Skocz do zawartości
IGNORED

co zrobić z tym fornirem?

Ptyś

Rekomendowane odpowiedzi

Przed klejeniem powinieneś zagruntować i płytę i fornir (jeżeli fornir nie "wciąga" kleju to nie musisz go gruntować). Gruntowanie powino zapobiec dalszemu wsiąkanu kleju. Następnie robisz tak jak dotychczas tylko zamiast scisków stolarskich i nogi użyj worków z piaskiem. Ja robiłem tak z fornirem dębowym. Powodzenia

To jest cos takiego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Uff:):):):) dociskanie, gruntowanie, poprawianie:):):) I tak nic bardzo dokładnego nie wyjdzie. Kleje do klejenia kołków szuflad, płytek itd. Żadne z tych klejów nie maja zastosowania przemysłowego. Łatwo przy tym spieprzyć całą pracę. Ale jak ktoś nie słucha.... :):):)

• 3 tygodnie później...

Po ciężkich bojach zrobiłem pierwszą kolumnę.

Wydaje mi się, że wygląda całkiem nieźle, a zapowiadała się porażka. ;)

Pozdrawiam

Ptyś

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój sposób oklejania :

klej SOUDAL lub wilkol (soudal ma mniej wody)

smaruję fornir i powierzchnię oklejaną (dość grubo)

odstawiam do wyschnięcia (fornir posmarowany klejem się zwija w rulon -podczas schnięcia się prostuje)

po wyschnięciu (fornir prosty -powierzchnia klejona pod światło ma lekki połysk)

przykładam do obudowy i dociskam gorącym żelazkiem ok 1-2min

następny pasek (łączenie) przykładam tak żeby była zakładka ok 1mm

i znowu żelazko (przy większym nacisku na łączenie staram się wcisnąć zakładkę)

łączenie płatów pozostałośc po zakładce, i krawędzie szlifuję papierem 100-150

łączenia wychodzą idealnie pod warunkiem dopasowania wzoru i kierunku forniru

wszystkie scianki były łączone z dwóch pasków forniru (miał 15 cm szerokości)

jeszcze fotki

Ukryta Zawartość

post-2246-100008356 1170267128_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Placek-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do MDF ten sam lub wikol +wkręty

Ukryta Zawartość

W kwestii technicznej klejenia klejami kontaktowymi - otóż próbne położenie forniru na MDF przy zastosowaniu butaprenu przeprowadziłem niedawno i kwestię docisku rozwiązałem najprostszym urządzeniem domowym - wałkiem do ciasta - na którym to oparty "przejechałem" się po fornirze kilkanaście razy w tą i tamtą stronę. Polecam ten patent ;)

Dzieki Waszej wymianie doswiadczen, duzo dowiedzialem sie na temat oklejania fornirem,przewaznie dotycza one oklejania surowych skrzyn lub plyt z MDF. Ostatnio kupilem kolumny wykonczone okleina drewnopodobna,ktorej kolor wybitnie mi nie podchodzi.Planuje okleic je fornirem,prawdopodobnie debowym.Czy kleje i techniki klejenia wyzej omawiane beda mogl zastosowac do kolumn pokrytych sztuczna okleina? Czy jest na to jakis inny sposob?

Nie wiem czy okleine bede mogl usunac jesli bedzie to konieczne. Co radzicie? Pozdrawiam.

Z usunięciem starej okleiny będzie mnóstwo roboty, chciałem to zrobić, ale w końcu zrobiłem nowe obudowy - mniej roboty w moim przypadku. Kleje do drewna pewnie nie załapią powierzchni z tworzywa sztucznego, więc pozostaje metoda z klejami "butaprenowymi".

Panowie mam spory problem a nie chcę otwierac nowego wątku.Mianowicie gdzie w Warszawie przyciąć b.dokładnie mdf.Wiem że w castoramach i innych obi tną ale nie mam tam gwarancji co do milimetra a jak sie okaże w domu że jednak brakuje tego milimetra to katastrofa.

Chodzi mi może o zakład stolarki gdzie po prostu zrobia to b.dokładnie ?? w warszawie

dzięki wielkie

ja kupowalem i przycinalem w mazi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam kolegów.

Gdyby policzyć wszystkie skrzynki, jakie zrobiłem, to byłoby tego pewnie ok 20 kompletów, póki co. Fornir kleiłem na wiele sposobów, od mocznika zaczynając, poprzez żywice, rakole i inne, na momencie kończąc. Nie mam niestety fotek, ale to co zrobiłem widać na przykład na stronie www.akkus.com.pl. Po wielu doświadczeniach, moim zdaniem, najlepszym klejem do forniru jest mocznik, choć jest paskudny w obróbce ze względu na długi czas schnięcia, konieczość bardzo dużego docisku, jak również z powodu przebić klejowych, jednak można sobie z tym poradzić.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Mazi sprawdziłęm dzisiaj.Niestety... trzeba kupić cały arkusz mdf a w przypadku 22mm to ponad 6m^2 za co sobie liczą 170zł - odpada.

Może macie jeszce jakies propozycje poza castorama gdzie tolerancja wynosi +/- 5mm a to ale diy jest niedopuszczalne

>Placek, problem z castoramą/leroy'em i innymi marketami nie leży w dokładności (jest taka samam jakia w hurtowniach płyt, ale w tym że

1. jedyna płyta do z reguły 19 i 22 (prawie nie ma mowy o innych grubościach)

2. cena mdf 19 w markecie oscyluje koło 50 pln / m2 a w mazim masz 25mm za 35pln! Przy podłogówce nie opłaci się więc przycinać w markecie

Ja przycinałem w Obi i w Castoramie. Poprosiłem, aby się przyłożyli do dokładności, bo to na kolumny i w obu przypadkach dokładność wynosiłam 1mm. Wystarczy podać wymiar o 1-2 mm większy, a potem doszlifować papierem ściernym. A za MDF 16mm płaciłem około 25 zł/m2.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.