Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Wymyśliłem sobie że z racji tego że nie chcę przemeblowywać mieszkania by zrobić miejsce na sprzęt Hifi mogę kupić jakieś dobre słuchawki.Słucham muzyki klasycznej oraz Kaczmarskiego.

Stąd moje pytania:

Czy słuchawki mogą dać tak dobry dzwiek jak zestaw hifi?

Czy w tym przedziale cenowym jest coś sensownego ?

Jakiego Dac-a do tego też w przedziale do 2000zł

Szukałem trochę i znalazłem np. takie:

-Ollo s5x

Czy warte są swojej ceny ?

Jeśli znajdą się tańsze propozycje dobrze grające to też dobrze ,może nie trzeba aż tyle na słuchawki wydać.

https://www.audiostereo.pl/topic/167237-s%C5%82uchawki-do-2500-z%C5%82/

Ze słuchawkami jest jak z kolumnami: idziesz do salonu, słuchasz kilku modeli i określasz swoje preferencje brzmieniowe.

12 godzin temu, kacper5215 napisał:

Tak. Oczywiście słuchawki używane za 2k zł zagrają na wyższym poziomie niż nówki.

Edytowane przez Seyv

Słuchałem Ollo s4R, bardzo mi się podobał ich dźwięk, lekko ocieplony i dociążony jak lubię. 

Samo wykonanie też super, a dodatkowo można u producenta kupić osobno każdy element jak się coś zepsuje. 

Słuchawki to zupełnie co innego, nie da się zastąpić jednego drugim, przynajmniej ja nie potrafię. 

Godzinę temu, kacper5215 napisał:

Czy w tym przedziale cenowym jest coś sensownego ?

Jakiego Dac-a do tego też w przedziale do 2000zł

Słuchawki nie zastąpią zestawu hifi.. co do samego modelu słuchawek to sam na te wspomniane Ollo mam chrapkę.. z DAC ifi nano le kupisz używkę na allegro za 400zl.. Niech nie zmyli Cię cena tego iFi bo gra świetnie.. słuchawki przed zakupem należy odsłuchać bo każdy ma inne preferencje

4 minuty temu, Piniu2906 napisał:

Słuchawki nie zastąpią zestawu hifi

Ale mogą go fajnie naśladować, tylko nie dynamiczne i nie do 2 tys.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

8 godzin temu, sir.jax napisał:

Ale mogą go fajnie naśladować, tylko nie dynamiczne i nie do 2 tys.

🤣

9 godzin temu, kacper5215 napisał:

Szukałem trochę i znalazłem np. takie:

-Ollo s5x

Bardziej egzotyczne wpaść ci w oko nie mogły? Masz tyle znakomitych słuchawek w cenie do 2500, że nie wiem, jak można z góry i autorytatywnie po lekturze tego i owego wybrać jakieś jedne? Ja na twoim miejscu skupiłbym się najpierw na normalnych uznanych producentach: Beyerdynamic, Sennheiser, Audio-Technica itd., a nie coś co dzisiaj jest, a jutro już nie będzie. W zależności od preferencji masz HD600, 650, masz DT 1770, 1990, masz AT 990, 1000 itd. Idąc dalej masz Ultrasone, Fostex, planary Hifiman (choć tu jakość wykonania jest dość umowna, ale grają znakomicie ogólnie rzecz biorąc), a ty zaczynasz od Ollo?

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

11 godzin temu, kacper5215 napisał:

Jeśli znajdą się tańsze propozycje dobrze grające to też dobrze ,może nie trzeba aż tyle na słuchawki wydać.

Kup sobie Shure SRH 440 jak się uda to w starszej wersji... 

13 godzin temu, kacper5215 napisał:

Oczywiście, że mogą i w zależności od upodobań dźwiękowych są w stanie zestaw kolumnowy zastąpić. W praktyce, słuchawki uzupełniają taki zestaw, pozwalając na słuchanie muzyki o różnej porze czy w dowolnym miejscu.

Pytanie podstawowe, dlaczego chcesz kupić słuchawki? 

Większość osób kupuje słuchawki, bo nie ma warunków, żeby np. wstawić zestaw kolumnowy do mieszkania. Nie wspominając o tym, że zespoły głośnikowe są zdecydowanie droższe niż słuchawki. 

2 godziny temu, Wuelem napisał:

taki sam temat

Temat, który nie doczekał się jeszcze szczęśliwego finału, czyli autor tematu słuchawek nie kupił jeszcze, albo jest w trakcie zakupów 🙂

Edytowane przez baltfan
26 minut temu, baltfan napisał:

Nie wspominając o tym, że zespoły głośnikowe są zdecydowanie droższe niż słuchawki. 

Niekoniecznie. W moim przypadku tor kolumnowy (Canton RC-L, wzmacniacz, odtwarzacz CD, kable) kosztował 8 tys. zł, tor słuchawkowy (Sennheiser HD800,  Burson CV2+, odtwarzacz CD, kabel koaksjalny) kosztował 10 tys. zł. Oba systemy dają porównywalną jakość dźwięku.

Trzeba dodać, że niektóre sprzęty z audio słuchawkowego psują się częściej niż audio kolumnowego, a ich naprawa jest mocno up*erdliwa/kosztowna lub niemożliwa (co oznacza utopienie paru tysięcy złotych). Do takich usterkowych marek należy Burson. Z tego powodu zrezygnowałem z audio słuchawkowego i wróciłem do kolumn.

Edytowane przez MCHammer2022
Godzinę temu, MCHammer2022 napisał:

przypadku

Cena zestawu jest niestety najczęściej dość umowna.Akurat tobie udało się złożyć zestaw kolumnowy taniej ,powiedzmy.Ale gdybyś  porównał cenę kolumn do słuchawek , a w zasadzie klasę tych urządzeń ,to chyba sytuacja się odwraca. HD 800 to już wysoka półka w świecie słuchawkowym ,natomiast Cantony ,to raczej średniak ( nie słuchałem,sugeruję się ceną ).

niektóre sprzęty z audio słuchawkowego psują się częściej

Pomimo,że miałem faktycznie więcej problemów ze słuchawkami niż kolumnami ,nie byłbym skłonny lansować takiej tezy.

Kolumny stawiasz raz na podłodze i słuchasz.Uszkodzenie może zdarzyć się naprawdę rzadko.Natomiast słuchawki,to element toru,który zakładasz i zdejmujesz z głowy.Mają pewne elementy,które się zużywają,jak pady czy pałąki o kablach nie wspomnę .

usterkowych marek

Usterki wzmacniaczy , zdarzają się .O ile wzmacniacza stereo nie upuściłem i nie noszę go ze sobą , to już mój DAP lądował kilka razy dość twardo na podłodze 🙂 

Edytowane przez baltfan
36 minut temu, baltfan napisał:

Cantony ,to raczej średniak

Zależy który model. Ale oczywiście mówimy o modelach z lat 90 a nie współczesnych.

sugeruję się ceną

Kolumny z lat 80-90 są niewspółmiernie tanie.

Pomimo,że miałem faktycznie więcej problemów ze słuchawkami niż kolumnami ,nie byłbym skłonny lansować takiej tezy.

Ogólnie usterki sprzętu audio czy to kolumnowego czy to słuchawkowego to zapewne mały procent. Tym niemniej ja miałem dwa Bursony CV2+ i jeden się popsuł na amen (zwrot pieniędzy od producenta ale musiałem zapłacić kilkaset złotych za przesyłkę do Australii), drugi kupiłem jako używkę już uszkodzony (grał ciszej niż powinien) a poprzedni właściciel sprzedał mi go zapewne dlatego, że nie radził sobie z problemem (Burson nie ma autoryzowanego serwisu w Polsce). Z kolei na sąsiednim forum inny użutkownik Bursona 3 też pisał o jakiś problemach. Słynna też jest usterkowość Meze Empyrean mk1 - słuchawek z górnej półki za 12k zł jako nowe (koszt naprawy 3-4 tys zł); obecnie od wielu miesięcy paru użytkowników z sąsiedniego forum próbuje je sprzedać za pół ceny i bez rezultatu.

4 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

Zależy który model.

Miałem na myśli ten,który posiadasz .

Ja rozpatruje porównanie słuchawki>kolumny  tak : Ile muszą kosztować słuchawki,żeby np. dorównać w pewnych aspektach dźwięku kolumnom,można też na odwrót.

Zazwyczaj porównuje bas (głównie kontrola,szybkość ,uderzenie=siła lub pratt jak kto woli,barwa) 

Ilość szczegółów w nagraniu (szukam ukrytych dźwięków,wybrzmień itp.) 

Ogólny charakter brzmienia ,jasny ,ciemny,lekki ,ciężki ,coś w tym stylu.

Dla mnie takie słuchawki nie istnieją, to zupełnie inne doświadczenie. 

Słuchałem wiele różnych, także bardzo drogich elektrostatów czy planarów. 

I tak najbardziej lubię dynamiczne, choć słucham bardzo rzadko....

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Dla mnie takie słuchawki nie istnieją,

Dorównujące głośnikom ? 

Zgadzam się z tobą ,ale wiesz ,że czasem lepszym jest posłuchać na słuchawkach niż wcale ,bo się nie da 🙂

27 minut temu, MCHammer2022 napisał:

usterkowość

W świecie słuchawek sam się przekonałem ,o tej przypadłości .Mam akurat model słuchawek ,który się rozpada,sam z siebie .W kolumnach nie znam tylu przypadków usterkowości,ale wśród urządzeń typu odtwarzacz cd,wzmacniacz jest tego sporo.

7 minut temu, baltfan napisał:

ale wśród urządzeń typu odtwarzacz cd,wzmacniacz jest tego sporo.

Z tym, że firm naprawiających elektronikę kolumnową na terenie Polski jest wiele, więc jest jakieś zabezpieczenie. Z reguły też jest to sprzęt naprawialny. A z elektroniką słuchawkową można niemiło się zdziwić, szczególnie po gwarancji.

3 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

szczególnie po gwarancji.

To prawda, jak masz starego DAP-a, w którym siada ci akumulator i coś tam jeszcze. Nie rozkręcisz go, bo jest ze szkła i to sklejonego 🙂 Byle amator dłubacz nie da rady wymienić enkodera sam, choć w chińskim dac ampie robi się to w piętnaście minut bez lutownicy. 

2 godziny temu, MCHammer2022 napisał:

Do takich usterkowych marek należy Burson. Z tego powodu zrezygnowałem z audio słuchawkowego i wróciłem do kolumn.

To lepiej zmienić firmę od słuchawek, a nie na podstawie jednej generalizować.

Kolumny z lat 80-90 są niewspółmiernie tanie.

Porównujesz ceny z drugiej ręki do cen za nowe? To jak kupię coś s-h za złotówkę, to w sklepie też mam szukać czegoś za 1 zł?

Słuchawki w danej cenie zawsze będą lepsze niż zestaw kolumnowy. Co innego, że kolumny absolutnie topowe będą lepsze niż najlepsze słuchawki. I dlatego ma ens mieć oba tory, a nawet je porównywać. Szczególnie pod kątem odwzorowania wokalu.

24 minuty temu, Wuelem napisał:

Porównujesz ceny z drugiej ręki do cen za nowe?

Miałem na myśli wyłącznie ceny używek, nowego sprzętu w ogóle nie biorę pod uwagę.

Słuchawki odnotowują rozwój od czasu upowszechnienia się smartfonów i streamingu.

W związku z tym porównywanie słuchawek z lat 80-90-tych do czegokolwiek NIE MA najmniejszego sensu.

Jeszcze do niedawna nie było słuchawek za 2500 zł w szerokiej ofercie. Takie kwoty nie wchodziły w grę. Masz zupełnie błędny punkt odniesienia. Taki sam jak założenie, że dziś za 2500 zł kupisz cały tor kolumnowy. Nawet używany to będzie paździoch.

Kup sobie KOSS Porta Pro / Sporta Pro. Kosztują 150 zł i grają jak te za 2500 zł. Są z lat 80/90 i produkowane do dziś...

9 minut temu, Wuelem napisał:

W związku z tym porównywanie słuchawek z lat 80-90-tych do czegokolwiek NIE MA najmniejszego

Porównuję kolumny z lat 80-90 do słuchawek z ostatnich 5 lat. Zresztą skoro wspomniałem o Sennheiserach HD800 (bez "S"), które jeszcze 4-5 lat temu były w salonach to myślałem, że jest to oczywiste.

Skąd ta legenda Koss porta pro się wzięła to nie wiem. Słuchałem ostatnio u Kolegi i serio nie mam pojęcia dlaczego są tak polecane. 

Są mało wygodne, a dźwięk jest zupełnie średni. Pisanie, że dorównają sluchawkom za 2500zł jest dziwne. 

Sennheisery hd600 już je przytłaczająco przewyższają. 

2 godziny temu, baltfan napisał:

Ja rozpatruje porównanie słuchawki>kolumny  tak : Ile muszą kosztować słuchawki,żeby np. dorównać w pewnych aspektach dźwięku kolumnom,można też na odwrót.

Przede wszystkim różnice dotyczą budowania przestrzeni i stereofoni, głębokości i szerokości sceny. Z kolumnami to jest tak, że wiele zależy od ich ustawienia i akustyki pomieszczenia,  a dobry wzmacniacz słuchawkowy w parze z dobrymi słuchawkami i uważam, że tylko planary (otwarte) I nie te do 2tys. potrafią naśladować to co słyszymy z kolumn, bywa, że czasem pewne aspekty w słuchawkach lepiej wypadają. 

@Misio38 to między innymi w kontekscie do Ciebie, bo rechoczesz z takich porównań 😁

25 minut temu, Ajothe napisał:

Sennheisery hd600 już je przytłaczająco przewyższają. 

Mdłe, nijakie, zamglone i z poważnymi brakami w basie. Charakterystyka HD 600.
W tym wątku broni je tylko to, że kosztują mniej niż 2500 zł.

Porta Pro nie ma tych wad. Są dużo bardziej angażujące, naturalniejsze.

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Słuchałem wiele różnych, także bardzo drogich elektrostatów czy planarów. 

I tak najbardziej lubię dynamiczne, choć słucham bardzo rzadko....

A ja mam odwrotnie i pożegnałem się na dobre z dynamicznymi, chociaż wcześniej nie celowałem wyżej niż HD600.

53 minuty temu, sir.jax napisał:

A ja mam odwrotnie i pożegnałem się na dobre z dynamicznymi, chociaż wcześniej nie celowałem wyżej niż HD600.

No i dobrze, każdy ma swoje zdanie i potrzeby, dla mnie w swojej cenie HD600 są świetne, opinie, że są nudne bo taki wykres mówią mi, że chyba ktoś mało z nimi spędził czasu, albo wogle. Ich zaleta to klarowność i radzenie sobie z trudnymi utworami, a nie tylko audiofilskim plumkaniem 😋 No i uderzenie w bębny mają świetne.

56 minut temu, Wuelem napisał:

Mdłe, nijakie, zamglone i z poważnymi brakami w basie. Charakterystyka HD 600.
W tym wątku broni je tylko to, że kosztują mniej niż 2500 zł.

Porta Pro nie ma tych wad. Są dużo bardziej angażujące, naturalniejsze.

Słuchałeś HD600 w ogóle? ciężko mi w to uwierzyć skoro twierdzisz, że Porta Pro są od nich lepsze 🫢

27 minut temu, Ajothe napisał:

Słuchałeś HD600 w ogóle?

Zapytaj użytkowników, po co ciągle w nich zmieniają kable i chcą je poprawić. Sam Sennheiser stale wprowadza nowe generacje, które mają lepiej od nich brzmieć. Co najmniej jest 4 następców. Istnienie HD 600 broni cena do niedawna ok. 1000 zł, więc niższa niż tych następców. Mając 2500 zł można dziś poszukać czego, co ma trochę ciała i otwartości. Czyli bardziej obecne skraje pasma.

45 minut temu, Ajothe napisał:

No i dobrze, każdy ma swoje zdanie i potrzeby, dla mnie w swojej cenie HD600 są świetne, opinie, że są nudne bo taki wykres mówią mi, że chyba ktoś mało z nimi spędził czasu, albo wogle. Ich zaleta to klarowność i radzenie sobie z trudnymi utworami, a nie tylko audiofilskim plumkaniem 😋 No i uderzenie w bębny mają świetne.

To świetne słuchawki i relacja jakość/cena wyważona,  ja swoje zrekablowałem i jeszcze zyskały, a kabelek nie był wcale drogi. Poszły z tym kablem i kupujący yl zachwycony, bo znał HD600, ale nie miał nigdy z innym kabelkiem.

12 minut temu, sir.jax napisał:

To świetne słuchawki i relacja jakość/cena wyważona,  ja swoje zrekablowałem i jeszcze zyskały, a kabelek nie był wcale drogi. Poszły z tym kablem i kupujący yl zachwycony, bo znał HD600, ale nie miał nigdy z innym kabelkiem.

No właśnie, to świetne słuchawki zgadzam się. Myślę że ciężko z nimi konkurować w podobnej cenie. 

Właściwie sporo czasu poświęciłem w tym roku na słuchawki na targach AVS i ciężko było je przebić w podobnym budżecie. 

P.s. spośród tych różnych wersji HD6** to właśnie HD600 grały najlepiej dla mnie, różnica była całkiem spora.  

Pamiętam jak kupiłem pierwsze słuchawki high end Shure srh1840 i moje spostrzeżenia były takie że przez pierwsze 4 dni odsłuchu sięgałem niebios.. później już nie było takiego wrażenia...z kolei moich monitorów od Yamaszki słucham i dźwięk mi się nie nudzi, no może w pewnym stopniu i będę obstawał przy tym, że słuchawki stanowią tylko substytut. Jasne jak ktoś kupi senhiser orpheus to może mieć inne zdanie..sam nigdy nie Słuchałem aż tak drogich słuchawek 

• Pokaż nowe odpowiedzi