Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC zamiast ten w PMA A-110 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym poradzić się jaki DAC warto by nabyć zamiast korzystać z tego we wzmacniaczu. 

Za transport robi już długi czas node 130 , lubię obsługę tego urządzenia i nie bardzo chciałby je zmieniać. Jest podłączony do wzmacniacza przez USB. 

Czego mi brakuje ? To trudne pytanie , jeżeli już miałbym odpowiedzieć to jakby się dało otrzymać jak najlepszą separację instrumentów. Może dodać trochę góry.

Wnieść trochę świeżości w system 🙂

Z pewnością nie musi dodawać basu bo tym bym obdzielił połowę forum 😉

Jakby ktoś się zastanawiał co siedzi we wzmacniaczu to wrzucam opis producenta. 

"PMA-A110 obsługuje szeroki, dynamiczny zakres źródeł dźwięku Hi-Res z kontrolą tonów i dużą mocą w całym zakresie. Ponadto, przetworniki Quad DAC wykorzystujące układ Burr Brown PCM1795 działają w poczwórnej konfiguracji, zapewniając dynamiczny dźwięk wysokiej jakości."

Co do budżetu to adekwatny stosunek do jakości przede wszystkim i żeby nie kosztowało kilkadziesiąt tysięcy. 

https://www.audiostereo.pl/topic/166622-jaki-dac-zamiast-ten-w-pma-a-110/
1 godzinę temu, 77Mariusz77 napisał:

Chciałbym poradzić się jaki DAC warto by nabyć zamiast korzystać z tego we wzmacniaczu. 

Za transport robi już długi czas node 130 , lubię obsługę tego urządzenia i nie bardzo chciałby je zmieniać. Jest podłączony do wzmacniacza przez USB. 

Czego mi brakuje ? To trudne pytanie , jeżeli już miałbym odpowiedzieć to jakby się dało otrzymać jak najlepszą separację instrumentów. Może dodać trochę góry.

Wnieść trochę świeżości w system 🙂

Z pewnością nie musi dodawać basu bo tym bym obdzielił połowę forum 😉

Jakby ktoś się zastanawiał co siedzi we wzmacniaczu to wrzucam opis producenta. 

"PMA-A110 obsługuje szeroki, dynamiczny zakres źródeł dźwięku Hi-Res z kontrolą tonów i dużą mocą w całym zakresie. Ponadto, przetworniki Quad DAC wykorzystujące układ Burr Brown PCM1795 działają w poczwórnej konfiguracji, zapewniając dynamiczny dźwięk wysokiej jakości."

Co do budżetu to adekwatny stosunek do jakości przede wszystkim i żeby nie kosztowało kilkadziesiąt tysięcy. 

wyżej w Bluesound/Nad jest Nad C658 z BluOS, dokładnie to samo jeśli chodzi o apkę i sterowanie. Ja jednak poszedłbym dalej i pożyczył na odsłuch Rose RS-150B. Gra podobnym charakterem, obsługa także jest spoko i mega stabilna apka. No a dźwięk to kilka klas wyżej 😉 Niżej jest jeszcze model midi: RS-250A.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć 🙂 Jest kilka ciekawych opcji, ktore są warte sprawdzenia. Na pewno posłuchałbym iFi Audio Pro iDSD Signature, które jest świetnym i kompletnym przetwornikiem, na pewno polepszy separację, detal i scenę. Warto też sprawdzić Chorda Qutest, a z tańszych opcji i bardziej technicznych np. Topping D90SE  Niestety nie porównywałem ich 1:1 ze wbudowanym DACiem w Denona, ale różnica powinna być na plus słyszalnie 😉 

Warto jednak rozważyć zmianę transportu na streamer z dobrym przetwornikiem, jak np. Lumin T3, czy Audiolab 9000N jeśli nie potrzebujesz większej ilości wejść i słuchasz po cyfrze tylko z sieci. 

W razie czego zapraszamy do kontaktu i na odsłuchy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Rozumiem, że rezerwy w reszcie toru zostały już do cna wykorzystane ...

A może wąskim gardłem wcale nie jest DAC ... i jeśli już, to wypożycz

i posłuchaj u siebie, pamiętając o innych elementach toru.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Spróbuj na początek to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Będziesz miał lepszą separację instrumentów i bardziej realistyczny dźwięk. 

Moim zdaniem sekcja DAC we wzmacniaczu jest na wysokim poziomie. Żeby ją przeskoczyć to musiałby być już DAC z wyższej półki np. Gustard R26 lub Denafrips Pontus II 12th.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Można jeszcze dorzucić z R2R Musicaina Pegasusa II. Od tygodnia go grzeję i naprawdę dobrze gra, mam obok R26 dla porównania. I w budżecie do 10tys. zł, wydają się Pontus, R26 i Pegasus naprawdę dobrymi urządzeniami. Później już trzeba przeskoczyć granice 20tys. zł np Na Rocknę lub Meitnera MA-01, Tak do 20tys. jeszcze ciekawym rozwiazaniem jest Holo Audio Spring i Musician Aquarius i Denafrips Terminator. To oczywiście mówimy o dacach seryjnych, pozostają jeszcze rozwiązania diy, które oczywiście mogą tez lepiej zagrać ale to jest diy.

13 minut temu, RobG1974 napisał:

Od tygodnia go grzeję i naprawdę dobrze gra, mam obok R26 dla porównania.

Porównywalnie z R26 czy trochę słabiej ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A jak to wygląda ( brzmi ) z wyjścia słuchawkowego Denona - czy jest separacja,

a może trafiają się też jakieś wysokie tony 😉  Dlatego pisałem o wąskim gardle ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, essewissa napisał:

PCM1795 zacne jest, ale może się znudzić. Jak ma być detal, dynamika to bym spróbował Qutesta, ewentualnie coś tańszego na Sabre 9028, 9038. 

Czy myslisz , ze jest w ogole sens wyprobowac takie cudo jak Sabaj a20d (2022) ?

Poczytalem sporo na jego temat i pochlebne bardzo  ma to opinie. 

11 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

Czy myslisz , ze jest w ogole sens wyprobowac takie cudo jak Sabaj a20d (2022) ?

Poczytalem sporo na jego temat i pochlebne bardzo  ma to opinie. 

To nie ta klasa. Szukaj DAC z zasilaniem liniowym jako minimum. 

• 8 miesięcy później...

Temat dac mojej glowie nie daje spokoju. 

Wiele przeczytałem od tamtej pory i mam w głowie zrobić to w ten sposób jak niżej napiszę.  Proszę o nakierowanie mnie na właściwe tory gdyż wypływam albo raczej dryfuję po nieznanych mi wodach 🙂

Dla przypomnienia korzystam z dac we wzmacniaczu a siedzi tam według producenta takie cudo

4x PCM1795, tryb monofoniczny Burr Brown

Częstotliwość próbkowania USB-B PCM384 kHz / 32-bit

Wymyśliłem to w ten sposób.  

1. Zostawić dziadka node 130 bo obsluga mi pasuje . ( zasilanie zmienione ) 

po USB podłączyć go do 

2. DENAFRIPS IRIS 12TH

dalej i2s do 

3. Gustard r26

Rca do 

4. PMA A110

Czy ma to wszystko sens ?

Tak naprawdę podoba mi się jak u mnie wszystko gra. Ale skoro można ponoć lepiej niż z dac we wzmacniaczu to spróbować muszę by spokoju zaznać. 

Bardzo proszę o Wasze opinie na ten temat.  

Edytowane przez 77Mariusz77
8 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

3. Gustard r26

Zbyt skomplikowane połączenie .mógłbyś wyrzucić z toru Gustarda  i wprost z Iris wejść coaxialem do wzmacniacza ?

11 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

spróbować muszę by spokoju zaznać

Inaczej się nie da :) CO prawda łącząc Gustarda z Denonem dochodzą ci dodatkowe kable ,zasilający do dac i interkonekt analogowy.

Czy nowe kable coś poprawiły w dziedzinie szczegółowości, czy nie aż tyle ?

24 minuty temu, audioburak napisał:

Czy nowe kable coś poprawiły w dziedzinie szczegółowości, czy nie aż tyle ?

Jest szczegółowo i było szczegłowo , może teraz bardziej tlusto , że tak powiem no ale za wcześnie na wnioski po kilku godzinach 😁 na razie oko zadowolone bardzo 🤣

28 minut temu, baltfan napisał:

Zbyt skomplikowane połączenie .mógłbyś wyrzucić z toru Gustarda  i wprost z Iris wejść coaxialem do wzmacniacza ?

Inaczej się nie da 🙂 CO prawda łącząc Gustarda z Denonem dochodzą ci dodatkowe kable ,zasilający do dac i interkonekt analogowy.

Mógłbym coaxialem wejść do wzmacniacza no ale właśnie chcę spróbować Gustarda żeby usłyszeć coś innego niż dac w Denonie:)

Z tej calej ukladanki mógłbym wywalić Iris ale na tych zagranicznych forach naczytałem się,  że tak jest lepiej. 

Ja nie rozumiem tych zegarów itd itp błądzę jak dziecko we mgle.  

Mógłbym równie dobrze wywalić n130 i iris i korzystać ze streemera w Gustard ale lubię Noda. 

Pozostaje zatem użyć :

1. Gustarda po analogu do Denona z Iris w torze

2. Wywalić Node i Iris i spróbować samego Gustarda .Z info jakie znam,wynika, że jednak R26 ma słabą sekcję streamera ?

No właśnie naczytałem się,  że ten streemer jest ułomny w porownaniu z BluOs.

Ciekawi mnie czy to jest dobrze poskładane i czy to coś  duże coś 😀wniesie . Czy może inaczej to poukładać ?

8 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

streemer jest ułomny w porownaniu z BluOs

Pytanie czy Gustard ma swoją aplikację ,czy też np. serwisy muzyczne trzeba obsługiwać przez Upnp za pomocą MConnect czy Buuble ?

2 minuty temu, baltfan napisał:

Pytanie czy Gustard ma swoją aplikację ,czy też np. serwisy muzyczne trzeba obsługiwać przez Upnp za pomocą MConnect czy Buuble ?

Pytałem i dostałem taką informację od użytkownika. 

"Aplikacji jako takiej nie ma, ale.mozesz zrobić upgrade i z Androda działa tidal connect, tak samo z IOS to już bez upgrade softu. Działa jako roon End, jakoś NAA , z Upnp it's. Więc tu apka jest naprawdę zbędna"

25 minut temu, Misio38 napisał:

Widać, że koniecznie chcesz wydać pieniądze mając dobry DAC we wzmaku.

Uważasz,  że mija się z celem dokładanie r2r ?

Moim zdaniem tak, ty możesz mieć inne, bo jestem pewien, że przy swoim parciu do zmiany, nawet jak kupisz totalny garażowy badziew i tak usłyszysz różnicę na plus.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

2 godziny temu, Misio38 napisał:

Moim zdaniem tak, ty możesz mieć inne, bo jestem pewien, że przy swoim parciu do zmiany, nawet jak kupisz totalny garażowy badziew i tak usłyszysz różnicę na plus.

Nie aż tak choroba postępuje 🙂 

Wzmacniacz kupiłem około trzy lata temu i nie szukam zmiany gdyż inne nawet kilkukrotnie droższe nie zrobiły na mnie wrażenia.  

Słyszę tylko duże różnice , sprawdzić muszę najwyżej odeślę albo sprzedam . 

Jak nie będzie spektakularnej zmiany to się rozstaniemy. 

Zamówiłem gustarda r26 , w piątek wracam do domu to będzie czekał  no i zobaczymy.  

Słyszę wyraźnie różnicę Dac w CD a tym we wzmacniaczu na korzyść tego we wzmacniaczu. Tak samo jak słyszę niedomagania Dac w bluesound n130.  

Posrebrzane kable głośnikowe słyszę wyraźnie za to zasilających już nie . 

Staram się nie wmawiać sobie,  że nastąpiły zmiany jak ich nie ma ale pokusa sprawdzenia czegoś czego nie słyszałem u siebie w systemie jest silna. 

Ja bym nawet wolał żeby było gorzej a nie wyraźnie lepiej 🙂 wtedy zaoszczędziło by mi to ewentualnej dalszej rozbudowy sekcji dac o zegar czy ddc . 

W dniu 13.03.2024 o 12:58, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Rose RS-150B

Bardzo dobry pomysł!

W dniu 1.12.2024 o 09:52, 77Mariusz77 napisał:

mija się z celem dokładanie r2r ?

Mija się z celem używanie czegokolwiek innego, niż R2R. 🙂 

Chyba, że chcesz, by DAC mordował muzykę, zamiast ją odtwarzać.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Bardzo dobry pomysł!

Mija się z celem używanie czegokolwiek innego, niż R2R. 🙂 

Chyba, że chcesz, by DAC mordował muzykę, zamiast ją odtwarzać.

No właśnie takie opinie skłaniają mnie do próby.  Dzięki.  

12 godzin temu, 77Mariusz77 napisał:

Zamówiłem gustarda r26 , w piątek wracam do domu to będzie czekał  no i zobaczymy.  

Słyszę wyraźnie różnicę Dac w CD a tym we wzmacniaczu na korzyść tego we wzmacniaczu. Tak samo jak słyszę niedomagania Dac w bluesound n130. 

chyba się rozpiszę, może to komuś się przyda - jedna uwaga: nie mam "wyrobionego" słuchu, próbowałem w dawnych latach grać na jakimś instrumencie, no nie mam do tego talentu, znacznie lepiej radziłem sobie w naukach ścisłych. dlatego nie jestem w stanie (jak wielu forumowiczów) analizować dźwięku, rozbijając to na poszczególne zakresy, przestrzeń, itd. wydawać opinii, typu tak ten fortepian jest "naturalny".

ale lubię słuchać, dobra jakość, czyli to co mi się podoba i akceptuję, sprawia mi dużo frajdy. z racji tej trochę wydałem na przestrzeni lat trochę pieniędzy na audio, rdzeniem zestawu są kolumny, końcówka mocy. źródłami streamer jako transport, cd transport i w sumie blurej jako transport, czyli ogólnie cyfra. mam też elementy kina domowego, procesor rotel rsp-1576, świetny jako źródło i dac, jeszcze pre2dac qxr cyrusa, ale ten wyłączony z obiegu.

no i ta cyfra do przetworników typu DAC, dalej do przedwzmacniacza który najmniej może ingerować w sygnał bo pasywny.

bo założyłem sobie, że to co może mieć wpływ na dźwięk (przy moim zestawie) to DAC. dlatego mam ich kilka, technologicznie różnych. może wymienię:

schiit bifrost 2/64 ( to nie delta-sigma, jakaś egzotyczna kość przetwarzająca multibitowo) napięcie wyjściowe 2V

myrad z20 (klasycznej budowy dac na kości cirrus logic, dobre podzespoły) napięcie wyjściowe 2.3V

m2tech young (bb 1795) napięcie wyjściowe 2.6V

transport cd podłączony jednocześnie do wszystkich trzech. wybór wejści na pre. no to sobie słuchamy 😉 no ale czego? 😄

nie bez powodu podałem napięcia wyjściowe przetworników bo każdy ma inne. to słychać. większość się zgodzi że głośniej odbieramy jako lepiej czy barwniej. na pierwszy rzut ucha wszystkie trzy grają podobnie. nie jest tak że któryś ma niedostatki na basie, inny wali sybilantami, kolejny traci szczegółowość. to co mogę napisać, są pewne niuanse na barwie dźwięku. nie jestem w stanie powiedzieć zdecydowanie, że któryś z nich jest najlepszy. bo nie mam wzorca dźwięku. płyty nagrywane , reedytowane, mixowane są na różne sposoby. jeden wykonawca ma lepszego dźwiękowca, inny gorszego. inaczej słychać muzykę lat 70, inaczej współczesną. no i gatunki. różny przekrój, bardzo różny. muzyka elektroniczna, etniczna, od łomotu black sabbath do diany kral. aktualnie najczęściej lecą mi solowe płyty takich jak: mark knopfler, sade, nick cave, klaus schulze, ash ra tempel, wszelakie koncerty z blureja (the gathering, depeche mode, eric clapton) . ostatni zakup to air "moon safari" jubileuszowa edycja cd z br i dźwiękiem w atmos - świetna (ale nie w trybie wielokanałowym).

konkluzja: po to mam trzy DAC, aby w zależności od rodzaju muzyki i nastroju i głośności wybrać sobie ten który w danym momencie najbardziej mi się podoba 🙂 tyle pisanie i taki prosty finał. nie ma (dla mnie) drastycznych różnic: myryad 10 lat temu kosztował ok 2000zl, m2tech z tego samego okresu 6000zl, najnowszy rok temu kupiony schiit 4500zl (jedyny nowy ze sklepu). który z nich miałbym sobie zostawić jako jedyny? trudny wybór.

dla jasności, kolumny to elac vela 407, końcówka mocy rotel rb-1582mk2, pokój ok 18m2 zagracony. i chyba jestem raczej basolubem.

nie lubię przepłacać, na ten moment myślałem jeszcze o typowym r2r musican audio pegasus II ale nie będę kupował w ciemno i... chyba nie mam teraz takiej potrzeby.

😄

Edytowane przez ro35
24 minuty temu, 77Mariusz77 napisał:

No właśnie takie opinie skłaniają mnie do próby.  Dzięki.  

Mnie nie traktuj poważnie - ja jestem fanatyk z klapkami na oczach. 🙂 Ale jeśli mogę coś doradzić to R2R właśnie. 

Chodzi o otwartość dźwięku, ilość powietrza, obrazowanie 3D i wrażenie bezpośredniego obcowania z artystami. Δ/Σ tego nie daje.

Algorytmy kształtowania szumu używane w przetwornikach jednobitowych powodują powstawanie przesunięć fazowych na które ludzkie ucho jest szczególnie wrażliwe. Dlatego dźwięk z R2R odbieramy jako naturalny i  oczywisty.

Jest jak pieczony kurczak.

Perfect-Juicy-Roast-Chicken-IMAGE-28.jpg

Dźwięk z Δ/Σ jest przetworzony, sztuczny. Jak nugettsy w McDonalds zrobione uj wie z czego.

Zobacz, jakie to blade, bez smaku, bez wyrazu, bez definicji.

mcdonalds-Chicken-McNuggets-6-pieces-2:1

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Niemożliwy jesteś 🤣🤣🤣

Właśnie liczę na to lepsze obrazowanie bo dźwięk jako dźwięk mam bardzo dobry moim zdaniem bez jakiś braków w pasmach. 

• Pokaż nowe odpowiedzi