Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Tak jak niedawno wspominałem, chciałbym w niedalekiej przyszłości wymienić Heco Aurora 700 na lepszej klasy model. Te głośniki, mimo wielu swoich wyraźnych zalet w danym przedziale cenowym, grają jednak dość neutralnie pod względem barwy. Tak to oceniam i dlatego myślę o pewnej zmianie po blisko 4 latach. Chciałbym skupić się na wariancie grającym nieco cieplej, bardziej miękko, zapewniającym lepszą scenę, rozłożystość w przestrzeni, może nieco lepszą stereofonię przy okazji, z dostatecznie dobrym, wyrazistym basem zarówno w dolnym, jak i górnym zakresie, przejrzystą górą (b. ważne). Dokładniej raczej tych oczekiwań nie sposób opisać. Prośba serdeczna o wskazanie Waszych propozycji, co niewątpliwie będzie b. pomocne w ramach wstępnej selekcji na potrzeby odsłuchów w salonie. Oczywiście, pewnym ograniczeniem jak zwykle jest budżet. Zakładam poziom 3, max. 4 tys./kolumnę. Dzięki wielkie za wszelkie rekomendacje.

Pzdr, m

1 minutę temu, piotrek7 napisał:

Wharfedale Linton Heritage To są dobre głośniki

Ok, jakiś konkretny model?

Zapomniałem nadmienić, że pod uwagę biorę tylko głośniki podłogowe. Pomieszczenie 16 m2, dość dobrze wytłumione.

Ciekawy temat. Może KEF R3 Meta, Dali Opticon 6 MK2, Pylon Diamond 25/28. 

Edit. Doczytałem, że do 16m2, więc powyższe nie do końca adekwatne się robi.

Edytowane przez Wito76
16 minut temu, Mark75X napisał:

Ok, jakiś konkretny model?

To jest konkretny model. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

16 minut temu, Mark75X napisał:

Zapomniałem nadmienić, że pod uwagę biorę tylko głośniki podłogowe.

Jak ustawisz na dedykowanych standach to są w zasadzie podłogowe

Ukryta Zawartość

Tylko tym Lintonom daleko do jakości wysokich z Auror 700.

"Ciepło grające kolumny z wyraźną górą i dobrą sceną" - możesz rozwinąć to zdanie. Dla mnie pasują każde Dali do tego opisu, a jeszcze bardziej Dynaudio.

2 minuty temu, piotrek7 napisał:

To jest konkretny model. 

Ukryta Zawartość

Jak ustawisz na dedykowanych standach to są w zasadzie podłogowe

Wiesz, pisząc o podłogowych bardziej miałem na myśli ogólną charakterystykę brzmienia odróżniającą je generalnie od kolumn podstawkowych, niżeli średnią wysokość samego głośnika wpasowującą się lepiej wizualnie w przestrzeń. To tak dla uściślenia, choć nie spodziewałem się, że będę go tutaj musiał udzielać 🙂

6 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Tylko tym Lintonom daleko do jakości wysokich z Auror 700.

"Ciepło grające kolumny z wyraźną górą i dobrą sceną" - możesz rozwinąć to zdanie. Dla mnie pasują każde Dali do tego opisu, a jeszcze bardziej Dynaudio.

Nie wiem jak inaczej można to rozwinąć. Dobra scena, to rzecz jasna wrażenie wypełnienia przestrzeni dźwiękiem, wyraźna góra to z kolei  przejrzystość, krystaliczność, detaliczność tonów wysokich.

Ukryta Zawartość

27 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Dla mnie pasują każde Dali do tego opisu, a jeszcze bardziej Dynaudio.

Po tym i wcześniejszych Twoich wpisach na forum wnioskuję, że masz sporą wiedzę w tym zakresie, a ja niestety sporo zaległości (głównie przez kobietę 🙂). Stąd pytanie dodatkowe. Jak oceniasz Klipsch w kontekście tych moich oczekiwań? Pytam o nie, gdyż często można spotkać b. pozytywne opinie, wskazujące przy okazji podobnie jak w przypadku Auror, na b. dobrą relację ceny do jakości.

Jeśli monitory nie wchodzą w grę nie wiedzieć czemu to nie ma sensu zmieniać kolumn w założonym budżecie. Za duże wymagania i za mało kasy. Monitory prędzej jakieś by się trafiło zwłaszcza że to tylko 16m².

ps. z tych Heco w tym metrażu to chyba tylko bas słychać. Nie wyobrażam sobie ich w 16m².

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Jakoś ta krystaliczność i przejrzystość nie bardzo mi pasuje do założonego ciepła ...

Może coś na pierścieniówce albo AMT - jednak w nowych ciężko, ale jeśli poważne

monitory z pasmem podłogówek, to można coś znaleźć.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 minuty temu, Tal napisał:

ps. z tych Heco w tym metrażu to chyba tylko bas słychać. Nie wyobrażam sobie ich w 16m².

No widzisz, a ja sobie jakoś wyobrażałem po pierwszych testach w niewiele większej sali odsłuchowej w salonie i ... nadal wyobrażam. Zapewniam Cię, że gdyby tak było, już dawno by ich u mnie nie było. Salon także nie wnosił uwag co do ograniczeń dla tych głośników, wynikających czysto z metrażu. Tak sobie myślę, że dużo zależy też od preferencji, a także indywidualnej percepcji słuchu. Moja pozwala mi niewątpliwie dobrze odbierać zarówno średnicę, jak i górę.

3maj się

Jaki masz wzmacniacz do tych Heco i jakie źródło?

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Mark75X napisał:

Zakładam poziom 3, max. 4 tys./kolumnę. Dzięki wielkie za wszelkie rekomendacje.

"

Prosta recepta na sukces i kolumnę bardzo uniwersalną - klasycznie skonfigurowany układ dwuipółdrożny z kompletem Scan-Speaków serii Discovery. Dwa 18-cm 18W/8434G00 w roli niskotonowego i nisko-średniotonowego, pracują we wspólnej komorze bas-refleks, z otworem na przedniej ściance, dzieląc pasmo z wysokotonowym R2604/833000. Sposób dostrojenia zarówno obudowy, jak i zwrotnicy, wraz z potencjałem zastosowanych głośników, dał w efekcie wysoką czułość (90 dB) przy dobrze zrównoważonej charakterystyce. Kolumna bardzo wszechstronna, dobrze współpracuje z większością wzmacniaczy (w praktyce za wyjątkiem najsłabszych amplitunerów AV). Może znaleźć się w pomieszczeniach o różnej wielkości, również ustawiona pod ścianą; w przypadku ustawienia w większych pomieszczeniach, rekomendowane przeniesienie otworu bas-refleks na tylną ściankę obudowy. Ponadto w komplecie dostarczane są dwie pary tuneli o różnych długościach, pozwalające łatwo zmienić częstotliwość rezonansową.

Umiarkowana wielkość i prosta forma obudowy przygotowana pod kątem możliwie łatwego jej wykonania w warunkach DIY, przy niskich kosztach, wpisanych w ogólne założenia tego projektu.

Zwrotnica zmontowana jest z elementów dobrej klasy, z cewkami w filtrach niskotonowym i nisko-średniotonowym nawiniętymi drutem 1,4 mm i wyłącznie kondensatorami polipropylenowymi w całym układzie. Dwa tysiące złotych - za komplet (do pary) wszystkich głośników, zmontowanych i okablowanych zwrotnic, gniazd, tuneli bas-refleks i wkrętów mocujących, wraz z projektem obudowy - dobra technika i dobre brzmienie za przystępną cenę."

tylko budki musisz sam wykonać wg załączonego projektu

https://akustyk.com.pl/p/40/110/akustyk-dsx2-diy

3 minuty temu, Tal napisał:

Jaki masz wzmacniacz do tych Heco i jakie źródło?

Fajnie, że jednak odnosisz się do meritum, pomijając tym razem jasno wyczuwalny, celowy brak dyplomacji słowa. Średnio udana krytyka, która po pierwsze niczego tu nie wnosi, po drugie na pewno nie służy budowaniu relacji na tym forum. Staraj się unikać uwag w takiej formie, bo ja ten przekaz "czytam" dość jasno.

Obecnie NAD C368 i Marantz CD6007, alternatywnie w dostępie NAD C365, także Audiolab 6000CDT

6 minut temu, slawek.xm napisał:

"

Prosta recepta na sukces i kolumnę bardzo uniwersalną - klasycznie skonfigurowany układ dwuipółdrożny z kompletem Scan-Speaków serii Discovery. Dwa 18-cm 18W/8434G00 w roli niskotonowego i nisko-średniotonowego, pracują we wspólnej komorze bas-refleks, z otworem na przedniej ściance, dzieląc pasmo z wysokotonowym R2604/833000. Sposób dostrojenia zarówno obudowy, jak i zwrotnicy, wraz z potencjałem zastosowanych głośników, dał w efekcie wysoką czułość (90 dB) przy dobrze zrównoważonej charakterystyce. Kolumna bardzo wszechstronna, dobrze współpracuje z większością wzmacniaczy (w praktyce za wyjątkiem najsłabszych amplitunerów AV). Może znaleźć się w pomieszczeniach o różnej wielkości, również ustawiona pod ścianą; w przypadku ustawienia w większych pomieszczeniach, rekomendowane przeniesienie otworu bas-refleks na tylną ściankę obudowy. Ponadto w komplecie dostarczane są dwie pary tuneli o różnych długościach, pozwalające łatwo zmienić częstotliwość rezonansową.

Umiarkowana wielkość i prosta forma obudowy przygotowana pod kątem możliwie łatwego jej wykonania w warunkach DIY, przy niskich kosztach, wpisanych w ogólne założenia tego projektu.

Zwrotnica zmontowana jest z elementów dobrej klasy, z cewkami w filtrach niskotonowym i nisko-średniotonowym nawiniętymi drutem 1,4 mm i wyłącznie kondensatorami polipropylenowymi w całym układzie. Dwa tysiące złotych - za komplet (do pary) wszystkich głośników, zmontowanych i okablowanych zwrotnic, gniazd, tuneli bas-refleks i wkrętów mocujących, wraz z projektem obudowy - dobra technika i dobre brzmienie za przystępną cenę."

Ukryta Zawartość

Akurat "ten świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia" 

Ukryta Zawartość

15 minut temu, slawek.xm napisał:

"

Ukryta Zawartość

Sławek,a ceny sa tam podane za parę,tak?

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

43 minuty temu, Mark75X napisał:

Fajnie, że jednak odnosisz się do meritum, pomijając tym razem jasno wyczuwalny, celowy brak dyplomacji słowa. Średnio udana krytyka, która po pierwsze niczego tu nie wnosi, po drugie na pewno nie służy budowaniu relacji na tym forum. Staraj się unikać uwag w takiej formie, bo ja ten przekaz "czytam" dość jasno.

Obecnie NAD C368 i Marantz CD6007, alternatywnie w dostępie NAD C365, także Audiolab 6000CDT

Odebrałeś moje zdanie jako krytykę a jest to tylko moja opinia, może napisana nieco niedbale ale to tylko opinia. Wiążąc przyszłość z tym forum i pozostając na nim powinieneś poznać tutejszy klimat w którym czepialstwo na różnym poziomie i podłożu jest tutaj praktykowane i z pewnością znajdzie się miejsce i przestrzeń dla Ciebie i Twoich uszczypliwości.

Edytowane przez Tal

45 minut temu, Tal napisał:

Odebrałeś moje zdanie jako krytykę a jest to tylko moja opinia, może napisana nieco niedbale ale to tylko opinia. Wiążąc przyszłość z tym forum i pozostając na nim powinieneś poznać tutejszy klimat w którym czepialstwo na różnym poziomie i podłożu jest tutaj praktykowane i z pewnością znajdzie się miejsce i przestrzeń dla Ciebie i Twoich uszczypliwości.

Ok, dzięki za doprecyzowanie w kwestii faktycznych intencji. "Czepialstwo", o którym piszesz, cokolwiek przez nie rozumieć, jest oczywiście do przyjęcia, pod warunkiem że jest merytoryczne i konstruktywne oraz w granicach kultury słowa. U Ciebie na pewno zabrakło pierwszego (jak możesz nazywać swój post, co więcej na tym forum audio, opinią w kwestii sprzętu, skoro nie używasz zakładam Auror i w dodatku na tej samej powierzchni) i raczej drugiego (średnio wyważone, dosadne sformułowania). Naturalnie brak wyższych zdolności komunikacji przy słowie pisanym, nieniosącym przecież dostatecznie dobrego przekazu emocjonalnego, jest jeszcze bardziej dostrzegalny u odbiorcy. Warto o tym pamiętać,.... tak samo jak braku obowiązku wymiany postów z konkretnym forumowiczem.

Ciężko będzie w tym budżecie.

Ale faktycznie kilku producentów robi kolumny o brzmieniu głębszym na basie, chodź takie masz w Aurora ale przy tym o jaśniejszej górze, rozdzielczej. Jednak w tym budżecie będzie się to często wiązać z charakterystyka brzmienia typu V.

Dali opticon

Pylon diamond

Cabasse Java

Z droższych używanych pmc twenty 24.

13 godzin temu, audioburak napisał:

Jakoś ta krystaliczność i przejrzystość nie bardzo mi pasuje do założonego ciepła ...

Dali gra w tym stylu -- jest średnica i bas ciepły a wysokie doświetlone i to bardzo.

13 godzin temu, Mark75X napisał:

Po tym i wcześniejszych Twoich wpisach na forum wnioskuję, że masz sporą wiedzę w tym zakresie, a ja niestety sporo zaległości (głównie przez kobietę 🙂). Stąd pytanie dodatkowe. Jak oceniasz Klipsch w kontekście tych moich oczekiwań? Pytam o nie, gdyż często można spotkać b. pozytywne opinie, wskazujące przy okazji podobnie jak w przypadku Auror, na b. dobrą relację ceny do jakości.

Klipsch nie gra ciepło - żaden z żadnym wzmacniaczem. Detale, dynamikę i doświetlone wysokie ma i owszem.

14 godzin temu, Mark75X napisał:

A probowales posluchac swoich kolumn najpierw na innej lepszej elektronice?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Cześć 🙂 Myślę, że Pylony Diamond dość dobrze wpasowują się w Twoje oczekiwania, ale mogą się nieco dusić w takim pomieszczeniu - zależnie od akustyki. Sprawdziłbym również Audiovectory QR3 i Audio Physic Classic 5 🙂 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Proponuję najpierw wypożyczyć do NAD C368 końcówkę mocy C268 i sprawdzenie na ile poprawi się brzmienie w trybie "Bridge" Może się okazać, że z 8 koła budżetu zostanie połowa kasy w kieszeni i uśmiech na twarzy 🙃 .

2 godziny temu, Maraudio napisał:

Proponuję najpierw wypożyczyć do NAD C368 końcówkę mocy C268 i sprawdzenie na ile poprawi się brzmienie w trybie "Bridge" Może się okazać, że z 8 koła budżetu zostanie połowa kasy w kieszeni i uśmiech na twarzy 🙃 .

Będzie znacznie lepiej chodź zostanie zachowany ten "typ" brzmienia.

3 godziny temu, rafa napisał:

A probowales posluchac swoich kolumn najpierw na innej lepszej elektronice?

To jest dobry trop aby spróbować po prostu zmienić elektronikę chociaż na testy. 

Biorąc pod uwagę że wypożyczenie wzmacniacza na odsłuch domowy jest znacznie prostsze i tańsze niż robienie tego z kolumnami to powinno iść w pierwszej kolejności.

6 godzin temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Dali gra w tym stylu -- jest średnica i bas ciepły a wysokie doświetlone i to bardzo.

Możesz wskazać konkretny model Dali?

Przesadziłem z tym wszystkie - Zensor 3,7 - 3 grają ciepło misiowato, 7 cieplo bez epanacji wysokimi, Ikony 6 te grają zimno i sucho troche...

Te nowe Oberony grają cieplo z odrobinę wyeksponowaną górą, dopiero Optikony mają mocno podkreślone wysokie, znacznie bardziej od Focali 926. Grają podobnie do QR4 Audiovectora.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Biorąc pod uwagę że wypożyczenie wzmacniacza na odsłuch domowy jest znacznie prostsze i tańsze niż robienie tego z kolumnami to powinno iść w pierwszej kolejności.

Można też pojeździć po okolicy i posłuchać kolumn z olx. Wiem, że autor wątku preferuje salonowe, ale używki za 8k zł mogą przynieść nowe doznania i zmienić preferencje zakupowe - jeżeli słuchacz ma "ucho" to różnica jakościowa powinna być łatwa do zauważenia.

Edytowane przez MCHammer2022
22 godziny temu, Mark75X napisał:

Cześć,

Tak jak niedawno wspominałem, chciałbym w niedalekiej przyszłości wymienić Heco Aurora 700 na lepszej klasy model. Te głośniki, mimo wielu swoich wyraźnych zalet w danym przedziale cenowym, grają jednak dość neutralnie pod względem barwy. Tak to oceniam i dlatego myślę o pewnej zmianie po blisko 4 latach. Chciałbym skupić się na wariancie grającym nieco cieplej, bardziej miękko, zapewniającym lepszą scenę, rozłożystość w przestrzeni, może nieco lepszą stereofonię przy okazji, z dostatecznie dobrym, wyrazistym basem zarówno w dolnym, jak i górnym zakresie, przejrzystą górą (b. ważne). Dokładniej raczej tych oczekiwań nie sposób opisać. Prośba serdeczna o wskazanie Waszych propozycji, co niewątpliwie będzie b. pomocne w ramach wstępnej selekcji na potrzeby odsłuchów w salonie. Oczywiście, pewnym ograniczeniem jak zwykle jest budżet. Zakładam poziom 3, max. 4 tys./kolumnę. Dzięki wielkie za wszelkie rekomendacje.

Pzdr, m

Tak, mam na sprzedaż więc może moja sugestia będzie odebrana jako autoreklama, ale zadam to pytanie:

słuchałeś kiedyś Audium Comp 5?

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

Godzinę temu, AndrzejPiaseczno napisał:

dopiero Optikony mają mocno podkreślone wysokie, znacznie bardziej od Focali 926. Grają podobnie do QR4 Audiovectora.

Bardzo dziękuję za te oceny i rekomendacje. Czy wszystkie Opticony Twoim zdankem dają podobną charakterystykę? Różnice cenowe między nimi na pewno uzasadniają te określone jakościowe i/lub brzmieniowe. Sorry, jeżeli to zbyt daleko idące pytanie, ale widzę że albo wypożyczasz głośniki dość często na odsłuchy, albo masz bliski kontakt zawodowy ze sprzętem "różnej maści", skoro dokonujesz tak wszechstronnej, przekrojowej oceny różnych marek i modeli.

8 minut temu, SamoBiBo napisał:

Ładne masz kolumny można je jedynie podrasować i będzie miodzio np.tak 

Wiesz, ten etap "wariactwa" audofilskiego chyba jeszcze w daleko przede mną, na pewno niewidoczny na horyzoncie czasowym, bo jednak póki co preferuję rozwiązania oryginalne producenckie. Dzięki za propozycję tak czy inaczej.

9 minut temu, karolkos napisał:

Tak, mam na sprzedaż więc może moja sugestia będzie odebrana jako autoreklama, ale zadam to pytanie:

słuchałeś kiedyś Audium Comp 5?

Dzięki, ale nie interesuje mnie sprzęt używany.

• Pokaż nowe odpowiedzi