Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

polecam najlepszą interpretację "Zemsty"...wg mnie

w reżyserii Olgi Lipińskiej z Nowickim , Peszkiem i Dymną

"Krakowska" wersja jest przewspaniała

https://vod.tvp.pl/teatr-telewizji,202/zemsta-1994,299869

Drugim polecanym przeze mnie spektaklem są "Śluby panieńskie" w reżyserii Englerta z fenomenalną rolą Marcina Hycnara

https://vod.tvp.pl/teatr-telewizji,202/sluby-panienskie-2017,276472

Wielkie wrażenie zrobiło na mnie także przedstawienie " Opowieści Hollywoodu " Hamptona ( oparte na " Opowieściach lasku wiedeńskiego " Odona von Horvatha ) w reżyserii K. Kutza z genialną rolą J. Gajosa .

Ostatnio odświeżyłem sobie "Dzienniki" Gombrowicza z Peszkiem, Adamczykiem, Karolakiem i Cielecką. emitowany w 2012 w cyklu Teatru Telewizji na żywo, świetna rzecz.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ja pierdzielę...

Każdy niby z innej opcji i beczki - a tym samym Najwspanialszym Teatrem się zachwycają... Coś niebywałego..., jak się wspólnie dogadać potrafimy.

To cieszy!😀❤️

Podpisano - "Antygona w Nowym Jorku".

18 hours ago, wojciech iwaszczukiewicz said:

W najbliższy poniedziałek, 06.05. inauguracja  Teatru Telewizji spektaklem " Zapiski z wygnania " . To monodram w wykonaniu Krystyny Jandy w reżyserii Magdy Umer. Tym samym TVP powraca do tradycji poniedziałkowych inscenizacji teatralnych najwybitniejszych dzieł teatralnych . Tradycji sięgającej lat 60 gdy nasza telewizja wykształciła unikalny na skalę światową model teatru telewizji ,który bazował na teatrze tradycyjnym ale jednocześnie wykorzystywał środki techniczne współczesnej telewizji. Czyli nie był to tradycyjny teatr , nie był to też film. Powstał nowy gatunek , teatr telewizji. Dzięki wspaniałym ówczesnym reżyserom , aktorom, scenografom dopracował się on swojego własnego języka ,własnych środków wyrazu. A tworzyli ten teatr najwybitniejsi , Hanuszkiewicz, Wajda, Kutz , Gruza , Xymena Zaniewska  i cała plejada ówczesnych aktorów. Pamiętam ,że jako dziecko czekało się na poniedziałkowe premiery z niecierpliwością . Dzięki tym przedstawieniom każdy kto chciał ( nawet w najmniejszych miejscowościach ) mógł obejrzeć całą klasykę teatralną . Np. nie zapomnę nigdy Makbeta w reż. Wajdy z Łomnickim, Zawadzką i Olbrychskim czy Rewizora w reż. Gruzy z Łomnickim i Pszoniakiem . Ten teatr miał milionową widownię . Wiem,że to się nie powtórzy bo inne czasy , konkurencja innych mediów , inna mentalność itp. Ale cieszę się ,że TVP wraca do korzeni , do misji edukacyjnej i popularyzatorskiej .

To może w ramach kontynuacji warto reaktywować program Tygodnik Kulturalny ?

Polska TV za PRL-u była do tylu tak z 15-20 lat (technologicznie i programowo). Chyba nie było nawet jednego programu który nie byłby jakaś kopia z zachodu. Naprawdę myślisz ze ten teatr to był pomysł towarzyszy z naszej TV?

Akurat w tej dziedzinie było odwrotnie. To nasza TV wyznaczała standardy. Jaki był sens rywalizować w mydlanych operach? Technologia to jeszcze nie wszystko. Przypuszczam ,że to nie był pomysł towarzyszy , oni po prostu się zgodzili na propozycje utalentowanych , młodych ( wtedy ) ludzi o których pisałem . Talenty rodzą się na różnych szerokościach geograficznych . A ten program właśnie taką kopią nie był. Ponadto trzeba zaznaczyć,że w latach 60-70 była baza w postaci polskiego teatru , który był potęgą na skalę światową . Np. na przedstawienie " Kariery Artura Ui " Brechta w reż. E. Axera we Współczesnym  z Łomnickim przyjeżdżały pielgrzymki londyńskich aktorów i reżyserów . Tylko trzeba o tym wiedzieć .

Jeszcze nie wspomniałem o takich reżyserach telewizyjnych jak Lidia Zamkow czy Olga Lipińska ( nie tylko kabarecik ).

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz
Godzinę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Przypuszczam ,że to nie był pomysł towarzyszy , oni po prostu się zgodzili na propozycje utalentowanych , młodych ( wtedy ) ludzi

Oczywiście, że tak, podobnie było z radiową Trójką czy zaproszeniem i zgodą na koncerty np. Artwoods, Animals, Rolling Stones.

Towarzysze co najwyżej próbowali takie sprawy przekuć (sierpem i młotem) na swoją propagandę, co niebardzo się na szczęście udawało.

Jean-Claude Brisville, Kolacja. Mistrzowska gra Kowalskiego i Gajosa. Reż. Wojciech Adamczyk. Przez lata mówiłem kwestiami z tej sztuki. 

Kolacja na cztery ręce Barza była też w wykonaniu Bińczyckiego i Nowickiego w reżyserii Jasińskiego. Coś wspaniałego. Nowicki i Bińczycki bardziej odpowiadają moim wyobrażeniom o Handlu i Bachu. Scena jedzenia zupy genialna.

Troszkę OT, ale miłośnicy teatru może pomogą: czy ktoś wie gdzie można obejrzeć w dobrej jakości "Opis obyczajów..." z Teatru Stu?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Czytam sobie ten temat i przed oczy nasuwa mi się taka scena.

Jest sala w której są prezentowane obrazy dzieła sztuki. Wchodzą kolejni oglądający, ludzie z różnych opcji politycznych ale mają wspólne zdanie - to są piękne obrazy. Jedne bardziej drugie mniej ale się podobają.

I w pewnym momencie do tej sali wszedł pewien gość i nasrał na samym jej środku...

22 minuty temu, Bezlitosna Niusia napisał:

"...czyli jak zwyczajnie miesza się złe do dobrego ", Imć Kitowicza?😀

Jest na tyruro (YT) - oglądaj, póki możesz. Jakość kiepska, niestety...

Jakość tragiczna, a to jedyne co znalazłem 😞

22 minuty temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Kocham ten spektakl, im jestem starszy -tym bardziej się śmieję i - odżywam! I - młodnieję!!!🐸🙃

Na tym spektaklu człowiek się śmieje z samego siebie.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Troszkę OT, ale miłośnicy teatru może pomogą: czy ktoś wie gdzie można obejrzeć w dobrej jakości "Opis obyczajów..." z Teatru Stu?

Szukałem wznowienia na DVD ale chyba nigdy nie wydano,amatorskie nagranie z 1991r na VHS gdzieś przepadło.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Na tym spektaklu człowiek się śmieje z samego siebie.

Nic o teatrze nie wiesz...

Gdy grano "Scenariusz dla Trzech/Czterech Aktorów", Bogusława Schaeffera  - trzeba było przenieść i ożenić męskie toalety - do damskich. Sam Pan Dyrektor pomagał 😀.

Panie po (i w trakcie spektaklu) - wychodziły popłakane ze śmiechu, a ich makijaż sięgał kostek.

.....

A i tak Cię serdecznie pozdrawiam, Szymonie, choć upierdliwy jesteś nad wyraz 🙃

......

Zresztą - "Pani Lola" - też jest z tego teatru. No i z krakowskiego Rynku i pewnej małej knajpki. Mojej - ukochanej.

Pozdrawiam. Jacek.

Teraz, Bezlitosna Niusia napisał:

Gdy grano "Scenariusz dla Trzech/Czterech Aktorów", Bogusława Schaeffera  - trzeba było przenieść i ożenić męskie toalety - do damskich. Sam Pan Dyrektor pomagał 😀.

o proszę :) 

8 minut temu, fan64 napisał:

nagranie z 1991r na VHS gdzieś przepadło.

Miałem świetne wydanie na kasecie VHS.

Pożyczyłem koledze  - pojechał pewnej niedzieli po żonę na lotnisko (z Nowej Huty do Balic) - raptem trzy godziny - a w tym czasie opędzlowali mu złodzieje - mieszkanie. Dokumentnie i do szczętu. Z dywanami i wanną.

Włącznie z tą kasetą.

Chyba się zaraz wqrwię, .....😀

6 minut temu, kostropaty napisał:

o proszę 🙂

"Nie wiem jeszcze, co będę wystawiał; może horoskopy"...

😘 A Ionesco to się już przeżył...🌈😂🤣

• Redaktorzy
50 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Kiedyś pracowałem w Teatrze Stu. To tak na marginesie...

Jacuś, spotkałeś aby może Andrzeja Zauchę?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

17 minut temu, iro III napisał:

Więcej nie zacytuję, by nie powielać niepotrzebnie tej zawistnej i zwyczajnie głupiej pisaniny, pokazałeś tezaz, dobitnie jaki malutki jesteś.

Łoj, tam.

Jak zwykle - najebany, toteż i bredzi po swojemu.

13 minut temu, kangie napisał:

Jacuś, spotkałeś aby może Andrzeja Zauchę?

Raz.

Nie rozmawialiśmy , on był "ponad to"... - ponad nas,   artysta, qrwa.

- technicznych, szatniarzy, Panów z obsługi dziwolągów i Maryli....

, Panie Bileterki, ludzi ze studia na piętrze....

trochę się z kimś tam pokłócił, porwał płaszcz i uciekł.

......

Ale to było długo przedtem, niż się  nieszczęście zdarzyło.......

.....

Poznałem w tym Teatrze - ogrom świetnych ludzi. A i Oni - mnie.😀

A bo to raz jechałem po Pana Aktora, bo zapomniał, że ma dziś występ!😀?

😀😘🌈

Edytowane przez Bezlitosna Niusia
14 minut temu, iro III napisał:

Więcej nie zacytuję, by nie powielać niepotrzebnie tej zawistnej i zwyczajnie głupiej pisaniny, pokazałeś tezaz, dobitnie jaki malutki jesteś.

Macie na Na Wspólnej na tvnie, tam też grają wybitni polscy aktorzy to jeszcze drugie badziewie w TVP robią żeby przypominać ludziom gdzie władza ich ma. Szare i smutne życie trzeba mieć żeby lubić taki chłam. Wolę filmy Jackie Chanem dajmy na to Wąż w cieniu orła czy Pijany misztrz

• Redaktorzy
17 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

szatniarzy

Dobrze, że nie wieszał ich na hakach jak to Rafał Wojaczek zwykł czynić. 😉

Czekam na przytoczenie jakiejś ciekawej historyjki. Nie musisz się Jacku spieszyć.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.