Skocz do zawartości
IGNORED

zwrotnica w Sonus Faber'ach - proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Słowami zakończenia - bo nie zostawię tak tematu jeśli zdecydowałem co zrobię.
Aby jednak potwierdzić czy nie oszalałem z tym niezadowalającym dźwiękiem w tych Sonusach..to miałem u siebie kilku doświadczonych, osłuchanych jegomości a szczególnie pewnego człowieka, akustyka. Człowieka z branży co z niejednego pieca chleb jadł. Posłuchał tego nie patrząc na początku na charakterystyki i stwierdził że bardzo dobrze się tego słucha. Kompletnie nie męczący dźwięk chociaż bardziej rześki, wyrazisty na górze pasma niż stare wersje Sonusa.
Ja mu opisałem co chce zrobić to powiedział że to już nie będzie SF Venere tylko jakiś twór niewiadomego pochodzenia.

Jeśli zrobimy z tego wg mojego schematu wysoko rozdzielcze kolumny z całkowicie nową zwrotka i może innymi głośnikami - to po co kupowałem Sonusa licząc na dźwięk istnie Audiovector'owy czy Focal'owy  🙂
Powiedział że dobrze że przynajmniej mam w miarę żywy wzmacniacz(Cambridge) który te kolumny dla moich preferencji dźwiękowych pobudza, daje im świeżości w górnych rejestrach a dedykowany średniotonowiec wypycha i otwiera średnice. Całościowo jest w porządku ale mówił ze wg niego jeszcze lepszy byłby Hegel.

Postanowiłem nic nie zmieniać w tych Venerkach.....psychicznie mam teraz taki stosunek pozytywny że jednak (jak ktoś tu już napisał) tak to miało brzmieć - i nie ma sensu ingerować.
Dla spokoju ducha mógłbym zmienić jakieś elementy zwrotnicy wg niego na markowe ale powiedział że prędzej wszystko by przemierzył czy zachowuje parametry i jak jest dobrze to nie ruszał. A jest raczej dobrze bo wszystko brzmi optymalnie jak na swoje gabaryty i 3 drogi.
Ja przyzwyczajony do szczegółowego, rozdzielczego przekazu po prostu mam taki odbiór tych kolumn jak opisałem w pierwszym poście.
Kolejny dzień słucham melodyjnych jazzowych, bluesowych kawałków i jest naprawdę przyjemnie......za jakiś czas sprzedam te kolumny i być może kupie coś znacznie rozdzielczego chociaż tutaj wszystkiego można słuchać.

Może jakbym słuchał tylko "specyficznej" muzyki gdzie potrzeba wychwycić😉 brzęczenia monet w portfelu dyrygenta to można pomyśleć ale na razie się delektuje i dziękuje wszystkim za porady, komentarze.
Kolejne kolumny będa typowo DIY a te będą do sprzedaży bo oprócz swojego dźwięku ozdobią każdy salon - tak pięknie przy okazji wyglądają✌️

Grunt to wiedziec czego sie chce 😆

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• 2 miesiące później...

Witam ponownie...temat z marca ale wracam bo udało mi sie uzyskać rysunek schematu zwrotnicy.

Pisałem Wam że pewnie zostane bez modyfikacji ale może komuś uda się coś sensownego odczytać z tego rysunku ?
Nie zaprzeczam że "nie daje mi spokoju" żeby coś jednak zmienić - nie było jasne co jest w torze audio szeregowo a co nie wpłynie na dźwięk - może uda się tym razem odpowiedzieć ?
Chodzi o elementy ze średniego pasma no i z wysokiego.

Konstrukcja jest 3,5 drożna przypominam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez maskun
Godzinę temu, maskun napisał:

nie było jasne co jest w torze audio szeregowo a co nie wpłynie na dźwięk

Wszystko co jest czescia zwrotnicy wplywa na dzwiek, inaczej by tam nie bylo 😉

Jak ktos bardzo by chcial sprobowac niskim kosztem te elementy ktore zaznaczylem. Czarne tweeter, pomarancz srednica.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Rezystory np Mundorf MOX. Nie zabola a moga zaskoczyc.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, rafa napisał:

Jak ktos bardzo by chcial sprobowac niskim kosztem te elementy ktore zaznaczylem. Czarne tweeter, pomarancz srednica.

bardzo dziękuje @rafa - jednak myślałem ze ten największy czerwony 10uF będzie miał znaczenie bo z jakiegoś powodu dali MKP a nie zwykły.

Napisz jeszcze proszę w częsci zwrotki niskotonowej miałem 1 kondensator całkiem uszkodzony. Zaznaczyłem strzałką. Nie wiem jak to sie mogło stać ale już go wymieniłem na nowy o tych samych parametrach. Różnicy specjalnie nie zauwazyłem a stary miał parametry bliskie 0 gdyż był już całkiem suchy i otwarty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisz jeszcze proszę w częsci zwrotki niskotonowej miałem 1 kondensator całkiem uszkodzony. Zaznaczyłem strzałką. Nie wiem jak to sie mogło stać ale już go wymieniłem na nowy o tych samych parametrach. Różnicy specjalnie nie zauwazyłem a stary miał parametry bliskie 0 gdyż był już całkiem suchy i otwarty.

A zmierzyles wszystkie pozostale?

Na niskich tonach nasza wrazliwosc jest slabsza a ze gramy z obu kolumn na raz a do tego sygnal muzyczny jest ciagle zmienny to mozna czasem sie nie zorientowac ze basowiec jest troche inaczej filtrowany. Wyszlo by w pomiarze.

Jedna uwaga taka - na schemacie masz ze to powinny byc 2 x 150uf a na twoim zdjeciu widze 100 + 150. Chyba ze to nie twoja zwrotnica tylko jakas z neta. Ale to tez budzi watpliwosc czy schmat poprawny jest czy ktos cos wymienial i wstawil nie wlasciwa wartosc..

jednak myślałem ze ten największy czerwony 10uF będzie miał znaczenie bo z jakiegoś powodu dali MKP a nie zwykły.

Te 10uF to tylko bocznik do 100uf elektrolita. Razem, 110uF dzialaja jako filtr gornoprzepustowy a wiec odpowiadaja za dolne odciecie srednicy. To slychac w malym stopniu. Nie zmienialbym na sile.

Za to 22uF wraz z rezystorem 3.3ohm tworza czesc filtra dolno przepustowego 2 rzedu na srednicy. I to miejsce juz jest bardzo czule bo tu jestesmy z natury bardzo czuli i wyraznie slychac roznice.

Zmierzyłem pozostałe - problem było to wylutować bo wszystko przyklejone i po tej robocie czułem się jak po intensywnej godzinie na siłowni. Wartości odbiegały z 15% max od tych fabrycznych.

Możesz mieć rację że na niskich tonach mogłem nie wyłapać ale śpię spokojnie że teraz jest prawidłowo.

Jeśli chodzi o schemat to pochodzi z włoskiej gazety branżowej "Suono" i jedyne wytłumaczenie to ze pomylili się i napisali z tymi równoległymi 2x 150 bo na pewno oryginalnie u mnie było 100 / 150 uF  Kolumna nie była od fabryki otwierana wcześniej. Ciekawe jednak dlaczego kondek wystrzelił. Te kolumny mają 6 lat.

Co do cewek to nic o nich - nie ma nadruków z parametrami więc nie wiadomo. Niby drut na oko gruby ale już wcześniej "zap" pisał że to podły chiński sort a oni się znają tu nie mam wątpliwości.

8 minut temu, maskun napisał:

Ciekawe jednak dlaczego kondek wystrzelił. Te kolumny mają 6 lat

Wada fabryczna moze.

Mnie kiedys kondensator aluminiowy po pol roku doprowadzil do zwarcia. A raz trafil mi sie wadliwy polipropylen Mundorf Supreme. Sklep, duzy, sprzedajacy na caly swiat, powiedzial ze to pierwszy przypadek w ich historii zeby trafil sie wadliwy.

Takze wszystko moze sie zdarzyc 🙂

Ok bo już pomyślałem że ktoś mógł je katować na wysokich poziomach głoś. chociaż one zalecane mają do 300W wzmacniacze. Kolumny były kupione nie przeze mnie ze sklepu ale na pewno nie były otwierane.

Napisałeś @rafa o rezystorach mox ale co do kondensatorów jakie masz doświadczenie - jest sens tutaj przesadzać  Mundorf MCap Classic 250V jest w dobrych cenach bo Jantzena czerwonego to już będzie za drogo żeby sobie tylko sprawdzić czy będzie lepszy dźwięk 😉
Bardziej dla tweetera zainwestować pewnie niż dla średnicy ? W średnicy mam 33uF elektrolit to pewnie zmiana na cokolwiek bedzie właściwa.

Hmm ciekawe czy te cewki to przypadkiem nie są nawinięte aluminiowym drutem malowanym emalią tak aby wyglądał jak miedź? Musiałbyś zeskrobać troszeczkę lakierku z boku drutu, bo tak mi się coś widzi.

16 minut temu, maskun napisał:

Ok bo już pomyślałem że ktoś mógł je katować na wysokich poziomach głoś.

Te kondensatory sa na 100V. Nie martw sie raczej nikt tego poziomu nie przekroczyl 😁

21 minut temu, maskun napisał:

jest sens tutaj przesadzać  Mundorf MCap Classic 250V

Przesadzac? W mojej prywatnej opinii to sa dosc przecietne kondensatory. W sensie przecietnie brzmiace.

23 minuty temu, maskun napisał:

Bardziej dla tweetera zainwestować pewnie niż dla średnicy ?

Zdecydowanie. Pamietaj ze nawet jak podstawowy ton dla danego instrumentu czy wokalu jest w srednicy to jego harmoniczne sa odtwarzane przez tweeter zwykle.

Ja bym Clarity Cap CSA na wysokie probowal.

Ten 22uf mozesz rozwazyc przystepne cenowo SCR. 

Nie chce ci tu rzucac pomyslow bo kazdy kond to inne granie a ludzie rozne gusta maja.

Nie wiem ile chcesz wydac i ile dana zmiana bedzie dla ciebie znaczyc i czy bedzie dla ciebie warta wydanych pieniedzy. Do tego najlepiej dojsc samemu.

Nie masz od kogo pozyczyc na probe do przesluchania kilku kondow?

33 minuty temu, Piotrek608 napisał:

Hmm ciekawe czy te cewki to przypadkiem nie są nawinięte aluminiowym drutem malowanym emalią tak aby wyglądał jak miedź? Musiałbyś zeskrobać troszeczkę lakierku z boku drutu, bo tak mi się coś widzi.

Wygladaja identycznie jak kiedys mialem w Tannoy'ach. Solidny drut miedziany byl. Ale zaden identyfikowalny brand.

5 godzin temu, maskun napisał:

Ze schematu i opisu producenta wynika, ze to konstrukcja 3 drożna.

Widzę, że jednak brniesz w wymianę elementów bez korekty filtrów. Kiepski pomysł. Żadne nowe elementy nie wpłyną na charakterystykę pasma i promieniowania tych głośników, a to tam lezy ich problem.

Spokojnie ja też mam na uwadze przeprojektowanie u kolegi z forum a muszę wszystko przemyśleć jeszcze posprawdzać ceny i zdecyduję

No wlasnie, napisali sobie woofer alto + woofer basso ale schemat pokazuje ze oba basowce sa rownolegle podlaczone. 

Zeby jeden pelnil funkcje pol drogi musialby miec inna zwrotnice.

Jest tak jak piszecie ale dlaczego w materiałach prasowych piszą że to 3,5

Pan Kisiel z audio.com również... w sumie wszystko opieram na tym schemacie z włoskiej gazety. 

Gorzej będzie jak się okaże, że ten schemat też został wymyślony na poczekaniu 😉 

Niemniej wynikają z niego klasyczne 3 drogi, bo średni jest odcinany pojemnością,

a oba woofery są połączone zwyczajnie - równolegle.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ciekawe czy mozna to jakoś miernikiem zmierzyć aby się upewnić... 

A co do schematu to jeśli gazeta nie miała cynku od sonus fabera to musieli sami to jakoś zmierzyć.. w sensie narysować jak to działa🙂

Nawet bez miernika - odwróć część zwrotnicy od wooferów i jeśli kable - czarny

i czerwony są prowadzone ze wspólnych punktów znaczy, że są jak na schemacie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, rafa napisał:

napisali sobie woofer alto + woofer basso ale schemat pokazuje ze oba basowce sa rownolegle podlaczone.

A może psiknęli jedną z membran czymś dociążającym...

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

A może psiknęli jedną z membran czymś dociążającym...

Tam  są niskotonowe podłączone szeregowo , czy przypadkiem indukcyjność  pierwszego nie zmienia czegoś w działaniu drugiego stąd wyszło im 3,5 drogi , ? różnica może być minimalna w działaniu głośników 

18 minut temu, jarekb napisał:

Tam  są niskotonowe podłączone szeregowo , czy przypadkiem indukcyjność  pierwszego nie zmienia czegoś w działaniu drugiego stąd wyszło im 3,5 drogi , ? różnica może być minimalna w działaniu głośników 

Skąd ci przyszło szeregowe połączenie? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafa

Gość

(Konto usunięte)
16 godzin temu, maskun napisał:

konstrukcja jest 3-drożna jeśli schemat zwrotki jest prawidłowy

woofery są połączone równolegle

to co warto wymienić

zaznaczyłem kółkami

kond wysokotonowego na

https://loudspeakershop.eu/kondensator-jantzen-amber-z-cap-5-60uf-5-6uf-p-5790.html

poproś o dobranie takich samych pojemności

kond szeregowy średniotonowego będzie boleć finansowo ale minimum to złożenie 100uF z superiorów

https://loudspeakershop.eu/kondensator-jantzen-superior-z-cap-18-00uf-18uf-p-2660.html

https://loudspeakershop.eu/kondensator-jantzen-superior-z-cap-22-00uf-22uf-p-2661.html

może być w sumie 102uF to tylko 2% różnicy

cewka szeregowa na średniotonowym ....nie widzę jej parametrów ale warto dać taśmową

np

https://loudspeakershop.eu/powietrzne-litz-wax-c-189_384.html

rezystory

https://loudspeakershop.eu/duelund-silvergraphite-10w-c-196_309.html

Problemy fazowe kolumny są związane z zastosowaniem filtrów pierwszego rzędu (średniotonowy lowpass ma spadek bliski 6db/okt przez 3 oktawy)

ale lepiej zostawić to tak jak jest i nie przerabiać bo zmiana topologii filtrów  wpłynie na degradację brzmienia , mimo , że zgranie fazowe może być przy innej topologii lepsze

Pamiętaj , że użycie tańszych elementów zwrotki niż podałem nie przyniesie spektakularnych wyników

tylko.... jak Ty to zmieścisz? 🙂

Elementy szeregowe mają największy wpływ na kształtowanie dźwięku

pułapka rlc równoległa w filtrze tweetera likwiduje pik rezonansowy impedancji i jej wpływ na dźwięk jest minimalny

jeśli wystarczy Ci środków możesz zmienić też kond równoległy w filtrze średniaka 22uF np na

https://loudspeakershop.eu/mundorf-mcap-classic-22-uf-3-400vdc-p-6139.html

Filtr wooferów zostaw w spokoju

pozdrawiam

obraz.thumb.png.36496f6c317c7a50c29d4a4c8b163011.png

a tak może wyglądać zwrotnica ...zdjęcie z Gravesena

Ill-4-xover-06.thumb.jpg.570e419adb632833af3afb037836baf8.jpg

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

jeśli wystarczy Ci środków możesz zmienić też kond równoległy w filtrze średniaka 22uF np na

Ukryta Zawartość

150 PLN przy 14000 PLN za pozostałe elementy to nieuzasadniona troska o finanse 😉 

Taniej, ciekawiej i na pewno z lepszym skutkiem pójsc w aktywna filtrację.

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, jarekb napisał:

A nie gdyby ze zwrotnicy dla niskotonowych  wychodziły cztery przewodu po dwa na każdy niskotonowy ? 

Nie no, chlopie serio? 😄 Przeciez wlasnie wychodza cztery przewody - po dwa na kazdy niskotonowy.

Doczytaj sobie co to jest szeregowe polaczenie (dowolnych elementow) 😉

28 minut temu, rafa napisał:

Nie no, chlopie serio? 😄 Przeciez wlasnie wychodza cztery przewody - po dwa na kazdy niskotonowy.

Doczytaj sobie co to jest szeregowe polaczenie (dowolnych elementow) 😉

Patrzyłem tylko na schemat zwrotnicy ''rysunkowy ''  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarekb
16 minut temu, jarekb napisał:

Patrzyłem tylko na schemat zwrotnicy ''rysunkowy ''  

Ukryta Zawartość

rownolegle.jpg

szeregowe.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi