Skocz do zawartości
IGNORED

Moje pierwsze stereo do kina domowego

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, rozglądam się za zestawem kolumny + wzmacniacz do salonu 25 mkw. Odległość do kanapy do ok 4 metry. Czy do kwoty ok 7000 zł jestem w stanie coś kupić mocno grającego i coś co sprawdzi się także do kina ? Słucham muzyki głównie house, techno, drum n bass więc lubie jak basu jest sporo i nisko schodzi. Czytałem o kolumnach Klipsch R-800F. Od zawsze podobał mi się design tej marki i te miedziane membrany. Chciałbym mieć też możliwość rozbudowy o ewentualny subwoofer. Koniecznie aby dało się także słuchać radia internetowego, spotify i muzyki przez BT.

Doradzicie coś ? 🙂

https://www.audiostereo.pl/topic/167326-moje-pierwsze-stereo-do-kina-domowego/

Cześć, czy planujesz rozbudowę do kina domowego (5.1 lub więcej), czy chcesz pozostać przy stereo z ewentualnym subwooferem i używanie go również do oglądania filmów? 🙂 

Jeśli to drugie, to na pewno rozważyłbym Audiolaba 6000A Play, Marantza Stereo 70s, Advance Paris PlayStream A1 🙂 

Z kolumn opcji jest sporo. Klipsche to granie mocną V-ką, może się spodobać, ale na pewno warto ich odsłuchać przed zakupem. Szukając dobrego dołu sprawdziłbym na pewno KEF Q750, Pylon Audio Sapphire 31 🙂 łagodniejsze granie, ale dołu jest pod dostatkiem. Zachęcam też do obejrzenia filmu, a także do umówienia się na odsłuchy w naszym salonie 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

21 godzin temu, Dawid_59693 napisał:

Cześć, rozglądam się za zestawem kolumny + wzmacniacz do salonu 25 mkw. Odległość do kanapy do ok 4 metry. Czy do kwoty ok 7000 zł jestem w stanie coś kupić mocno grającego i coś co sprawdzi się także do kina ? Słucham muzyki głównie house, techno, drum n bass więc lubie jak basu jest sporo i nisko schodzi. Czytałem o kolumnach Klipsch R-800F. Od zawsze podobał mi się design tej marki i te miedziane membrany. Chciałbym mieć też możliwość rozbudowy o ewentualny subwoofer. Koniecznie aby dało się także słuchać radia internetowego, spotify i muzyki przez BT.

Doradzicie coś ? 🙂

Spójrz na Heco Aurora 700, Dali Oberon 7 lub Monitor Audio Bronze 500. Do tego wzmacniacz z funkcjonalnością sieciową Denon PMA-900HNE.

Zasadnicze pytanie czy faktycznie chcesz stereo do kina domowego? Potem piszesz o gatunkach muzycznych. 

No to jak w końcu?

System stereo będzie oczywiście lepszym systemem niż nagłośnienie tv. Ale nie będzie systemem kinowym. Nie uzyskasz mega zejścia wynikającego z ewentualnego posiadania subwoofera oraz dźwięku przestrzennego. 

Jeśli chcesz kino to myśl o kinie. Jeśli stereo no to stereo. Znajdziesz w tej kwocie sprzęt fajny. Odmiennie grający. Więc udaj się na odsłuch.

Aurora 700, bronze 500 na przykład sprawdź i które granie jest ci bliższe. Będą też sprzęty bardziej po środku. Tu odczujesz różnicę dwóch biegunów 

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Zasadnicze pytanie czy faktycznie chcesz stereo do kina domowego? Potem piszesz o gatunkach muzycznych. 

No to jak w końcu?

System stereo będzie oczywiście lepszym systemem niż nagłośnienie tv. Ale nie będzie systemem kinowym. Nie uzyskasz mega zejścia wynikającego z ewentualnego posiadania subwoofera oraz dźwięku przestrzennego. 

Jeśli chcesz kino to myśl o kinie. Jeśli stereo no to stereo. Znajdziesz w tej kwocie sprzęt fajny. Odmiennie grający. Więc udaj się na odsłuch.

Aurora 700, bronze 500 na przykład sprawdź i które granie jest ci bliższe. Będą też sprzęty bardziej po środku. Tu odczujesz różnicę dwóch biegunów 

może źle to nazwałem...nie chcę typowego kina domowego ale dużo oglądam filmów..obecnie mam podłączony zestaw Magnat Multimonitor 220 z subwooferem Klipsch 100SW ale jest to zestaw przyniesiony z małego pokoju tymczasowo.

9 godzin temu, Dawid_59693 napisał:

może źle to nazwałem...nie chcę typowego kina domowego ale dużo oglądam filmów..obecnie mam podłączony zestaw Magnat Multimonitor 220 z subwooferem Klipsch 100SW ale jest to zestaw przyniesiony z małego pokoju tymczasowo.

I?

Budując system stereo lepszej klasy jest szansa że kino zagra podobnie. Oczywiście kupujesz bardziej rozdzielcze kolumny. Ale system stereo mimo że zdrowszy lepszy będzie miał te same bolączki w kinie co aktualny. 

System stereofoniczny jeśli dobierzesz pod siebie zagra znacznie lepiej.

W dniu 3.06.2024 o 12:45, S4Home napisał:

Spójrz na Heco Aurora 700, Dali Oberon 7 lub Monitor Audio Bronze 500. Do tego wzmacniacz z funkcjonalnością sieciową Denon PMA-900HNE.

Popieram Aurory jak starczy to 1000 i Denona 1700H są teraz na wyprzedaży.