Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM8006 vs Denon PMA-1600NE

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam możliwość zakupu w/w wzmacniaczy w podobnej cenie okolice 3400zł . Niestety nie mam tego jak odsłuchać . Muzyki słucham z gramofonu i cd. Sekcja cyfrowa fajna ale nie jest tu priorytetem. Raczej lubię ciężką muzykę . Na dzień dzisiejszy posiadam kolumny MAGNAT QUANTUM 1005 ale myślę o ich zmianie na jakieś monitory (przeprowadzka do mniejszego mieszkania) . Co wybrać żeby zagrało z "jajem" . Audiofilem nie jestem . Całe życie słuchałem z mocno odkręconym basem i sopranem. Chociaż trochę to się teraz zmienia . Też ważna kwestia który z tych wzmacniaczy ma lepszy preamp gramofonowy . Bardzo proszę o opinie na temat w.w wzmacniaczy .

https://www.audiostereo.pl/topic/167068-marantz-pm8006-vs-denon-pma-1600ne/

Jeśli przeważa u Ciebie cięższa muzyka to w założonej kwocie szukałbym raczej Hegla H80. Bardzo fajny i uniwersalny wzmacniacz świetnie sprawdzający się w ciężkim rocku. Jeśli masz możliwość posłuchać go lokalnie to zachęcam bo wart jest swojej ceny. U mnie napędza monitory na Revelatorach i w moich warunkach (9m²) spokojnie daje radę. 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

• Moderatorzy
1 godzinę temu, chick napisał:

Jeśli pytasz o preamp gramofonowy to w modelu 8006 jest bardzo dobry na bank,  na tyle dobry, że sprzedałem swoje ifi zen phono który kosztował 800 zł.

Prawdą jest, że jak na preamp w Integrze, to jest dość dobry, ale od ifi, to akurat większość preampów będzie lepsza 😞 .

4 godziny temu, chick napisał:

Jeśli pytasz o preamp gramofonowy to w modelu 8006 jest bardzo dobry na bank,  na tyle dobry, że sprzedałem swoje ifi zen phono który kosztował 800 zł.

Miałem też  phono pro-ject, Diy, lampiaczek i jednak phono wbudowane w 8006 bardziej mi spasowało. Obejrzałem  schemat tego phono i nawet wiem dlaczego  tak ładnie gra;-)

• Moderatorzy
44 minuty temu, Michał Stecek napisał:

Jak byście mieli wybrać któryś z tej dwójki to który . Pomijając wyposażenie jak dac. Który sprawdzi się lepiej przy muzyce rockowej ? 

Marantza kiedyś miałem i miło wspominam, ale do cięższej muzyki bym go nie polecał. Oczywiście wszystko zależy od głośników, Twoich nie znam, więc ciężko mi doradzić.

Może macie inne propozycję wzmacniaczy ? Ale nie sprzęty 20 letnie . Coś do 4 tys .Chciałbym żeby miał preamp gramofonowy żeby już nic nie trzeba było dokupywać 

• Moderatorzy
16 minut temu, Michał Stecek napisał:

Może macie inne propozycję wzmacniaczy ? Ale nie sprzęty 20 letnie . Coś do 4 tys .Chciałbym żeby miał preamp gramofonowy żeby już nic nie trzeba było dokupywać 

Preamp gramofonowy ma bardzo duże znaczenie w torze analogowym. Te w integrach są lepsze i gorsze, ale i tak są to tylko namiastki tego co może wydobyć z wkładki porządny pre. Jeśli poważnie traktujesz gramofon, to i tak Cię nie minie w przyszłości zakup zewnętrznego.

1 minutę temu, Marcinus napisał:

Preamp gramofonowy ma bardzo duże znaczenie w torze analogowym. Te w integrach są lepsze i gorsze, ale i tak są to tylko namiastki tego co może wydobyć z wkładki porządny pre. Jeśli poważnie traktujesz gramofon, to i tak Cię nie minie w przyszłości zakup zewnętrznego.

Porządny preamp to pewnie cena tego wzmacniacza . Posiadam w tej chwili MUSICAL FIDELITY V90-LPS. Czytając recenzję tych 2 wzmacniaczy pojawia się opinia że preampy w nich podobno biją konstrukcję do 1500 zł . Nie wiem ile w tym prawdy ale wtedy mój MUSICAL FIDELITY V90-LPS niby nie ma co tam szukać (kupiony za 450) Lubię audio ale za preamp nie dam ponad 2 koła. Chcę coś kupić żeby kolejne 5 lat nie dokładać do sprzętu

• Moderatorzy
8 minut temu, Michał Stecek napisał:

FIDELITY V90-LPS.

Znam i to jest mniej więcej poziom tego co jest w tym 8006. Bardzo przyjemny w miarę neutralny. Niestety nie wydobędzie w pełni z wkładki dynamiki i szczegółów. Z tanich a dobrych - black Cube i iskra. Używane można dostać za ok. 1000,- 

Wszystko zależy od tego, na ile poważnie traktujesz odsłuchy z winyla. Bo tak naprawdę na nic Ci się zda dobry wzmacniacz, jeśli sygnał ze źrodła będzie kiepski.

Oczywiście to jest moja osobista opinia podparta własnymi doświadczeniami.

Edytowane przez Marcinus
15 minut temu, Marcinus napisał:

Znam i to jest mniej więcej poziom tego co jest w tym 8006. Bardzo przyjemny w miarę neutralny. Niestety nie wydobędzie w pełni z wkładki dynamiki i szczegółów. Z tanich a dobrych - black Cube i iskra. Używane można dostać za ok. 1000,- 

Wszystko zależy od tego, na ile poważnie traktujesz odsłuchy z winyla. Bo tak naprawdę na nic Ci się zda dobry wzmacniacz, jeśli sygnał ze źrodła będzie kiepski.

Oczywiście to jest moja osobista opinia podparta własnymi doświadczeniami.

Iskra mnie kusi, tyle jestem w stanie zainwestować

Kupiłem Denona , zobaczymy jak zagra . Pozdrawiam wszystkich

Edytowane przez Michał Stecek
  • Moderatorzy
3 minuty temu, Michał Stecek napisał:

Iskra mnie kusi, tyle jestem w stanie zainwestować

Moim zdaniem warto. Ja mimo, iż mam inne przedwzmacniacze za spore kwoty, to jedną Iskrę sobie zostawiłem, ponieważ bardzo dobrze się sprawdza w połączeniu z SUT-ami.

Wracając do wyboru wzmacniacza, to naprawdę cieżko doradzać, ponieważ każdemu może się podobać coś innego, każdy ma trochę inny gust. Do tego nikt nie zna akustyki Twojego pomieszczenia i zapewne mało kto słuchał tych wzmacniaczy z kolumnami, które posiadasz. 

Ja jednak pomyślałbym o jakiś odsłuchach. Ja bym skłaniał się ku opcji wypożyczenia do odsłuchu.

To są urządzenia tej samej półki. Moim zdaniem Marantz brzmi delikatnie bardziej audiofilsko , nutki smaczkowr będą bardziej lepiej odwzorowane. Ale denon jest mocniejszy i bardziej rockowy. Chyba takiego grania szukałeś?

Te kolumny dobrze także grają z atoll in100.