Skocz do zawartości
IGNORED

Za słabo świecące diody LED w naszych wzmacniaczach, DAC-ach itp - POMYSŁ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcę się podzielić z Wami małym patentem , nie każdemu może się spodoba bo wymiar ok 15mmx15mm (sporawy) ale działa i to świetnie
Ponieważ z większej odległości w niektórych naszych sprzętach nie widać czy  wyłączyliśmy sprzęt czy też nie (szczególnie w dzień) i mnie to irytowało postanowiłem znaleźć jakieś rozwiązanie na tą bolączkę.
Poniżej fotki jak to zrobiłem, widać diodę z 10 x bardziej z dużej odległości , 
Materiały - możliwie mały pryzmat optyczny, taśma dwustronna przezroczysta.

Przyklejamy tak pryzmat do sprzętu aby krawędź pryzmatu pokrywała się z diodą LED (nie pośrodku)  pryzmatu, wtedy najlepszy efekt widoczny z daleka

Fotki dla porównania jak to wygląda bez pryzmatu (firmowo) oraz z zamontowanym elementem (łatwo odklejalnym jak nam nie będzie odpowiadało.
Słabo widać na fotkach niżej - zdjęcie komórką, W realu widać bardzo ładnie. 
Miłego wieczoru. 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20240527_205446.thumb.jpeg.1499bb7c438e6aac5713305e2669d908.jpeg20240527_210411.thumb.jpeg.449740a4232040ff2af722d3c89671da.jpeg20240527_210612.thumb.jpeg.d929cd11dcceba3abb3af5aa9731b621.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333

Ukryta Zawartość

Ja wpadłem na taki pomysł Dla miłośników survivalu polecić można 

image.thumb.png.73ac7031b93519e44b7a51fd53331741.png

No chyba, że poruszamy się w sferach typowych dla systemów hi-end gdzie pomieszczenie odsłuchowe jest odpowiednio duże i sprzęt stoi faktycznie daleko. Wtedy warto zainwestować w 

image.thumb.png.c3364273127f42fed5a445c6a2523cb7.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorry, ale jak dla mnie oszpeciłeś tego Denafripsa, poza tym tych Dac-ów sie w ogóle nie wyłącza, one są tak zaprojektowane i wtedy grają najlepiej. Po drugie chyba słychać czy gra muzyka czy nie, a jak nie gra to włączasz, po co przyczepiać takie wystające plastiki... Dla mnie to zaleta, że diody słabo świecą.

45 minut temu, yesther napisał:

poza tym tych Dac-ów sie w ogóle nie wyłącza

A potem kupujesz od audiofila, zadbany w idealnym stanie. Tylko suchy w środku z przebiegiem 10lat 😁

Już kiedyś byli tu tacy co swoich Krelli nie wyłączali. Te Krelle już dawno na śmietnikach leżą, bo nikt tego przegrzanego dziadostwa naprawiać nie chciał. 

?👈

Teraz, rafal735r napisał:

A potem kupujesz od audiofila, zadbany w idealnym stanie. Tylko suchy w środku z przebiegiem 10lat 😁

Już kiedyś byli tu tacy co swoich Krelli nie wyłączali. Te Krelle już dawno na śmietnikach leżą, bo nikt tego przegrzanego dziadostwa naprawiać nie chciał. 

Bez przesady, mówimy o DAC-ach, one się nie grzeją jak niektóre wzmaki. Ale spoko rozumiem co masz na myśli 😉

Godzinę temu, yesther napisał:

poza tym tych Dac-ów sie w ogóle nie wyłącza

To dlaczego konstruktor przewidział taki okrągły przycisk po lewej stronie obudowy? 

Qurcze, kolega wymyślił ciekawy, estetyczny i odwracalny pomysł.

Komuś może się przyda.

Komu się nie przyda, czy nie podoba, temu przecież nie nakazał go stosować.

Po cóż zatem te wydumki? 🙄

Opublikowano (edytowane)

Dzięki. Działa i dla mnie jest funkcjonalny. To prawda że nieco za duży element ale jest w realu estetyczny bo to nie plastik ale bardzo
krystaliczne szkło optyczne - pryzmat.
Natomiast szukam mniejszego pryzmatu ale nikt w sieci ani na Allegro nie oferuje, nawet na AliEx nie znalazłem (tu może mało czasu poświęciłem)
Najładniej byłoby jakby pryzmat był nie 15mm ale np 3x 3 mm malutki. Byłoby czadersko ładnie wówczas (oczywiście nie każdemu to się spodoba ale dla mnie ta funkcjonalność jest istotna, nie chodzi tylko o wyłączanie PONTUSa (dzięki temu widzę i wyłączam jeszcze inne dość ciemne sprzęty, które po prostu przegapiałem bez tego.

Tak jak kolega @iro III wspomniał pomysł jest w 100% odwracalny bez najmniejszego śladu na panelu metalowym ponieważ  przyklejony jest za pomocą b.miękkiej przezroczystej taśmy. Zdjęcie tego następuje po to lekkim pociągnięciu bez śladu najmniejszego.  

A jeśli chodzi o wyłączanie prądu, nie robię tego z oszczędności opłat za prąd ale po prostu z dbałości o sprzęt audio. Zostawiając 24h /dobę włączone wszystko się  nagrzewa, kondensatory i elektronika, mocno moim zdaniem się starzeje i traci parametry nowych elementów.
Stąd powyższa idea /przypominacz optyczny by wyłączyć 😉 / - niech to gra ładne parę lat porządnie i ładnie bez przegrzań   (do tego dochodzą wysokie temperatury w lato w domu ) nawet jak jest klima.
Miłego dnia. 

Edytowane przez Marek333
19 minut temu, iro III napisał:

Qurcze, kolega wymyślił ciekawy, estetyczny i odwracalny pomysł.

Komuś może się przyda.

Komu się nie przyda, czy nie podoba, temu przecież nie nakazał go stosować.

Po cóż zatem te wydumki? 🙄

Audiofile...

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

29 minut temu, Marek333 napisał:

Zostawiając 24h /dobę włączone wszystko się  nagrzewa, kondensatory i elektronika, mocno moim zdaniem się starzeje i traci parametry nowych elementów.

A nie jest przypadkiem tak, że to wyłączanie i włączenie jest gorsze dla sprzętu niż trzymanie go pod prądem. Też nie lubię zostawiać na noc grzejących się urządzeń, ale takie daki czy inne pomniejsze zostawiam, oczywiście lampowe sprzęty też wyłączam. U mnie sprzęt gra od 7 do 24, dzień w dzień, więc i tak niewielka oszczędność by była, także ten... zapraszam do mnie na zakupy jak mi się coś znudzi 😄 hłe hłe

Marku mam nadzieję, że się nie obraziłeś na mój komentarz, ale po prostu nie podoba mi się taka ingerencja w design, wrzucając to na forum pewnie byłeś przygotowany na krytyczne komentarze również. Jeśli już można by pomyśleć o wlutowaniu innej mocniejszej diody, albo rozważyć zmianę rezystora, który to przyciemnia, ciekawe jak to w środku wygląda, rozkręcałeś?

Opublikowano (edytowane)

NIe żartuj 🙂  nie rozkręcałem i nie mam zamiaru, Ten sprzęt nie jest na pokaz, używam go głównie ja,   czasem syn lub żona, im nie przeszkadza zupełnie a jak mnie nie ma kilka dni to wiem że im to  przypomni żeby wyłączyć na noc..

A funkcjonalność uzyskana. Przyznaję że nie podoba mi się klockowatość tego pryzmatu (za duży) ale chodziło mi o przedstawienie Państwu idei z życzliwości czystej bezinteresownie, i jest to powiedzmy w wersji mocno alfa/beta  🙂   

Dlatego spokojnie poszukam sobie w okresie urlopowym jakiegoś pryzmatu na platformach handlowych np Allegro o wymiarach z 10 razy mniejszych i będzie wtedy ładnie. 
Przyznaję że ładnie może nie jest, tylko funkcjonalnie ale to jest sprzęt dla mnie i ma moje oczekiwania spełniać i to mi gra i pasi. 😉 

Edytowane przez Marek333
10 godzin temu, Marek333 napisał:

nie podoba mi się klockowatość tego pryzmatu

Ja akurat jeśli już zaklejam czymś diody to czarną taśmą, bo lubię słuchać w półmroku lub ciemności i wtedy taka "żarówa" mi przeszkadza.

Ale zastanawiam się, czy podobnego efektu dla Twojego pryzmatu nie dałby taki silikonowy guziczek stosowany jako samoprzylepne nóżki

obraz.png.4b60e0a775f290f6260f212992d243b3.png

Kształt soczewki może dać pożądany efekt a płaskie i nie zawadza przy obsłudze sprzętu.

Marku świetny pomysł też może się sprawdzić, wieczorem zobaczę jak to funkcjonuje bo mam akurat gdzieś takie przylepne nóżki silikonowe.

22 godziny temu, Marek333 napisał:

Natomiast szukam mniejszego pryzmatu

Kup samoprzylepne "kamienie szlachetne". Moja wnuczka lubi takimi wszystko ozdabiać. 😜

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurde, a ja się narobiłem, by odkręcić znajdująca się na froncie daca płytkę z oczojebnymi diodami i by wlutować inny rezystor diodom. Jedni jak widać chcą jaśniej a inni subtelniej.

Opublikowano (edytowane)

Znalazłem coś dużo delikatniejszego 🙂   Micro-lenses itp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333

Podobno o gustach się nie dyskutuje ...ale gdybym miał cokolwiek nakleić na swój sprzęt wyglądałbym mniej więcej tak 👇

Sad Jim Carrey GIF

Po korekcie na około 8 x mniejsze szkło od pryzmatu , stan aktualny. Działa wg założeń 😉 🙂

Może teraz @Aprox nam nie zwymiotuje 😉 
Miłego wieczoru!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość