Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy do Indiana Line Diva 5

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Proszę o pomoc w doborze końcówki mocy do mojego zestawu, bo mam wrażenie, że Divy nie są wystarczająco wysterowane. Dzisiaj się potwierdziło, że moja Yamaha R-N800A jest mało wydajna prądowo. Miałem okazję posłuchać jej z Cantonami Ergo 91DC i zabrzmiała baaardzo blado.

Narodził mi się pomysł, żeby zasilić mój system (którego na razie nie mogę zmienić) końcówką mocy, Yamaha ma na szczęście wyjście z preampa więc da się to zrobić.

Budżet około 3 tyś. więc na pewno rynek wtórny. 

Będę wdzięczny za rozsądne propozycje 🙂

Zamiast porady pytanie: czy Yamaha miała przestawianą impedancję w menu,

czy pozostawione np. 8 Ohm ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Przestaw Yamahę na niższą impedancję, zaraz dostanie więcej pary. 

Z naszej ofert (nowych) pierwsza końcówka to Nad C268 https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-mocy/nad-c268.html, jednak ja zmieniłbym wzmacniacz zamiast dokładać końcówkę. Nie ma co też przesadzać do tych kolumn, no chyba, że będą też za jakiś czas zmieniane na lepsze 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Tak, impedancja przestawiona na 4 Ohm, sprzedawca mnie poinformował o tej zależności. 

Przez jakiś czas nie mogę ruszyć zestawu, ewentualnie coś dołożyć.

W dalszej perspektywie planuję właśnie zmienić na większe/lepsze głośniki, więc koncówka mocy się nie zmarnuje.

Zakładam jednak, że to będzie rynek wtórny 🙂

Jeśli kolumny nówki z kartonu, to bas tez troszkę zmięknie z czasem i się pogłębi 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Prosto z pudełka, ale problem z tym, że im dalej tym mniej mi się podoba brzmienie. Basu mi nie brakuje, jak trzeba to schodzą ładnie. Duże braki są w średnicy, wokale są puste jak wydmuszki, bez charakteru. Tony wysokie za to jak poezja, bardzo trafiają w mój gust, są przestrzenne, lekkie, odrywają się od kolumn.

Swoją drogą wspomniane Cantony miały odwrotnie, fajną średnicę, bardzo wyrazistą, ale wysokie były metaliczne (napędzane innym wzmacniaczem, nie moją Yamahą).

9 minut temu, usurus napisał:

Prosto z pudełka, ale problem z tym, że im dalej tym mniej mi się podoba brzmienie. Basu mi nie brakuje, jak trzeba to schodzą ładnie. Duże braki są w średnicy, wokale są puste jak wydmuszki, bez charakteru. Tony wysokie za to jak poezja, bardzo trafiają w mój gust, są przestrzenne, lekkie, odrywają się od kolumn.

Swoją drogą wspomniane Cantony miały odwrotnie, fajną średnicę, bardzo wyrazistą, ale wysokie były metaliczne (napędzane innym wzmacniaczem, nie moją Yamahą).

A próbowałeś jakiegoś Elaca w podobnym budżecie? Debut Reference F5 mają bardziej nasyconą średnicę i dobrze zgrywają się z Yamahą.

www.tophifi.pl

15 godzin temu, usurus napisał:

Divy nie są wystarczająco wysterowane.

Bo jak połączysz słaby wzmacniacz z paździeżowymi głośnikami to będzie słabo. Dołożenie końcówki mocy niczego nie poprawi a jedynie pomnoży bezsensowne wydatki i skomplikuje zestaw. To po pierwsze. 

Najsłabszym elementem 90% wzmacniaczy zintegrowanych jest niska jakość sekcji przedwzmacniacza. Sekcje końcówek mocy są co najmniej wystarczające. I jak sądzę tak jest w tej Yamaha. Ma wystarczająco dużo mocy aby wysterować znakomitą większość głośników ze swego segmentu cenowego

Budżet około 3 tyś. więc na pewno rynek wtórny. 

Za taką kwotę kupisz na rynku wtórnym dobry wzmacniacz lub bardzo dobre głośniki

Będę wdzięczny za rozsądne propozycje

Najrozsądniejsze co możesz zrobić, to zarzucić ten pomysł. Bo jest  pozbawiony sensu  

To wróć na 8 Ohm i trochę posłuchaj, ale bez przesady 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

21 godzin temu, audioburak napisał:

To wróć na 8 Ohm i trochę posłuchaj, ale bez przesady 😉 

Nie pomogło 😉

Wychodzi na to, że lepiej poczekać aż będę mógł zmienić ten sprzęt, dołożyć i kupić coś fajnego z rynku wtórnego.

Dzięki i pozdrawiam.

Temat do zamknięcia.

Cześć, też uważam, że nie ma co iść w końcówkę mocy, a po prostu lepszy wzmacniacz 🙂 Dobrze sprawdziłby się moim zdaniem Audiolab 7000A, Primare i15 Prisma. W razie czego zapraszamy do kontaktu i na odsłuchy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 6.04.2024 o 09:55, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Przestaw Yamahę na niższą impedancję, zaraz dostanie więcej pary. 

Z naszej ofert (nowych) pierwsza końcówka to Nad C268 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jednak ja zmieniłbym wzmacniacz zamiast dokładać końcówkę. Nie ma co też przesadzać do tych kolumn, no chyba, że będą też za jakiś czas zmieniane na lepsze 😉

Właśnie odwrotnie. Przy wyższej impedancji ustawionej w menu ona generuje więcej mocy na niższym obciążeniu. 

🙂

W dniu 6.04.2024 o 08:04, audioburak napisał:

Zamiast porady pytanie: czy Yamaha miała przestawianą impedancję w menu,

czy pozostawione np. 8 Ohm ?

Dokładnie.

Jeśli nie podoba ci się brzmienie tego systemu to żadna końcówka mocy tutaj nie ma sensu. W sensie gdzie ty ją chcesz wpiąć wykorzystać en 800 jako przedwzmacniacz i odtwarzacz sieciowy? Bez sensu.

Jak?

Słuchałeś tego zestawu przed zakupem? 

Pytanie w takim razie czy leży ci brzmienie tych kolumn czy amplitunera? 

Zrobiłbym tak. Wrócił z ustawieniami na osiem omów obserwował czy amplituner nie grzeje się zbyt mocno. Jeśli w tych ustawieniach dalej nie będziesz zadowolony z dźwięku to wymienił albo kolumny albo amplituner. Albo jedno i drugie. Bo rozumiem że u ciebie ciężko stwierdzić z którego elementu jesteś niezadowolony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
13 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Właśnie odwrotnie. Przy wyższej impedancji ustawionej w menu ona generuje więcej mocy na niższym obciążeniu. 

chodziło mi o to, że przy przestawieniu na niższą impedancję przy kolumnach 4 Ohm wzmak gra z większym wykopem 😉 

www.tophifi.pl

1 minutę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

chodziło mi o to, że przy przestawieniu na niższą impedancję przy kolumnach 4 Ohm wzmak gra z większym wykopem 😉 

No zrozumiałem. A jest odwrotnie.

Przy kolumnach o niższej impedancji ale ustawieniu na wyższą amplituner generuje więcej mocy ale jest bardziej podatny na grzanie się. 

Ukryta Zawartość

W momencie kiedy ustawia się w amplitunerze impedancję na niższą wartość jego wyjściowa moc jest niższa.

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Cześć 

Mój pomysł z końcówką mocy nie dawał mi spokoju i w końcu po długich przemyśleniach zrealizowałem go. Kupiłem z rynku wtórnego NuPrime STA-9. 

Wynik tego eksperymentu jest jak najbardziej pozytywny. Yamaha jest teraz przedwzmacniaczem z obsługą funkcji sieciowych (moi domownicy są zadowoleni, bo obsługa systemu jest bez zmian).

Dźwięk generowany przez STA-9 to jest zupełnie inna para kaloszy niż Yamaha. Jest dużo ciepłej barwy (potwierdzam, że NuPrime brzmi "lampowo"), kontrola basu rewelacyjna, średnica nasycona, to na plus. Minus to tony wysokie, w porównaniu do Yamahy są stłumione, zeszły z pierwszego pierwszego planu, co negatywnie wpłynęło na szerokość sceny. Teraz muzyka jest mocno "zakorzeniona" w kolumnach, co w przypadku jazzu, rocka, metalu dobrze się sprawdza, natomiast w elektronice zupełnie wcale 🙂

Teraz to co najbardziej mnie zaskoczyło. Te wszystkie odmienne odczucia dźwiękowe odbieram na moich Divach. Nie doceniałem tych kolumn, bolesne braki w średnicy były tak naprawdę problemem Yamahy. Co prawda nadal nie mam uniwersalnego zestawu i muszę przełączać głośniki w zależności od tego jakiej muzyki chcę słuchać, ale nie żałuję wydatku na STA-9. Teraz wiem, że Divy potrafią zagrać wszystko (oczywiście w granicach swojej klasy), tylko muszą być dobrze wysterowane.

Jeszcze ciekawostka. STA-9 nie ma trybu standby i grzeje się nawet jak nie dostaje sygnału. Wykorzystałem złącze "Trigger out" Yamahy, na którym po włączeniu pojawia się 12V. Zasiliłem tym dwa przekaźniki, które włączają 230V na STA-9. Proste, tanie i skuteczne.

Pozdrawiam

Usurus