Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czas na wymianę mojego suba (paradigm ps-1200) do kina domowego.

O ile obecny jest silnym subem to wbrew powszechnym opiniom paradigm nie schodzi tak nisko jak się wydaje, za to robi mnóóóóstwo huku w wyższym basie - nie podoba mi się to i  reguluje equalizerem.

Pomieszczenie dziwne (niby to 35 metrów, ale na środku jest ściana, a za moimi plecami otwarta kuchnia). Miejsca by postawić sub mnóstwo. Przeznaczenie tylko do kina domowego i ma schodzić nisko - chce słyszeć tą drącą ziemię jak jedzie czołg.

Moje typy:

Svs-3000 (pro? bez pro? Czym się różnią?) - ma apkę do sterowania i jest subem typowo do kina - mój główny typ i szukam używki.

Klipsch rp-1600 sw - bez apki, ale mocniejszy i tańszy. Może nie warto dopłacać do svs? Może ktoś słuchał? bardziej go słychać ?(jak paradigm) czy czuć? (jak svs)

Elac SUB 2070 - raczej odpowiednik svs 2000, ale może by wystarczył, bo ma bardzo niskie zejście.

Inne pomysły?

https://www.audiostereo.pl/topic/167105-svs-pb-3000-vs-klipsch-rp-1600-sw/

Cześć 🙂 Ogółem obie opcje są świetne i bez odsłuchu ciężko wybrać tu lepszą opcję. Moim zdaniem PB-3000 zagra z lepszą kontrolą i szybkością, ale RP-1600SW z większą objętością. Zapraszamy na odsłuch, nawet z mniejszych wersji da się tu sporo wywnioskować, a także na wyceny 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

PS1200 to wyjątkowe "huczydło", przeciąga bas jak mało który, a bez bardzo niskiego basu i jakości. Mimo wszystko jak na budżetową opcję za małe pieniądze, ten PS1200 zdecydowanie najmocniejsze i markowe co można kupić (poza DIY), ale tylko do kina. Na OLX ciekawa oferta za małe pieniądze, choćby z uwagi na samą budę. Wielki sub, ma gabaryty prawie jak mój 18".  Zdaje się że tam siedzi Peerless SLS 30cm, czyli nienajgorszy ale też nie jakiś topowy driver. Na początek mógłby wystarczyć, a jakby mu podmienić głośnik na Peerlesa XXLS400 albo jakiegoś JL Audio  to w takiej budzie by robił sajgon na filmach jak PB3000. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

14 hours ago, don111 said:

Tak, na pewno trafisz używkę Klipsch 1600sw 😉

Jest na olx 😛 Ale cena prawie jak za nowy.

10 hours ago, don111 said:

PS1200 to wyjątkowe "huczydło", przeciąga bas jak mało który, a bez bardzo niskiego basu

No właśnie - modyfikuje to korektorem gitarowym (31 zakresów), ale wolałbym bez.

SVS to mój główny typ bo suba używam tylko do kina.

15 hours ago, Q21 said:

RP-1600SW z większą objętością

Do KD może to wcale by nie było złe 😄

Linia 3000, chyba nie ma wersji "pro", bo ma obsługę aplikacji w podstawie, a to chyba jedyna różnica, między pb 2000 a pb 2000pro.

W aplikacji jest korektor 3 poziomowy plus redukcja głośności dla jednego moda pomieszczenia.

Czyli pro oznacza tylko i wyłącznie, że jest aplikacja do sterowania (myślałem, że coś więcej).

W filmie youtube patrzyłem jak to wygląda i tam jest dużo więcej możliwości - nie ukrywam, że wolę z aplikacją, bo bym wywalił ten stary korektor gitarowy. Jakby się na olx pojawił użwany svs pb 3000/4000 w dobrej cenie to bym pewnie wziął.

10 godzin temu, baron_bartek napisał:

Czyli pro oznacza tylko i wyłącznie, że jest aplikacja do sterowania (myślałem, że coś więcej).

W filmie youtube patrzyłem jak to wygląda i tam jest dużo więcej możliwości - nie ukrywam, że wolę z aplikacją, bo bym wywalił ten stary korektor gitarowy. Jakby się na olx pojawił użwany svs pb 3000/4000 w dobrej cenie to bym pewnie wziął.

seria 3000 nie ma pro bo ma juz apke, mam sb i jest petarda, pb na bank wytworzy jeszcze wieksze cisnienie

10 hours ago, STELVIO said:

Trzeba śledzić cały czas bo się pojawiają. Testowałem pb 3000. Dla mnie super subwoofer. Szybki i mocny.

Tak właśnie będę robił. Od ręki mógłbym wziąć klipsa, w sumie ma nawet niższe zejście (zresztą co się dziwić, skoro ma 16 cali). Szkoda, że nie ma wbudowanego eku, ale w sumie mógłbym korektor gitarowy gdzieś nawet schować by nie było widać.

Jeszcze jedną rzecz mam do przemyślenia. svs ma bas refleksy z przodu, a klips z tyłu. Obecny paradigm ma z tyłu - wolałbym słychać kinowe podmuchy powietrza (pewnie między innymi dlatego svs ma opinie suba do KD).

2 minutes ago, ryback said:

seria 3000 nie ma pro bo ma juz apke, mam sb i jest petarda, pb na bank wytworzy jeszcze wieksze cisnienie

Pewnie tak, ale mi bardziej chodzi poprostu by dmuchało i trzęsło tak jak to ma być w kinie - do muzyki go nie będę włączał.

HAHA. Taki by mi idealnie pasował - akurat bass reflex na wysokości uszu 😄

Ukryta Zawartość

.... ale podaje z ciekawości bo nie mam pojęcia co to za firma (nazwa niezachecająca) i w polsce z tego co widzę nie ma.

Ukryta Zawartość

Klipsch ma z przodu wąską szczelinę na dole. Dmucha ale to nie jest fajne wbrew pozorom jak myślisz, bo zawsze będziesz 'informowany' że był jakiś efekt mocniejszy na subie, zamiast robić to dyskretniej. 

27 minutes ago, don111 said:

Klipsch ma z przodu wąską szczelinę na dole. Dmucha ale to nie jest fajne wbrew pozorom jak myślisz, bo zawsze będziesz 'informowany' że był jakiś efekt mocniejszy na subie, zamiast robić to dyskretniej. 

Nie bardzo rozumiem. Być informowany znaczy słyszeć podmuch? No o to mi chodzi.

Miałem i zamknięte i otwarte suby (mniejsze) i zawsze wolałem otwarte.

Nie słyszeć podmuch, bo to byłaby tragedia, tak szumią tylko tanie suby ;)

Chodzi o mocny powiew zimnego powietrza na twarzy z otworu, mnie by to drażniło.

No ja miałem tanie, ale najwyraźniej nie tak duże by fizycznie czuć było podmuch 😄 tylko było słychać niski dmuchający bas (w kinie bardzo dobre, ale pewnie ten sam efekt bez podmuchu byłby lepszy)

To jak ty blisko siedziałeś suba?

Kupiłem Podkładki antywibracyjne SVS Soundpath Isolation....

..... muszę przyznać że jestem pod wrażeniem co zrobiły z paradigma. Nie schodzi głębiej czy coś tam (ani inne pierdoły), ale zredukował/ukulturowił się ten huk z subwoofera i od razu to brzmi inaczej - tak jak bas ma brzmieć, a nie były szczególnie drogie.

W dniu 9.05.2024 o 09:31, baron_bartek napisał:

No ja miałem tanie, ale najwyraźniej nie tak duże by fizycznie czuć było podmuch 😄 tylko było słychać niski dmuchający bas (w kinie bardzo dobre, ale pewnie ten sam efekt bez podmuchu byłby lepszy)

To jak ty blisko siedziałeś suba?

Na Youtube jest film Technikarium z salką gdzie pracuje RP-1600sw i pokazane jak dmucha. Ja nigdy tego problemu nie miałem bo sub albo był ustawiony otworem nie na mnie lub były to suby zamknięte. Jedynie wspominam kolumny Monitor Audio BX2, które miały mały otwór i punktowo biło powietrze na mnie z 3m z tego otworu. Nic fajnego. 

10 hours ago, don111 said:

Na Youtube jest film Technikarium

Filmy na tym kanale to takie lanie wody, ze az zal oglądać 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

• 2 tygodnie później...
On 5/15/2024 at 7:38 PM, don111 said:

Jedynie wspominam kolumny Monitor Audio BX2, które miały mały otwór i punktowo biło powietrze na mnie z 3m z tego otworu. Nic fajnego.

No jak dmucha w sensie nie gra basem tylko faktycznie dmucha to faktycznie nic przyjemnego - nie wiedziałem, że taka sytuacja może być, na domowych poziomach głośności.

• 1 miesiąc później...
W dniu 16.05.2024 o 06:01, brewka87 napisał:

Filmy na tym kanale to takie lanie wody, ze az zal oglądać 😉

Tylko że dzięki technikarium są przy ajmniej jakiekolwiek filmy o klipschu i svs , bo na polskich kanałach raczej ciężko 

57 minut temu, Amator dźwięku napisał:

Tylko że dzięki technikarium są przy ajmniej jakiekolwiek filmy o klipschu i svs , bo na polskich kanałach raczej ciężko 

I co Ci daje oglądanie takich sponsorowanych filmów? Bo niebardzo rozumiem jakie to daje korzysci oglądającemu. To juz lepiej obejrzeć cos na zagranicznym kanale. W Stanach mają i testują rozne zabawki. Np Youthman ma ciekawe filmy o tematyce KD.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Tak przy okazji fachowosci kanału Technikarium wrzucam link do ich filmu sprzed 3 miesięcy.

Zatytuowany "(...) Najlepsze kino jakie zrobiłem!"  😉 ktos chyba pomylił najlepsze z najdrozszym. Duzo kasy wywalone, a efekt raczej wątpliwej jakości. Wszędzie szkło, kolumny wcisnięte w narozniki, centralny wysoko. Jasne sciany, surroundy tez za wysoko (jak na atmos) i az 3 bezpieczniki 16A 😉

1 godzinę temu, brewka87 napisał:

Tak przy okazji fachowosci kanału Technikarium wrzucam link do ich filmu sprzed 3 miesięcy.

Zatytuowany "(...) Najlepsze kino jakie zrobiłem!"  😉 ktos chyba pomylił najlepsze z najdrozszym. Duzo kasy wywalone, a efekt raczej wątpliwej jakości. Wszędzie szkło, kolumny wcisnięte w narozniki, centralny wysoko. Jasne sciany, surroundy tez za wysoko (jak na atmos) i az 3 bezpieczniki 16A 😉

To jest najbardziej żenujący kanał o audio na polskim YT. Tam nie ma treści ,merytorycznych tylko jakaś reklama a raczej antyreklama. 

10 minut temu, Audiolubny napisał:

To jest najbardziej żenujący kanał o audio na polskim YT. Tam nie ma treści ,merytorycznych tylko jakaś reklama a raczej antyreklama. 

Wiem, pisalem to juz wyzej. Wstawilem ten film dla kolegi powyzej, ktory stanął w ich obronie. 

Widać, ze inwestor miał kasę, a oni wcisnęli mu drogi sprzęt bez pojęcia. Komentarze pod filmem nie zostawiają na nich suchej nitki. Tam zapewne akustyka jest jak w kosciele mimo tych tajemniczych adaptacji 😉

W tym odcinku technikarium przeszło samych siebie. Czyli największej profanacji kina. I do tego samego lania wody. Masakra. I tacy ludzie dalej mają zajęcie w profesji.

1 godzinę temu, STELVIO napisał:

W tym odcinku technikarium przeszło samych siebie. Czyli największej profanacji kina. I do tego samego lania wody. Masakra. I tacy ludzie dalej mają zajęcie w profesji.

No ale wiesz, takie monobloki na kazdego Quadrala 😉 faktycznie duzo lania wody i podniecania się jakie to zajefajne kolumny, wzmacniacze, a zero merytoryki.

Czyli kwintesencja Technikarium. Az strach pomysleć jakie to "kina" robią takie przeciętne, skoro to było najlepsze 🤣

Łatwo krytykować, zwłaszcza że się tam nie było i nie słyszało. To za nisko to za wysoko, za dużo szkła, za mało ustrojów idt. Przecież gość z Technikarium nie budował domu a jedynie miał w tym kosmicznym nie nadającym się do kina pomieszczeniu wkomponować sprzęt tak aby w ogóle dało się oglądać filmy czy słuchać muzyki. Miał mu chatę przebudować aby central był niżej a okna dechami pozabijać.  I skąd teorie, że coś wciskał właścicielowi. Rozumiem, że wszyscy krytykanci mają osobne profesjonalnie przygotowane sale kinowe i w 100% zgodne z założeniami atmosa czy innego digitala. Prawda jest taka, że większość ludzi musi godzić się na kompromisy i nikt nikomu nie zabroni ładować setek tys. zł w sprzęt do salonu, który niczym nie przypomina sali kinowej. Zastanawiam się, który z malkontentów wymyśliłby tam coś lepszego.

Edytowane przez daniel-de
16 minut temu, daniel-de napisał:

Łatwo krytykować, zwłaszcza że się tam nie było i nie słyszało. To za nisko to za wysoko, za dużo szkła, za mało ustrojów idt. Przecież gość z Technikarium nie budował domu a jedynie miał w tym kosmicznym nie nadającym się do kina pomieszczeniu wkomponować sprzęt tak aby w ogóle dało się oglądać filmy czy słuchać muzyki. Miał mu chatę przebudować aby central był niżej a okna dechami pozabijać.  I skąd teorie, że coś wciskał właścicielowi. Rozumiem, że wszyscy krytykanci mają osobne profesjonalnie przygotowane sale kinowe i w 100% zgodne z założeniami atmosa czy innego digitala. Prawda jest taka, że większość ludzi musi godzić się na kompromisy i nikt nikomu nie zabroni ładować setek tys. zł w sprzęt do salonu, który niczym nie przypomina sali kinowej. Zastanawiam się, który z malkontentów wymyśliłby tam coś lepszego.

Skoro był tam jeszcze gdy nie było okien itp, tzn ze było to na dosc wczesnym etapie. Fachowiec powinien wytłumaczyć klientowi, ze kina to tam nie będzie, a przynajmniej nie takiego na jakie aspiruje.

Jesli nawet facet się uparł na to, ze chce mieć "kino" w tym szklano-betonowym salonie, to ja na miejscu wykonawcy tego projektu bym się tym specjalnie nie chwalił. A tu widać ewidentnie, ze Michał podnieca się wymiarami kolumn, rozmiarami wstęgi, a nie zauwaza takich "drobnych" niuansow jak absurdalne wręcz rozmieszczenie głosników (i to w zasadzie wszystkich). 

Zamiast centrala mogłby powiesić Nautiliusa, i nie muszę tego słuchać, zeby wiedzieć, ze centralny na takiej wysokości będzie brzmiał do kitu. To są podstawy podstaw, takie błędy to popełniają osoby ktore mają pierwszą styczność z tym tematem i to mozna wybaczyć ale jesli robi to firma, ktora deklaruje, ze "wszysyko policzone" to usmiech na twarzy się pojawia 😉

Dlaczego nie wspomniał o tym, jaka to magiczna adaptacja na scianie? Czyzby panele "akustyczne" 5cm? 😆

29 minut temu, daniel-de napisał:

Łatwo krytykować, zwłaszcza że się tam nie było i nie słyszało. To za nisko to za wysoko, za dużo szkła, za mało ustrojów idt. Przecież gość z Technikarium nie budował domu a jedynie miał w tym kosmicznym nie nadającym się do kina pomieszczeniu wkomponować sprzęt tak aby w ogóle dało się oglądać filmy czy słuchać muzyki.

Człowieku, ale on ponoć mówi, że to jego najlepsze kino...

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

• Pokaż nowe odpowiedzi