Skocz do zawartości
IGNORED

co zrobić z tym fornirem?

Ptyś

Rekomendowane odpowiedzi

>adse

Dzięki za wyczerpujące info. Pytałem o wykonywanie otworów w skrzynkach, ale mnie interesuje precyzyjna "technika frezarkowa" z wykorzystaniem cyrkla - otwory i podfrezowania. Do tej pory nikt z forumowiczów nie chce zdradzić swoich tajników, ale cierpliwie czekam.

ja mam patent na robienie dowolnych podfrezowań o dowolnym kształcie i FI :).Oczywiście podfrezowania wychodzą perfekcyjnie ...zmusiła mnie do tego moja super produkcja na audaxach i ravenie :)

Gipsy2 możesz napisac coś więcej o tym patencie??

Damper - próby z nożykiem nie są skuteczne ponieważ żeby nie wiem jak był ostry to i tak jadąc w poprzek słoi zaczyna strzepić fornir.Jeżeli jadę wzdłuż to bardzo ciężko uzyskac idealnie prostą krawędz bo ostrze dostosowywuje się do kształtu słoi i można wyciąć za wiele. Chyba będe musiał założyc papier na jakiś "półwałek' i mozolnie dopieszczać.

Pytanie drugie:

Mam lakier wodny którego chyba nie mogę bezpośrednio położyć na fornir.Czy w związku z tym radzicie najpierw dac jakiś "śmierdzący" podkład(jaki??) a potem wodny lakier czy jednak od początku jechać czyms syntetycznym - tu prosze róznież o propozycję.

Zależy mi na przeźroczystym półmacie.

Nie mówiłem. że będzie to łatwe i przyjemne, ale że mozolne i pracochłonne. Odpowiedż na dobry efekt końcowy, dałeś sobie sam, odpowiednio uformować papier ścierny i dopieszczać krawędzie. Nie wiem co miałeś na myśli mówiąc, że noż idzie sam wzdłóż słoi, przecież dalej jak krawędź MDF nie pójdzie.

Osobiście lakierów wodnych do tego rodzaju zastosowań nie polecam. Z tego co wiem, i co można zobaczyć na gotowych skrzynkach różnych producentów, też go tam nie znajdziesz. Powoduje on zawsze puchnięcie forniru (drewno chłonie wodę) i nigdy niewiadomo do czego to może doprowadzić. Najbezpieczniejsze są lakiery "nitro" np. HARZLACK lub "olejne"- na bazie żywic poliuretanowych np. coś z 3V3, Sadolin, Cuprinol i.t.p. Ja preferuję te drugie. Długo schną, ale pięknie się nanoszą i dają niepowtarzalną fakturę powierzchni ( niezależnie czy będzie to połysk, satin czy mat).

Z tymi krawędziami to róznie bywa.Mi przytrafiło się tak że mimo zkrawania wzdłuż słoja i krawędzi nóż nie poszedł dalej niz krawędź ale sam fornir naturalnie się rozszedł.Słój miał taki kierunek że zachodził na powierzchnię drewna i po prostu 2 cm przed ostrzem już powstało rozsunięcie.

Z lakierami ie mam doświadczenia dlatego pytam. Rozumiem że jeśli chodzi o lakiery olejne bądź nitro to nakładanie ich można przeprowadzić przy uzyciu wałka krótkowłosego??

Witam.

Też borykałem się wycięciem otworu w naklejonym fornirze. Fornir, który użyłem pękał przy cięciu skalpelem i obawiałem się, że penięcie może przekroczyć granicę otworu.

Rozwiązałem to przy pomocy Dremela. Najpierw zgrubnie wyciąłem otwór tarczami z ęglików, czy czegoś takiego. Następnie końcówką z papierem ściernym zrobiłem dokładniejszy otwór zostawiając około 1 mm naddatek forniru.

Dokładny kształt otworu uzyskałem przy użyciu papieru ściernego.

Przy głośniku wysokotonowym użyłem paska papieru ściernego przyklejonego do półlitrowej szklanki Coca Cola (odpowiednia średnica i walcowatość). Efekt można zobaczyć na drugiej stronie tego wątku.

Pozdrawiam

Ptyś

Właśnie uporałem się z tym otworem.Najpierw kompletnie po amatorsku poleciałem czyms w rodzaju malutkich cążek do przycinania kabli.To pozwoliło zgrubnie wyciąc otwór z małymi ząbkami wewnątrz. Potem kombinowałem skąd wziąć walcowatość i napatoczyła się puszka po sprayu.Owinąłem paierem 120 i poszło bez problemu - ale kupa z tym roboty.Zaznacze że nizsza granulacja już strzepiła fornir. Otwór dokładny co do milimetra.

Pozostaje sprawa lakieru.

• 1 miesiąc później...

Cześć.Posiadam INFINITY ALPHA 50.Trochę padaki ale przymierzam się powoli do ich wymiany.Aby troche przesunąć kupno nowych kolumn zdecydowalam się na ich lekką modyfikację.wymieniłem okablowanie na AudioqestaTYPE6,wymieniłem gniazda głośnikowe na podróbki WBT (nieznaczna poprawa dzwięku!)oraz okleiłem je dębowym fornirem,który został pózniej zabejcowany na kolor kalwados.pomalowalem je lakierem do parkietów(półmatem),który to pózniej potraktowałem węłną stalową o numeracji 000.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10033-100000173 1170279753_thumb.JPG

post-10033-100000174 1170279751_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ahaed

czy ta taśma na komodzie to kabelek od Staxa?

Fornir z porami jeśli komuś nie pasują to są lakiery, które je zakryją (wypełnią).

Takie lakierowanie nazywa się zakrytoporowe. Sa droższe 9np zamiast 12 kosztują 17 zł. (rynek profesjonalny hurtowy).

RYSZARD

Nie.To pasek od torby.

to dziwne że komuś nie odpowiadaja pory w drewnie.Czasami to właśnie one decydują o końcowym efekcie.No ale o gustach się podobno nie rozmawia!można spotkać w handlu specjalne środki do wypełniania porów.Są dwa rodzaje:pod wykonczenie kryjące typu kit,szpachlówka(raczej nikogo to nieinteresuje)oraz pod wykończenie przezroczyste najczęściej są to roztwory kredy w olejach,woskach.Jest to operacja trochę pracochłonna gdyż polega ona na mozolnym wcieraniu i polerowaniu tej mazi.Można potem tak wykonczoną powierzchnie pomalować lakierem lub natrzeć olejem aby uwypuklić rysunek słoi to już zależy od upodobań.Należy popytać się o nie w sklepach bardziej zorientowanych na profesjonalne artykuły wykończeniowe dla stolarzy.

ahaed

Czy sam okleinowałeś te kolumny,jak poradziłeś sobie z narożnikami?

Przumierzam się również do tego zabiegu,ale przerażają mnie wszelkie zaokrąglenia !

Drapnij parę słów.

Frank

tak sam wszystko okleinowałem,paski forniru posklejałem taśmą tak aby uzyskać arkusz równy dwóm głebokością i szerokości(oczywiście z lekkim naddatkiem).kleiłem to momentem,raz smarujesz kolumnę(chyba że to czysty mdf to wtedy dwa razy) fornir smarujesz dwa razy.pamiętaj aby klej nanosić dość szybko i równomiernie.druga warstwa dopiero po wyschnieciu pierwszej!!!smarujesz najpierw fornir potem kolumnę,jak są suche(dotknij palcem,jak się nie klei to jest już ok!)posmaruj znowu fornir i jak potrzeba to drugi raz kolumnę.Kleisz powoli,cały czas dociskając(przydaje sie do tego np.odpad z blatu,jest zaokrąglony na końcu).Fornir w miejscu gdzie ma być wygięty zwilż z zewnątrz ciepła wodą.Pamiętaj aby dociskać wzdłuż słoi!!!!To ważne inaczej go połamiesz!!!!To nic trudnego!!!Powodzenia!!!!!!

• 4 tygodnie później...

Wie ktoś może jak nazywa się fornir przypominający wykończenie na kolumnach B&W? Widziałem go kiedyś w na jednym z kakowskich składów z fornirem ale niestety nie pamiętam nazwy.

Ukryta Zawartość

post-2994-100009209 1170281214_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Barthez, 16 Gru 2005, 18:51

Fornir nazywa się (nazwano go tak)-Tiger Eye -tygrysie oko. W naturze nie występuje, jest sztucznie wytwarzany

z naturalnch surowców, np. we Włoszech w firmie ALPI pod nazwą czeczot modyfikowany.

-> Barthez

zobacz tutaj -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu jest kilka ciekawych fornirów

Ukryta Zawartość

A tu zamieścilem ich cennik:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - niestety dosyć stary. Jest on sprzed 3 miesięcy chyba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

właśnie planuję zakup forniru Alpi z firmy Atpol majądosyć duży wybór , szkoda tylko że fajne forniry mają też swoją cenę.Za metr kwadratowy forniru który przedstawiłem na zdjęciach żądają 18 euro (zdzierstwo!!!).Ale chcesz mieć niepowtarzalny wygląd kolumn to płać!

Ukryta Zawartość

post-10033-100009169 1170281272_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Barthez

Może coś w tym stylu ?

Heban Makassar (producent Alpi)

Z tego co się orientuję cena ok.8 euro za metr2.

wymiar forniru 282x66x0,06 cm.

Ukryta Zawartość

post-10033-100009167 1170281275_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ooo dokładnie coś w tym stylu, tyle że ja to widziałem polakierowane więc wyglądało troche inaczej. Ale możliwe, że to ten. Hmmm jak kosztuje tyle co piszesz to ja jutro lece po niego :P Istnieje fornir ładniejszy od tego?

pewnie istnieje ładniejszy od tego ale to już zależy co się komu podoba.Dostępny jest w Atpol-u.jutro jest niedziela poczekaj do poniedziałku!Fornir ktory zamieściłem na foto jest surowy!Polakierowany będzie trochę ciemniejszy i bardziej żywy.Zaraz prześlę ci fotkę!!

Jak chcesz zobaczyć jak będzie wyglądał jakikolwiek surowy fornir po lakierowaniu wystarczy go lekko zwilżyć.

Ukryta Zawartość

post-10033-100009164 1170281280_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.