Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, K8v8M napisał:

No ale właśnie, mnie interesuje całe pasmo, a nie wycinek. Akurat niskie tony jak pisałem mnie nie interesują w tym przypadku.

Ciezko rozkminic o co I chodzi. Piszesz w pierwszym zdaniu ze interesuje cie cale pasmo a w drugim ze niskie tony Cie nie interesuja.

3 minuty temu, BlueDot napisał:

6m to juz jest spora odleglosc i nalezy ja pomnozyc razy 2 bo mamy tutaj doczynienia z pradem przemiennym, wiec Twoj kabel bedzie mial 12m a to juz nie tak malo.

Ja mam do drugiego zestawu kolum 5 m (czyli 10)
2x2,5
jest więcej niz ok...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, BlueDot napisał:

6m to juz jest spora odleglosc i nalezy ja pomnozyc razy 2 bo mamy tutaj doczynienia z pradem przemiennym, wiec Twoj kabel bedzie mial 12m a to juz nie tak malo.

ale istotne są też poziomy głośności  (mocy). Ja raz, że słucham cicho, a dwa że będę tym kablem przesyłał sygnały, które będą pozbawione najmocniejszych składowych (basów). 4mm jest zalecany dopiero powyżej 7,5m i ponad kilkudziesięciu W, więc u mnie to i tak będzie spora przesada.

3 minuty temu, K8v8M napisał:

im wyższa częstotliwość tym efekt większy.

Im grubszy kabel tym jego powiezchnia zewnetrzna wieksza, wiec wiecej miejsca dla pradu.

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Ja mam do drugiego zestawu kolum 5 m (czyli 10)
2x2,5
jest więcej niz ok...

A skad wiesz?

Ciezko rozkminic o co I chodzi. Piszesz w pierwszym zdaniu ze interesuje cie cale pasmo a w drugim ze niskie tony Cie nie interesuja.

bo prowadzimy tu z jednej strony rozważania ogólne, a z drugiej omawiamy mój indywidualny przypadek. Fakt, może się mieszać. Mnie niskie tony w przypadku tego kabla nie interesują, bo będę miał aktywną zwrotnicę, która niskie tony pośle na inny wzmacniacz (wbudowany w suba)

2 minuty temu, BlueDot napisał:

Im grubszy kabel tym jego powiezchnia zewnetrzna wieksza, wiec wiecej miejsca dla pradu.

A skad wiesz?

Bo na podstawowym zestawie mam kable 1,5m do tego samego wzmaka.

Oblicz sobie jaki opor stawia wzmacniaczowi 10m kabla o przekroju 2.5mm2.

Pomoż.
jaki?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, K8v8M napisał:

bo prowadzimy tu z jednej strony rozważania ogólne, a z drugiej omawiamy mój indywidualny przypadek. Fakt, może się mieszać. Mnie niskie tony w przypadku tego kabla nie interesują, bo będę miał aktywną zwrotnicę, która niskie tony pośle na inny wzmacniacz (wbudowany w suba)

Ale 80Hz ktore beda leciec na kolumny to nadal niskie tony.

18 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Bo na podstawowym zestawie mam kable 1,5m do tego samego wzmaka.

Pomoż.
jaki?

Musisz poszukac kalkulatora.

Grubość żyły. Ekran po to co zawsze. Żeby ograniczyć wpływ EMI na sygnał. Niektórzy producenci wzmacniaczy zalecają ekran. 

Czy chcesz podlaczyc spawarke?
nie no bez przesady. Ja się nawet zastanawiam nad 2,5mm. Gdzieś tam w okolicy 4mm zaczynają się problemy z naskórkowością, etc.

Naskorkowosc przy czestptliwosciach ponizej 20kHz?

Dobre.

Te wartosci sa tak niskie ze mozna je zupelnie zignorowac.
Nawet 1,5qmm w polaczeniu z typowa impedancja zestawu glosnikowego to skladowawa rzedu kilku procent. Wiec roznice miedzy 1,5qmm a 6qmm sa smiechu warte.

BTW.

Ja uzywam ponad 11m na kanal , przekroj 1,5qmm, kazdy zestaw 5 kanalow (czyli razem ponad 110m) i to przy wiekszych mocach.
I jakos niedostrzegam problemow z oporem dla wzmacniacza

Te wieczne dywagacje i onanizowanie sie naskorkami i oporem w naszych domowych warunkach jest niepowazne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, xajas napisał:

Te wartosci sa tak niskie ze mozna je zupelnie zignorowac.
Nawet 1,5qmm w polaczeniu z typowa impedancja zestawu glosnikowego to skladowawa rzedu kilku procent. Wiec roznice miedzy 1,5qmm a 6qmm sa smiechu warte.

BTW.

Ja uzywam ponad 11m na kanal , przekroj 1,5qmm, kazdy zestaw 5 kanalow (czyli razem ponad 110m) i to przy wiekszych mocach.
I jakos niedostrzegam problemow z oporem dla wzmacniacza

Ukryta Zawartość

Te wieczne dywagacje i onanizowanie sie naskorkami i oporem w naszych domowych warunkach jest niepowazneemoji846.pngIMG_9984.thumb.jpg.425c25cb3ccf34fd46934e69f9c1edee.jpg

To ze Ty czegos nie dostrzegasz problemow nie znaczy ze one nie wystepuja.

Polecam poogladac calosc, facet wie o czym mowi. Tez jest kablosceptykiem, jak i ja, ale pewne normy nalezy zachowac.

To nie sa zadne niskie wartosci, sprawa jest powazna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, BlueDot napisał:

Polecam poogladac calosc, facet wie o czym mowi. Tez jest kablosceptykiem, jak i ja, ale pewne normy nalezy zachowac.

Jednak unika wprost stwierdzenia że to bez sensu. Jest sceptykiem ale nie mówi że nie ma różnicy 

19 godzin temu, BlueDot napisał:

Od kiedy to kabel stawia opór wzmacniaczowi? Co przez to rozumiesz?

Im dłuższy przewodnik, tym jego rezystancja jest większa, a więc łącznie z cewkami głośników (głównie niskotonowego) stanowi mniejsze obciążenie dla stopnia końcowego wzmacniacza. Zauważ, że większe moce są oddawane przy mniejszej impedancji.

W domowych warunkach nawet dla kabli 6m optymalny przekrój to 1,5-2,5mm2.

6mm2 to jakaś herezja. Rzadko który wzmacniacz ma takie terminale.

Edytowane przez StachMuszel
24 minuty temu, K8v8M napisał:

Tylko że on nie twierdzi że należy stosować jakieś absurdalnie grube kable. Wprost przeciwnie. 

Poogladaj jeszcze raz.

20 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jest sceptykiem ale nie mówi że nie ma różnicy

Bo roznica jest i on dobrze o tym wie. Przeciez w tym filmiku wlasnie to udowodnil.

9 minut temu, StachMuszel napisał:

Zauważ, że większe moce są oddawane przy mniejszej impedancji.

Zauwaz ze nie wszystkie wzmacniacze to lubia. Jezeli wzmacniacz moze przyjac minimum 4 Ohmy a Ty mu jeszcze dolozysz kabel ktory ma 0.5 Ohma to wzmacniacz moze zaczac sie wzbudzac i przegrzewac.

6 minut temu, BlueDot napisał:

Bo roznica jest i on dobrze o tym wie. Przeciez w tym filmiku wlasnie to udowodnil.

Przyznam szczerze teraz go nie oglądałem bo oglądałem te jego filmy już jakiś czas temu ale akurat odnosiłem się to do kiedyś nagranego filmu gdzie bardzo dyskredytował kable na przykład van den hul. 

A to faktycznie są kable o nieco innej charakterystyce dźwięku. 

Więc on tak sprytnie z jednej strony udowadnia że różnica jest a z drugiej też lubi mieć społeczność internetowa za wyznawców. 

@BlueDotTo będzie miał 4,5ohma i bedzie dziękował Ci za to. Właśnie będzie się mniej grzał i na pewno się nie wzbudzi.

16 minut temu, BlueDot napisał:

minimum 4 Ohmy a Ty mu jeszcze dolozysz kabel ktory ma 0.5 Ohma to wzmacniacz moze zaczac sie wzbudzac i przegrzewac.

Przecież to działa dokładnie na odwrót. Im niższy opór/impedancja tym większy stres dla wzmacniacza. 

Edytowane przez K8v8M
6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A to faktycznie są kable o nieco innej charakterystyce dźwięku. 

???

Kabe to tylko kabel, "charakterystyki dźwieku" nie ma żaden.

1 minutę temu, Andrzej100 napisał:

???

Kabe to tylko kabel, "charakterystyki dźwieku" nie ma żaden.

Twierdzisz że wszystkie grają tak samo?

4 minuty temu, K8v8M napisał:

Przecież to działa dokładnie na odwrót. Im niższy opór/impedancja tym większy stres dla wzmacniacza. 

No właśnie koledze @BlueDotcoś się...😉

1 minutę temu, StachMuszel napisał:

No właśnie koledze coś się...😉

Jedyny minus to nieco niższa moc (część stracimy w postaci ciepła na kabelkach). 

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Twierdzisz że wszystkie grają tak samo?

Kable nie grają. To przewodniki, które często zachowują się jak filtry pasmowe, i w ten sposób mogą mieć wpływ na dźwięk. Ale nie przypisywałbym temu zjawisku jakiejś religii😉

Jeden z kolegów na PW zasugerował mi zrobienie kabelka z przewodów teletechnicznych grubości pół milimetra zlutowanych razem aby uzyskać rozsądny przekrój sumaryczny. 

Jako że dysponuję akurat skrętką ekranowaną kat6 zrobię takie kabelki i sprawdzę, bo rzekomo ma to dawać jakieś spektakularne efekty. 

Kabelki będą miały sumarycznie ok 1,5mm2 przekroju (każdy). 

Wątpię bym usłyszał różnicę ale skoro mogę za darmo coś sprawdzić to dlaczego nie. Ostatecznie być może zaoszczędzę parę stówek.  

Edytowane przez K8v8M
3 minuty temu, StachMuszel napisał:

Kable nie grają. To przewodniki, które często zachowują się jak filtry pasmowe, i w ten sposób mogą mieć wpływ na dźwięk. 

Bardzo trafne określenie, dodac tyllko można że dobry kabel ma wręcz znikomy wpływ na dżwięk.

5 minut temu, StachMuszel napisał:

Kable nie grają. To przewodniki, które często zachowują się jak filtry pasmowe, i w ten sposób mogą mieć wpływ na dźwięk. Ale nie przypisywałbym temu zjawisku jakiejś religii😉

Mówi o tym nawet RS w filmie powyżej. 

A więc nie tworzymy pętelek i nie robimy kabli zbyt długich niż potrzeba by ograniczyć te zjawiska. 

W materiałach firmowych Bose znalazłem kiedyś zalecenia, że do 7 m wystarczającym

przekrojem kabla jest 0,75 mm2, więc ... tego ... 😉    Może bez przesady.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi