Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie źródło Tidal do Marantz NA8005

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

obecnie mam odtwarzacz sieciowy Marantz NA6005 + wzmak Marantz PM KI Lite Pearl, ale zależy mi na obsłudze TIDAL w jak najlepszej jakości. Planuję kupić model NA8005, który ma wejście cyfrowe coaxialne i do tego tanie urządzenie obsługujące TIDAL z wyjściem cyfrowym coaxial.

1. Czy to dobra, droga czy macie lepszy pomysł?

2. Jakie tanie źródło TIDAL proponujecie do tego zestawu? Rozumiem, że skoro ma przesyłać dalej dźwięk w formie cyfrowej na DAC w NA8005 to jakość tego źródła nie ma znaczenia, więc zależy mi na czymś małym i tanim 🙂

Edytowane przez Arthorn
literówka
2 godziny temu, Arthorn napisał:

1. Czy to dobra, droga czy macie lepszy pomysł?

Wszystko zależy od Twojego gustu 😉 Osobiście jednak przemyślałbym zakup streamera nie od Marantza, by mieć wszystko w jednym zamiast to dzielić w ten sposób 🙂 Jeśli jednak chciałbyś mieć komplet od Marantza i tylko oddzielnie Tidala, to spojrzałbym na WiiM Pro 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

23 minuty temu, Q21 napisał:

Wszystko zależy od Twojego gustu 😉 Osobiście jednak przemyślałbym zakup streamera nie od Marantza, by mieć wszystko w jednym zamiast to dzielić w ten sposób 🙂 Jeśli jednak chciałbyś mieć komplet od Marantza i tylko oddzielnie Tidala, to spojrzałbym na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 😉 

Dzięki za odpowiedź, patrzyłem juz na tego WiiM, ale jest w cenie zbliżonej do całego używanego odtwarzacza, trochę przerost formy nad treścią. Szukam rozwiązania bardziej budżetowego, najlepiej używanego. W zasadzie urządza mnie najtańsze urządzenie z TIDAL i cyfrowym wyjściem coaxial.

Czy porównywał ktoś z Was bezpośrednio NA8005 i NA6006? Jakie różnice? Teoretycznie zasilanie i jakość elementów przemawia za wyższą serią, z drugiej strony DAC w NA6006 jest ponoć lepszy.

Żeby uniknąc nieporozumień... nie szukam "muzykalnych" sprzetów. Lepszy jak dla mnie = masymalnie neutralny, prawidłowo oddający dynamikę i szczegóły nagrania z jak najmniejszym zniekształceniem i dodawaniem bajerów.

Jeżeli NA6006 gralby lepiej to w zasadzie zabawa w dokładanie TIDALa do NA8005 tracilaby sens.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moim zdaniem to nie jest dobry pomysł chcesz kupić w wyższy model odtwarzacza sieciowego i do niego podłączać transport?

Po co?

Zdecydowanie lepiej zrobisz kupując po prostu solidne przetwornik cyfrowy analogowy a na przykład używany dostaniesz chord qutest który zagra zdecydowanie lepiej od tego marantza i do niego na przykład wspomniany wiim

Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie że już chord mojo2 zagra lepszą dynamiką i dźwiękiem przestrzennym.

W tej samej cenie masz naprawdę spory wybór przetworników. A kupowanie urządzenia tylko po to aby mieć komplet z wyglądu? Bo ok. Natomiast to nie jest rozmowa na forum.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Moim zdaniem to nie jest dobry pomysł chcesz kupić w wyższy model odtwarzacza sieciowego i do niego podłączać transport?

Po co?

Zdecydowanie lepiej zrobisz kupując po prostu solidne przetwornik cyfrowy analogowy a na przykład używany dostaniesz chord qutest który zagra zdecydowanie lepiej od tego marantza i do niego na przykład wspomniany wiim

Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie że już chord mojo2 zagra lepszą dynamiką i dźwiękiem przestrzennym.

W tej samej cenie masz naprawdę spory wybór przetworników. A kupowanie urządzenia tylko po to aby mieć komplet z wyglądu? Bo ok. Natomiast to nie jest rozmowa na forum.

Zestaw Chord Quest + Wiim za 1400zł... nie wierzę, jak znajdę za tyle to biorę.

To może sformułuję pytanie inaczej: jakie urządzenie odtwarzające radio internetowe i TIDAL do ok. 1500zł do wzmaka Ki Lite Pearl polecacie (jeśli nie NA8005 i NA6006).

Edytowane przez Arthorn
10 minut temu, Arthorn napisał:

To może sformułuję pytanie inaczej: jakie urządzenie odtwarzające radio internetowe i TIDAL do ok. 1500zł do wzmaka Ki Lite Pearl polecacie (jeśli nie NA8005 i NA6006).

Ja zrozumiałem że tego na 8005 też chcesz kupić?

Zamiast niego proponowałem powyższe rozwiązanie.

Za 1400 zł To kupujesz wiim ale AMP

Jak potrzebujesz tylko transportu do przetwornika To wybiera się wersję mini kosztującą między 300 a 400 zł

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ja zrozumiałem że tego na 8005 też chcesz kupić?

Zamiast niego proponowałem powyższe rozwiązanie.

Za 1400 zł To kupujesz wiim ale AMP

Jak potrzebujesz tylko transportu do przetwornika To wybiera się wersję mini kosztującą między 300 a 400 zł

Kupić używany... NA8005 na OLX chodzą po ok. 1300. NA6006 mający TIDAL parę stówek drożej, ale nie wiem jak to wyglada jeśli chodzi o jakość.

WiiM Mini nie spelnia wymagań bo nie ma wyjścia Coaxial, a nie chce po optycznym. Wracamy do punktu wyjścia.

29 minut temu, Arthorn napisał:

Polecam streamer zbudowane na RPI 4b plus Hat np. HDMI PI PRO, PCM5122  plus Volumio Premium. Wbrew pozorom jakość streamera jest bardzo istotna i rodzaj jego wyjścia na DACa . Poszukaj w sieci sa firmy co oferują gotowe rozwiązanai na RPi z Volumio.

16 minut temu, bayard123 napisał:

Polecam streamer zbudowane na RPI 4b plus Hat np. HDMI PI PRO, PCM5122  plus Volumio Premium. Wbrew pozorom jakość streamera jest bardzo istotna i rodzaj jego wyjścia na DACa . Poszukaj w sieci sa firmy co oferują gotowe rozwiązanai na RPi z Volumio.

Możesz rozwinąć temat dlaczego streamer przesyłający sygnał cyfrowy po coaxialu do DAC ma wpływ na dźwięk? Nie powinno być tam żadnej konwersji sygnału (m.in. dlatego odpada wyjście optyczne). 

Znalazłem coś takiego jak Taga TWA-10B, ale ma też przedwzmacniacz i wyjścia analogowe, co jest mi zbedne w sumie... może da się jeszcze bardziej budżetowo i minimalistycznie?

Ja bym szukał tylko czegoś z Chromecast. Mordowanie się z Tidalem na tych odtwarzaczach to jest patologia. Z chromecast możesz sobie używać normalnie apki z telefonu. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, rafal735r napisał:

Ja bym szukał tylko czegoś z Chromecast. Mordowanie się z Tidalem na tych odtwarzaczach to jest patologia. Z chromecast możesz sobie używać normalnie apki z telefonu. 

W sumie.... tak teraz widzę, że NA8005 ma wejście "USB DAC".

Jak wepnę tam kabel USB z Chromecasta to będzie działać czy trzeba inaczej kombinować?

Widzę, że chromecast ma wyjście po HDMI, więc pewnie potrzebna by była przejściówka na duże USB.

Serio, nie ma czegoś takiego jak Chromecast wyjściem USB lub Coaxial?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Arthorn

Chyba schodzimy z tematu za bardzo. Jeżeli Chromecast nie ma wyjścia cyfrowego na DAC to odpada, bo słuchanie z tego po analogu mnie nie interesuje.

Co mnie interesuje:

1. Jak małym kosztem podłączyć TIDAL do NA8005 po USB/Coaxial.

(Tu odpowiedzią byłby Wiim mini, ale ma tylko optyka, więc szukam czegoś podobnego).

2. Czy NA8005 z dołożonym TIDALEM zagra lepiej niż NA6006 (gorsze zasilanie, nowszy DAC i TIDAL wbudowany).

Budżet całości odtwarzacz + ewentualne źródło TIDAL ok. 1500zł.

Chromecast audio ma wyjście optyczne. 

Może lepiej poszukać np Onkyo NS-6170, który dobrze brzmi i ma chromecast. Tylko ze on chyba drożej chodzi. Ewentualnie mógłbyś zakupić 6130. Ja go używam, ale akurat jako transport. Ale po analogu też gra nieźle. Na pewno nie jakoś wiele gorzej od NA8005, bo też go miałem. I to całkiem nie dawno. Ogólnie to NA8005 to fajne urządzenie pod kątem uniwersalnosci, ale jak masz zamiar wykorzystywać go tylko jako DAC do transportu z sieci to ja bym se darował. 

19 minut temu, Arthorn napisał:

Czy NA8005 z dołożonym TIDALEM zagra lepiej niż NA6006 (gorsze zasilanie, nowszy DAC i TIDAL wbudowany

Właśnie ja przestrzegam przed tym Tidalem "wbudowanym", choć wiem że ludzie na tym słuchają. Dla mnie to jest takie cofanie się jak ktoś poużywa normalnej apki z Androida. 

?👈

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

Chromecast audio ma wyjście optyczne. 

Może lepiej poszukać np Onkyo NS-6170, który dobrze brzmi i ma chromecast. Tylko ze on chyba drożej chodzi. Ewentualnie mógłbyś zakupić 6130. Ja go używam, ale akurat jako transport. Ale po analogu też gra nieźle. Na pewno nie jakoś wiele gorzej od NA8005, bo też go miałem. I to całkiem nie dawno. Ogólnie to NA8005 to fajne urządzenie pod kątem uniwersalnosci, ale jak masz zamiar wykorzystywać go tylko jako DAC do transportu z sieci to ja bym se darował. 

Właśnie ja przestrzegam przed tym Tidalem "wbudowanym", choć wiem że ludzie na tym słuchają. Dla mnie to jest takie cofanie się jak ktoś poużywa normalnej apki z Androida. 

Pod pojęciem wbudowany rozumiem, że działa jak Spotify Connect. Odpalasz TIDAL na telefonie wybierasz źródło, które źródło ma grać 🙂 Mój NA6005 tego nie ma i w tym cały problem 😄

Czyli nie da 

3 minuty temu, rafal735r napisał:

Niestety właśnie Tidal tak nie działa jak Spotify. 

Czyli nie da się sterować bezpośrednio z apki w telefonie?! 😮

1 minutę temu, rafal735r napisał:

Nie, chyba że przez chromecast. 

Widze, że jest juz Tidal Connect, ale tylko nowe odtwarzacze to mają :/

16 godzin temu, Arthorn napisał:

Kupić używany... NA8005 na OLX chodzą po ok. 1300. NA6006 mający TIDAL parę stówek drożej, ale nie wiem jak to wyglada jeśli chodzi o jakość.

WiiM Mini nie spelnia wymagań bo nie ma wyjścia Coaxial, a nie chce po optycznym. Wracamy do punktu wyjścia.

Nie chcesz bo?

Wolisz marantza który słabo wspiera tidal?

Nie rozumiem.

12 godzin temu, Arthorn napisał:

Czyli nie da 

Czyli nie da się sterować bezpośrednio z apki w telefonie?! 😮

Oczywiście że się da. 

Gdzie się nie da?

10 godzin temu, Arthorn napisał:

Widze, że jest juz Tidal Connect, ale tylko nowe odtwarzacze to mają 😕

Na przykład wiim.

Upadłeś się na marantza to widać.

A i dźwiękowo i funkcjonalnie lepiej wypadnie wiim mini + chord mojo 2. Optyk nie optyk a zagra i tak lepiej. 

53 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Nie chcesz bo?

Wolisz marantza który słabo wspiera tidal?

Nie rozumiem.

Oczywiście że się da. 

Gdzie się nie da?

Na przykład wiim.

Upadłeś się na marantza to widać.

A i dźwiękowo i funkcjonalnie lepiej wypadnie wiim mini + chord mojo 2. Optyk nie optyk a zagra i tak lepiej. 

Wiim mini tak, jak pisałem ma wyjscie optyczne na DAC tylko, a to dodatkowa zbędna konwersja sygnału (prąd-światło-prąd).

NA8005 jest tani i kosztuje niewiele ponad 1000zł.

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, chick napisał:

U mnie gra Marantz PM8003 z Wiim pro i Chord Mojo. Jak na razie jest bardzo dobrze. 

Pomijając brak wyświetlacza jakoś mnie te mikro urządzenia nie przekonują. Może jest tam jakaś zacna kość w tym DAC, ale nie uwierzę, że chociażby tak prymitywna sekcja zasilania nie generuje tam zniekształceń, nie wpływa na poziom szumu na wyjściu itd.

Podwójna konwersja sygnału cyfrowego przy połączeniu optykem to też coś, czego koniecznie chcę uniknąć. Jeżeli Marantz NA8005 faktycznie brzmi tak źle to chyba muszę odpuścić, wstrzymać się kupić kiedyś coś lepszego, np. używanego CXN v2 albo Pionka n50AE jak stanieją :/

Dzięki za odpowiedzi.

Edytowane przez Arthorn
32 minuty temu, Arthorn napisał:

Pionka n50AE

A skąd info ze akurat ten dobry. Miałem N70 i jak dla mnie to jest słabo u niego. 

?👈

6 godzin temu, Arthorn napisał:

Wiim mini tak, jak pisałem ma wyjscie optyczne na DAC tylko, a to dodatkowa zbędna konwersja sygnału (prąd-światło-prąd).

NA8005 jest tani i kosztuje niewiele ponad 1000zł.

No to cenę masz na niego dobra. 

Bierz

Godzinę temu, Arthorn napisał:

Pomijając brak wyświetlacza jakoś mnie te mikro urządzenia nie przekonują. Może jest tam jakaś zacna kość w tym DAC, ale nie uwierzę, że chociażby tak prymitywna sekcja zasilania nie generuje tam zniekształceń, nie wpływa na poziom szumu na wyjściu itd.

Podwójna konwersja sygnału cyfrowego przy połączeniu optykem to też coś, czego koniecznie chcę uniknąć. Jeżeli Marantz NA8005 faktycznie brzmi tak źle to chyba muszę odpuścić, wstrzymać się kupić kiedyś coś lepszego, np. używanego CXN v2 albo Pionka n50AE jak stanieją 😕

Dzięki za odpowiedzi.

Weź sobie cxn bo wchodzi nowa wersja teraz. 

On i gra lepiej od marantza i soft jest solidniejszy. A widać że nie przekonam cię do innych rozwiązań. 

4 godziny temu, rafal735r napisał:

A skąd info ze akurat ten dobry. Miałem N70 i jak dla mnie to jest słabo u niego. 

Onkyo NS6170 wypadł u Ciebie lepiej niż N70? Słyszałem, że te Pioneery N50AE i N70AE ponoć są dobre.

No ponoć... Biorąc pod uwagę ceny N70 to nie jest on jakiś wybitny. Ja używam 6130, ale tylko jako transport. 6170 ma wiele lepiej rozwinięta sekcje analogowa więc na pewno jest na wysokim poziomie. 

?👈

Sprawa chyba póki co rozwiązana:

Streamuję Tidala przez BubbleUPnP (NA6005/NA8005 obsługują DLNA 1.5). Początkowo były problemy z przycinaniem, ale po przejściu na Proxy zaczął działać stabilnie. Jak na razie testuję go przy tych ustawieniach już 5h na albumach w formacie 24/96 i działa bez żadnej przycinki więc chyba będzie dobrze 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi