Skocz do zawartości
IGNORED

Kef R3 Meta czy Pylon Jasper 18 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Po długiej nieobecności wracam do Was z zapytaniem jak w temacie. Przyszła pora na zmianę kolumn, chcę świadomie zrezygnować z kolumn podłogowych (obecnie Pylon Diamond 28 mk1) na rzecz podstawek, pomieszczenie to 30m2. Zdecydowałem zawęzić poszukiwania do tych dwóch modeli, ponieważ nie chciałbym stracić masy dźwięku jeśli to możliwe, a tego co czytałem R3 Meta i Jasper 18 są w stanie zapewnić odpowiednią dawkę basu. Jakie są Wasze opinie na temat tych dwóch modeli, podzielcie się proszę swoim doświadczeniem. Co polecacie? Z góry dziękuję za pomoc. Dodam jeszcze, że mam je czym zasilić, posiadam wzmacniacz Shanling A3.2, to nieruszalny element mojego toru:)))

https://www.audiostereo.pl/topic/167170-kef-r3-meta-czy-pylon-jasper-18/

Podobną masę znajdziesz również w Usherach V 601 czy Reserve R200 przy

innym jednak charakterze grania, niż np. KEF ... designu, ceny nie wspomnę 😉 

Ale czekaj na potwierdzenie decyzji zakupowej ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeżeli zawęziłeś pole wyboru tylko do tych dwóch kolumn to nie rozumiem dlaczego nie dokonać tego wyboru po odsłuchach domowych.

To są bardzo popularne modele które znajdziesz w większości salonów. 

Z mojej strony Kef

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Jeżeli zawęziłeś pole wyboru tylko do tych dwóch kolumn to nie rozumiem dlaczego nie dokonać tego wyboru po odsłuchach domowych.

To są bardzo popularne modele które znajdziesz w większości salonów. 

Z mojej strony Kef

Tak też zrobie, ale bardzo byłem ciekawy Waszej opinni.

Jaspery mają moim zdaniem lepszą scenę i detal, grają przy tym nieco ciemniejszym dźwiękiem. KEFy są tańsze, ale i naturalniejsze w brzmieniu. Pod Shanlinga A3.2 jednak sprawdziłbym na start Jaspery, ale oczywiście KEFa również warto odsłuchać 😉 W razie czego zapraszam do kontaktu. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

48 minut temu, Q21 napisał:

Jaspery mają moim zdaniem lepszą scenę i detal, grają przy tym nieco ciemniejszym dźwiękiem. KEFy są tańsze, ale i naturalniejsze w brzmieniu. Pod Shanlinga A3.2 jednak sprawdziłbym na start Jaspery, ale oczywiście KEFa również warto odsłuchać 😉 W razie czego zapraszam do kontaktu. 

Dzięki Q21!:)

18 godzin temu, piotr78 napisał:

chcę świadomie zrezygnować z kolumn podłogowych (obecnie Pylon Diamond 28 mk1) na rzecz podstawek

Tez to przerabialem. Oczywiscie wrocilem do kolumn pelnowymiarowych potem 🙂

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Metraż masz niemały ale będąc właścicielem monitorów na Revelatorach stawiam na Jaspery bo te głośniki zastosowane w tych kolumnach potrafią naprawdę się podobać i mają wierne grono fanów na całym świecie nie bez powodu. Twój wzmacniacz spokojnie je wysteruje bo według mnie Revelatory po prostu potrzebują odpowiedniej dawki prądu by zagrały pełnią możliwości także te Pylony mogą spełnić Twoje oczekiwania i się podobać.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

2 godziny temu, piotr78 napisał:

Tak też zrobie, ale bardzo byłem ciekawy Waszej opinni.

Rozumiem. Siła perswazji. Rozmawiamy o tym w innym wątku o 10 najczęściej popełnianych błędach przy wyborze sprzętu.

2 godziny temu, Tal napisał:

Metraż masz niemały ale będąc właścicielem monitorów na Revelatorach stawiam na Jaspery bo te głośniki zastosowane w tych kolumnach potrafią naprawdę się podobać i mają wierne grono fanów na całym świecie nie bez powodu. Twój wzmacniacz spokojnie je wysteruje bo według mnie Revelatory po prostu potrzebują odpowiedniej dawki prądu by zagrały pełnią możliwości także te Pylony mogą spełnić Twoje oczekiwania i się podobać.

Tal - bardzo dziękuję za opinię.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Rozumiem. Siła perswazji. Rozmawiamy o tym w innym wątku o 10 najczęściej popełnianych błędach przy wyborze sprzętu.

Zwyczajnie jestem ciekawy opinii i doświadczenia innych osób, podobnie jest z testami w prasie branżowej - też je chętnie czytamy (tak mi się przynajmniej wydaje:)). Miałem już kilka wpadek sprzętowych i więcej mi nie trzeba, posłucham zanim kupię.  

12 godzin temu, piotr78 napisał:

Zwyczajnie jestem ciekawy opinii i doświadczenia innych osób, podobnie jest z testami w prasie branżowej - też je chętnie czytamy (tak mi się przynajmniej wydaje:)). Miałem już kilka wpadek sprzętowych i więcej mi nie trzeba, posłucham zanim kupię.  

Te w prasie branżowej są najgorsze 😛 tam nie uraczysz złego komentarza. Po wielu latach doświadczenia będziesz umiał czytać między wierszami że dany sprzęt nie jest fenomenem w swojej cenie. Ale to już wyższa szkoła 🙂

Dokładnie tak nie chcesz wtopy to odsłuchuj najpierw w salonie a potem sprzęt do domu

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Te w prasie branżowej są najgorsze 😛 tam nie uraczysz złego komentarza. Po wielu latach doświadczenia będziesz umiał czytać między wierszami że dany sprzęt nie jest fenomenem w swojej cenie. Ale to już wyższa szkoła 🙂

Dokładnie tak nie chcesz wtopy to odsłuchuj najpierw w salonie a potem sprzęt do domu

:))

• 4 miesiące później...

Wczoraj byłem na odsłuchu w Q21. Poszły Kefy R3, Burchardt i na końcu Jaspery18. Kefy super grają więc zamiana na burchardty, po dwóch utworach odczuwalna niesamowita różnica - dla mnie po prostu nie grały, prosiłem o jak najszybsze wypięcie i podłączenie Jasperow. Od razu odczuwalne granie, delikatność i wyrazistość. Jeszcze szybki powrót do kefów i znów na Jaspery18 i decyzja - pylony😁 

Miłego słuchania w takim razie, niech służą 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Buchardt mi osobiście też nie leżą ale znajdują swoich zwolenników. Byleby to było właśnie przez odsłuch. 

Super że wybrałeś kolumnę dla siebie. 

Jak się teraz sprawują w domu? 

Z ciekawości w tej dwójce co cię przekonało do jaspera?