Skocz do zawartości
IGNORED

Kino Domowe + Multiroom

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,
Na początku przyszłego roku remontuje całe piętro w domu rodzinnym, dlatego chcę już zaplanować miejsce na okablowanie pod głośniki (opuszczany sufit). Założenie jest takie, że w sypialni chcę mieć projektor oraz kino domowe. Dodatkowo chciałbym połączyć kuchnię, salon oraz łazienkę w system multiroom.

Myślałem o kupnie Yamahy RX-V4A z głośnikami Nota 550 X + Nota 740 X + Nota 240 X lub Heco Aurora 700 + Aurora 300 + Center 30.

Do kuchni, salonu oraz łazienki MusicCast 20 lub Sonos Era 100. Głównie myślałem o Sonos Era 100, ponieważ Sonos ma bardzo dobrą integrację z Home Assistantem (Smart Home). W Salonie mam TV, więc idealnym rozwiązaniem byłoby kupno głośników Stereo, które mogą służyć jednocześnie jako głośniki telewizyjne (wiem, że Era 100 nie ma połączenia kablowego) oraz multiroom (móc zagrać muzykę jednocześnie w salonie kuchni i łazience). Co będzie lepszym wyborem?

Jeżeli chodzi o budżet to chciałbym się zamknąć w 9 000 zł. Mogę go ewentualnie zwiększyć i audio kompletować w późniejszym czasie na ewentualnych promocjach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Blantche
https://www.audiostereo.pl/topic/167300-kino-domowe-multiroom/

Witaj,

polecam oczywiście odsłuch konkretnych rozwiązań. Żeby wszystko ze sobą współpracowało w 100% trzeba dobrać elektronikę od jednego producenta. Z Sonosem będzie problem jeśli chodzi o kino. Polecam rozwiązanie od Yamahy, czyli system Music Cast. Dobór kolumn na miejscu w salonie, aczkolwiek Indiana Line z Yamahą bardzo się lubi 😉

Alternatywy do Indiany dobrze grające z Yamahą:

https://www.tophifi.pl/kino-domowe/zestawy-kina-domowego/rx-v4a-debut-f5-2-b5-2-c5-2.html

https://www.tophifi.pl/kino-domowe/zestawy-kina-domowego/rx-v4a-psb-alpha-t20-alpha-p5-alpha-c10.html

a ja wybrałbym zestaw oparty na nowej serii Tesi od Indiany:

https://www.tophifi.pl/kino-domowe/zestawy-kina-domowego/zestaw-kina-domowego-yamaha-rx-v4a-indiana-line-tesi-5-2-7.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Koledzy z konkurencji mają rację trzymałbym się już jednego producenta jak wybrana Yamaha, ale możesz także brać pod uwagę amplitunery Denona z ich systemem Heos i głośnikami sieciowymi z serii Home też zagrają dobrze. Co do wyboru kolumn do systemu kina to powinieneś ich przed zakupem posłuchać i porównać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki wielkie za odpowiedź! Yamaha nie jest dla mnie wyznacznikiem i mógłbym iść w rozwiązania innego producenta.

Co brzmi lepiej w przypadku tych 3 producentów w obu półkach cenowych i co byłoby lepszym wyborem dla mnie? Nigdzie nie mogłem znaleźć bezpośredniego porównania ze względu na odległe daty produkcji MusicCast'a.
DENON Home 150 vs MusicCast 20 vs Sonos Era 100
DENON Home 250 vs MusicCast 50 vs Sonos Era 300

Z rzeczy ważnych:
- Nie zależy mi na AirPlay, ponieważ nie korzystam z ekosystemu Apple.
- Mogę mieć połączenie kablowe dla każdego głośnika ze względu na remont generalny, ale nie muszę.
- Mogą być wpięte kablem LAN, ale nie muszą, bo zadbam o kilka AC, więc WiFi powinno dać radę.
- Chciałbym móc puścić muzykę w kuchni salonie jednocześnie oraz per pomieszczenie.
- Dużym atutem byłaby możliwość podpięcia głośników pod Stereo do TV w salonie, aby też działały w systemie multiroom
- Dobra integracja z HomeAssistantem (tutaj pewnie muszę poświęcić godziny na reaserch po forach :))

Edytowane przez Blantche
1 minutę temu, Blantche napisał:

DENON Home 150 vs MusicCast 20 vs Sonos Era 100
DENON Home 250 vs MusicCast 50 vs Sonos Era 300

Ja to bym się bardziej skupił na odsłuchu głównego zestawu, bo tam bardziej odczujesz różnice 😉

Kuchnia, łazienka to tylko muzyka w tle, to chyba będzie mniej ważne. Wybór głównego systemu rozwiąże ten problem. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

A dlaczego jeden ekosystem jest tak ważny/polecany skoro całość i tak zepnę z Home Assistantem? W cenie 5-7k (za kino domowe) złożę coś lepszego niż wyżej wspomniana Yamaha RX-V4A? Poniżej układ sypialni. Oczywiście mógłbym dołożyć do budżetu, ale wpierw musiałbym wpaść do was na odsłuch, bo ciężko wyobrazić mi sobie tę różnicę Noty i Tesi 🙂

Na kilku forach czytałem, że sub jest najważniejszym głośnikiem zaraz po centralnym i że nie może go zabraknąć w konfiguracji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) obraz.thumb.png.9ea6f7b0b134024d5d94affe86391541.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedna marka w jednym systemie (czy to Sonos, czy Music Cast, czy Heos będzie działać lepiej/wygodniej się obsługuje). Do wszelkich ustawień chociażby mamy jedną apkę przy jednym producencie.

12 minut temu, Blantche napisał:

ciężko wyobrazić mi sobie tę różnicę Noty i Tesi 🙂

to akurat jest bardzo proste, zapraszamy 🙂

Sub tak, jednak budżet jest jaki jest. Ja wolałbym w tym wypadku dać podłogowe (nieduże oczywiście) kolumny, a suba ewentualnie dokupiłbym z czasem

np: https://www.tophifi.pl/glosniki/subwoofery/indiana-line-basso-840.html

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

Kino bez suba jest bezsensu, oczywiście przez jakiś krótki czas możesz słuchać bez niego, ale wierz mi to zupełnie inna jakość dźwięku z subem i bez. W kolumnach frontowych najłatwiej uchwycić różnice i na nich bym się skoncentrował w takim budżecie w amplitunerach będziesz miał wybór między Yamahą RX-V4A, Denonem AVC-S670H, czy starszym S660H, albo jeśli dołożysz do droższych i nieco lepiej wyposażonych modeli Yamahy RX-V6A, Denona AVR-X1800H z Dolby Atmos.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za wyjaśnienie 🙂 Suba w takim razie nie będę pomijał i zostanie on zakupiony już na starcie.

Jaka jest różnica między RX-V4A a AVC-S670H (który jest bardziej polecany)? I czy jest sens inwestować w droższy amplituner pod 7.1 jeżeli wiem, że nie będę miał możliwości rozbudowy systemu o dodatkowe głośniki?

Cytat

Jedna marka w jednym systemie (czy to Sonos, czy Music Cast, czy Heos będzie działać lepiej/wygodniej się obsługuje). Do wszelkich ustawień chociażby mamy jedną apkę przy jednym producencie.

A czy to nie jest tak, że sprzęt ustawiamy i zapominamy o nim? Kino w sypialni będzie używane w 90% do oglądania filmów z popularnych serwisów streamingowych (Netflix, HBO itd.) i w 10% do słuchania muzyki z Tidala Hi-Fi (tylko w tym pomieszczeniu, nie mam potrzeby stosować tutaj multirooma).

Tak naprawdę chciałbym łączyć ze sobą tylko dźwięk z Salonu i Kuchni, ponieważ jest tam otwarta przestrzeń.

Łazienkę zamierzam zautomatyzować i odpalać jakieś szumy lasu/wody po tym, jak czujnik obecności wykryje człowieka. Sporadyczne włączanie muzyki z Tidala przy pomocy komend głosowych z Home Assistanta, który docelowo ma być zintegrowany z apką producenta.

Wybacz, że tak drążę temat, ale chciałbym bardziej zrozumieć, dlaczego aż tak mocno zaleca się jeden system i czemu np. wybranie Yamahy do Kina domowego i Sonosa do reszty pomieszczeń z multiroomem jest mniej odpowiednie.

Z racji odległego terminu remontu (początek przyszłego roku) chciałbym wybrać już sprzęt multiroom i go kompletować, bo z tego co widziałem stoi on w miejscu i zapewne w przyszłym roku nic nowego nie wyjdzie. Sprzęt do Kina Domowego mógłbym kupić droższy, z tym że tutaj poczekałbym na jakieś outlety 🙂 

Edytowane przez Blantche
6 hours ago, Blantche said:

Łazienkę zamierzam zautomatyzować i odpalać jakieś szumy lasu/wody po tym, jak czujnik obecności wykryje człowieka.

Ja zrobiłem cos "podobnego" kilka miesięcy temu u kogos z rodziny w...  toalecie. Tylko, ze zamiast szumu wody włącza się zaprogramowana stacja radiowa po włączeniu swiatła - nikt po ciemku nie korzysta😉 to naprawdę wystarcza. Efekt jest taki, ze "wizyty" w toalecie czasem trwają dłuzej niz zwykle, gdy akurat leci w radiu cos ciekawego 😂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Jaki głośnik dałeś do toalety? U mnie będzie czujnik obecności, bo chciałbym, żeby światło samo się odpalało po wejściu do pomieszczenia. W zależności od godziny światło będzie miało inne natężenie, żeby o 3 w nocy nie biło po oczach 🙂

4 minutes ago, Blantche said:

Jaki głośnik dałeś do toalety?

Podłączyłem najzwyklejszy głośnik "samochodowy", bo akurat taki był "pod ręką" pobliskim sklepie, a instalacja była zrobiona spontanicznie podczas remontu 🙂

wykorzystałem najtanszy radiobudzik ze strojeniem analogowym. Odpiąłem oryginalny głosnik i podłączyłem większy. Ustawiłem go tak, zeby "grał" po włączeniu zasilania i podłączyłem równolegle z obwodem oswietleniowym.  Proste i działa juz od dłuzszego czasu niezawodnie.

Głosnik samochodowy pasował idealnie bo miał membranę z tworzywa, ktorej niestraszna wilgoć.

Radyjko analogowe wyeliminowało problem strojenia podczas włączania. Raz ustawiona stacja włącza się natychmiast gdy tylko pojawi się zasilanie 😉

Jakosc dzwięku akceptowalna podczas robienia tego co się w toalecie robi 😆

Zagłusza skutecznie dzwięk wentylatora i inne dzwięki.. 😆

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Poczytałem trochę i zacząłem się zastanawiać nad AVR-X2800H z dwoma wyjściami HDMI. Wybaczcie za głupie pytania, ale im więcej czytam, tym więcej ich się pojawia.

Czy amplituner może służyć w dwóch pomieszczeniach w konfiguracji 5.1 oraz 2.0? Amplituner docelowo byłby w sypialni sparowany z głośnikami 5.1 i projektorem. Za ścianą jest salon z telewizorem i jego również chciałbym podpiąć do amplitunera wraz z dwoma głośnikami w stereo. Wtedy musiałbym dokupić tylko 1 głośnik Home 150 do kuchni i 1 do łazienki.

Czy takie rozwiązanie ma sens? Czy przełączanie HDMI z telewizora na projektor jest problematyczne? Jeżeli sprawia to tylko problemy, to prawdopodobnie zdecyduje się na system 5.1.2 tak, aby mieć dobry dźwięk w sypialni z projektorem, a do salonu, kuchni i łazienki kupię po 1 kompatybilnym głośniku multicast.

2 minutes ago, Blantche said:

tak, aby mieć dobry dźwięk w sypialni

W sypialni dobre dzwięki to bez amplitunera mozna miec 😉

Moja rada jest taka, I bardziej zgodna z Twoim pomysłem, który się tutaj w jakiejś formie pojawił (czytałem wszystko tylko pobieżnie).

Denon i Yamaha może i maja wszystko w jednym pudełku do zrobienia multiroomu ale co z tego jak dźwięk jest totalnie do bani w obu przypadkach (i mówię o ich topowych klockach a nie entry).

Jak cenisz muzykę, a chyba tak skoro chcesz ją w każdym pomieszczeniu to użyj Sonosa do zrobienia muzyki multi room a kino zrób do TV i filmów i wtedy Denon / Yamaha ma sens.

Podziękujesz mi później jak puścisz sobie dla porównania ten sam kawałek na KD i na systemie multi room Sonosa. To będzie przepaść w jakości dźwięku przy chyba zbliżonym koście.

PS. Mam Sonosa, Yamahe CX-A5200, Denona 4500 i wiem jak brzmi Marantz 8505 z topowymi kolumnami Audio Monitor i dobrą amplifikacją.

Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Swoją drogą Marantz 8805 brzmi bardzo dobrze ale do muzyki da się lepiej i za taniej, chociaż tutaj Sonos, przynajmniej w podstawowej wersji (bo używam jedynek) zaoferuje inny ale nielepszy dźwięk. Tak czy siak Sonos to inna półka cenowa więc nie ma z tym problemu a jak na cenę Sonosa brzmi bardzo dobrze (plus to jest cały ekosystem gotowy do akcji).

Można by było też z Sonosa zrobić i kino domowe, ale nigdy nie słyszałem go w takim wariancie więc się nie będę wypowiadał.

Mam tez Emotive XMC-2, która z klocków KD,  które znam, najbardziej (i naprawdę przyzwoicie) nadaj się do muzyki i do KD (do KD bardzo dobrze). Ale to znowu inna półka cenowa plus nie ma tam systemu multi-zone żadnego za bardzo więc temat jest raczej bez sensu :D. Nie mniej jednak pomyślałem, że wspomnę jak już tu jestem 😉 

14 hours ago, brewka87 said:

W sypialni dobre dzwięki to bez amplitunera mozna miec 😉

Ale to najlepiej w stereo albo więcej 😉

Inna sprawa, możesz też spokojnie popatrzeć na używane klocki. Ale jeżeli tak to bardziej bym Ci polecał Yamahę bo są trwalsze niż Denony (chociaż Denon z małym przebiegiem też był by dobry).

Edytowane przez sebna

― Oscar Wilde

⚠️ Edytowany komentarz. Tego wyżej już nie mogłem.

6 godzin temu, sebna napisał:

Podziękujesz mi później jak puścisz sobie dla porównania ten sam kawałek na KD i na systemie multi room Sonosa. To będzie przepaść w jakości dźwięku przy chyba zbliżonym koście.

Przepaść na korzyść Multirooma? Wybacz, ale nie wybrzmiało to jednoznacznie z twojej wypowiedzi 😄

Właśnie zakupiłem sobie dla testu Home 150, MusicCasta 20 oraz Sonosa 100 i zdecydowanie na plus wychodzi tutaj Sonos.

Jeżeli chodzi o amplituner, to mam tutaj trzy opcje i byłbym mega wdzięczny za radę w którą stronę się udać:
- 5.1 (RX-V4A) w sypialni + Sonosy 100 w kuchni łazience i salonie.
- 5.1.2 (RX-V6A) w sypialni z głośnikami sufitowymi + Sonosy 100 w kuchni łazience i salonie. Pojawia się wtedy pytanie, czy dwa głośniki sufitowe to aż tak duża zmiana, za którą warto dopłacać czy lepiej przeznaczyć te pieniądze na lepsze kolumny?
- 5.1 (AVR-X2800H) w sypialni + 2.1 w salonie spięte z tv i amplitunerem z sypialni. Wtedy mógłbym pójść w nieco lepsze głośniki stereo do salonu i z racji na otwartą kuchnię miałbym tam przyzwoite granie + jeden głośnik Sonosa lub Denona do łazienki.

Jeżeli chodzi o zastosowanie:
- Sypialnia (kino z projektorem) - 80% filmy, 15% gry, 5% muzyka
- Biuro (mam już Aune S6 + DT 1990 Pro oraz Edifier S350DB) - 50% gry, 50% muzyka
- Kuchnia + Łazienka - 100% muzyka
- Salon - 60% muzyka, 40% gry na Xbox

37 minutes ago, Blantche said:

Przepaść na korzyść Multirooma? Wybacz, ale nie wybrzmiało to jednoznacznie z twojej wypowiedzi 😄

Właśnie zakupiłem sobie dla testu Home 150, MusicCasta 20 oraz Sonosa 100 i zdecydowanie na plus wychodzi tutaj Sonos.

Tak wszystko się, zgadza, dobrze słyszysz 😉 (jak to gra u Ciebie 😉 ). Miałem na myśli przepaść na korzyść Multirooma w formie Sonosa. Być może występuje tu jakaś zbieżność nazw własnych :D. Co mam na myśli, że Sonos gra lepiej muzykę niż zrobi to Denon czy Yamaha.

Czego zresztą sam już doświadczyłeś 🙂

Edytowane przez sebna

― Oscar Wilde

On 6/1/2024 at 7:38 PM, Blantche said:

⚠️ Edytowany komentarz. Tego wyżej już nie mogłem.

Jeżeli chodzi o amplituner, to mam tutaj trzy opcje i byłbym mega wdzięczny za radę w którą stronę się udać:
- 5.1 (RX-V4A) w sypialni + Sonosy 100 w kuchni łazience i salonie.
- 5.1.2 (RX-V6A) w sypialni z głośnikami sufitowymi + Sonosy 100 w kuchni łazience i salonie. Pojawia się wtedy pytanie, czy dwa głośniki sufitowe to aż tak duża zmiana, za którą warto dopłacać czy lepiej przeznaczyć te pieniądze na lepsze kolumny?
- 5.1 (AVR-X2800H) w sypialni + 2.1 w salonie spięte z tv i amplitunerem z sypialni. Wtedy mógłbym pójść w nieco lepsze głośniki stereo do salonu i z racji na otwartą kuchnię miałbym tam przyzwoite granie + jeden głośnik Sonosa lub Denona do łazienki.

Jeżeli chodzi o zastosowanie:
- Sypialnia (kino z projektorem) - 80% filmy, 15% gry, 5% muzyka
- Biuro (mam już Aune S6 + DT 1990 Pro oraz Edifier S350DB) - 50% gry, 50% muzyka
- Kuchnia + Łazienka - 100% muzyka
- Salon - 60% muzyka, 40% gry na Xbox

Nie znam tych modeli Yamahy i Denona ale ja bym wolał Yamahę ze względu na niezawodność. Jeżeli chodzi o dźwięk najlepiej, żebyś posłuchał pod kątem filmów bo do muzyki, ja nie przyłożę ręki do polecania żadnego z urządzenia do KD tych marek.

Yamaha gra bardziej neutralnie zazwyczaj ale to się potrafi zmieniać nieco między generacjami i z tego co mi się wydaje zrobili chyba fajny postęp jeżeli chodzi o rozdzielczość w tej generacji ale nie wiem czy to się przekłada na przytoczone modele.

Denon to Denon, gra zawsze swoim stylem. Do KD na pewno nie jest zły ale ze względu na awaryjność wolał bym Yamahę. Jak Ci się nie trafi jakiś felerna jednostka, to Yamahę będziesz używać, znudzi Ci się po kilku latach, sprzedaż ją i jeszcze takich po tobie przy dobrych wiarach będzie dwóch / trzech użytkowników, aż wyląduje w jakimś garażu do uprzyjemniania życia gdzie będzie grać przez jeszcze kilka kolejnych lat 😉

Z Denonenm nie liczył bym na tak długą operację. Problemy mogą się pojawić dość szybko ale może też działać latami.

Do muzyki moim zdaniem nie ma się co zastanawiać i Sonosa gdzie się da i jak się da i na ile pozwala budżet.

Dwa głośniki ATMOSa zrobią świetną robotę i na pewno warto je mieć. Naprawdę warto! Być może nie kosztem lepszych głośników podstawowych ale zawsze możesz je dokupić za kilka miesięcy.

Czyli na pewno brał bym coś co pozwoli na 5.1.2 ale tylko pod warunkiem, że faktycznie zamierzasz zainstalować prędzej czy później te dwa extra głośniki.

Z drugiej strony jeżeli jednostka, która pozwala na 5.1.2 ma więcej mocy na zasilaczu to i tak może być warta nawet jeżeli tylko do 5.1 bo to potencjalnie znaczy, że wzmacniacze do 5 kanałów będą mogły podać więcej mocy bez dławienia się. Ponownie trzeba by było zerknąć w specyfikacje obu klocków i to ustalić (czyli pobór mocy vs ilość kanałów x moc na kanał).

Czyli szedł bym w RX-V6A bo 5.1.2. W lepsze głośniki bazowe, jeżeli faktycznie są lepsze a nie tylko na papierze (i dokupił bym dwa do Atmosa później jak budżetu miało by braknąć) i jak najwięcej Sonosa do muzyki na inne pomieszczenia.

Ale to jest tylko moja opinia nie poparta znajomością konkretnie dyskutowanych tu klocków (poza Sonosem).

Do Sonosa możesz zawsze dokupić subwoofer z czasem ale pójść w większe głośniki Sonosa do salonu. Nie wiem czy w salonie ma być muzyka bardziej w tle / do towarzystwa czy do skupionego słuchania? Ale nawet jak do skupionego słuchania to Sonos naprawdę nie jest zły tylko, przynajmniej Sonos One za dużo basu to nie ma (ale ja też jestem przyzwyczajony do dość high-endowych kolumn, które schodzą do 20hz).

― Oscar Wilde

Oczywiście Sonos do toalety może być totalnym przerostem formy nad treścią. Ale ja też nie chciał bym mieć głośnika w toalecie. Mógł bym się poczuć jak w toalecie w hipermarkecie lub w windzie plus nie ma tego jak wyczyścić za bardzo a nazwijmy to brudem się będzie na nim zbierać.

Co innego do łazienki. Tam bym chciał i to bardzo. Nie ma to jak muzyka pod prysznicem 🙂

― Oscar Wilde

Dzięki wielkie za pomoc! 🙂

Będę kompletował głośniki sonosa aby mieć je pod stereo w kuchni i sypialni a do toalety mono. W międzyczasie spróbuje wyhaczyć yamahę na jakieś promocji i wtedy dopiero będę kompletował głośniki do kina domowego. Z racji na odległy okres remontu mam sporo czasu na zakupy