Skocz do zawartości
IGNORED

Lekko szumiąca "góra" - zakładać nowy temat, czy wskrzeszać stare wpisy ?

Rekomendowane odpowiedzi

W razie dublowania zagadnienia poproszę moderatora o usuniecie tego wątku bez podania przyczyny 🙂

Panowie, dla wielu z Was to pestka, ale mi już od czytania netu na ten temat broda urosła i co najciekawsze w związku z tytułowym zagadnieniem: broda rośnie cicho, nic nie słychać, a uszy mam blisko.

I tak: sama końcówka mocy zasilona z gniazda nie generuje żadnego szumu w przetwornikach "na górze". No...... może jakiś tam ułaaaamek procenta. Dołączenie natomiast przedwzmacniacza objawia się już poszumem ( oba sprzęty w klasie A ). Nie jest to szum jaskrawy, dokuczliwy, w zasadzie w trakcie muzy nie zwracam na niego uwagi - nie dociera jakoś szczególnie, ale są utwory lub gdy podejdę do kolumn podłogowych szczególnie w trakcie pauzy - słychać szuuuuuuuuuu. Przy sprawdzaniu, co powoduje ten szum, źródła podłączone do przedwzmacniacza były odcięte ( brak prądu ). Jak interpretować to zjawisko, ten fakt ? Moim zdaniem posiadana klasa sprzętu ( aczkolwiek nie topowa, ale też nie od psa z pyska ) powinna być bardziej neutralna.

Kable do kolumn "czysta miedź beztlenowa" 2-4 mm kwadratowego przekrój. XLR-u na połączeniach dac - pre- końcówka. Regulacja gałą głośności niczego nie potęguje, niczego nie zmienia: szumek jest constans.

Zapraszam do tematu.

Edytowane przez TomaszWarecki
  • Moderatorzy
13 minut temu, TomaszWarecki napisał:

W razie dublowania zagadnienia poproszę moderatora o usuniecie tego wątku bez podania przyczyny 🙂

Nie przypominam sobie dokładnie takiego problemu jaki opisujesz. Wątek może być ciekawy i pomocny. Jeśli by się znalazł temat, z którym będzie można go połączyć, to tak zrobimy. 

Tymczasem mógłbyś napisać o jakie modele sprzętu chodzi, bo i tak Cię to nie minie 🙂 

Spoko, chociaż uważam, że tu bardziej wybrzmi zagadnienie, niż konkretna konfiguracja. Mam następujący zestaw ( już publikowałem w  innych wątkach ) w kolejności podążania sygnału:

EverSolo DMP A6 ( master ), dac Gustard  X26 PRO, Musical Fidelity M6s PRE, końcówka Musical Fidelity M6s PRX, kolumny Tannoy XT 8F.

Nie obarczam jakąś wadą przedwzmacniacz, szukam bardziej otoczenia podjętego tematu. Dotarłem do informacji że "otwarte wejścia mogą generować szum" - zdanie serwisu ( szanuję )

Ja miałem podobny problem z monitorami studyjnymi - one są zawsze na pełną parę tak samo jak końcówka mocy. Jeżeli kable sygnałowe - RCA i kabel zasilający były blisko siebie to generowało to brumienie. Co ciekawe to brumienie było w głośniku średnio-basowym. Wiadomo że nie mierzyłem tego szumu ale mogło to być te 60hz. Po rozdzieleniu kabli - praktycznie nic nie było słychać ani z głośnika wysokotonowego ani z głośnika basowego.

U ciebie zapewne jest ten sam efekt że jakiś sygnał odkłada się w kablu RCA. Są podobno kable z ekranem - który jest od strony przedwzmacniacza połączony z masą i powinien być uziemiony.

Może zrób test - odepnij całość - zostaw samą końcówkę podłączoną do kolumn. Zobacz czy szumi.

Podepnij sam kabel RCA - zobacz czy szumi.

Podepnij kabel do Pre  - zobacz czy szumi. Itd.. wszystkie pozostałe.

58 minut temu, TomaszWarecki napisał:

Przy sprawdzaniu, co powoduje ten szum, źródła podłączone do przedwzmacniacza były odcięte ( brak prądu ).

Odłącz wszystkie źródła i sprawdź czy jest szum. A potem podłączaj po jednym źródle i sprawdzaj, może znajdziesz winnego.

Ps

Nie znam się na tym, ale u mnie szumiało w prawym głośniku jak kabel przechodził przez kłębowisko RTV-AGD

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

2 godziny temu, TomaszWarecki napisał:

Panowie, dla wielu z Was to pestka, ale mi już od czytania netu na ten temat broda urosła i co najciekawsze w związku z tytułowym zagadnieniem: broda rośnie cicho, nic nie słychać, a uszy mam blisko.

I tak: sama końcówka mocy zasilona z gniazda nie generuje żadnego szumu w przetwornikach "na górze". No...... może jakiś tam ułaaaamek procenta. Dołączenie natomiast przedwzmacniacza objawia się już poszumem ( oba sprzęty w klasie A ). Nie jest to szum jaskrawy, dokuczliwy, w zasadzie w trakcie muzy nie zwracam na niego uwagi - nie dociera jakoś szczególnie, ale są utwory lub gdy podejdę do kolumn podłogowych szczególnie w trakcie pauzy - słychać szuuuuuuuuuu. Przy sprawdzaniu, co powoduje ten szum, źródła podłączone do przedwzmacniacza były odcięte ( brak prądu ). Jak interpretować to zjawisko, ten fakt ? Moim zdaniem posiadana klasa sprzętu ( aczkolwiek nie topowa, ale też nie od psa z pyska ) powinna być bardziej neutralna.

Kable do kolumn "czysta miedź beztlenowa" 2-4 mm kwadratowego przekrój. XLR-u na połączeniach dac - pre- końcówka. Regulacja gałą głośności niczego nie potęguje, niczego nie zmienia: szumek jest constans.

Zapraszam do tematu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przy takich i podobnych objawach ludzie polecają takie ustrojstwa. Te sygnowane znaczkiem Moon więc z założenia drogie. Zdaje się, że można znaleźć tańsze odpowiedniki 

Ukryta Zawartość

Musical Fidelity M6s PRE, końcówka Musical Fidelity M6s

czyli sprzęt zaprojektowany do współpracy ze sobą

Nie obarczam jakąś wadą przedwzmacniacz, szukam bardziej otoczenia podjętego tematu. Dotarłem do informacji że "otwarte wejścia mogą generować szum" - zdanie serwisu ( szanuję )

dyskusyjne, to zdanie serwisu, odnośnie szumu. w zasadzie głupie to. byle zbyć klienta. może to jakaś usterka.

mam kilkanaście urządzeń połączonych krzyżowo, kino i stereo. końcówka rotela i pre cyrusa, wiele źródeł... nic nie szumi. dwie listwy sieciowe w zasilaniu. a nawet trzy. a ilość otwartych wejść mam zaj... no dużo

Edytowane przez ro35

A czy to nie kwestia samych urządzeń? 

Ja gdzieś chyba na ten forum spotkałem się z szumiącym musicalem.

Osobiście miałem i było cicho. 

Ale może warto zaglądnąć do sklepu gdzie to kupiłeś i niech u siebie podłączył do dowolnych kolumn zobaczysz czy jest ten sam problem

12 godzin temu, TomaszWarecki napisał:

Dotarłem do informacji że "otwarte wejścia mogą generować szum" - zdanie serwisu ( szanuję )

Na gramofonowe wejścia RCA stosuje się zaślepki - jakie i po co nie wiem, więc mądrzyć się nie będę, ale poszukaj, może to rozwiąże Twoj problem.

• Moderatorzy

Te zaślepki, to raczej zabezpieczenie przed przypadkowym zwarciem. Nie sądzę aby rozwiązywały problem szumów.

Ja mam np taki case, że jak mam WPIĘTY do prądu i nawet wyłączony dekoder UPC to mi system szumi, trzeba go wyłaczyć ze stanu czuwania przyciskiem 0/1 i dopiero jest git. 
Co ciekawe nie jest wpięty nawet do tego samego gniazdka...

Edytowane przez julius-6
2 godziny temu, Marcinus napisał:

Te zaślepki, to raczej zabezpieczenie przed przypadkowym zwarciem. Nie sądzę aby rozwiązywały problem szumów.

Używam zaślepek zwierających wejścia do masy, są takie produkowane. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Moderatorzy
8 minut temu, Lech36 napisał:

Używam zaślepek zwierających wejścia do masy, są takie produkowane. 

Zabezpieczającą funkcje, o której pisałem, to raczej pełnią na wyjściach. Jeśli chodzi o zwieranie z masą na wejściu, to jakie to ma zadanie?

Z moim podejściem i uporem, powoli dojdę do ustalenia, ale przypuszczam, że po części może to być "taką urodą". Na pewno tego szumku nie zakwalifikowałbym do usterki. Jest dość delikatny, jednostajny, słyszalny bardziej po przybliżeniu ucha do górnego przetwornika w każdej kolumnie równomierny. Wychwycę go z miejsca odsłuchu ( około 3 metrów ) w przerwach pomiędzy utworami, w cichych fragmentach utworów itp. Na podobnych forach trafiają się wnioski, że coś tam nieznacznie może szumieć, szczególnie że mam dosyć skuteczne kolumny bo 91 dB:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Postawię raczej cel na dobry kondycjoner do gniazdka ( wiadomo, tu instalacja w aluminium, zerowana w piwnicy do rur grzewczych :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Marcinus napisał:

A  nie chronią przed zbieraniem syfu przez wejścia gramofonowe o wysokiej czułości?

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

A  nie chronią przed zbieraniem syfu przez wejścia gramofonowe o wysokiej czułości?

O, to może być podpowiedź, bo "wysokiej czułości".

Ale jeśli nie są wybrane jako źródło na panelu przednim, to jakim cudem puchają cokolwiek w elektronikę i dalej na kolumny?

Nie wiem, nie znam się na tym. Gdzieś ktoś coś takiego pisał, musicie zrewidować.

Czy bez muzyki też jest szum? Z jakiej odległości od głośników jest słyszalny? Czy jego intensywność zależy od ustawienia głośności?

Najpierw trzeba zdiagnozować skąd (jakiego miejsca systemu) się on bierze. Inaczej to zabawa w ciuciubabkę. 

18 godzin temu, TomaszWarecki napisał:

Regulacja gałą głośności niczego nie potęguje, niczego nie zmienia: szumek jest constans.

Skoro szum jest niezależny od głośności to powstaje za regulacją, na wyjściu przedwzmacniacza albo w kablach pomiędzy nim a końcówką mocy. Czy jeśli wyłączysz pre z zasilania to dalej szumi?

Opublikowano (edytowane)

Gdy tylko końcówka mocy, jest cisza jak makiem zasiał. Dołączenie PRE już pojawia się "ssssss" na górnych zakresach. Nie kłuje w uszy, ale meloman usłyszy.

Edytowane przez TomaszWarecki
7 minut temu, TomaszWarecki napisał:

Gdy tylko końcówka mocy, jest cisza jak makiem zasiał. Dołączenie PRE już pojawia się "ssssss" na górnych zakresach. Nie kłuje w uszy, ale meloman usłyszy.

wniosek - szumi stopień końcowy przedwzmacniacza, za regulacją głośności. Sprzęt na gwarancji?

Miałem podobny problem. Moja końcówka mocy ma wysoką czułość i pojawiał się szum z kolumn w połączeniu z pre.

Ukryta Zawartość

Pomogły tłumiki pasywne na wejściu do wzmacniacza.

Co ciekawe z pasywką nie było tego problemu

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, TomaszWarecki napisał:

Musical Fidelity M6s PRX

Według instrukcji Twojego wzmacniacza to może być problem z masą w kablach

Hum.
N.B. Some esoteric cables have internal wiring
intentionally disconnected/modified. For best results on
all inputs analogue AND digital, please use good quality
screened coax; signal and screens both separately
connected at both ends.

Ale stosować to przy produktach tego samego producenta?

Całkiem możliwe że to rozwiąże problem.

Zaczął bym od gwarancji.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję Panowie, otrzymałem sporo danych wyjściowych od Was. Moim zdaniem na tę chwilę wystarczy naszej fatygi. Zajmę się tym, a  jak wiadomo: "cel uświęca środki". Rozpocznę od "zakresu domowego", a później wyżej. W załączniku graficznym omawiane modele.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez TomaszWarecki
6 godzin temu, Marcinus napisał:

Jeśli chodzi o zwieranie z masą na wejściu, to jakie to ma zadanie?

Uchronić przed łapaniem zakłóceń przez otwarte wejście.

6 godzin temu, Marcinus napisał:

to raczej pełnią na wyjściach.

Wyjść nie powinno się zwierać. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

• Moderatorzy
3 minuty temu, Lech36 napisał:

Wyjść nie powinno się zwierać. 

To jakby oczywista oczywistość.

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Uchronić przed łapaniem zakłóceń przez otwarte wejście.

Nie jest to aby trochę ściemą...? Jeżeli selektor jest wybrany na używane wejście, to pozostałe nie powinny mieć wpływu na tor.

3 minuty temu, Marcinus napisał:

To jakby oczywista oczywistość.

Nie jest to aby trochę ściemą...? Jeżeli selektor jest wybrany na używane wejście, to pozostałe nie powinny mieć wpływu na tor.

Też tak rozumiem. Ale mam konwersację mailową na ten temat z serwisem - jeszcze ciepła.

6 minut temu, Marcinus napisał:

Teoretycznie masz rację, ale selektor odłącza tylko wejście, masy nie odłącza a to w przypadku wiszącego kabla może mieć znaczenie dla połączeń typu RCA. Oczywiście to tylko hipoteza, ale miałem ostatnio pewien przypadek, który  mógł na coś takiego wskazywać, choć do końca tego przypadku nie udało się wyjaśnić.