Skocz do zawartości
IGNORED

Szkolenie akustyka w budownictwie

Rekomendowane odpowiedzi

Dostaję newslettery od firmy organizującej szkolenia branżowe, zwykle na niezłym poziomie inżynierskim. 

Dostałem poniższą ofertę, może kogoś zainteresuje. Jeśli to w jakiś sposób niezgodne z regulaminem forum to przepraszam, proszę o usunięcie. Nie jestem w żaden sposób związany z tą firmą, wrzucam jako ciekawostkę

"Już 1 kwietnia 2024 wchodzą w życie zmiany przepisów w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego- wymagania normowe w zakresie izolacyjności akustycznej

Ściany wewnętrzne i stropy oddzielające lokale mieszkalne w budynku mieszkalnym jednorodzinnym powinny spełniać wymagania akustyczne jak dla przegród między lokalami mieszkalnymi w budynku mieszkalnym wielorodzinnym określone w Polskiej Normie dotyczącej wymaganej izolacyjności akustycznej przegród w budynkach"

13.03.2024 Poznań; 14.03.2024 Wrocław
Prowadzenie: dr inż. Agata Szeląg
Program:
1. Zmiany w zakresie pomiarów i wymagań normowych dotyczących hałasu od wyposażenia technicznego
2. Metody adaptacji akustycznej wnętrz użyteczności publicznej -wymagania PN-B-02151-4:2015-06
3. Problemy w projektowaniu, wykonawstwie i użytkowaniu budynku - ochrona przed hałasem - case study najczęstszych problemów
4. Rozwiązania akustyczne:  OWA Polska, H+H, Leca Polska, Epufloor, Mextri, Leviat, Schock"

https://www.audiostereo.pl/topic/166560-szkolenie-akustyka-w-budownictwie/
  • 3 miesiące później...
  • Administratorzy
W dniu 6.03.2024 o 19:39, micwoj napisał:

Dostaję newslettery od firmy organizującej szkolenia branżowe, zwykle na niezłym poziomie inżynierskim. 

Dostałem poniższą ofertę, może kogoś zainteresuje. Jeśli to w jakiś sposób niezgodne z regulaminem forum to przepraszam, proszę o usunięcie. Nie jestem w żaden sposób związany z tą firmą, wrzucam jako ciekawostkę

"Już 1 kwietnia 2024 wchodzą w życie zmiany przepisów w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego- wymagania normowe w zakresie izolacyjności akustycznej

Ściany wewnętrzne i stropy oddzielające lokale mieszkalne w budynku mieszkalnym jednorodzinnym powinny spełniać wymagania akustyczne jak dla przegród między lokalami mieszkalnymi w budynku mieszkalnym wielorodzinnym określone w Polskiej Normie dotyczącej wymaganej izolacyjności akustycznej przegród w budynkach"

13.03.2024 Poznań; 14.03.2024 Wrocław
Prowadzenie: dr inż. Agata Szeląg
Program:
1. Zmiany w zakresie pomiarów i wymagań normowych dotyczących hałasu od wyposażenia technicznego
2. Metody adaptacji akustycznej wnętrz użyteczności publicznej -wymagania PN-B-02151-4:2015-06
3. Problemy w projektowaniu, wykonawstwie i użytkowaniu budynku - ochrona przed hałasem - case study najczęstszych problemów
4. Rozwiązania akustyczne:  OWA Polska, H+H, Leca Polska, Epufloor, Mextri, Leviat, Schock"

Szkolenie można generalnie zrobić z wszystkiego. Chociażby z obsługi pisuaru. I tu nawet bym zrozumiał zasadnośc takiego szkolenia. 

Co do tematu to dość ciekawa sprawa i chętnie bym posłuchał o czym się mówi na takowym szkoleniu. 

Założenia budownictwa w zakresie akustyki to jedno z kilku kroków które należałoby podejmować przy projektowaniu samego miejsca odsłuchowego i jest to w pewnym stopniu bardzo zasadne. 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

Przecież Polskie Normy nie istnieją.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

@marek-1969

Poniekąd podzielam rozczarowanie krajowym podejściem do przepisów.

Obok mnie buduje się "pensjonat dla sportowców" czyli osiedle Oaza. Projekt nieżyjącego profesora Stefana Kieryłowicza.

Status prawny to jedno (teoretyczny wynajem lokali) a realia użytkowe to coś innego (mieszkania, a inaczej "inwestycja apartamentowa").

Ze sportem Oaza tylko sąsiaduje, byle nie kolidowała z lęgiem kaczek na tzw. "balatonie" czyli stawie przy Dolnej i Warszawiance u podnóza skarpy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(nie widać śladów bo codziennie teren jest sprzątany)

A co do branżowych norm to faktycznie z podejściem do nich  jest różnie, ważniejsze są referencje od zadowolonego klienta. Chyba to nimi kieruje się zleceniodawca budowy.

|

"lokale mieszkalne w budynku mieszkalnym jednorodzinnym powinny spełniać wymagania akustyczne jak dla przegród między lokalami mieszkalnymi w budynku mieszkalnym wielorodzinnym"

@micwoj

Co to zmienia w praktyce?

Ja w wielorodzinnym słyszę pralki (a właściwie wirówki) u sąsiadów (na dole w części wspólnej w budynku spółdzielczym jest pralnia i suszarnia ale każdy robi to w swoim lokalu), co niekiedy przeszkadza mi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

De facto jeśli chodzi o przenikanie przez przegrody, to wymagania są dość nowe. Starsze spółdzielcze bloki - nikt o tym przy projektowaniu i wykonawstwie nie myślał. Co nie zmienia faktu że niektóre są naprawdę całkiem niezłe, lepsze niż niektóre współczesne.  

Nie wiem co wprowadzają te ostatnie zmiany, nie czytałem. 

Dla domków jednorodzinnych - byłem w wielu, gdzie ten hałas jest problemem, bo się niesie po całym budynku, przenika przez stropy itp. I jeśli ktoś sądzi że we własnym domu to nie przeszkadza - to sobie wyobraźcie np. jak chcecie położyć się wcześniej a przygłucha małżonka odpali robota kuchennego i jednocześnie serial na tyle głośno żeby słyszeć przez tego robota... Albo młodzież w domu która lubi głośno słuchać muzyki. I co, wrzeszczeć na żonę żeby ściszyła? Zakładać zatyczki do uszu? IHMO lepiej  tak zbudować dom żeby nie stanowiło to problemu. Wg mnie w istotnym stopniu decyduje to o komforcie  życia, tak samo jak odpowiednia temperatura i wilgotność, czy dopływ powietrza, światła itp. 

Ale tak czy siak, sporo jest tematów pt jak wygłuszyć. Jeśli ktoś ma naprawdę problem, a nie tylko chce podpytać na forum to może chcieć wydać kilkaset złotych na to szkolenie. Można też kupić dostęp do nagrania wielu z tych szkoleń taniej nieco - może to też będzie tak udostępniane - nie wiem. Dlatego wrzuciłem - interesu nie mam żadnego, sam kupuję sobie szkolenia od tej firmy. 

• 3 tygodnie później...

Osobiście traktuję tego typu szkolenia jako info dla siebie. 
Podobnie jak wszelkie porady budownicze w kwestii akustyki.

Nie mam co liczyć na jakieś normy bo 95% przypadków ekipom budowlanym i inwestorom jest to po prostu nie na rękę. 

Kazda dodatkowa wiedza, informacja, rozszerza nasze horyzonty i wzbogaca nasze doswiadczenie, ale..

Dla nas, uzytkownikow audio/video w warunkach domowych jest takie szkolenie bez jakiegokolwiek praktycznego zastosowania. Wynika to z zupelnie innych warunkow wyjsciowych i z zupelnie innych celow takich adaptacji akustycznych w zalresie pomieszczen publicznych i w zakresie pomieszczen odsluchowych AV. Glowne roznice to:
- w pomieszczeniach publicznych mamy do czynienia z dyfuzyjnym polem fal i miesc odsluchu (wiele rozproszonych zrodel dzwieku i wielu sluchaczy, patrz przyklad klasa szkolna, biuro, przedszkole, stolowka,…) a w domowych mamy dwa stale zrodla dzwieku (glosniki) i jedno stale miejsce odsluchu
- w pomieszczeniach publicznych zalezy na nam dobrym zrozumieniu mowy i niskim obciazeniu halasem, a w pomieszczeniach AV zalezy nam na naturalnej, neutralnej, przyjemnej reprodukcji muzyki
- w pomieszczeniach publicznych zalezy nam na zakresie czestotliwosci odpowiedzialnych za zrozumieniu mowy i chalasy (125-8.000Hz) a pomieszczeniach AV wazne jest caly zakres 20-20.000hz
- itd

Dlatego stosujemy rozne metody wyznaczania (obliczania) albo pomiaru parametrow akustycznych pomieszczenia, rozne normy i rozne srodki akustyczne w tych roznych typach pomieszczen