Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVC-X4800H - rozszerzenie o końcówkę mocy lub wzmacniacz stereo.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 31.03.2024 o 21:33, Rafaello_666 napisał:

Ja się, niestety, dość łatwo wkręcam na maksa w pewne rzeczy. Już mi żona zaczyna delikatnie przypominać, że w ciągu trzech miesięcy poszła fura kasy na sprzęt i cały czas idzie na płyty. Dobrze, że jest ktoś z boku, kto potrafi czasem wylać kubełek wody na głowę, bo ja bym pewnie popłynął z prądem, że hej... Wesołych Świąt 🙂

A to prawda. Też tak mam. Walczę z tym ale nadal tak mam. No i także wszystkiego dobrego 🙂 co prawda po świętach ale zawsze się przyda 🙂

Mam ten sam ampli i CD 🙂 plus PMA A110 . 

Muza u mnie gra mocna i dobrze pokręcona.  Idź w Denona dalej , jakiś wyższy model wzmacniacza i porównaj.  Do ciężkiej muzyki jak znalazł. 

Edytowane przez 77Mariusz77
35 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

Mam ten sam ampli i CD 🙂 plus PMA A110 . 

Muza u mnie gra mocna i dobrze pokręcona.  Idź w Denona dalej , jakiś wyższy model wzmacniacza i porównaj.  Do ciężkiej muzyki jak znalazł. 

Fajny zestaw. O wyższym modelu wzmacniacza Denona też myślę. Aczkolwiek, na razie odkładam kasę. Może zdecyduję się na jakąś używkę. A tak z Ciekawości, z jakimi kolumnami masz to zestawione?

Demand 17 i jak  chcę to jesxcze do tego Rel T9x.  

W dniu 25.03.2024 o 07:44, Rafaello_666 napisał:

Dzięki, ale w tym kierunku się nie udam. Moja "audiofilskość" dobija do pewnego limitu, gdzie jestem w stanie rozważyć kabel za kilkaset złotych (za cały, nie za metr).

I słusznie.

W dniu 25.03.2024 o 07:44, Rafaello_666 napisał:

Kolumny kupiłem trzy miesiące temu i są bardzo ok. Oczywiście, pewnie jest sporo lepszych, ale jak kupię lepsze, to okaże się, że mogłem dokupić jeszcze lepsze, a potem jeszcze.

Pisałeś słuchasz rock-a i słuchasz cicho - jakoś MA nie kojarzą mi się z takim graniem. Na Twoim miejscu wypożyczył bym na testy coś grającego bardziej "soczyście", bo z "mulastych" kolumn nigdy nie wyciągniesz efektownego grania.

-----

W dniu 19.03.2024 o 07:01, Rafaello_666 napisał:

AVC4800

W dniu 20.03.2024 o 06:24, Rafaello_666 napisał:

W stosunku, do wcześniej posiadanego X2300W, jest znaczny upgrade jakościowy.

A co miałeś przed X2300? Jak w muzyce oceniasz przejście ze stereo na KD?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Dodam jeszcze, że posiadam  MA 300 Silver 7G i coś w tym jest co Szymon napisał. 

Nie grają tak jak te kolumny które mam podpięte.

Odczuwałem w nich braki przy ciężkiej muzyce , akustyczne granie było w porządku i wszelkie plumkania. 

Zmieniłem je z tego powodu a MA wstawiłem córce do pokoju.

28 minut temu, szymon1977 napisał:

I słusznie.

Pisałeś słuchasz rock-a i słuchasz cicho - jakoś MA nie kojarzą mi się z takim graniem. Na Twoim miejscu wypożyczył bym na testy coś grającego bardziej "soczyście", bo z "mulastych" kolumn nigdy nie wyciągniesz efektownego grania.

-----

A co miałeś przed X2300? Jak w muzyce oceniasz przejście ze stereo na KD?

Te monitory grają bardzo rozrywkowo w moim odczuciu. Są dość detaliczne, ale bas zadziwiająco wydajny, jak  na nieduże paczki. Poza tym, zależało mi bardzo na kolumnach o wysokości nie większej niż 94 cm, a te MA akurat się wpisują. Nie będę ich zmieniał, bo dopiero je kupiłem. To by było bez sensu. Jak pisałem wcześniej, nie jestem do tego stopnia audiofilem, żeby po krótkim użytkowaniu sprzedać coś ze stratą i poszukiwać dalej. Zmieniłem z czegoś znacznie słabszego i jest sporo lepiej, więc nie drążę.

Przed X2300W miałem jeszcze amplituner Harmana AVR260, a jeszcze wcześniej amplituner Denona, bodajże AVR-2106. Ostatni wzmacniacz, stricte stereo miałem w 2005 roku i był to też Denon. PMA-7xx (nie pamiętam już dokładnie który). Trzymam się tych amplitunerów, czy też wzmacniaczy wielkokanałowych (AVC4800 już właściwie nie jest amplitunerem), bo oglądam też sporo koncertów, czy filmów z Bluraya.

Jakbym miał to jakoś rankingowo poukładać, to po przesiadce na AVR2106 nie czułem żadnej różnicy, w stosunku do wcześniej posiadanego wzmacniacza PMA-7xx. Później dałem się namówić na Harmana AVR260. Miałem wrażenie, że brzmi on bardziej dynamicznie, jednak Harman był dla mnie nieporozumieniem. Bluray z zestawu, który kosztował wtedy około 2000 zł czytał co chciał i jak chciał, a amplituner miał jakieś zwały. Np. po wciśnięciu pauzy na Blurayu, dźwięk wracał po 2-3 sekundach, od ponownego włączenia. Ogólnie - fajne brzmienie i design, marna funkcjonalność.

Kolejny był Denon X2300W. Trochę krok w tył, ale wtedy nie miałem kasy na wyższą serię. Funkcjonalny i dopracowany. Brzmienie dość neutralne. Czuło się zadyszkę przy dużych wzmocnieniach. Jakoś środek walił po uszach, a bas się cofał.

Zmiana na 4800 była dobrym kierunkiem. To zupełnie inna klasa sprzętu. Brzmienie jest bardzo przyjemnie i określiłbym je mianem - soczyste. Po prostu dobrze się słucha i można dać głośniej bez obawy o zadyszkę. 

Nie mam porównania ze wzmacniaczem stereo w tym samym pomieszczeniu, bo nie próbowałem. Miałem okazję posłuchać tego u kogoś, w konfrontacji z jakimś średnim wzmacniaczem Marantza. Dla mnie, Denon AVC4800 zagrał lepiej. 

No i jest wyjście Pre Out, więc potencjalna rozbudowa jest pewnie kwestią czasu, ale jak pisałem wcześniej, jeszcze to przemyślę i na pewno zrobię odsłuch. Wiem co mówią zatwardziali audiofile, ale sporo ludzi nie słyszy różnicy uzasadniającej wydanie 6-8 tys. na dodatkowy klocek stereo. Jeśli mam wydać kasę i wmawiać sobie, że jest wow, a nie będzie, to wolę kupić lepszy gramofon, albo streamer.  Może faktycznie używka, np. jakiś wyższym model Denona, albo wspominany wcześniej Atoll będzie dobrym pomysłem.  

Edytowane przez Rafaello_666
10 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Nie będę ich zmieniał, bo dopiero je kupiłem.

Nie mówię, żeby od razu zmieniać. Po prostu warto poznać coś innego aby wiedzieć, w jakim iść kierunku.

36 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

Dodam jeszcze, że posiadam  MA 300 Silver 7G i coś w tym jest co Szymon napisał. 

Nie grają tak jak te kolumny które mam podpięte.

Odczuwałem w nich braki przy ciężkiej muzyce , akustyczne granie było w porządku i wszelkie plumkania. 

Zmieniłem je z tego powodu a MA wstawiłem córce do pokoju.

Ciężko jest porównywać kolumny za ponad 20 tys (Demand 17), z kolumnami za 6,4 tys (tyle płaciłem za MA Silver 200). Te Demandy, z definicji powinny grać lepiej.   

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie mówię, żeby od razu zmieniać. Po prostu warto poznać coś innego aby wiedzieć, w jakim iść kierunku.

Poprzednie Infinity miałem od 1998 roku, to grudnia zeszłego roku. 😁 Może, jeśli będę miał okazję coś podłączyć, np. jeśli ktoś znajomy coś kupi, to sprawdzę. Nie chcę nawet za mocno drążyć, bo jak znajdę coś lepszego, i dwa razy droższego, to zacznę się nakręcać.

4 minuty temu, Rafaello_666 napisał:

Nie chcę nawet za mocno drążyć, bo jak znajdę coś lepszego, i dwa razy droższego, to zacznę się nakręcać.

Nie mówię o droższym i lepszym a innym.

1 minutę temu, max720 napisał:

Może lepiej pomyśleć o akustyce ?

Akustyka jest "zastana". Innej nie będzie. Pokój pełni funkcję salonu i tak jest dostosowany. Stereo stoi jak stać może i tutaj nic nie powalczę.

4 godziny temu, Rafaello_666 napisał:

Przed X2300W miałem jeszcze

Dzięki za opinię, ja właśnie rozważam połączenie 2.0 (właściwie to 2.1) i 5.1 w jednym systemie.

Edytowane przez szymon1977

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Dzięki za opinię, ja właśnie rozważam połączenie 2.0 (właściwie to 2.1) i 5.1 w jednym systemie.

Ja masz pre out w 5.1, to chyba tylko kwestia wzmacniacza, który może być końcówką mocy. Napisz o wrażeniach, jak to skonfigurujesz. 

W dniu 7.04.2024 o 11:42, Rafaello_666 napisał:

Ja masz pre out w 5.1, to chyba tylko kwestia wzmacniacza, który może być końcówką mocy. Napisz o wrażeniach, jak to skonfigurujesz. 

No to jest najlepsze wyjście. Ale widzę w tamtym wątku że wzmacniacz już wylądował gdzie indziej.

• 3 miesiące później...
W dniu 31.03.2024 o 21:33, Rafaello_666 napisał:

Ja się, niestety, dość łatwo wkręcam na maksa w pewne rzeczy. Już mi żona zaczyna delikatnie przypominać, że w ciągu trzech miesięcy poszła fura kasy na sprzęt i cały czas idzie na płyty. Dobrze, że jest ktoś z boku, kto potrafi czasem wylać kubełek wody na głowę, bo ja bym pewnie popłynął z prądem, że hej... Wesołych Świąt 🙂

Przeczytałem 2 x z ciekawością cały wątek. Minęło kilka miesięcy od tego czasu-ciekaw jestem, co zrobiłeś. Jesteś typem człowieka, gdzie głowa ma przewagę nad sercem. Wydaje mi się to właściwe. Sam jestem na etapie jakiejś zmiany i najprawdopodobniej kupię Denona 4800. Chcę już kupić docelowy sprzęt-nie jestem młody. I nie chce myśleć potem o 6800, 8500 czy A1. Potem byłyby kolumny, a to już praktycznie bez górnej granicy. Na razie mam mojego kilkuletnuego Denona i jest ok. Twój 4800 to już bestia potrafiąca wiele. 

26 minut temu, Pan Sioś napisał:

Przeczytałem 2 x z ciekawością cały wątek. Minęło kilka miesięcy od tego czasu-ciekaw jestem, co zrobiłeś. Jesteś typem człowieka, gdzie głowa ma przewagę nad sercem. Wydaje mi się to właściwe. Sam jestem na etapie jakiejś zmiany i najprawdopodobniej kupię Denona 4800. Chcę już kupić docelowy sprzęt-nie jestem młody. I nie chce myśleć potem o 6800, 8500 czy A1. Potem byłyby kolumny, a to już praktycznie bez górnej granicy. Na razie mam mojego kilkuletnuego Denona i jest ok. Twój 4800 to już bestia potrafiąca wiele. 

Wiesz, prawdę mówiąc, nic nie zrobiłem. Cały czas leci muzyka z 4800 + Monitor Audio Silver 200 + DCD-1700NE. Odtwarzacz mam podpięty analogiem do wzmacniacza. Kolumny podłączyłem przewodami 4 mm2, posrebrzanymi (kable Hicon). Jako, że nie były drogie, zrobiłem sobie bi-amping. Od razu powiem, że nie sprawdzałem, czy to ma większy sens. kable były stosunkowo niedrogie, więc wziąłem trochę więcej. Miałem wolne końcówki mocy, bo kino mam w 5.1, więc uznałem, że na takim połączeniu nie stracę, a może coś zyskam. Działa, i jest ok.

Oczywiście, temat wzmacniacza stereo przewija się w myślach co jakiś czas. Cały czas się tylko waham w kwestii używki Denona (1500AE, czy coś tej klasy, z możliwością pracy w trybie końcówki, w kinie), czy też tego polecanego, przez wielu Atolla. Słuchałem kilku klocków u znajomych. Miałem też kontakt z kilkoma osobami, które posiadają konfigurację rozszerzoną o wzmacniacz stereo. Zdania są podzielone, a różnice nie takie oczywiste, żebym w podskokach biegł na zakupy. Ten 4800 gra na prawdę przyjemnie i subiektywnie, dynamicznie. Nie mam też możliwości poszaleć z głośnością, bo mieszkam w budynku wielorodzinnym.  

Reasumując, cały czas się zastanawiam, czy zostawić jak jest, gdzie gra to dobrze, kupować używkę w ciemno, z założeniem, że jakoś to będzie, a na pewno nie gorzej, czy też kupować nowy. Nie mam wolnej gotówki żeby sobie zamawiać sprzęty i odsyłać. Poza tym, nie chce mi się trochę tym bawić. Audio mam upakowane w szafkę, która waży ze 100 kg, jeśli nie więcej, a dołożenie klocka będzie oznaczało, że coś będę musiał postawić na blacie. Szafka była projektowana pod konkretną ilość sprzętu. Ponadto, musiałbym dokupować dłuższe kable, odsuwać, przysuwać i inne takie. Nie ukrywam, że to mnie zniechęca. Podejrzewam, że na początku nowego roku, jak spłacę raty za CD, to temat wróci mocniej i będę się wtedy zastanawiał czy rozbudowywać system.

A tego 4800 mogę polecić. Grzeje się dość mocno, ale działa bardzo stabilnie. Nie wieszają się funkcje sieciowe, czy Spotify, jak to bywało na starym X2300W. Brzmienie - dla mnie spoko, ale to, jak wiadomo, rzecz gustu 🙂 

Edytowane przez Rafaello_666
literówka

29 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Wiesz, prawdę mówiąc, nic nie zrobiłem. Cały czas leci muzyka z 4800 + Monitor Audio Silver 200 + DCD-1700NE. Odtwarzacz mam podpięty analogiem do wzmacniacza. Kolumny podłączyłem przewodami 4 mm2, posrebrzanymi (kable Hicon). Jako, że nie były drogie, zrobiłem sobie bi-amping. Od razu powiem, że nie sprawdzałem, czy to ma większy sens. kable były stosunkowo niedrogie, więc wziąłem trochę więcej. Miałem wolne końcówki mocy, bo kino mam w 5.1, więc uznałem, że na takim połączeniu nie stracę, a może coś zyskam. Działa, i jest ok.

Oczywiście, temat wzmacniacza stereo przewija się w myślach co jakiś czas. Cały czas się tylko waham w kwestii używki Denona (1500AE, czy coś tej klasy, z możliwością pracy w trybie końcówki, w kinie), czy też tego polecanego, przez wielu Atolla. Słuchałem kilku klocków u znajomych. Miałem też kontakt z kilkoma osobami, które posiadają konfigurację rozszerzoną o wzmacniacz stereo. Zdania są podzielone, a różnice nie takie oczywiste, żebym w podskokach biegł na zakupy. Ten 4800 gra na prawdę przyjemnie i subiektywnie, dynamicznie. Nie mam też możliwości poszaleć z głośnością, bo mieszkam w budynku wielorodzinnym.  

Reasumując, cały czas się zastanawiam, czy zostawić jak jest, gdzie gra to dobrze, kupować używkę w ciemno, z założeniem, że jakoś to będzie, a na pewno nie gorzej, czy też kupować nowy. Nie mam wolnej gotówki żeby sobie zamawiać sprzęty i odsyłać. Poza tym, nie chce mi się trochę tym bawić. Audio mam upakowane w szafkę, która waży ze 100 kg, jeśli nie więcej, a dołożenie klocka będzie oznaczało, że coś będę musiał postawić na blacie. Szafka była projektowana pod konkretną ilość sprzętu. Ponadto, musiałbym dokupować dłuższe kable, odsuwać, przysuwać i inne takie. Nie ukrywam, że to mnie zniechęca. Podejrzewam, że na początku nowego roku, jak spłacę raty za CD, to temat wróci mocniej i będę się wtedy zastanawiał czy rozbudowywać system.

A tego 4800 mogę polecić. Grzeje się dość mocno, ale działa bardzo stabilnie. Nie wieszają się funkcje sieciowe, czy Spotify, jak to bywało na starym X2300W. Brzmienie - dla mnie spoko, ale to, jak wiadomo, rzecz gustu 🙂 

Też miałem bi-amping i nie słyszałem różnicy, więc zrobiłem efektowe do Atmosa. I tutaj już słyszę różnice w stosunku do 5. 1.Co do grzania to się nie boję-obniżyłem półkę w szafce, ten też mi się grzał. Ja mam dobrze, bo pokój był wolny i tam mam Marantza pm7000n, ale w salonie też chciałbym lepsze stereo, no i mój Denon nie pracuje w Heosie. Na Marantz 24/192 z Tidala brzmi obłędnie. Mam też Spotify, lecz mam kilka ulubionych płyt i wtedy Tidal.. Mam szczęście, ponieważ dużo płyt PinkFloyd, E.L.O czy Straisand jest w jakości max. 4800 też ma Heosa-do niego oprócz Twoich płyt Tidal za 22 zł i nic więcej nie potrzeba. Jest wyczuwalna różnica w jakości w stosunku do Spotify. Życzę dużo radości przy słuchaniu muzyki. 

40 minut temu, Pan Sioś napisał:

Też miałem bi-amping i nie słyszałem różnicy, więc zrobiłem efektowe do Atmosa. I tutaj już słyszę różnice w stosunku do 5. 1.Co do grzania to się nie boję-obniżyłem półkę w szafce, ten też mi się grzał. Ja mam dobrze, bo pokój był wolny i tam mam Marantza pm7000n, ale w salonie też chciałbym lepsze stereo, no i mój Denon nie pracuje w Heosie. Na Marantz 24/192 z Tidala brzmi obłędnie. Mam też Spotify, lecz mam kilka ulubionych płyt i wtedy Tidal.. Mam szczęście, ponieważ dużo płyt PinkFloyd, E.L.O czy Straisand jest w jakości max. 4800 też ma Heosa-do niego oprócz Twoich płyt Tidal za 22 zł i nic więcej nie potrzeba. Jest wyczuwalna różnica w jakości w stosunku do Spotify. Życzę dużo radości przy słuchaniu muzyki. 

Dzięki. Ostatnio, słucham głównie z nośników fizycznych. Jakoś mi to lepiej brzmi. W ostatniej aktualizacji softu do 4800, pojawił się "Tidal Connect". Do tej pory Tidal był obsługiwany przez HEOS, co mi nie leżało. Nie wiem, czy to kwestia przyzwyczajeń, czy ogólnie, niedopracowania, ale ja nie umiałem słuchać muzyki z Tidala przez HEOS. Puszczałem płytę, a to potem zaczynało żyć własnym życiem. Zmieniał mi wykonawców, utwory. Zniechęciłem się i ostatnio jest tylko Spotify+CD. Aczkolwiek, może wrócę do Tidala, zobaczyć, jak to działa po aktualizacji. Może obsługa Tidala bezpośrednio będzie bardziej przyjazna. 

6 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Dzięki. Ostatnio, słucham głównie z nośników fizycznych. Jakoś mi to lepiej brzmi. W ostatniej aktualizacji softu do 4800, pojawił się "Tidal Connect". Do tej pory Tidal był obsługiwany przez HEOS, co mi nie leżało. Nie wiem, czy to kwestia przyzwyczajeń, czy ogólnie, niedopracowania, ale ja nie umiałem słuchać muzyki z Tidala przez HEOS. Puszczałem płytę, a to potem zaczynało żyć własnym życiem. Zmieniał mi wykonawców, utwory. Zniechęciłem się i ostatnio jest tylko Spotify+CD. Aczkolwiek, może wrócę do Tidala, zobaczyć, jak to działa po aktualizacji. Może obsługa Tidala bezpośrednio będzie bardziej przyjazna. 

Oj, to jest dobra wiadomość. Jak jest Connect, to jest mi jeszcze bliżej do 4800.Heos jest dobry do pojedynczych płyt i do Radia internetowego, które też słucham. Rzeczywiście Tidal w Heosie żyje własnym życiem. Na moim Denonie Tidal słucham teraz przez bluetooth,bo mój tv Samsung już  go od lipca  nie obsługuje, a z telefonu jest ok. Nigdzie nie trafiłem na info, że jakiś Denon obsługuje Tidal Connect. Dzięki za to info. 

2 minuty temu, Pan Sioś napisał:

Oj, to jest dobra wiadomość. Jak jest Connect, to jest mi jeszcze bliżej do 4800.Heos jest dobry do pojedynczych płyt i do Radia internetowego, które też słucham. Rzeczywiście Tidal w Heosie żyje własnym życiem. Na moim Denonie Tidal słucham teraz przez bluetooth,bo mój tv Samsung już  go od lipca  nie obsługuje, a z telefonu jest ok. Nigdzie nie trafiłem na info, że jakiś Denon obsługuje Tidal Connect. Dzięki za to info. 

Jeszcze krótko. Wydawało mi się, że kiedyś jak czytałem instrukcje 4800,to było - włącz i wyłącz Tidal Connect, więc był przygotowany do aktualizacji-super. Teraz sprawdziłem-jest taki punkt w instrukcji. Czy w 4800 działa radio internetowe?, bo mój Denon 1200 W już je stracił. 

27 minut temu, Pan Sioś napisał:

Jeszcze krótko. Wydawało mi się, że kiedyś jak czytałem instrukcje 4800,to było - włącz i wyłącz Tidal Connect, więc był przygotowany do aktualizacji-super. Teraz sprawdziłem-jest taki punkt w instrukcji. Czy w 4800 działa radio internetowe?, bo mój Denon 1200 W już je stracił. 

Takie dane podaje Denon, ale jeszcze nie sprawdzałem w praktyce:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak, radio internetowe działa, ale nie powiem Ci, ile stacji, bo prawie tego nie używam. Sprawdzę w wolnej chwili, to napiszę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rafaello_666
15 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Takie dane podaje Denon, ale jeszcze nie sprawdzałem w praktyce:

Ukryta Zawartość

Tak, radio internetowe działa, ale nie powiem Ci, ile stacji, bo prawie tego nie używam. Sprawdzę w wolnej chwili, to napiszę.

Sprawdziłem w Denon Polska-wszystkie Denony i Marantze obsługujący HEOS dostały aktualizacje do obsługi Tidal Connect. 

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Pan Sioś napisał:

Sprawdziłem w Denon Polska-wszystkie Denony i Marantze obsługujący HEOS dostały aktualizacje do obsługi Tidal Connect. 

A tych stacji radiowych jest dużo. Teraz to się nazywa "Tune In". Rzadko słucham radia, ale na pewno jest czego posłuchać.

6 godzin temu, Pan Sioś napisał:

Będziesz kupował Dirac ?

1 godzinę temu, Rafaello_666 napisał:

A tych stacji radiowych jest dużo. Teraz to się nazywa "Tune In". Rzadko słucham radia, ale na pewno jest czego posłuchać.

No to tak, jak w moim Marantz. Dzięki. 

Godzinę temu, max720 napisał:

Będziesz kupował Dirac ?

Zakładam, że to pytanie do Rafaello...

11 godzin temu, max720 napisał:

Będziesz kupował Dirac ?

Prawdę mówiąc, nie planowałem. 

32 minuty temu, max720 napisał:

To , czemu zdecydowałeś się na 4800 , a nie 4700 ?

Prawdę mówiąc, z reguły staram się brać nowy model, bo kupuję na dłużej. Nie wiem, jak 4700, ale w 4800 są monolityczne końcówki mocy (cokolwiek to znaczy dla jakości dźwięku - nie miałem okazji porównać), przeniesione z modelu 6700 i jest on produkowany w Japonii. Model 4700, z tego, co widziałem to produkcja w Wietnamie. Poza tym, wyrwałem go na Amazonie za 6 700 zł, więc cena też super. Są tam jeszcze jakieś różnice w rozdzielczości ekranowej menu, ale to mnie specjalnie nie zajmowało.

To faktycznie dobra cena 

Miałem 6700 , teraz 8500 . Jest jeszcze bardziej dociążony , pełniejszy 

• Pokaż nowe odpowiedzi