Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo podłączone do ampli pre out - sygnał na wzmacniaczu brumi

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Problem jest taki:

Wzmacniacz MF m6si

Ampli Marantz SR7015

Z apli pre out do MF na wejście HT

Wystarczy, że przełączę wzmacniacz na źródło HtT , a już słychać przydźwięk. Po włączeniu ampli jeszcze większy.

Próbowałem eliminować zakłócenia na wszystkie sposoby:

- wypięcie kolejnych źródeł  z ampli

- zmiana RCA

- zmiana zasilających

- inne gniazda zasilania

- zmiana listew zasilania

- odłączenie  wszystkiego od zasilania, prócz wzmacniacza i ampli

Dodam tylko, że z poprzednim wzmacniaczem Marantz PM8006 kino chodziło bez zarzutu.

MF ma kilka dni.

Pomóżcie proszę.🙏 

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

Sprawdź czy gniazdo do którego jest podłączony MF ma sprawne PE "0" ochronne (uziemienie).

Edytowane przez Marcinus

Podlinkuję Ci jak rozwiązałem podobny problem, ale że znalazłam to w sieci a kompletnie nie rozumiem o co chodzi, to ryzykujesz na własną odpowiedzialność (u mnie działa dwa lata):

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Dokładnie tak jest. Złączenie kablem obudów dwóch urządzeń zwykle rozwiązuje problem buczenia, brumienia i tak dalej. 

Często wodowane jest to przez urządzenie, które nie ma uziemienia lub jest podłączone do anteny zbiorczej. 

Edytowane przez raiwan

Daj znać czy pomogło. 

Czy musical brumi jak jest podłączony do amplitunera ale pracuje jako Integra?

Cześć!

Bardzo dziękuję za podpowiedzi i kolejne opcje do sprawdzenia.

Łączenie obudowy lub uziemień obu urządzeń nic nie daje, ale...

...z całą pewnością temat brumienia ma związek z pętlą mas - jak napisaliście wyżej.

W końcu, przez przypadek, odkryłem chyba rozwiązanie problemu.

Odłączając już po raz kolejny (5, 6) źródła od ampli musiałem przestawić cały tuner UPC. W związku z tym odłączyłem nie tylko jego zasilanie i hdmi, ale także antenę sygnałową i ... brumu nie ma:))))

Super! Tylko chciałbym TV też oglądać po kinie domowym.

Zamówiłem więc w sieci pipsztyk, który nazywa się izolator galwaniczny i teoretycznie ma to pomóc.

Napiszę jak tylko to przyjdzie i podłączę.

Mam nadzieję, że to rozwiąże problem.

24 minuty temu, zatem napisał:

Łączenie obudowy lub uziemień obu urządzeń nic nie daje, ale...

Być może u Ciebie to co innego, ale ja w subie (obudowa z drewna) musiałem połączyć ze śrubką, a nie każda działa.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Być może u Ciebie to co innego, ale ja w subie (obudowa z drewna) musiałem połączyć ze śrubką, a nie każda działa.

Może tak oczywiście być, ale oba moje urządzenia posiadają śrubkę uziemiającą (choć ampli nie ma w zasilaniu uziomu) i próbowałem pod nią podłączać przewód. Nic to nie dawało.

Doświadczenia z anteną pokazują, że problem gdzieś indziej.

Obstawiam, że oba urządzenia mają kable 3 żyłowe - a gdyby tak w jednym dać 2 żyły a połączyć śrubki GND? Zanim tak zrobisz niech się wypowie ktoś kumaty, ja tylko przypomniałem sobie coś, co gdzieś kiedyś ktoś pisał. 

• Moderatorzy
18 minut temu, szymon1977 napisał:

Doświadczenia z anteną pokazują, że problem gdzieś indziej.

Obstawiam, że oba urządzenia mają kable 3 żyłowe - a gdyby tak w jednym dać 2 żyły a połączyć śrubki GND? Zanim tak zrobisz niech się wypowie ktoś kumaty, ja tylko przypomniałem sobie coś, co gdzieś kiedyś ktoś pisał. 

Marantze są w drugiej klasie ochronności, więc mają dwie żyłki.