Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SL 1500C czy Thorens TD 403 DD?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Wiem, ze w internecie nie ma tak naprawdę "testów" tych gramofonów, ani oplacanych opinii, obie firmy pewnie też  nie oplacają specjalnie za bardzo  polskich sprzedawców i nie mają czego powielać  samozwańczy fachowcy i guru, cytujący takowe ale  może znajdzie  się ktoś, kto miał styczność z tymi gramofonami i może coś prawdziwego na ich temat napisać?

Testy to nie wszystko, ale...może się przyda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Moderatorzy
W dniu 21.05.2024 o 11:51, Nil napisał:

Który  będzie "lepszy" ?

Nie znam żadnego z tych gramofonów, ale w takich wypadkach można "zapytać" Ortofona o "opinię".

Na stronie Ortofon na samym dole jest sektor doboru wkładki.  Nie wiem na ile jest to miarodajne, ale zawsze coś. Wg tego selektora wychodzi, że Thorens będzie lepszy od tego Technicsa.

Edytowane przez Marcinus
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 23.05.2024 o 17:57, Marcinus napisał:

Nie znam żadnego z tych gramofonów, ale w takich wypadkach można "zapytać" Ortofona o "opinię".

Na stronie Ortofon na samym dole jest sektor doboru wkładki.  Nie wiem na ile jest to miarodajne, ale zawsze coś. Wg tego selektora wychodzi, że Thorens będzie lepszy od tego Technicsa.

Dzieki, nigdy nie zwracałem uwagi na ten dobór wkladki na stronie Ortofona,  ale w jaki sposób można tam wyczytać, który z gramofonów jest lepszy?

• Moderatorzy
6 minut temu, Nil napisał:

Dzieki, nigdy nie zwracałem uwagi na ten dobór wkladki na stronie Ortofona,  ale w jaki sposób można tam wyczytać, który z gramofonów jest lepszy?

Po poziomie wkładki, jaką do danego gramofonu rekomendują. Tak jak napisałem, nie wiem na ile jest to miarodajne, ale w gramofonach i ramionach, które znam, pokrywa się.

Gość

(Konto usunięte)
47 minut temu, Marcinus napisał:

Po poziomie wkładki, jaką do danego gramofonu rekomendują. Tak jak napisałem, nie wiem na ile jest to miarodajne, ale w gramofonach i ramionach, które znam, pokrywa się.

Nie jest to jednak chyba miarodajne.

Patrząc w ten sposób to Teac TN-5BB byłby jednym z najgorszych gramofonów, nawet Teac TN-280 czy Denon DP 300F "wypadają" znacznie lepiej. 🙂

Gość

(Konto usunięte)

Według polecanych przez Ciebie "kryteriów" ze strony Ortofona, to Yamaha MusicCast Vinyl 500 czy AT-LP120X są  lepsze od Twojego duuuuużo drozszego Marantza TT- 15S1. 

Tak na marginesie - według Ortofona, do Marantza TT-15S1 nie pasują wkladki Ortofon Quintet Black, Cadenza, MC20, Rondo. 🙂

Edytowane przez Nil
literówka
Gość

(Konto usunięte)
44 minuty temu, Marcinus napisał:

Jeśli masz problem z interpretacją wyników tej "wyszukiwarki", pytaj - chętnie pomogę.

Wyjaśnij podane wczesniej przykłady oraz analogiczne  "porównanie", z tej jak piszesz wyszukiwarki, drogiego Marantza TT-15S1 z bardzo tanimi niskobudżetowymi  AT-LP120X i AT-LP140XP. 🙂

• Moderatorzy
9 minut temu, Nil napisał:

Wyjaśnij podane wczesniej przykłady oraz analogiczne  "porównanie", z tej jak piszesz wyszukiwarki, drogiego Marantza TT-15S1 z bardzo tanimi niskobudżetowymi  AT-LP120X i AT-LP140XP. 🙂

Teraz sprawdziłem i faktycznie, nie wiem co tam porobili, bo kiedyś wyglądało to tak samo jak:

Ukryta Zawartość

Ortofon zmieniał stronę, być może, że jeszcze wszystkiego na nowo nie "wklepali".

W każdym razie, na tym przykładzie, który podałeś, to coś namieszali. Brak spójności, bo jak wpiszesz samo ramię, to inne wyniki, niż jak podany cały gramofon.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, Marcinus napisał:

Teraz sprawdziłem i faktycznie, nie wiem co tam porobili, bo kiedyś wyglądało to tak samo jak:

https://ortofon.com/collections/all?view=filter&range=CLEARAUDIO&model=SATISFY

Ortofon zmieniał stronę, być może, że jeszcze wszystkiego na nowo nie "wklepali".

W każdym razie, na tym przykładzie, który podałeś, to coś namieszali. Brak spójności, bo jak wpiszesz samo ramię, to inne wyniki, niż jak podany cały gramofon.

W Marantzu ramię to jest  zmodyfikowane Clearaudio Satisfy, moze według Ortofona ta modyfikacja mu zaszkodziła, albo Marantz ma u Ortofona gorsze "notowania".🙂

Ale jak wytłumaczysz przyklady AT-LP120X i AT-LP140XP w porównaniu do Marantza, czy Teaca TN-5BB?

Edytowane przez Nil
literówka
  • Moderatorzy
7 godzin temu, Nil napisał:

W Marantzu ramię to jest  zmodyfikowane Clearaudio Satisfy, moze według Ortofona ta modyfikacja mu zaszkodziła, albo Marantz ma u Ortofona gorsze "notowania".🙂

Ale jak wytłumaczysz przyklady AT-LP120X i AT-LP140XP w porównaniu do Marantza, czy Teaca TN-5BB?

Najprościej byłoby zapytać o to Marantza 

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Marcinus napisał:

Najprościej byłoby zapytać o to Marantza 

???

11 godzin temu, Marcinus napisał:

Jeśli masz problem z interpretacją wyników tej "wyszukiwarki", pytaj - chętnie pomogę.

• Moderatorzy
14 minut temu, Nil napisał:

???

No napisałem Tobie, jak to wyglądało miesiąc temu, przed zmianą strony. Z tego co widzę, to dla niektórych gramofonów obecnie wyświetla "not found". Wygląda, jakby strona była w uzupełnieniu.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Marcinus napisał:

No napisałem Tobie, jak to wyglądało miesiąc temu, przed zmianą strony. Z tego co widzę, to dla niektórych gramofonów obecnie wyświetla "not found". Wygląda, jakby strona była w uzupełnieniu.

Podałem konkrtetne przypadki, żebyś mi, jak wczesniej  napisałeś "pomógł".

• 3 tygodnie później...
W dniu 31.05.2024 o 08:29, Nil napisał:

Podałem konkrtetne przypadki, żebyś mi, jak wczesniej  napisałeś "pomógł".

jak kupisz  Thorensa to napisz ja to gra, widziałem mega promocje w TOP HIFi na ten wynalazek za 5 kzł z Ortofonem 2m blue,  ja jak wybierałem drugiego drapaka wolałem malezyjskiego Technicsa Sl 100c niż chińskiego Thorensa od Pana Hui Vi.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 15.06.2024 o 13:14, Renia239 napisał:

wolałem malezyjskiego Technicsa Sl 100c niż chińskiego Thorensa od Pana Hui Vi.

U, jak piszesz Pana Hui Vi, to się chyba geografii uczyłeś  🙂

W dniu 21.05.2024 o 11:51, Nil napisał:

Który  będzie "lepszy" ?

thorens to teraz chińszczyzna , technics to też nie zawysoki model.

chyba bym się wstrzymał .

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 27.06.2024 o 16:20, bolo_senor napisał:

thorens to teraz chińszczyzna , technics to też nie zawysoki model.

chyba bym się wstrzymał .

Taiwan, to nie Chiny.

Miałeś okazję używać tych gramofonów?

Posiadasz  jakiś gramofon?

12 minut temu, Nil napisał:

Poczytaj, to się dowiesz

Tylko nie czytaj tego, co jak wcześniej napisałeś, podpowiedział Ci Pan Hui Vi  🙂

Nawet ambasada Tajwanu twierdzi, że jest Republiką Chińską.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Renia239 napisał:

To kup se gramofon z Republiki Chińskiej i napisz nam jak gra 🙂

Znowu jakies wymysły Pana Hui Vi?

Lepiej "se" poczytaj dalej. 

Na sprzęcie z Taiwanu, jest zgodny z rzeczywistościa napis Made in Taiwan. Nikt tak naprawde nie używa określenia Republika Chińska.

Nie ośmieszaj się swoimi "mądrościami" od, jak wcześniej napisałeś,  Pana Hui Vi.

47 minut temu, Nil napisał:

Na sprzęcie z Taiwanu, jest zgodny z rzeczywistościa napis Made in Taiwan. Nikt tak naprawde nie używa określenia Republika Chińska.

Nie sądzę żeby Pan Hui  Vi się wypowiedział w tej sprawie i coś takiego napisał na tym sprzęcie 🙂

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Renia239 napisał:

Nie sądzę żeby Pan Hui  Vi się wypowiedział w tej sprawie i coś takiego napisał na tym sprzęcie 🙂

Niestety Ty w wielu sprawach źle sądzisz, albo jak piszesz, a raczej się popisujesz,  Hui Vi sz. 🙂

2 minuty temu, Nil napisał:

Niestety Ty w wielu sprawach źle sądzisz, albo jak piszesz, a raczej się popisujesz,  Hui Vi sz. 🙂

I co Pan Hui Vi ma jednak racje 🙂

Edytowane przez Renia239
  • Pokaż nowe odpowiedzi