Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup odtwarzacza bluray 4K

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry. Mam obecnie system nagłośnienia 7.2 wraz z amplitunerem Pioneer vsx 934 .  Jako stację multimedialną używam Xboxa series X. Całość podpięta do projektora Epson 7000 . Chciałbym zakupić odtwarzacz bluray z natywnym 4k Czy istnieje model ,który po porcie USB obsługuje dźwięk dolby atmos ? Czy ogólnie jest sens wymiany Xboxa na odtwarzacz?

https://www.audiostereo.pl/topic/167166-zakup-odtwarzacza-bluray-4k/
1 godzinę temu, max720 napisał:

Oppo 203 , Cambridge Audio CXUHD , Panasonic 9000 .

Liderzy w jakości dźwięku i obrazu 

OPPO 203 nie obsługuje Atmosa po USB.

BTW nie ma takiego playera BD, który by to potrafił.

Muszę przewietrzyć mój system…

Ale jak Atmos po USB? Chyba nawet pecet tego nie potrafi... z tego co wiem to tylko stereo, a co dopiero BD player. Do tego jest HDMI.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

53 minutes ago, qbakos said:

Ale jak Atmos po USB?

Nie chodzi o podłączenie daca po usb, tylko o odtwarzanie plikow ze sciezką atmos zapisanych na pamięci przenosnej. Ja tak to zrozumiałem 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

4 godziny temu, RaffS napisał:

Do 1200 zł potrzebuję coś kupić. Czy w tej kwocie jest sens zmiany Xboxa ?

Żeby był sens musisz dołożyć 500zł i kupić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Było już setki razy pisane dlaczego więc wysil się i poszukaj informacji o UB820 / UB824(model przeznaczony głównie na rynek niemiecki) i ewentualnie później dopytaj.

O atmosie jeśli chodziło ci o odtwarzanie plików ripów, zapomnij. 

UB820/UB824 jest o tyle ciekawy że po patchowaniu firmware lub zastosowaniu lutowanej modyfikacji otrzymujesz możliwość odczytywania napisów srt dla płyt z dysku usb i sporo innych ciekawych rzeczy...

Natomiast jeśli nie interesuję cię funkcjonalność dodawania napisów możesz też zainteresować się modelem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z opisu wynika że pilota brak także najlepiej kupić dodatkowo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (stówkę na tym odtwarzaczu powinni zjechać bo cena za wysoka)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bl4ck
1 hour ago, max720 said:

czyta mu Atmosa, DTS-X

Ja mam plikowca zidoo z1000 pro i tez nie ma z tym problemu po usb. Nawet wewnętrzny dysk sata jest widziany w systemie jako pamięc usb mass storage. Producent widocznie zainstalował "przejsciowkę" usb/sata na płycie głownej. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

58 minut temu, brewka87 napisał:

Ja mam plikowca zidoo z1000 pro i tez nie ma z tym problemu po usb. Nawet wewnętrzny dysk sata jest widziany w systemie jako pamięc usb mass storage. Producent widocznie zainstalował "przejsciowkę" usb/sata na płycie głownej. 

Właśnie o takie rozwiązanie mi chodzi , aby po USB można było odczytać MKV z zapisanym dźwiękiem dolby atmos .

49 minutes ago, RaffS said:

Właśnie o takie rozwiązanie mi chodzi , aby po USB można było odczytać MKV z zapisanym dźwiękiem dolby atmos .

Jesli potrzebujesz głownie do plików, to dlaczego nie kupisz dedykowanego odtwarzacza plików, tylko szukasz odtwarzacza bluray z takimi mozliwosciami?

Odtwarzaczy masz spory wybór.

Zidoo, Dune, Himedia

31 minut temu, brewka87 napisał:

Jesli potrzebujesz głownie do plików, to dlaczego nie kupisz dedykowanego odtwarzacza plików, tylko szukasz odtwarzacza bluray z takimi mozliwosciami?

Odtwarzaczy masz spory wybór.

Zidoo, Dune, Himedia

Dziękuję za sugestie. W sumie to nie pomyślałem . Zerknę na powyższe firmy i postaram się coś wybrać . Czy wszystkie odtwarzacze mają możliwość przepuszczania dźwięku dolby atmos po USB ? (Oczywiście jeśli mają wbudowany dekoder )

Edytowane przez RaffS
34 minutes ago, RaffS said:

Oczywiście jeśli mają wbudowany dekoder

Dekoder jest w amplitunerze. Odtwarzacz musi mieć funkcję audio passtrough.

Miałem wczesniej Himedię Q10, teraz mam Zidoo Z1000 Pro i nie ma z atmosem problemu. Dts:x tez mi działa. Nie mam licencji w swoim AVR na Auro 3D ale pewnie tez by poszło.

2 minuty temu, brewka87 napisał:

Dekoder jest w amplitunerze. Odtwarzacz musi mieć funkcję audio passtrough.

Miałem wczesniej Himedię Q10, teraz mam Zidoo Z1000 Pro i nie ma z atmosem problemu. Dts:x tez mi działa. Nie mam licencji w swoim AVR na Auro 3D ale pewnie tez by poszło.

Zastanawiam się teraz na dwoma modelami

Z9x pro 

Z20 pro 

Powyższe modele według opisów mają ten sam procesor graficzny ale przewagą jest kieszeń na dysk w z20 pro.

Z10 pro jest problem z dostępnością .

Jesli zalezy Ci na kieszeni na dysk, to w sumie nie ma co się zastanawiac 😉

Z9X pro takze odtworzy wszystko bez zająknięcia. 

Na rynku masz jeszcze odtwarzacze Dune na tym samym procku. Wiadomo, roznią się softem. @Gmow1977 z tego co pamiętam ma wlasnie Dune. Moze cos podpowie w temacie uzytkowania.

1 minutę temu, brewka87 napisał:

Jesli zalezy Ci na kieszeni na dysk, to w sumie nie ma co się zastanawiac 😉

Z9X pro takze odtworzy wszystko bez zająknięcia. 

Na rynku masz jeszcze odtwarzacze Dune na tym samym procku. Wiadomo, roznią się softem. @Gmow1977 z tego co pamiętam ma wlasnie Dune. Moze cos podpowie w temacie uzytkowania.

Widziałem,że na zidoo jest zmodyfikowana wersja kodi więc to też jest dla mnie duży plus 🙂 Zaraz poczytam jeszcze o Dune aleidek z20pro prezentuję się dobrze . Szukam tylko informacji czy posiada passtrough. 

Napewno zidoo to posiada. To jedne z lepszych odtwarzaczy na rynku. Skoro starsze modele to miały to pewnie z20 tez ma 🙂

16 godzin temu, bl4ck napisał:

O atmosie jeśli chodziło ci o odtwarzanie plików ripów, zapomnij. 

Bo to potrafi OPPO 203 albo jego klony 🙂 . Ze sticka podłączonego po USB też.

Z rodziny Zidoo najlepszy jest model 2600 ponieważ posiada drugie wyjście HDMI Audio Only.

5 godzin temu, brewka87 napisał:

Tylko o odtworzeniu na nim płyty CD/DVD/BD/BD-UHD możesz zapomnieć 🙂 

1 hour ago, pmcomp said:

Tylko o odtworzeniu na nim płyty CD/DVD/BD/BD-UHD możesz zapomnieć 🙂 

Skoro to urządzenie do plików to akurat nie wymagam od niego czytania płyt.. wszystko zalezy od potrzeb. Do płyt mam odtwarzacz CD oraz zwykły bluray, chociaz płyt u mnie jak na lekarstwo 😉 

Ok, wezmę w takim razie z20 pro . Jeszcze znajdę manuala i zobaczę czy przepuszcza z dysku dolby atmos. 

Ewentualnie macie jakąś alternatywe do 1600 zł ? 

Polecacie jakiś konkretny sklep gdzie zakupić ? 

2 godziny temu, brewka87 napisał:

Skoro to urządzenie do plików to akurat nie wymagam od niego czytania płyt.. wszystko zalezy od potrzeb. Do płyt mam odtwarzacz CD oraz zwykły bluray, chociaz płyt u mnie jak na lekarstwo 😉 

Ty nie ale założyciel wątku i owszem 😉 .

2 godziny temu, RaffS napisał:

Ok, wezmę w takim razie z20 pro . Jeszcze znajdę manuala i zobaczę czy przepuszcza z dysku dolby atmos. 

Każdy taki player "przepuszcza". Wystarczy że "przepuszcza" DD+ albo DDTHD.

Edytowane przez pmcomp

4 godziny temu, RaffS napisał:

Polecacie jakiś konkretny sklep gdzie zakupić ? 

konkretny sklep:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minutes ago, ro35 said:

konkretny sklep:

Ukryta Zawartość

Jest to oficjalny dystrybutor miedzy innymi odtwarzaczy Zidoo

Ukryta Zawartość

no mają trochę ciekawego sprzętu 🙂

a wierząc opisom zidoo, można po usb podpiąć zewnętrzy jakikolwiek naped optyczny, taki hmmm komputerowy,

ja klika lat temu zdecydowałem się na dune - odwieczna walka co wybrać 😉 (zadowolonym, soft wciąż aktualizowany, a wiele nowszych modeli już jest)

można też np. zainstalować androidowe aplikacje, np. amazon music - i traktować sprzęt jako streamer

Edytowane przez ro35
12 godzin temu, brewka87 napisał:

@Gmow1977 z tego co pamiętam ma wlasnie Dune. Moze cos podpowie w temacie uzytkowania.

Tak mam i Dune i ostatnio tak z ciekawości kupiłem Zidoo zx9 Oba playery  mogę polecić. Czytają wszystko bez zająknięcia ...dodatkowym bonusem jest My collektion i wyszukiwanie napisów.

23 minuty temu, Gmow1977 napisał:

Tak mam i Dune i ostatnio tak z ciekawości kupiłem Zidoo zx9 Oba playery  mogę polecić. Czytają wszystko bez zająknięcia ...dodatkowym bonusem jest My collektion i wyszukiwanie napisów.

Dzięki za info. My collection ma zidoo , tak ? 

18 minut temu, RaffS napisał:

Dzięki za info. My collection ma zidoo , tak ? 

Nie, My Collektion ma Dune. Zidoo ma coś podobnego tylko w moim Zidoo nie startuje to automatycznie tylko trzeba wejść w Aplikację i wówczas pojawiają się kafelki i opis filmu...Nie bawiłem się tym może jest możliwość wystartowania  z automatu

Te Zidoo mają normalnego androida czy TV?

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

• Pokaż nowe odpowiedzi