie 7.6Hz, czyli dopasowanie też bez szału.
Co byście doradzili, skomentowali, itd. ?

https://www.audiostereo.pl/topic/167338-wk%C5%82adka-mc-za-5k/
  • Moderatorzy

Jakbyś gdzieś blisko mieszkał, to mam trochę wkładek i mógłbyś wpaść posłuchać. Wkładki z tego przedziału cenowego to trochę trudny temat, bo to już jest jakaś cena i szkoda wtopić. Jeśli chodzi o to dopasowanie z rezonansem (książkowe 10Hz), to bym się jakoś nie stresował. Z moich doświadczeń wynika, ze najlepsze rezultaty osiągane są przy 7-8 Hz. 

Jeśli miałbym polecać coś w założonym przez Ciebie budżecie, do Twojego ramiączka to Ortofon Qunitet Black. Można go kupić za 3700.

• Moderatorzy
37 minut temu, asiki napisał:

Sumiko Songbird - eliptyczna, a po przesiadce z VM95E na VM95ML wiem jaką robotę robi lepszy szlif więc eliptykom dziękujemy

Teraz doczytałem. Tej wkładki nie polecam, ale szlif eliptyczny we wkładkach MC, to inny świat niż w MM.

Tak sobie myślę, że z jednej strony każda MC będzie lepsza niż MM, z drugiej byłoby grzechem nie skorzystać z oferty kolegi, który proponuje odsłuch kilku wkładek.

I warto pamiętać, że wkładki japońskie mają nieco inny bas niż europejskie.

Wysłane z mojego LM-G850 przy użyciu Tapatalka

Marcinus, dzięki wielkie, ja jestem z Warszawy, jeśli mieszkasz gdzieś dalej to w weekend może udało by mi się zorganizować wycieczkę, w każdym razie to bardzo miło z Twojej strony 🙂

Czyli w MC nie należy się bać eliptyków...

Aroeggione, o co chodzi z tym basem?

• Moderatorzy
Teraz, asiki napisał:

Marcinus, dzięki wielkie, ja jestem z Warszawy

Ja mieszkam w Jarocinie i Szczecinie. Myśle, ze do Jarocina będzie Tobie bliżej 🙂 

Większość japońskich wkładek ma przesunięty balans tonowy ku górze pasma.  Miałem AT-OC9XML i XEN, ta pierwsza w moim systemie była stanowczo za jasna. Druga mniej szczegółowa, ale lepiej się jej słuchało. Obie bardzo podatne.

o co chodzi z tym basem?

Generalnie wkładki europejskie mają go więcej i nieco niżej schodzący, japońskie natomiast lepiej kontrolowany i bardziej sprężysty. I nie należy się sugerować moim opisem tylko posłuchać i samemu osądzić.
Ja wolę raczej wkładki japońskie ale niektóre europejskie grają wybitnie.

• Moderatorzy
2 minuty temu, arpeggione napisał:

I nie należy się sugerować moim opisem tylko

Zawsze jest trochę tak, że się sugerujemy tym co ktoś powie, lub napisze.

Dlatego ja też wychodzę z założenia, że

3 minuty temu, arpeggione napisał:

posłuchać i samemu osądzić.

• Moderatorzy
Teraz, asiki napisał:

Taa... jakby jeszcze można było sobie tak posłuchać w salonie... istny kot w worku 😕

No niestety, tak to już jest. Wtopić bardzo łatwo. Dlatego ja na początku swojej drogi z MC, dużo bym dał aby móc posłuchać tych wkładek.

@arpeggione, jakie masz te wkładki japońskie? Rozumiem, ze pewnie nie o rodzinkę sto trójek Ci chodziło? 🙂 

[mention=92717]arpeggione[/mention], jakie masz te wkładki japońskie? Rozumiem, ze pewnie nie o rodzinkę sto trójek Ci chodziło?  

Stotrójki na odpowiednio ciężkim ramieniu są fajne
Ja obecnie mam Transfiguration, a poprzednio ZYX i AT OC9.

• Moderatorzy
52 minuty temu, arpeggione napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Ja obecnie mam Transfiguration, a poprzednio ZYX i AT OC9.

Mam 103R i lubię ją, wcześniej miałem 103, ale to są zupełnie inne wkładki od OC9. Tranfiguration, może być ciekawa. Ja mam mieć w przyszłym tygodniu Lyre do posłuchania.

Ukryta Zawartość

Mam 103R i lubię ją, wcześniej miałem 103, ale to są zupełnie inne wkładki od OC9.

To prawda. To dwa końce świata wkładek MC LO. Ale obydwa są piękne

Tranfiguration, może być ciekawa. Ja mam mieć w przyszłym tygodniu Lyre do posłuchania.

Mam wrażenie że jak moja obecna wkładka się skończy to będę patrzył w kierunku Lyry.
Wszystkie, których słuchałem, grały pięknie.

• Moderatorzy
4 minuty temu, arpeggione napisał:

Ale obydwa są piękne

Mam jeszcze SPU 🙂, to taka podrasowana 103.

5 minut temu, arpeggione napisał:

Wszystkie, których słuchałem, grały pięknie.

No właśnie ja jeszcze nie słuchałem żadnej. Jeśli mi się spodoba ta Dorian, to wybiorę jakąś z obecnej produkcji.

10 godzin temu, arpeggione napisał:

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, asiki napisał:

Czyli w MC nie należy się bać eliptyków...

Tyle buląc za wkładkę , to szukał bym tylko mikro linii by wydłużyć ile się da przebieg. 

Warto sprawdzić to spu , tylko nie wiem jak cenowo teraz stoi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bolo_senor
  • Moderatorzy
7 minut temu, bolo_senor napisał:

Warto sprawdzić to spu , tylko nie wiem jak cenowo teraz stoi.

Od 3 do 12kzł

I do SPU, to raczej dłuższe i cięższe ramiączko.

• Moderatorzy

A do mnie dziś dotarła "nowa" pięćdziesięcioletnia wkładka:

Ukryta Zawartość

i muszę powiedzieć, że jestem miło zaskoczony 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marcinus
A do mnie dziś dotarła "nowa" pięćdziesięcioletnia wkładka:

Ukryta Zawartość

i muszę powiedzieć, że jestem miło zaskoczony  
Trudno żeby nie. Wszak to samo dobro.
Tylko cza mieć 5-cio gramowe ramię i jakieś turbo pre do wzmocnienia

Napisz na czym to wieszasz i czym napędzasz???

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
W dniu 4.06.2024 o 22:42, arpeggione napisał:

Trudno żeby nie. Wszak to samo dobro.
Tylko cza mieć 5-cio gramowe ramię i jakieś turbo pre do wzmocnienia

Ukryta Zawartość

Napisz na czym to wieszasz i czym napędzasz???

Hmmm, właśnie kilka dni temu dyskutowałem o tej wkładce na innym forum. I z tą miękkością zawieszenia, to mam tu spory problem. Ortofon na swojej stronie poprzedniczkę tej wkładki opisuje przy ramieniu RMG 309 🤔. Z danych jakie mi się udało w sieci znaleźć trudno swtierdzić, czy podana podatność jest statyczna czy dynamiczna. Natomiast VTF na 1,75gr hmm.

Możliwe, że w mojej zawieszenie stwardniało, bo podatność zmierzona wychodzi mi w okolicach 7.

Najpierw powiesiłem ją na Pioneer PL70 LII i koszyku SME M (9g), ale coś się nie sprawdziło. Teraz gra na koszyku 12gr. i jest dużo lepiej. 

Natomiast na razie wzmacniam Verto + Iskra. Dziś spróbuje z Gold Note.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marcinus

Mi coś świta , że chyba nawet orto do as212 ją polecał w jakimś katalogu , ale wersję t z trafami w środku. Tą z podatnością 20.

Tu masz dane

Ukryta Zawartość

Twoja bez ma 25 , jak widzę.

22 godziny temu, Marcinus napisał:

czy podana podatność jest statyczna czy dynamiczna.

Statyczną podają amerykanie.

Orto na RMG 309 robił zdjęcia wielu wkładek , tym się nie sugeruj. Chodziło bardziej o pokazanie jaki jest typ wyprowadzenie z heada a , emit , sme , thorens takie tam.

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, Marcinus napisał:

Możliwe, że w mojej zawieszenie stwardniało, bo podatność zmierzona wychodzi mi w okolicach 7.

Podatność czy rezonans ? Bo rezonans by pasował - bo 7hz , przy ciut cięższym ramieniu to realne.

• Moderatorzy
3 godziny temu, bolo_senor napisał:

Mi coś świta , że chyba nawet orto do as212 ją polecał w jakimś katalogu , ale wersję t z trafami w środku. Tą z podatnością 20.

Zobacz to:

ortofon_tonearm_rmg_309.jpg?v=1704356923

Ukryta Zawartość

Znam ten artykuł, jest w nim wiele przypuszczeń, podobnie jak w naszych rozmowach.

Statyczną podają amerykanie.

Tutaj podają statyczną:

image.thumb.png.1c77171780b00f8f24dfff8600887052.png

Co prawda, jest to dla modelu SL-15 E (bez LL)

2 godziny temu, bolo_senor napisał:

Podatność czy rezonans ? Bo rezonans by pasował - bo 7hz , przy ciut cięższym ramieniu to realne

Rezonans wychodzi ok 12 przy ok. 35 ME , więc te dane, że to 20 statycznej bardziej by pasowały. Jednak nie pasuje mi VTF, bo przy 1,5g mam zniekształcenia. W pierwszym momencie myślałem, że wkładka jest uszkodzona. Jak włączyłem płytę testową, to lewy kanał było słychać w obu i bardzo zniekształcony. Jak dołożyłem obciążenia, to się zrobiło ok. Najlepiej gra przy 2 - 2.1g.

W każdym razie pięćdziesięcioletnie wkładka ale dźwięk jest super. Podobny do SPU.

W przyszłym tygodniu będę miał podstawę do RMG, to zobaczę jak to na tym ramieniu gra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Taka ciekawostka 😂 :

Hi Marcin,

sorry, we don´t have these data anymore, this cartridge is more than 50 years old. What I could find on the internet:

Ukryta Zawartość

Odpowiedź Ortofona na moje zapytanie.

Ukryta Zawartość

Taka ciekawostka  :

Hi Marcin,
sorry, we don´t have these data anymore, this cartridge is more than 50 years old. What I could find on the internet:

Ukryta Zawartość

Odpowiedź Ortofona na moje zapytanie.
Ja pitolę

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
45 minut temu, arpeggione napisał:

Ja pitolę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) emoji22.pngemoji850.png

No właśnie 🙃

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Wakacje się skończyły, można wrócić do tematu 😉
Do listy kandydatów dorzucam Phasemation PP-200. Ktoś miał styczność? Jak to wkładka ma się do np. Hana ML?

• Pokaż nowe odpowiedzi