Skocz do zawartości
IGNORED

jak efektywnie podłączyć amplituner kina z sekcją stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Posiadam zestaw moon (761 końcówka mocy +791 preamp,dac,streamer), podłączyłem do tego Marantz 8015 kablem prę-out front

Cel: używanie frontowych kolumn z zestawu stereo do kina 

Podłączyłem kablem pre-out front w Maranrtz z moon 791 (wejście analogowe A2) i działa ale problem jest taki że moon musi pracować na 90-100% mocy żeby fronty w kinie zagrały z co najwyżej średnią głośnością. Da się to jakoś ogarnąć żeby to grało nieco głośniej i żeby moon nie musiał być odkręcony na full?? 

Myślałem że w sprzęcie za takie pieniądze będzie to działać lepiej niż w moim starym systemie za "pare stówek" a jest w ręcz przeciwnie :(( 

Pozdrawiam

2 godziny temu, Luka791 napisał:

Cześć. Posiadam zestaw moon (761 końcówka mocy +791 preamp,dac,streamer), podłączyłem do tego Marantz 8015 kablem prę-out front

Podłączyłem kablem pre-out front w Maranrtz z moon 791 (wejście analogowe A2) i działa ale problem jest taki że moon musi pracować na 90-100% mocy żeby fronty w kinie zagrały z co najwyżej średnią głośnością. Da się to jakoś ogarnąć żeby to grało nieco głośniej i żeby moon nie musiał być odkręcony na full?? 

Myślałem że w sprzęcie za takie pieniądze będzie to działać lepiej niż w moim starym systemie za "pare stówek" a jest w ręcz przeciwnie :(( 

Pozdrawiam

A nie masz tam w koncowce mocy drugiego wejscia?

Moja integra ma osobne wejscie na koncowki mocy pod kino domowe (Mialem tak w kazdym wzmaku jaki mialem dotychczas i to bylo swietne rozwiazanie przelaczalne pilotem)

A wystarczylo zerknac do instrukcji obslugi strona 11 Home Theatre Bypass

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Kazde wejscie moze tak byc skonfigurowane

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Juz nawet Krell oferowal taka funkcjonalnośc w swoich integrach ponad 20 lat temu.

Muszę przewietrzyć mój system…

3 godziny temu, rafa napisał:

A nie masz tam w koncowce mocy drugiego wejscia?

Moja integra ma osobne wejscie na koncowki mocy pod kino domowe (Mialem tak w kazdym wzmaku jaki mialem dotychczas i to bylo swietne rozwiazanie przelaczalne pilotem)

A wystarczylo zerknac do instrukcji obslugi strona 11 Home Theatre Bypass

Ukryta Zawartość

Kazde wejscie moze tak byc skonfigurowane

Oczywiście, że zerknąłem. Owszem jest Home Theatre Bypass ale nie działa, a nawet jakby działało to to nie jest problemem, tylko to, że moon pracuje na 90-100% a słychać jakby pracował na 20 max 30%

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Luka791 napisał:

Oczywiście, że zerknąłem. Owszem jest Home Theatre Bypass ale nie działa, a nawet jakby działało to to nie jest problemem, tylko to, że moon pracuje na 90-100% a słychać jakby pracował na 20 max 30%

To zwieksz sobie w procesorze AV wzmocnienie na wyjsciach pre out L+R. A tą instrukcje przeczytaleś? Zapewne zrobisz to w setup audio albo setup speakers. Wzmocnienie dla wszystkich kanalow powinienes miec identyczne, sprawdz dB metrem.

Identyczne tzn. glosnosc w punkcie odsluchu powinna byc identyczna. Jesli masz mikrofon pomiarowy i system kalibracji to zostanie to ustawione automatucznie.

Ale … być moze twoja koncowka ma zbyt mala moc wyjsciową w stosunku do reszty koncowek kina domowego.

Edytowane przez pmcomp

Ja mam co prawda hiendowy processor, ale powinno być tak samo. We wzmaku stereo ustawiasz funkcję ominięcia głośności do HT ( u mnie to się nazywa Theater Mode) po czym w ustawieniach głośników processora dopasowujesz poziom dźwięku. U mnie jest na odwrót pozostałe kanały muszę mieć +12dB żeby grały równo z frontem.

13 godzin temu, Luka791 napisał:

Przeciez system kalibracji amplitunera wszystko ustawi.

24 minuty temu, rafa napisał:

Przeciez system kalibracji amplitunera wszystko ustawi.

Nie każdy lubi jak to brzmi, ja np. nie lubię.

17 minut temu, kaviter napisał:

Nie każdy lubi jak to brzmi, ja np. nie lubię.

Zalezy od konkretnego rozwiazania. Sa slabe (Yamaha YBAO), sa niezle (Audyssey MultiEQXT32) i sa bardzo dobre (ARC czy Dirac)

Zreszta mozna wprowadzac swoje korekty po kalibracji ale punkt wyjscia zawsze kalibracja.

Edytowane przez rafa

14 godzin temu, pmcomp napisał:

Identyczne tzn. glosnosc w punkcie odsluchu powinna byc identyczna. Jesli masz mikrofon pomiarowy i system kalibracji to zostanie to ustawione automatucznie.

Ale … być moze twoja koncowka ma zbyt mala moc wyjsciową w stosunku do reszty koncowek kina domowego.

masz na myśli Marantz? Jest to praktycznie najwyższy model więc powinno być ok. Moon 791/761 ma mocy dużo.. 

Pokombinuje z tą kalibracją faktycznie i dam znać. Czekam jeszcze na pozostałe głośniki do kina. 

4 minuty temu, Luka791 napisał:

Pokombinuje z tą kalibracją faktycznie i dam znać. Czekam jeszcze na pozostałe głośniki do kina.

Kazda zmiana ustawienia kolumn (nie mowiac o ich zmianie) to koniecznosc zrobienia kalibracji na nowo.

Ustawienia mikrofonu podczas kalibracji sa krytyczne i trzeba sie dobrze przylozyc do ich umiejscowienia.

7 minut temu, rafa napisał:

Ustawienia mikrofonu podczas kalibracji sa krytyczne i trzeba sie dobrze przylozyc do ich umiejscowienia.

Jak zrobisz to źle, to program do kalibracji zaraz wywali ci error i musisz poprawić mikrofon. Fakt, trochę to czasu zajmuje by zrobić pomiary w kilkunastu punktach które wymaga program.

Jeśli używa się końcówki to ok , kalibracja podaje jednakowy sygnal na kanały , a końcówka jest wysterowania na maksa .  

Zostaną ustawione opóźnienia i poziom wysterowania wszystkich kanałów .

Ale jeśli pre out z amplitunera jest podpięte do RCA np. AUX we wzmacniaczu no to pokrętło głośności musi iść wysoko .

Chociaż pamiętam miałem tak spiętego Marantza 6004 i CA 651a i nie było problemu ,wystarczyło pokrętło na godzinę 12.

Pzdr 

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

44 minuty temu, dedal75 napisał:

Ale jeśli pre out z amplitunera jest podpięte do RCA np. AUX we wzmacniaczu no to pokrętło głośności musi iść wysoko .

Chociaż pamiętam miałem tak spiętego Marantza 6004 i CA 651a i nie było problemu ,wystarczyło pokrętło na godzinę 12.

Wlasnie po to uzywa sie bypass/home theatre mode zeby sie nie musiec bawic w regulacje glosnosci za kazdym razem

Uważasz że o tym nie wiem 🤔 

A jak wzmacniacz nie ma wejść na końcówkę to co robisz jeśli nie chcesz wymieniać wzmacniacza ? 

20 godzin temu, dedal75 napisał:

A jak wzmacniacz nie ma wejść na końcówkę to co robisz jeśli nie chcesz wymieniać wzmacniacza ? 

Ja jesli planuje zmiane wzmacniacza to od razu odrzucam te ktore takiego wejscia nie maja i wybieram z tych co maja.

Opisywane wzmacniacze miałem no z 15 lat temu i wtedy chciałem spróbować stereo a później martwiłem się połączeniem 🤷🏿‍♂️

Zresztą w tym samym czasie zmieniłem pionka bez pre out na Hk z preout

Edytowane przez dedal75

• 1 miesiąc później...
W dniu 20.05.2024 o 12:42, Luka791 napisał:

Moim zdaniem najlepiej byłoby wymienić preampDAC STEREO, na preampDAC 5.1 (czy ile tam kanałów chcesz). ... i ew. dokupić tych samych końcówek mocy, co obecnie masz w zestawie STEREO. Lubisz Marantz, to choćby:

Ukryta Zawartość

Tym samym Marantz 8015 wyeliminować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle