Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tak jak w tytule, szukam dobrego połączenia z moim nowym wzmacniaczem NAD c3050. Szukam ciepłego brzmienia. Pomieszczenie 23m2. 
Budżet jakim dysponuje to do ok 7-8 tys za używane lub do 11 tys za nowe (za parę).

Z góry dziękuję

https://www.audiostereo.pl/topic/166534-ciep%C5%82e-kolumny-do-nad-c3050/

Lepiej posłuchać, ale bez agresji i łatwe ( BR ) w ustawieniu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a jest również mniejszy model R500 i w tym metrażu powinien wystarczyć.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tak jest zawsze i trzeba mieć tego świadomość, bo do spokojnego chillout

trzeba chyba szukać innych modeli. Może być też Dynaudio czy coś z Sonusa.

Zawsze zalecam posłuchanie, bo kolumny są najważniejsze w systemie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gatunków słucham wielu, chociaż głównie rock lat 90 i rap. Używam ich również do kina domowego. Poprzednio grały u mnie opera seconda se, ale szczerze mówiąc czegoś mi w nich brakowało. 

@fsopolonez

Kluczem byłoby przybliżenie - czego Ci brakowało w Operach, ale musisz pamiętać,

że za pewne ( niewielkie ? ) niedomagania odpowiadają nie tylko kolumny ...

2 godziny temu, audioburak napisał:

@fsopolonez

Kluczem byłoby przybliżenie - czego Ci brakowało w Operach, ale musisz pamiętać,

że za pewne ( niewielkie ? ) niedomagania odpowiadają nie tylko kolumny ...

Zdaję sobie z tego sprawę. Słuchałem ich na kilku wzmacniaczach (nad 302, technicks c700, su g700, accuphase e206). W operach brakowało mi trochę zejścia na dole i właśnie tego mitycznego ciepła. Wiem że ciężko o ideał, ale szukam jakiejś inspiracji 🙂

A jak byś określił cały tor, ale recenzowany nausznikami w NAD'zie, bo może

szukasz niemożliwego i żadne kolumny tego nie poprawią. 

Jest jeszcze pewna metoda na Opery, bo patrząc na pomiary w Audio:

Ukryta Zawartość

mają jednak wyeksponowaną górę pasma i można bez ingerowania

do wnętrza nieco to skorygować. Ale trzeba jeszcze chcieć 😉 

Można zasilić je z dwóch wzmacniaczy, albo stłumić górę pasma korzystając

w obu przypadkach z zacisków do bi-wiringu.

Albo szukać innych kolumn, choćby ze stajni Dynaudio.

Ukryta Zawartość

Cześć 🙂 Na pewno sprawdziłbym Pylon Diamond 25 MKII. Ciepłe granie, z fajnym zejściem, dobrą dynamiką 🙂 Zdecydowanie mogą się spodobać. Porównałbym do nich też KEF R5 Meta, chociaż to droższa opcja. Zawsze coś można podziałać w tym zakresie 😉 Do listy odsłuchowej dopisałbym Audio Physic Classic 8, wspomniane wyżej Polk R600, Fyne F501 SP, Rega Aya, a także dość nietypową tutaj opcję, czyli Pylon Jade 20 🙂 W razie czego zapraszamy do kontaktu i na odsłuchy, sprawdzisz kilka opcji i przygotujemy atrakcyjną wycenę 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

20 godzin temu, fsopolonez napisał:

Witam

Tak jak w tytule, szukam dobrego połączenia z moim nowym wzmacniaczem NAD c3050. Szukam ciepłego brzmienia. Pomieszczenie 23m2. 
Budżet jakim dysponuje to do ok 7-8 tys za używane lub do 11 tys za nowe (za parę).

Z góry dziękuję

Zacząłbym od odsłuchu "dedykowanych" wręcz do niego PSB Synchrony B600 Już pomijam kwestie wizualne, te kolumny grają bardzo angażującym dźwiękiem i łagodnie, a będąc już u nas koniecznie Elac Vela BS403 albo większe 404 oraz ProAc Response DB3

Wrzucam przekrojowy filmik z naszego YT:

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Nie jestem jakimś wielbicielem tego wzmacniacza ale rozumiem twoje potrzeby. 

Szukał bym czegoś w ofercie Kefa i linii R. 

Elaca w vela

Fyne audio pewnie już w wersji SP

Albo amphion argon

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Co do oper, już ich nie mam, więc z nimi zabawa nie wchodzi w grę.

Pylony Jade 20 wizualnie bardzo mi odpowiadają, zastanawia mnie tylko, czy aby napewno będzie to ciepłe granie. Diamondy też są wysoko na mojej liście.

Na odsłuchy chętnie bym się do Was wybrał, tylko, że mam 3,5 godziny w jedną stronę.

Elac również dobrze się zapowiadają, nie jestem tylko przekonany do wyglądu podstawek w mojej sypialni.

Po głowie chodzą mi też JBLe Seri L, konkretnie 82 lub 100. Czy bedzie to brzmienie, którego szukam?

Powiem ci że jedyną odpowiedzią na twoje pytanie to jest odsłuch w domu.

Dlatego jeżeli do większych salonów masz spory kawałek drogi To lepiej przeznaczyć ten budżet na wypożyczenie sprzętu na testy domowe.

Pokrywasz zapewne koszty transportu ale wybór będzie dokonany prawidłowo.

7 minut temu, SZROT napisał:

Pylony to nie jest "cieple granie" niestety 😞 

Podczas odsłuchów odniosłem inne wrażenie, zwłaszcza diamond mk2.

Mam mniejsze doświadczenie w audio, więc pewnie masz rację.

Końcowo wybrałem brzmienie, które najbardziej mi odpowiadało.