Skocz do zawartości
IGNORED

dywan akustyczny?

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Zbi_Rek napisał:

napisałem komfortu akustycznego, a nie adaptacji akustycznej 🙃

Tak, później skumałem. Miałem prostować, ale coś mi przeszkodziło.

Mój cieniutki, sztuczny dywanik za dużo nie zmienia. Za to ogólny komfort (i pogłos w stereo) w moim 15m² pokoiku poprawił 4x 100x50 dyfuzor na suficie. :D

.

Gdzieś widziałem na okna poza grubymi kotarami które np. mam pionowe lamele akustyczne.

Ostatnio mierzylem pomieszczenie z firanami akustycznymi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bez firan

IMG_3981.thumb.jpg.9d2c10032ec9c204f439d31beb399a75.jpg

Z firanami

IMG_3982.thumb.jpg.3edf8e307ac78d2bb084602188d8a274.jpg

Roznica zaczyna sie powyzej 250Hz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 minut temu, xajas napisał:

Ostatnio mierzylem pomieszczenie z firanami akustycznymi

Ukryta Zawartość

Bez firan

IMG_3981.thumb.jpg.9d2c10032ec9c204f439d31beb399a75.jpg

Z firanami

IMG_3982.thumb.jpg.3edf8e307ac78d2bb084602188d8a274.jpg

Roznica zaczyna sie powyzej 250Hz

Całkiem nieźle jak na tak delikatną wiotką tkaną konstrukcję, z grubszymi sztywnymi lamelami może być lepiej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 11.06.2024 o 09:49, Acoustic Lab napisał:

Podkład akustyczny działa tym lepiej im cieńszy/mniej gęsty jest dywan.

Podklad akustyczny hmmm. Kupilem kiedys taki gr 1cm, niby jest otwartokomorkowy, niby pochłania... Kiedys w opisie bylt. takie informacje... 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

5 godzin temu, J4Z napisał:

Mój cieniutki, sztuczny dywanik za dużo nie zmienia. Za to ogólny komfort (i pogłos w stereo) w moim 15m² pokoiku poprawił 4x 100x50 dyfuzor na suficie. 😄

luzik, tak tylko napisałem 😉

a dyfuzor na suficie to taki dobry gabbeh na podłodze (wypowiadam się mając również gabbeh'a na podłodze 🤗)

W dniu 1.07.2024 o 15:21, J4Z napisał:

Mój cieniutki, sztuczny dywanik za dużo nie zmienia. Za to ogólny komfort (i pogłos w stereo) w moim 15m² pokoiku poprawił 4x 100x50 dyfuzor na suficie. 😄

Rzuć linka co to za dyfuzor. Grubość niewielka. Tak jak patrzyłem to w większości jest jednak wyraźnie grubsza.

To mam jeszcze jedno pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. 

Na pierwsze odbicia dyfuzor czy wełna?

To jest pytanie typu:
Jaki mam uprawiac sport? Podnoszenie ciezarow czy bieganie?
Jesli zalezy ci na miesniach, to podnoszenie ciezarow
A jesli na kondycji to bieganie

No to gdzie masz problem i na czym ci zalezy?

Na absorbcji czy na rozpraszaniu (tych pierwszych odbitych fal)?

Poza tym w twoim przypadku to pytanie jest troche bez sensu

Gdzie sa te miejsca „pierwszego odbicia“ w tym twoim pomieszczeniu, gdzie mozna cos umocowac?

Czy mozesz ustawic dyfuzory po lewej na oknie? Nie.
Po prawej jest tylko krotka scianka i komoda. Czyli tez nie.
Reszta jest otwarta. Czyli tez nie
Czy ma sens ustawiac dyfuzory 3m za glowa za kanapa (okno)? Nie.
Z przodu juz masz listwy. Czyli tez nie.
Itd.

No to gdzie sa te miejsca „pierwszych odbic“, gdzie mozesz cos umocowac? Sufit?

Narysuj plan albo uzyj symulator megaacoustic
3 godziny temu, fkzetor napisał:

Rzuć linka co to za dyfuzor.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Tak to wygląda

Ukryta Zawartość

Ściana z oknem ma 240cm także się zmieści - kolumny i tak są wysunięte bardziej niż wcześniej wypadało mi optymalnie. Druga ściana jest dłuższa.

Problemem jest pani piękniejsza. No nic muszę kombinować. Najwyżej ustroje będą droższe o wycieczką zagraniczną 😄

Skąd moje pytanie. Bo. Po prostu nie wiem. Czy dźwięk lepiej rozproszyć czy wytłumić. Niekoniecznie muszę mieć rozwiązanie w pełnym zakresie. Czego szukam tym zabiegiem? lepszej sceny i lokalizacji.

Dywanik już w podróży. Jutro pewnie będzie. Zobaczymy czy zrobi akustykę ale liczę na to, że tak i to mocno.

Rozsądek podpowiada. Kolejne kroki. Dywan -> spokojnie odsłuchy. Jako ustroje poduchy. Kolce pod kolumny lub też granitki. Nie wiem na co się zdecydować. Producent mówi fkzetor załóż kolce będzie lepszy dźwięk - są w zestawie. Ustawianie kolumn po raz kolejny w poszukiwaniu sceny i równowagi. Potem ew. dodatkowe ustroje. Potem pewnie nowy set kabelków na osłodzenie wszystkiego. 

Na komodzie stoją kwiatki. Mogę postawić lepsze wkatki i kupić doniczki które zrobią za rozpraszanie 🙂

o. Doniczka skustyczna 😉

image.png.4b1c953c4fa237a79e515b9e6e54353e.png

Tylko że nie uzyskam symetrii jeśli tam coś nie wpadnie na ścianę.

W ogóle to dzięki za Wasze zainteresowanie - błądzę, naprowadzacie.

Ukryta Zawartość

Pomysł. Czerwone - kwiatki. Już są kwiatki to się kupi lepsze.

Ukryta Zawartość

Kanapa może jeździć 10cm przod-tył.

Kolumny docelowo raczej wylądują bliżej ściany. Bardzo dobrze mi to grało na ~73cm od tylnej ściany.

Ukryta Zawartość

Ściana z oknem ma 240cm także się zmieści…
Druga ściana jest dłuższa.

Rozsądek podpowiada. …
Jako ustroje poduchy. Kolce pod kolumny lub też granitki. Nie wiem na co się zdecydować. Producent mówi fkzetor załóż kolce będzie lepszy dźwięk - są w zestawie.

Potem pewnie nowy set kabelków na osłodzenie wszystkiego. 

Rozsadek mowi, ze upchanie na tych 240cm czegokolwiek jest bez sensu/efektu (patrz polozenie i wielkosc potencjalnych ustrojstw w relacji do calego pomieszczenia i miejsca siedzenia)

Ukryta Zawartość

Rozsadek tez mowi, zapomnij kolce, granitki, kabelki i zainwestuj raczej w cos, co naprawde poprawi brzmienie czyli np. sensowne zrodlo umozliwiajace korekcje/uwzglednienie akustyki pomieszczenia typu RoomPerfect (Lyngdorf) albo Dirac Live (NAD, Naim,…) 

BTW. Takie rozwiazania koryguja takze asymetrie pomieszczenia

Ukryta Zawartość

Pomysł. Czerwone - kwiatki. Już są kwiatki to się kupi lepsze.

Ukryta Zawartość

Kanapa może jeździć 10cm przod-tył.
Kolumny docelowo raczej wylądują bliżej ściany. Bardzo dobrze mi to grało na ~73cm od tylnej ściany.

Te 10 cm w tym wypadku sa bez znaczenia.
Ale inne ustawienie glosnikow na pewno.
Te aktualne super-waskie to nie jest dobry pomysl. Chyba ze lubisz mono

IMG_4035.thumb.jpg.aa24ea2d7f23b0323dcde5ba76ac07b6.jpg

Rozsadek mowi
Zacznij od trojkata rownobocznego (szerszego rozstawienia) i dobrego skrecenia zestawow na sluchacza.

IMG_4036.thumb.jpg.29b42142554213cf8d7c478912355daf.jpg

To podstawa dla osiagniecia szerszej, poprawnej sceny.
A jesli zalezy ci na precyzyjnej scenie, to musisz eliminowac odbicia (ktore rozszerzaja ale rozmywaja scene), czyli musisz „pochlaniac“.

Chyba ze juz masz bardzo niskie czasy poglosu i juz nie chce dalej redukowac poglosu/energi akustycznej (pochlaniac), to wtedy wezniesz rozpraszacze.

Czy masz za niskie czasy poglosu?
Nie sadze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Użytkownik piszę tak, jakby dyfuzja nie skracała pogłosu, co jest nieprawdą. Tak, rozproszenie oddaje energię do pomieszczenia, ale oczywistym, że skraca pogłos. 

.

rotfl Ty w ogóle używałeś kiedyś dyfuzorów? No takiej wpadki nie spodziewałbym się u Ciebie. Weźcie ludzie, nie słuchajcie się go. xD

Edytowane przez J4Z

.

W dniu 3.07.2024 o 06:48, fkzetor napisał:

Rzuć linka co to za dyfuzor. Grubość niewielka. Tak jak patrzyłem to w większości jest jednak wyraźnie grubsza.

To mam jeszcze jedno pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. 

Masz jakiś pomiar z tego pomieszczenia? Słuchać efektów trzeba, ale też trzeba mierzyć. Wg mnie w tym pomieszczeniu da się żyć i słuchać muzyki, ale trzeba trochę nad tym popracować. Rozumiem ograniczenia, ale dywan (dobrze, że jedzie, czytałem), okna, cóż nie zabijesz deskami, więc firany zasłony (może akustyczne), no i ta ściana za kolumnami w pierwszej kolejności trzeba by się jej przyglądać, obawiam się, że te listewki to tylko dekoracja, tam wg mnie jest najwięcej do zrobienia. Pomieszczenie wygląda na mocno żywe, tłumienia w nim nie jest za dużo, raczej niewiele.

P.S. Co do dyfuzora, a czy on ma podany zakres częstotliwości na jakie działa? No i ewentualnie same takie dyfuzory w ograniczonej ilości przy tej kubaturze wg mnie niewiele zmienią.

Edytowane przez Zwykły Drut
rotfl Ty w ogóle używałeś kiedyś dyfuzorów? No takiej wpadki nie spodziewałbym się u Ciebie. Weźcie ludzie, nie słuchajcie się go. xD

Dokladnie takiej „fachowej“ odpowiedzi oczekiwalem
Nie masz pojecia o tym, jak to dziala.

Ty, fachowcu... xD

Rozproszona na odbiciu energia jest... rozproszona. Nie trafia do nas bezpośrednio z odbicia (jak w przypadku, gdy na odbiciu nie byłoby dyfuzora, a pusta ściana), tylko ma dużo dłuższą drogę do pokonania. 

Mam trochę dyfuzorów u siebie w pokoju. Pomiary wykazały czarno na białym, że w sweetspocie czas  pogłosu znacząco się obniżył. 

Najpierw naucz się odpowiadać na pytania. Później naucz się odpowiadać z kulturą. A może kiedyś porozmawiamy. Dobrze wiesz, o co mi chodzi, bynajmniej nie tylko o ten temat. Tymczasem żegnam i innych przed tobą przestrzegam. 🫡

Edytowane przez J4Z

.

Mam trochę dyfuzorów u siebie w pokoju. Pomiary wykazały czarno na białym, że w sweetspocie czas  pogłosu znacząco się obniżył. 

To jest taka sama logika i dowod jak
Poniewaz czerwone Ferrari jest szybsze od zielonego Fiata 126p, to wykazuje czarno na bialym, ze czerwone auta sa szybsze niz zielone

@xajas dzięki za dobrą radę. Spróbuję rozstawić kolumny szerzej.

Celuję też raczej w pochłanianie gdzi się da. Pomieszczenie jest żywe.

Ściana za kolumnami to:

~2cm płyty którejś tam lepszej. Listewki to lity dąb - z pamięci 2x2cm. Między ścianą a tym ustrojstwem kilka mm pianki pod panele. 

W pomieszczeniu już da się i żyć i słuchać muzyki 🙂 będzie tylko lepiej.

Nie robiłem pomiarów na razie jadę na yolo

Ty, fachowcu... xD
Rozproszona na odbiciu energia jest... rozproszona. Nie trafia do nas bezpośrednio z odbicia (jak w przypadku, gdy na odbiciu nie byłoby dyfuzora, a pusta ściana), tylko ma dużo dłuższą drogę do pokonania. 

Na podstawie tej bezsensownej logiki czas poglosu musial by sie WYDLUZYC a nie skrocic, bo przeciez sam piszesz, ze ma dużo dłuższą drogę do pokonania, wiec potrzebuje wiecej czasu na pokonanie tej drogi i powroci POZNIEJ

Oj, przed takimi fachowcami to przestrzegam.
Sami nie wiedza co pisza
45 minut temu, fkzetor napisał:

@xajas dzięki za dobrą radę. Spróbuję rozstawić kolumny szerzej.

Celuję też raczej w pochłanianie gdzi się da. Pomieszczenie jest żywe.

Ściana za kolumnami to:

~2cm płyty którejś tam lepszej. Listewki to lity dąb - z pamięci 2x2cm. Między ścianą a tym ustrojstwem kilka mm pianki pod panele. 

W pomieszczeniu już da się i żyć i słuchać muzyki 🙂 będzie tylko lepiej.

Nie robiłem pomiarów na razie jadę na yolo

Każde pomieszczenie jest żywe, jeżeli nie jest zagracone. Nie wiem jak w większych pomieszczeniach, ale w mniejszych 15-20m² jak dasz samo pochłanianie gdzie się da, to z dużym prawdopodobieństwem zjedziesz za bardzo z górą pasma w porównaniu do reszty. Także uważaj. No, ale działajcie. Zobaczymy co Wam wyjdzie.  

*zobaczycie 

Ja temat ukrywam, bo nie chce mi się czytać xajasa. xD

Edytowane przez J4Z

.

Mam takie wrażenie że rozmawialiśmy do tej pory wyjątkowo spokojnie kulturalnie i było ciekawie.

Czułem wręcz lekki zawód że temat nie spowodował żadnej forumowej wojenki tak tutaj częstej jak się czyta i jakieś wątki. 

Tradycji stało się za dość. 

Między kolumnami jest jakieś 185 cm środek środek. Do odsłuchu jakieś 260cm zależnie jak siądę

Serio lepiej w takiej piramidzie? Rozstawienie kolumn wybierałem na podstawie jakiś filmów jak to ustawić w relacji do wymiarów pomieszczenia.

Ta baza 185cm jest za mała, pomieszczenie daje możliwość szerszego ustawienie jeszcze z pozostawieniem sporego dystansu od bocznych ścian. Optymalna figura jest zbliżona do trójkąta równobocznego.

Serio lepiej w takiej piramidzie?

Serio.

Tak wyglada zalecany setup w trakcie realizacji nagran

Trojkat rownoboczny

Ukryta Zawartość

Czyli jesli chcesz zachowac / odwzorowac scene, tak jak byla zamierzona, powinienes zachowac te proporcje.
Przy szukaniu optymalngo ustawienia mozesz przesuwac ten trojkat do przodu i do tylu (co u ciebie ze wzgledu na kanape raczej odpada) ale mozesz zmieniac jego wielkosc

IMG_4041.thumb.jpg.77b2f99f5c1cdb793ee04593319de1fa.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, xajas napisał:

Serio.

Tak wyglada zalecany setup w trakcie realizacji nagran

Trojkat rownoboczny

Ukryta Zawartość

Czyli jesli chcesz zachowac / odwzorowac scene, tak jak byla zamierzona, powinienes zachowac te proporcje.
Przy szukaniu optymalngo ustawienia mozesz przesuwac ten trojkat do przodu i do tylu (co u ciebie ze wzgledu na kanape raczej odpada) ale mozesz zmieniac jego wielkosc

IMG_4041.thumb.jpg.77b2f99f5c1cdb793ee04593319de1fa.jpg

Okej to podziałamy. Jest zabawa na weekend. Ze względu na komin mam jakieś 20cm na stronę luzu żeby nie podjechać do samej ściany. 

Przód tył mam dla kolumn sporo przestrzeni. Tak plus minus cały metr, może 110. Takie było założenie od początku i musiałem z piękniejszą powalczyć o świętą przestrzeń dla kolumn 🙂 może się tomoże się to skurczyc trochę jeżeli nie będę chciał wjechać na dywan. 

Dywan wciąż podróżuje. Chwała poczcie polskiej. Usługi są niezawodnie byle jakie 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fkzetor
  • Pokaż nowe odpowiedzi