Skocz do zawartości
IGNORED

Amplitunery KD do 3000zł - jak grają w stereo?

Rekomendowane odpowiedzi

47 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Ehh, w robocie jestem i czasu brak. Ja mogę się wypowiedzieć aktualnie, co najwyżej nt. posiadanego sprzętu, tj. Denon X4800. Pobór mocy 710w, kondensatory 2x15000uF, zasilacz ekranowany, każda końcówka mocy na osobnej płytce. Producent deklaruje 2x125W przy 8 ohm. Ponoć, zmierzone więcej. No, niby chwalą.

Czy Twoim zdaniem, ma to szansę zagrać dobrze w stereo, czy, bez włączania, od razu piszemy, "mocny, ale co najwyżej przeciętny"? 😉 

Ja uważam, że gra świetnie, ale, czy w związku z ciasną budową, przeciętnym zasilaniem i szufladką KD, ma prawo zagrać dobrze w stereo?

Dobrze tak ale czy referencyjne?

Czy zagra lepiej od audiolaba 6000a który jest słabszy? Czy zagra lepiej od arcama sa20. 

Nigdy nie twierdziłem że na amplitunerze nie da się słuchać muzyki. Da się bo taka funkcję stereo. Jedna z wielu. Chodzi o oczekiwania.

38 minut temu, Rafaello_666 napisał:

A do rozpalenia stosu użyją amplitunera... 😉

Który tam się tak grzeje ?:):):):) 

W dniu 9.04.2024 o 19:34, szymon1977 napisał:

Interesują mnie modele z najniższej półki (powiedzmy do 3000zł)

Autor tematu zaklada watek w konkretnej specyfikacji ale jak zawsze zaczyna sie piepszenie o wszystkim tylko nie na temat..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Dobrze tak ale czy referencyjne?

Czy zagra lepiej od audiolaba 6000a który jest słabszy? Czy zagra lepiej od arcama sa20. 

Nigdy nie twierdziłem że na amplitunerze nie da się słuchać muzyki. Da się bo taka funkcję stereo. Jedna z wielu. Chodzi o oczekiwania.

To by trzeba było sprawdzić w teście porównawczym. Nie słuchałem tego Audiolaba. W zasadzie, tylko taki mam argument, który będę powtarzał. Nie mówmy, że cos zagra źle, przeciętnie, byle jak, dopóki tego nie posłuchamy. A tutaj pojawia się założenie, że sprzęt wielokanałowy, jako "dedykowany" do KD, zagra słabo w stereo. Nie dlatego, że ktoś porównał, konkretne modele sprzętu w testach odsłuchowych, tylko z definicji. Z tym się nie zgodzę.  

Teraz okazuje się, że może jednak ma szansę zagrać dobrze, ale nie "referencyjnie". Referencyjnie to dość śmiałe pojęcie. A ten Audiolab A6000 gra Twoim zdaniem referencyjnie?

14 minut temu, Rafaello_666 napisał:

To by trzeba było sprawdzić w teście porównawczym. Nie słuchałem tego Audiolaba. W zasadzie, tylko taki mam argument, który będę powtarzał. Nie mówmy, że cos zagra źle, przeciętnie, byle jak, dopóki tego nie posłuchamy. A tutaj pojawia się założenie, że sprzęt wielokanałowy, jako "dedykowany" do KD, zagra słabo w stereo. Nie dlatego, że ktoś porównał, konkretne modele sprzętu w testach odsłuchowych, tylko z definicji. Z tym się nie zgodzę.  

Teraz okazuje się, że może jednak ma szansę zagrać dobrze, ale nie "referencyjnie". Referencyjnie to dość śmiałe pojęcie. A ten Audiolab A6000 gra Twoim zdaniem referencyjnie?

Nikt nie zakładał. 

No chyba że ja zupełnie nie potrzebnie faktycznie kogoś bronie. 

Ja uważam że oczekiwania odbiorcy są tu kluczem.

Różnica jest. Jednak jeden ja oleje drugi z marginalizuje a trzeci będzie działał. 

To był przykład. 

I tak widzę że nie fartownie użyłem słowa referencyjne 🙂

Nie, on także nie gra referencyjne. To był jedynie przykład.

To w takim razie jesteśmy blisko kompromisu chyba.

23 minuty temu, Rafaello_666 napisał:

A tutaj pojawia się założenie, że sprzęt wielokanałowy, jako "dedykowany" do KD, zagra słabo w stereo. Nie dlatego, że ktoś porównał, konkretne modele sprzętu w testach odsłuchowych, tylko z definicji. Z tym się nie zgodzę. 

Mozesz wskazac kto i w ktorym poscie taka teze wysunal?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

24 minuty temu, rafa napisał:

Mozesz wskazac kto i w ktorym poscie taka teze wysunal?

Wyciągnąłem takie wnioski z przebiegu dyskusji. 

3 godziny temu, Rafaello_666 napisał:

A tutaj pojawia się założenie, że sprzęt wielokanałowy, jako "dedykowany" do KD, zagra słabo w stereo.

Może kiedyś tak było. I kiedyś bez słuchania wierzyłem w ten "stereotyp"? 

3 godziny temu, Rafaello_666 napisał:

Nie mówmy, że cos zagra źle, przeciętnie, byle jak, dopóki tego nie posłuchamy

Niedawno słuchałem. I stwierdziłem, że są amplitunery KD, że się po prostu nie da ich słuchać w stereo, i są wzmacniacze stereo, których brzmienie jest "bajeczne".

I wiem też, że są wzmacniacze stereo potrafią grać tak, że głowa boli, i są amplitunery KD, którym mało które stereo dorówna.

Edytowane przez AutoPirat

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

• 2 tygodnie później...

Tylko pamiętajmy o budżecie.

Zapewne mówisz o drogich modelach amplitunerów kina. Są takowe. 

Porównując je do tanich prostych wzmacniaczy to na pewno tak jest. 

• Pokaż nowe odpowiedzi