Skocz do zawartości
IGNORED

Infinity reference wymiana elementów zwrotnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Siema mam pytanie czy wymiana kondensatorów w zwrotnicy ma sens

Chodzi o to że bas jest trochę  rozlazły i jakby brakuje trochę środka czy wymiana kondensatorów i innych elementów poprawi zrównoważy brzmienie

Podsyłam kilka zdjęć

20240427_170839_copy_2250x3000.jpg

20240427_170839_copy_2250x3000_1.jpg

20240427_170731_copy_2250x3000.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 hours ago, Jakoc76 said:

czy wymiana kondensatorów w zwrotnicy ma sens

Jeśli ten zielony jest wyschnięty i nie trzyma parametrów to zwrotnica nie działa poprawnie wtedy warto go wymienić. Pozostałe elementy są na 99% sprawne i ich wymiana poza autosugestia niewiele wniesie.

4 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Jeśli ten zielony jest wyschnięty i nie trzyma parametrów to zwrotnica nie działa poprawnie wtedy warto go wymienić. Pozostałe elementy są na 99% sprawne i ich wymiana poza autosugestia niewiele wniesie.

I teraz pytanko lepiej wymienić na jakiś konkretny w miarę dobry kondensator czy wystarczy foliowy o takich samych parametrach?

Szczerze to ta zwrotnica wygląda kiepsko. Ewentualnie jeżeli są dostępne parametry głośników i obudowy to można by zrobić symulację w VituixCad i spróbować co nieco poprawić. W prawdzie wypadałoby zrobić pomiary np za pomacą Arty i mikrofonu pomiarowego ale patrząc jak prosta jest ta zwrotnica to są szanse aby obejść się bez pomiarów. Na forum jest kilku poważnych fachowców od kolumn można ich poprosić o opinię 👌

Właśnie nie pisze nic w internecie też nie znalazłem informacji o specyfikacji głośników

Fakt zwrotnica moim zdaniem to wygląda na budżetową i niewiem czy opłaca się rozbudować czy wystarczy tylko wymienić stary elektrolit na foliowy 

Na forum ludzie różnie piszą jedni że szkoda pieniędzy bo zmiany nic nie wnoszą, inni natomiast że poprawa w brzmieniu lepsza kontrola jest możliwa poprze rozbudowę zwrotnicy

Wymiana elementów o ile poprzednie są sprawne niewiele wnosi to fakt ale przeprojektowanie zwrotnicy może zmienić wszystko diametralnie. I nie mówię tu nawet o wymianie pcb. Niektóre elementy można dolutowac na pająka i nadal to będzie zgodne ze sztuką:) Ale jeżeli nie ma żadnych parametrów to może być ciężko. Ale tak jak napisał Daniel warto sprawdzić ten zielony a jezleli nie masz czym to go wymień. Może te kolumny grały porządnie zanim/o ile ten bipolar nie umarł 🙂

A i jeszcze jedno jeżeli wymieniasz to wymień na taki sam chodzi mi o pojemność. Bo nie można wymieniać elementów zwrotnicy na pałę bo impedancja może spaść poniżej znamionowej i można sobie wzmacniacz usmażyć w ten sposób 

Kondensator ma oznaczenie 15 mfd 100v myślałem żeby wymienić na jantzen cross cap bądź na mkp 15 uf 250v mkp ten drugi jest trochę mniejszy i chyba prościej go będzie zmieścić 

14 minut temu, AlmostFamous napisał:

Wymiana elementów o ile poprzednie są sprawne niewiele wnosi

Czasami to "niewiele" robi istotną pożądaną różnicę. 

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

7 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Czasami to "niewiele" robi istotną pożądaną różnicę. 

Nie jest to prawda, ładnie to tak podpuszczać ludzi na podstawie zerowych doświadczeń? Wymieniłeś w magnatach o wartości paru stówek elektrolity i okrzyknales je hiendem. Później to ktoś przeczyta i będzie myślał że jak wstawi kondensatory za miliony monet to będzie miał cacy granie. Obrzydliwe.

7 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Wymieniłeś w magnatach o wartości paru stówek elektrolity i okrzyknales je hiendem

Nigdy tak nie twierdziłem, a było to może ze 130 zł. Minąłeś sie z prawdą. Kiepskie elementy zawsze powinno sie wymieniać na lepsze, jak się ma jakieś ambicje, a nie ma się za dużo kasy. Zastanów się czasami, proponuję, zanim coś "palniesz".

Edytowane przez (nie)przecietniak

2 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Kiepskie elementy zawsze powinno sie wymieniać na lepsze, jak się ma jakieś ambicje, a nie ma się za dużo kasy. Zastanów się czasami, proponuję, zanim coś "palniesz".

Sprawdziłeś że były kiepskie? Zmierzyłes kolumny przed i po? Nie.

Wyciągnąłeś wnioski na podstawie wydaje mi się i sprzedajesz opinię jako prawdę objawioną. Sam nie umiesz sprawdzić co to znaczy kiepski element ale przemycasz teorie wyciągnięte z czapki... 

Nie wszystko trzeba mierzyć, żeby stwierdzić, że jest "kiepskie". W audio wielu osobom może się "wydawać" - nie masz i nie będziesz miał na to wpływu - nie Twoje uszy, nie Twój sprzęt. Ale jak masz "misję", to..... nikt Ci jej zabrania, tylko staraj się unikac "niegrzecznych" ocen innych, którzy inaczej patrzą na pewne sprawy niż Ty.

3 minutes ago, (nie)przecietniak said:

tylko staraj się unikac "niegrzecznych" ocen innych, którzy inaczej patrzą na pewne sprawy niż Ty.

Nie napisałeś że twoim zdaniem tylko stwierdziłeś fakt puszczając małą socjotechniczną sztuczkę na ktora się nabierze masa ludzi która zaczyna. Jest to obrzydliwe bo coraz bardziej podejrzewam cię o to że robisz to z premedytacją.

18 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Jest to obrzydliwe

Jest to Twoja "ideologiczna" nadwrażliwość. Miałem w zwrotnicy "azjatyckie" elektrolity "no name" za parę groszy - wymieniłem wiekszość z nich na takie o tych samych wartościach za kilka/kilkanaście zł., rezystor ceramiczny na drutowy. Mogłem to zrobić? Mogłem? Czy przyniosło to techniczną poprawę parametrów zwrotnicy? - Nie wiem. Czy przyniosło to poprawę dźwięku w moim odbiorze własnymi zmysłami? Tak.

1 minute ago, (nie)przecietniak said:

Jest to Twoja "ideologiczna" nadwrażliwość. Miałem w zwrotnicy "azjatyckie" elektrolity "no name" za parę groszy - wymieniłem wiekszość z nich na takie o tych samych parametrach za kilka/kilkanaście zł., rezystor ceramiczny na drutowy. Mogłem to zrobić? Mogłem? Czy przyniosło to techniczną poprawę parametrów? - Nie wiem. Czy przyniosło to poprawę dźwięku w moim odbiorze własnymi zmysłami? Tak.

Ja w przeciwieństwie do ciebie badałem jakość tych elektrolitów za parę groszy. Czy coś się zmieniło nie wiesz bo nie robiłeś testu tylko twoja podświadomość mówi ci że przecież musiało się zmienić bo teraz masz włożone całe 130zl w kolumny za parę stówek i to robi pożądana różnice. Dowodu zero ale rozpowszechniamy olej z węża na forum..

Później taki jegomość po latach kręcenia się w kółko trafi na ściemniacza który zacznie go wkręcać w trafa za tysiące. Dlaczego w tym bierzesz udział?

Ja już swoje zdanie wypowiedziałem, Ty nie mieszaj wątków i nie wyciągaj nieracjonalnych wniosków. W Twojej "krucjacie" w niniejszym temacie - dalej udziału brał nie będę.

Panowie Daniel_68412 i (nie)przecietniak

A może dalibyście już sobie spokój z tym naskakiwaniem w kolo na siebie?

Jesteście w stanie swoimi docinkami zabić merytorycznie każdy watek

Smutno się to czyta

Wymienił , posłuchał , jest zadowolony . Jego prawo .

Mógł tez użyć odżywczego kremu do bipolarów , tak długo jak robi to sobie i za swoje , to każdy ma prawo . Co innego gdyby chciał odpłatnie świadczyć tego rodzaju "usługi" . 

To jest hobby , dobrze aby przynosiło radość z działania , bez względu  na racjonalność tych zabiegów 😉.

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, AlmostFamous napisał:

są szanse aby obejść się bez pomiarów.

mylisz się kompletnie

nowa zwrotka to

najpierw pomiary w obudowie a potem export wyników do programu symulacyjnego i zabawa w zwrotnicę

nic nie wyjdzie z podstawiania samych fabrycznych parametrów

zapamietaj to raz na zawsze i nie wprowadzaj nikogo w błąd swoim brakiem wiedzy

1 godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

Zareagowałem tylko na zastosowaną socjotechnikę.

na argument "usłyszałem poprawę" nie ma argumentów i nie należy tego negować bo nie słyszałeś kolumn przed i po modyfikacji

a innych danych nie mamy 🙂

Nie mówiłem o nowej zwrotce tylko delikatnym upgradzie starej na podstawie danych poprzedniej od producenta. Wyraźnie napisałem że bez danych będzie ciężko czytaj (nie da się bez pomiarów) zapamiętaj to raz na zawsze i nie skacz 

1 godzinę temu, AlmostFamous napisał:

Nie mówiłem o nowej zwrotce tylko delikatnym upgradzie starej na podstawie danych poprzedniej od producenta. Wyraźnie napisałem że bez danych będzie ciężko czytaj (nie da się bez pomiarów) zapamiętaj to raz na zawsze i nie skacz

Hop Hop Hop 🙂

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, AlmostFamous napisał:

nie pogrążaj się jeszcze bardziej 🙂

i.... nie interesuje mnie twoje zdanie zupełnie a zareagowałem tylko ze względu na czytających twoje bzdety

4 hours ago, slawek.xm said:

na argument "usłyszałem poprawę" nie ma argumentów i nie należy tego negować bo nie słyszałeś kolumn przed i po modyfikacji

Nie trzeba negować, ale można poddać w wątpliwość, bo bez pomiarów z reguły kończy się tak, że po pierwszej euforii następuje rozczarowanie.

Vide przypadek wymiany tweetera na słuch przez McGyvera 😄

A podsumowując to dobrze byłoby poznać schemat i model kolumn. Braki wynikają pewnie z możliwości kopułki i stąd mala pojemność. Środka może nie da się w ogóle uzyskać. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Czy to jest model np. 31 - może być za dużo litrów do woofera - taki przykład. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi