Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.06.2024 o 11:05, Scott L.F. napisał:

Jak myślicie - da się na tym robić jakieś Diy? Może ktoś już próbował? 

Zawsze można DIY, bowiem stał w  wielu zacnych audiofilskich i nadal obecnie drogich na rynku wtórnym odtwarzaczach CD. W dodatku dla ciekawskich jest dostępnych kilka pirackich zabytkowych serwisówek do takich odtwarzaczy.
Chińczycy sprzedawali proste mini karty dźwiękowe na USB na nich robione - bo układy są mało znane, niepopularne i tanie - bo nie ma na razie na forach publicznego rozwiązania, które napędziłoby ceny w kosmos, jak w przypadku innych układów. 😉
Pojawił się na Ali nawet jakiś DAC na 2x TDA1305, ale jak popatrzyłem, to chyba wykonali go z małym błędem i na zasadzie - byle było coś słychać 😉 Odważni niech kupią i przetestują.

Najbardziej popularnym DACem i nawet chwalonym na TDA1305 był DACMagic 2. DIY jak zwykle sprowadzało się do upgrade'u zasilania układu na lepsze.
Blisko tej rodziny układowej są DACe na TDA1549 - oraz również odtwarzacze CD. Legendarny Lampizator przerabiał takie CD i było OK, choć w pierwszym podejściu się potknął. Też warto podejrzeć serwisówki od CD.

Kiedyś nawet zrobiłem projekt PCB DACa do tego TDA1305 - jako NOS - ale to temat na przyszły rok dla mnie - na wszelki wypadek zakupiłem kilka sztuk układów na takie eksperymenty w przyszłości, jak będą po 500 zł za sztukę, jak dzisiaj TDA1541 😉 

Układ wymagać będzie zabawy i prototypowych eksperymentów, bowiem ma sporo opcji konfigurowalnych zworkami - i wcześniej raczej nikt tego nie dotykał - bo są słabo udokumentowane.

Na wszelki wypadek mój projekt płytek PCB docelowo był pod modułowość -  wkładamy w slot moduł z układem AD1865, lub AD1864, lub właśnie z TDA1305 - i porównujemy.

Problemem są koszty takiej zabawy - płyta główna jak w PC-cie z osobnymi zasilaczami wypadła spora, do tego osobne płytki eksperymentalnych modułów. Bez znalezienia patronów chcących podjąć się ryzyka wtopienia kasy - mój projekt musi poczekać na mój czas na zabawę w termotransfer i testy... jak zacznę się nudzić, na co się na razie nie zanosi.
Układu warto nie wyrzucać - choć to wylut, i nie wiadomo czy osoba która to zrobiła, zrobiła to z głową.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/167318-tda1305/#findComment-6280690

Dzięki za wpis. 

Z tym zasilaniem to wg noty katalogowe to wszystkie 3 zasilania (Digital, analog i op-amp) powinny być zasilane z tego samego zasilacza. 

Na chińskich stronach Diy znalazłem kilka opracowań z wejściami po USB z układami typu PCM27 czy CM

Myślę że da się tego TDA spiąć z jakim "amareno" po i2s 

Coś tam pomału dłubię w temacie 😉

Pozdrawiam 

https://www.audiostereo.pl/topic/167318-tda1305/#findComment-6280719

Patrzę sobie na schemat CA DacMagic 2 i tam jednak są rozdzielone zasilania- analog +OP z jednego a digital z drugiego.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/167318-tda1305/#findComment-6281371
W dniu 6.06.2024 o 10:22, Scott L.F. napisał:

Patrzę sobie na schemat CA DacMagic 2 i tam jednak są rozdzielone zasilania- analog +OP z jednego a digital z drugiego.....

Tworząc PCB zawsze popełnia się zgniły kompromis pomiędzy ceną a wielkością. Jak ma być dobrze, to walczysz o rozdzielone solidne niezależne zasilanie.
Kiedyś trafiłem na zachodnim forum, nie zapisałem gdzie, jak ktoś omawiał kwestie rozwiązań technicznych również zasilania w DAC marki NAIM, gdzie według dyskutanta, była to chyba najlepsza aplikacja tego TDA - zrobiłem tylko screenshoty, by może kiedyś coś z tego wypróbować.
Dodatkowo można znaleźć kilka serwisówek do starych CD z TDA, gdzie widać tory zasilania, oraz kilka sposobów na wyprowadzenie sygnału audio z odtwarzacza. Wielu producentów CD szło budżetową ścieżką korzystając z wbudowanego OPA i podstawowego zasilenia, ale kilka rozwiązań z serwisówek będzie kiedyś warte odrębnego przetestowania.
Ja mam zaprojektowane już PCB uniwersalne ale z CS-em do eksperymentowania - w większości przypadków potrzebujemy komplet takich samych sygnałów które wprowadzamy do przetwornika. Zasilanie z 12V stabilizowane i z tego robione jest 5V, gdy potrzebne. Do testów wystarczy.  U mnie SPDIF idzie na CS'a, którego kropelkami cyny ustawiam na 16, 18 czy 20 bitów. Z tego układu sygnały idą na bufory celem wzmocnienia i uformowania i na selektor separator tychże. Z modułu separatora podawane są na dwa sloty, gdzie wstawiać mogę testowy moduł. Albo dwa.
Z PCB wyprowadzam sygnał albo na rezystory konwersji, albo na analogowy konwerter lub wzmacniacz - zależy jaki moduł na końcu się podepnie.
W takich samych warunkach zasilania, będę mógł wstawić różne moduły i posłuchać - moduł z TDA1305, moduł z AD1860, czy AD1864/AD1865. Przy eksperymentach tworzenie za każdym razem od nowa nowego toru zasilania i źródła sygnałów sterujących przetwornikami - jest nie tylko kosztowne, ale i czasochłonne. Mając utworzony przez siebie standard sygnałów na slocie, możesz skupić się tylko na zaprojektowaniu samego modułu z przetwornikiem. Taki miałem kiedyś plan, kwestia inna to znaleźć patronów chcących bawić się tak jak ja, gotowych na inwestycję w PCB i moduły testowe 😉 Tak więc u mnie temat leży do przetestowania może już w przyszłym roku - ale jak projektujesz swoje PCB, to może będzie inspiracją do podobnego rozwiązania, by sprawdzić rozwiązania modułowe.

Ukryta Zawartość

!!!!!zasilanie-2.jpg

!!!!!zasilanie-3.jpg

lampizator-1.jpg

lampizator-2.jpg

lampizator-3.jpg

PCB do mojego projektu.

dac-TDA1305-PCB-TESTOWE_1600px.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dekRe
https://www.audiostereo.pl/topic/167318-tda1305/#findComment-6282346

Zaje..fajny pomysł ta Twoja platforma testowa. Chętnie podjął bym się sprawdzenia, gdyby nie jedno "ale" 

Od dawna gram tylko z plików i dlatego interesuje mnie zasadniczo tylko wejście USB.

Tutaj odpowiednikiem Twojej platformy jest I2SoverUSB JLsound - mamy standard i2s, LJ, RJ 16 18 i 20 bit. 

Jedyna wada to cena Ok 130 Euro +dwa dobre zasilacze jeśli chcemy wycisnąć wszystko na maxa i zrobić pełna izolacje galwaniczna. 

Nawet z chińskimi zasilacza i LT3042 +trafo razem mamy już około 160 Euro. 

Co do cen samych PCB. 

Ostatnio zamawiałem płytki do poprawionej wersji dać na TDA1543 i za 5szt (80x100mm)z wysyłką zapłaciłem niecałe 7euro Tragedii nie ma... 

Dzięki za info od Lampizatora 🙂

PS

Jestem w kontakcie z osobą, która oferuje urządzenie funkcjonalnie podobne do JLSOUND ale za 50E.

W przyszłym miesiącu może będę miał je u siebie 

https://www.audiostereo.pl/topic/167318-tda1305/#findComment-6282481
16 godzin temu, Scott L.F. napisał:

Od dawna gram tylko z plików i dlatego interesuje mnie zasadniczo tylko wejście USB.

Ja też. :-) Szyna I2S jest OK, to jedno z chwalonych rozwiązań DIY, bo wtedy masz moduły USB z XMOS czy z AMANERO.
Ale ja jestem leniwy, układ CS8414 ma tę wadę, że sporo podróbek na Ali, ale do uruchomienia audio z modułu USB masz tylko dwa druty z sygnałem SPDIF - masę i sygnał.
Są komputerowe karty dźwiękowe z wyjściem SPDIF, oraz kilka odtwarzaczy.

Do wad CS'a zaliczamy też to, że by NOS zagrał dobrze, to warto przywrócić prostokątny przebieg sygnałów z niego, bo przy złej aplikacji na oscyloskopie bywało brzydko. Dlatego warto dodać do CS'a cyfrowy bufor, który zrobi z tym porządek.

Ich jakość konwersji bywa różna, ale do eksperymentów jest ok - ja kupuję moduły jakie do swoich DAC w swoim czasie wkładała firma Audio Note na układzie CM6631A, niestety podrożały CM6631A i teraz kosztują faktycznie dużo, ponad 147 zł. Sprawdzone.

Nie testowałem innych rozwiązań mających konwersję z USB na SPDIF, ale jest jeszcze spory wybór do przetestowania - a może ktoś je kupił i przeklina? ;-) 

Ukryta Zawartość

CM6631A USB do SPDIF.jpg

DYK-B.jpg

PCM2704.jpg

PCM2706.jpg

PCM2707.jpg

SA9123L.jpg

SA9227.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dekRe
https://www.audiostereo.pl/topic/167318-tda1305/#findComment-6283045
11 hours ago, dekRe said:

Ich jakość konwersji bywa różna, ale do eksperymentów jest ok - ja kupuję moduły jakie do swoich DAC w swoim czasie wkładała firma Audio Note na układzie CM6631A, niestety podrożały CM6631A i teraz kosztują faktycznie dużo, ponad 147 zł. Sprawdzone.

Ukryta Zawartość

ten jest bardzo spoko, jak pojedyńcza linia i2s to na 352khz śmiga

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/167318-tda1305/#findComment-6283148