Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil słuchawki w 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić słuchawki dokanałowe BT, ale nie chcę wydawać na to kwoty powyżej 300zł.

Co sądzicie o tych produktach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś używa / testował?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/167249-tonsil-s%C5%82uchawki-w-2024/

Sądzę, że zamiast chińszczyzny z nadrukiem "Tonsil", lepiej kupić taką bez nadruku za 1/2-2/3 ceny.

Albo jakieś tanie AKG, czy Sennheiser.

Osobiście używam podobnych Xiaomi i jestem zadowolony. (A słuchawki niczego nie udają.)

Też się tego obawiałem:

Ukryta Zawartość

A jakiego modelu używasz?

Ukryta Zawartość

Tonsile R55BT czy R45BT mają średnie opinie, ale z już model R50BT to naprawdę świetne słuchawki w swojej cenie. Mam używam, a jako miłośnik AKG K140/240/250 wiem co mówię. Z tego co się orientuję to są robione w Polsce. Nawet na opakowaniu i na samych słuchawkach w żadnym miejscu nie ma napisu Made in China.

Edytowane przez Reaper
8 godzin temu, Reaper napisał:

Nawet na opakowaniu i na samych słuchawkach w żadnym miejscu nie ma napisu Made in China

😁😁😁

Nie musi. Wystarczy, że przyjdą luzem i tu zostaną popakowane do pudełek, jak już kilka razy czytałem i... jest made in Poland!

5 godzin temu, porlick napisał:

😁😁😁

Nie musi. Wystarczy, że przyjdą luzem i tu zostaną popakowane do pudełek, jak już kilka razy czytałem i... jest made in Poland!

Może i tak, ale żadnej informacji odnośnie tego, że są robione w Chinach nie ma, a informacja, że Tonsil wszystko robi na miejscu we Wrześni jest. Tak czy inaczej model R50BT wykonany jest bardzo dobrze i świetnie brzmi.

Edytowane przez Reaper
  • 2 tygodnie później...
W dniu 23.05.2024 o 10:59, porlick napisał:

Sądzę, że zamiast chińszczyzny z nadrukiem "Tonsil", lepiej kupić taką bez nadruku za 1/2-2/3 ceny.

Albo jakieś tanie AKG, czy Sennheiser.

Osobiście używam podobnych Xiaomi i jestem zadowolony. (A słuchawki niczego nie udają.)

Też jestem tego zdania. Kiedyś miałem Tonsile ale szybko się ich pozbyłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 23.05.2024 o 10:17, negatyw napisał:

Mam zamiar kupić słuchawki dokanałowe BT, ale nie chcę wydawać na to kwoty powyżej 300zł.

Co sądzicie o tych produktach:

Ukryta Zawartość

Czy ktoś używa / testował?

Kup jakieś Edifiery i będzie dobrze.

Chyba, że lubujesz się w jakiś armaturowych, to może coś z KZta niedrogich.

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

• 2 tygodnie później...

Tonsile R55BT czy R45BT mają średnie opinie, ale z już model R50BT to naprawdę świetne słuchawki w swojej cenie.

Byłem wczoraj we Wrześni i miałem okazję przetestować wszystkie (nauszne) na miejscu. Bardziej to wszystko przypomina sklep internetowy, niż firemkę produkcyjną. Żadnych dźwięków towarzyszących produkcji, choć pewnie kolumny robią gdzieś indziej, lub też robi to dla nich jakiś podwykonawca i raczej (w tym obszarze) nie chińczyk.

Testowałem tylko przez BT, gdyż tak będą pracować docelowo (muzyka podczas sprzątania odkurzaczem).

Brzmieniowo 50-tki dla mnie petarda.
ANC też robi swoją robotę.
  • 9 miesięcy później...

Piszecie tutaj o tym, że TONSIL to Made in China. No to mało wiecie. Proszę prześledzić historię firmy. TONSIL nie miał takich możliwości po 89 roku jak Sennheiser, który nadal jest w rękach Niemców i ma pojęcie o tym, co robi. Nie miał też możliwości Austriackiego AKG, które w końcu padło. Tak, padło. Gdyż sprzedało się tej samej firmie, która doprowadziła do dna JAMO. Mowa o Harman Kardon. Posiadam słuchawki AKG z 1997 roku, Sennheiser z 2010 i z 2017 roku. Oraz TONSIL z 1987 roku i z ubiegłego roku. Słuchawki z ubiegłego roku nie są najlepsze. Najlepiej wypada niemiecki produkt do słuchania rock`n roll. Ale do słuchania muzyki klasycznej właśnie TONSIL. Nie mam zielonego pojęcia, czy przetworniki w słuchawkach TONSIL są konstrukcją Polaków, czy też kopią lub powielaniem czegoś. Ale wiem, że głośniki i zestawy głośnikowe TONSIL zachwycają nawet miłośników DALI, o czym sam się przekonałem. Żaden głośnik niskotonowy, o średnicy do 20cm nie ma Fs 36Hz u zagranicznych end topowych producentów zestawów głośnikowych. A TONSIL ma. Mowa o GDN 20/60/3. W układach BF wszyscy potrafią "czarować", ale już w układach zamkniętych, TONSIL ich bije na przedbiegach. I to za 1/10 ceny. Ja widzę to tak, jeśli chodzi o słuchawki. Najpierw jest Sennheiser, następnie starsze modele AKG, póżniej długo nic i reszta. Na szczycie tej reszty znajdują się jakieś Marschale, JVC, SONY, golarki Philips, inne wynalazki. Ale przed nimi jest TONSIL. Ponadto dochodzi tutaj kwestia myślenia. I być może ja tak myślę. TONSIL jest polski, więc jest najlepszy. Gdybyśmy tak wszyscy myśleli, to nadal były by zakłady RADMOR, DIORA, CEMI... . Przykład Danii, która słynie z patriotyzmu. DALI nadal jest duńskie. Dolby Laboratories, Bang & Olufsen to też Duńczycy. JAMO również. Ale JAMO się sprzedało i jakość spadła. Duńczycy ubolewają nad tym, ale ciągle to kupują. Choć najczęściej B&W. Jeśli chodzi o nie duński sprzęt, to u nich popularne jest Onkyo, Marantz i Luxman. Nie żadne produkty od Matsushity lub Harmana. Może i my powinniśmy wspierać Tonsila? Aby ten mógł rosnąć dzięki dochodom. A wtedy, kto wie, może i Sennheiser będzie chciał aby go Tonsil wchłonął:)

7 godzin temu, elektronikstary napisał:

Proszę prześledzić historię firmy.

A jakie to ma znaczenie?

7 godzin temu, elektronikstary napisał:

głośniki i zestawy głośnikowe TONSIL zachwycają nawet miłośników DALI,

Wszystkich miłośników i czy mowa o wszystkich modelach tego producenta? Dotyczy to także modelu Kore? Chcesz się stawiać w roli ambasadora marki? A bardzo proszę. Nic mi do tego, ale ten emocjonalny ton w tonacji przysłowiowej obrony Częstochowy jest dość zabawny i chyba przynosi efekt odwrotny od zamierzonego. Tonsil lata mi koło ..... Jest to prywatne przedsięwzięcie biznesowe człowieka/grupy ludzi, oparte tylko i wyłącznie na resentymentach. A dla mnie taka strategia marketingowa jest mało przekonywująca.  

W dniu 23.03.2025 o 14:42, elektronikstary napisał:

Słuchawki z ubiegłego roku nie są najlepsze.

Tonsil ma jakieś wyroby umownej klasy hi-fi?

PS 

Ja wybrałem Ultrasone Pro 900oraz Pioneer HRM7 z racji dużych uszu, co przy moich 2 metrach wzrostu jest zrozumiałe. Cierpię kiedy słuchawki cisną mi uszy, wolę kiedy opierają się o głowę.

Wygoda to podstawa, inaczej nie da się wytrzymać ponad godzinę. Pod tym względem Pro900 są zbyt wydajne, jak żylety 🙂 Wspaniałe ale do godziny, potem męczą.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• 4 tygodnie później...

Myślę o dokanałowych (do 300zł) z dobrym (czyli pewnie hybrydowym) ANC . Korzystam z nausznych Tonsil R50BT i jakość spełnia moje oczekiwania.

Pytanie, czy T65BT również spełni moje oczekiwania czy raczej kierować się w stronę poniższego rankingu:

Ukryta Zawartość

Będę wdzięczny za podpowiedzi od praktyków.

Ukryta Zawartość