Skocz do zawartości
IGNORED

EVERSOLO DAC-Z8 vs Mojo chord 2

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś może słuchał tego EVERSOLO DAC-Z8 na Sabre ES9038pro? Produkcja Chińska i nie wiem czy się w to pchać. Docelowo miałem kupić RME ADI DAC 2, niestety fundusze nie pozwalają. Ten Eversolo jest wyceniony na około 3kzł. Trochę czytałem i myślałem także o Topping e70 velvet ale doszedłem do wniosku, że zamuli mi dźwięk a o to mi nie chodzi. Eversolo DAC Z8 czytam gra niby to plastycznie i detalicznie zarazem. Zastanawiam się czy ktoś tutaj ma to urządzenie i może dołożyć swoje 3 grosze. Z kolei z Chord mojo 2 mam trochę problemów technicznych a już po gwarancji więc będę sprzedawał z zaznaczeniem czego problem dotyczy. Na tym Mojo z monitorami Yamaha sięgam bram niebios w formacie FLAC utwór "Klub wesołego szampana" powoduje u mnie taki wzrost dopaminy, że zastanawiam się czy może być jeszcze lepiej 😉 Poezja

https://www.audiostereo.pl/topic/167081-eversolo-dac-z8-vs-mojo-chord-2/
2 godziny temu, Piniu2906 napisał:

Ktoś może słuchał tego EVERSOLO DAC-Z8 na Sabre ES9038pro?

Ja go słuchałem u kumpla jako pre z jakąś wypasioną końćówką DIY i Focalami a u siebie jako daca z Sugdenem A21 se signature i kolumnami Divine Acuostics. Żródło Sotm i Volumio Primo v2 oraz TV po optyku.

Było dość ostro i technicznie, jak kiedyś stara szkoła Toppinga. Fajne wycieraczki za to.

Zdecydowanie wolę granie Qutesta, a kumpel też oddał Z8 do sklepu i wziął zamiast Cambridge CXN 100.

Testowaliśmy też Amp F2 i było słabo...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

21 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ja go słuchałem u kumpla jako pre z jakąś wypasioną końćówką DIY i Focalami a u siebie jako daca z Sugdenem A21 se signature i kolumnami Divine Acuostics. Żródło Sotm i Volumio Primo v2 oraz TV po optyku.

Było dość ostro i technicznie, jak kiedyś stara szkoła Toppinga. Fajne wycieraczki za to.

Zdecydowanie wolę granie Qutesta, a kumpel też oddał Z8 do sklepu i wziął zamiast Cambridge CXN 100.

Testowaliśmy też Amp F2 i było słabo...

Dzięki za wypowiedź. Właśnie wystawiłem Chorda na sprzedaż. Szukam czegoś co go godnie zastąpi, ale mam obawy, że pójdę z tym w złą stronę. Twoja wypowiedź wprowadziła u mnie pewne wątpliwości. Nie chcę sobie pluć w brodę, że kupię szajs. 

Teraz, Piniu2906 napisał:

Nie chcę sobie pluć w brodę, że kupię szajs. 

Jak chcesz ożywić ciemny system to może się nadać. Najlepiej zawsze kupić z opcją zwrotu...

Miałem kilka dni. Oddałem. Dźwięk był spoko ale niewiele wnosił do mojego systemu. Miałem wtedy Technics su g700 mk2

Teraz zamówiłem hi fi mana ef600

Czekam na przesyłkę więc się jeszcze nie wypowiem jak gra. 

Dla mnie największym minusem Z8 był wygląd, a najbardziej szpecił LCD. 

42 minuty temu, bopich napisał:

Czyli Marcin na questa ???
Już 3 raz rozbijam się o ten dac

Jak mnie pytasz to moje 2 podejście do Qutesta. 1 raz z Arcam średnio, 2 raz z Sugden super. 

17 godzin temu, marcinmarcin napisał:

To się troche zgadza z moimi testami - z tym że nie Z8 i Z6 a DMP-6 i DMP-8. DMP-6 gra bardzo ciepło i spokojnie. DMP-8 - nota bene za blisko 10k - gra dynamicznie, czy ostro to bym nie powiedział, ma sporo detali i styl grania przesunięty trochę na średnicę - a może po prostu ma bas spokojny.

Z8 jest na Sabre, A8 na AKM. Kolega który miał oba mówi że inne granie i A8 według niego bardzo dobre.

No tak
Słowo klucz a nawet cyfra klucz 9399

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Za tą kasę kupił bym triangle signature theta używki ….

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W dniu 4.05.2024 o 18:42, Piniu2906 napisał:

Ktoś może słuchał tego EVERSOLO DAC-Z8 na Sabre ES9038pro? Produkcja Chińska i nie wiem czy się w to pchać. Docelowo miałem kupić RME ADI DAC 2, niestety fundusze nie pozwalają. Ten Eversolo jest wyceniony na około 3kzł. Trochę czytałem i myślałem także o Topping e70 velvet ale doszedłem do wniosku, że zamuli mi dźwięk a o to mi nie chodzi. Eversolo DAC Z8 czytam gra niby to plastycznie i detalicznie zarazem. Zastanawiam się czy ktoś tutaj ma to urządzenie i może dołożyć swoje 3 grosze. Z kolei z Chord mojo 2 mam trochę problemów technicznych a już po gwarancji więc będę sprzedawał z zaznaczeniem czego problem dotyczy. Na tym Mojo z monitorami Yamaha sięgam bram niebios w formacie FLAC utwór "Klub wesołego szampana" powoduje u mnie taki wzrost dopaminy, że zastanawiam się czy może być jeszcze lepiej 😉 Poezja

Słuchałem jednego i drugiego a po drodze jeszcze qutesta, toppinga nie pamiętam już jakiego oraz RME. Bezapelacyjnie wygrał mojo 2 z zasilaniem liniowym od Tomanka. RME mnie przerósł swoimi ustawieniami więc go oddałem. Pozostałe nic nie wniosły do mojego systemu. Ale mam Eversolo dmp a 6,  którego bardzo sobie chwalę. Może trafił Ci się jakiś trefny egzemplarz, nie zrażaj się skoro byłeś zadowolony.

17 minut temu, Dlugi napisał:

Słuchałem jednego i drugiego a po drodze jeszcze qutesta, toppinga nie pamiętam już jakiego oraz RME. Bezapelacyjnie wygrał mojo 2 z zasilaniem liniowym od Tomanka. RME mnie przerósł swoimi ustawieniami więc go oddałem. Pozostałe nic nie wniosły do mojego systemu. Ale mam Eversolo dmp a 6,  którego bardzo sobie chwalę. Może trafił Ci się jakiś trefny egzemplarz, nie zrażaj się skoro byłeś zadowolony.

Dzięki. Wacham się i rozważam bardzo jeszcze tego RME dac ze względu na mnogość ustawień. 1,5 tysiąca zł więcej niż Eversolo to nie majątek a zakup jak by nie patrzeć marki niemieckiej z dłuższą gwarancją i możliwościami modyfikacji przetwarzanego dźwięku jak nigdzie 

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Pytanie czy jak podoba Ci się mojo 2 to spodoba Ci się Rme...

Lubię tego Chorda  nie da się ukryć. Jeżeli RME czy Eversolo mi się nie spodobają to je oddam z powrotem. Tylko nurtuje mnie jedna rzecz, mianowicie na rynku jest tyle urządzeń DAC że siłą rzeczy coś za 2.5 zł jak mojo chord 2 nie może ewidentnie grać lepiej od urządzenia za 5kzl. Jest to niemożliwe. 

23 minuty temu, Piniu2906 napisał:

Lubię tego Chorda  nie da się ukryć. Jeżeli RME czy Eversolo mi się nie spodobają to je oddam z powrotem. Tylko nurtuje mnie jedna rzecz, mianowicie na rynku jest tyle urządzeń DAC że siłą rzeczy coś za 2.5 zł jak mojo chord 2 nie może ewidentnie grać lepiej od urządzenia za 5kzl. Jest to niemożliwe. 

Dlaczego? Przecież to są różne technologie. Chord działa na fpga, a np Rme Adi 2 starszy na AKM, nowszy na ESS. 

W zależności od systemu różne DAC mogą się różnie wpasować i podobać. 

Cześć 🙂 Nie określałbym Z8ki mianem DACa bardzo ostrego. Faktycznie, jest dość technicznie, ale z kulturą i nawet lekkim ociepleniem. Na pewno mniejszym niż Mojo 2, lżejszą barwą, ale jednak lepszym detalem. Warto rozważyć też iFi Neo iDSD 2, czy Toppinga DX7 Pro Plus. W razie czego zapraszamy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie wiem jakie masz problemy techniczne z nim związane. 

Ale jeśli ta sygnatura jak piszesz ci odpowiada to w tej cenie znajdziesz używany 2quote. Fajny dac. Nie jest to qutest ale gra na prawdę dobrze.

8 minut temu, Piotr Sonido napisał:

w tej cenie znajdziesz używany 2quote. Fajny dac.

Fajny, ale wzmacniacz musi przyjąć 3V.  Nie wszystkie dadzą radę i będzie przester/wyostrzenie. Qutest ma 1/2/3 V w zależności od ustawienia. U mnie by pasowało 1,5 najlepiej 😄 

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Fajny, ale wzmacniacz musi przyjąć 3V.  Nie wszystkie dadzą radę i będzie przester/wyostrzenie. Qutest ma 1/2/3 V w zależności od ustawienia. U mnie by pasowało 1,5 najlepiej 😄 

Wcześniejszy 2quote nie miał takiego ustawienia?

Przyznam szczerze że nawet nie wiem 

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Wcześniejszy 2quote nie miał takiego ustawienia?

Niestety, to była największa wada tego świetnego daca. 

9 minut temu, bopich napisał:

Jak sprawdzić te 3v dla wzmacniacza ??

Sprawdź czułość, ale moim zdaniem 3V bez wysuszenia i wyostrzenia dźwięku przyjmą raczej drogie, przygotowane do tego wzmacniacze lub dobre pre. Standard to 2V. Myślę że Chord zdał sobie z tego sprawę, stąd regulacja w Qtest

Edytowane przez marcinmarcin

53 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Nie wiem jakie masz problemy techniczne z nim związane. 

Z Mojo Chord 2 mam taki problem, że raz dziennie wpada ni z tąd ni z owąd w ostry szum i trzeba wtedy wyłączyć czy to foobara, winampa, czy też inny odtwarzacz na windowsie. Wystawiłem go na allegro z opisem usterki w dobrej cenie. Czekam na kupca. Druga sprawa chcę trochę różnorodności, czegoś bardziej intymnego... takiego sprzętu co bym mógł usiąść ze szklaneczką wina i rozkoszować się muzyka.. chord mojo 2 gra wielkim WOW, ale brak mu subtelności. Scenę kreuje szeroką, potrafi też być dynamiczny... myślę też co bym zyskał przez zmianę kolumn. Obecnie używam Yamaha HS80m i które zostały okrzyknięte najlpeszymi monitorami aktywnymi do 1.000 dollars. Ostatnio słuchałem dema APS klasik i właśniej tej Yamahy i za nic nie mogłem wyłapać różnicy a  APS kosztuje 2x to co Yamaha.

10 minut temu, Piniu2906 napisał:

Obecnie używam Yamaha HS80m

Miałem nie tak dawno Clarett i Clarett +. Monitory studyjne zawsze warto zasilić XLR-ami. Szczerze mowiąc grały Claretty naprawdę niegłupio, sprzedałem w okolicy 1k, więc warto szukać.  Grały na tyle dobrze że się pozbyłem wtedy Rme Adi 2Fs... wiadomo że to kwestia zgrania z ówczesnym systemem, ale moim zdaniem ciekawe interfejsy.

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Miałem nie tak dawno Clarett i Clarett +. Monitory studyjne zawsze warto zasilić XLR-ami. Szczerze mowiąc grały Claretty naprawdę niegłupio, sprzedałem w okolicy 1k, więc warto szukać.  Grały na tyle dobrze że się pozbyłem wtedy Rme Adi 2Fs... wiadomo że to kwestia zgrania z ówczesnym systemem, ale moim zdaniem ciekawe interfejsy.

Myślałem też o Focal Alpha 65 evo. Będę musiał wybrać się do Warszawy w tym roku na odsłuch. Jest w czym przebierać, ale hajsu trochę mało. Tak myślę że kiedyś kupię sobie kiedyś coś referencyjnego do 30kzł, ale muszę poczekać na przypływ gotówki. Audio jest piękne wtedy kiedy wie się w co inwestować. Z drugiej strony to tylko dźwięk. Kiedy przychodzą do mnie znajomi są pełni podziwu jak ten mój skromny systemik gra, ale mi to już bokiem wychodzi 😉

Słuchałem kiedyś Hs7, bardzo fajne granie,  jak na cenę wręcz znakomite. Ale były wrażliwe na zakłócenia, nawet komórkę łapały jak się zbliżyłem do RCA. Warto coś z XLR do nich zdecydowanie.

Przy okazji - twój mojo jest uszkodzony czy to wina kompa/softu? Może sprzedajesz sprawny jako uszkodzony....

26 minut temu, marcinmarcin napisał:

Przy okazji - twój mojo jest uszkodzony czy to wina kompa/softu?

Trudno w 100 % powiedzieć, ale sądze, że to raczej wina urządzenia ponieważ problem ten występuje tylko z Chord Mojo 2. Sprawdzałem na 2 innych DAC'ach i problem nie występował. Na innych systemach np. Linux nie testowałem.

Sprawdzałem w necie i ludzie nie mają tego problemu z windows i mojo 2, więc coś musi być nie tak z moim urządzeniem

14 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Niestety, to była największa wada tego świetnego daca

Kurcze dziwne miałem go krótko ale z dwoma wzmacniaczami i nie doświadczyłem żeby to był jakiś problem. Serio. Nie miałem z tym większego problemu.

13 godzin temu, Piniu2906 napisał:

Z Mojo Chord 2 mam taki problem, że raz dziennie wpada ni z tąd ni z owąd w ostry szum i trzeba wtedy wyłączyć czy to foobara, winampa, czy też inny odtwarzacz na windowsie. Wystawiłem go na allegro z opisem usterki w dobrej cenie. Czekam na kupca. Druga sprawa chcę trochę różnorodności, czegoś bardziej intymnego... takiego sprzętu co bym mógł usiąść ze szklaneczką wina i rozkoszować się muzyka.. chord mojo 2 gra wielkim WOW, ale brak mu subtelności. Scenę kreuje szeroką, potrafi też być dynamiczny... myślę też co bym zyskał przez zmianę kolumn. Obecnie używam Yamaha HS80m i które zostały okrzyknięte najlpeszymi monitorami aktywnymi do 1.000 dollars. Ostatnio słuchałem dema APS klasik i właśniej tej Yamahy i za nic nie mogłem wyłapać różnicy a  APS kosztuje 2x to co Yamaha.

Rozumiem. Spróbuj zagadać o to serwis. Może to tania naprawa a sprzedaż za normalny budżet. Nie wiem.

To może używany m2tech?