Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon do 3000 zł - z preampem czy bez?

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję zakup gramofonu do 3K, który ma grać z ampli Onkyo 696 + Wharfedale Diamond 8.4 (póki co). Onkyo posiada preampa i dedykowane wejście Phono. Wydawało mi się, że mam już wybrany gramofon (Dual CS 518 z preampem) i po testach odsłuchowych, z którym preampem całość gra lepiej, skorzystam z adekwatnego (w Onkyo lub Dualu). Po lekkim zgłębieniu tematu dowiedziałem się jednak, że zakup gramofonu z preampem w moim przypadku w ogóle może nie mieć sensu. Nie tylko dlatego, że - podobno - wbudowany w Onkyo preamp na pewno zagra lepiej niż ten wbudowany w gramofon, ale także dlatego, że nawet jeśli jest opcja jego wyłączenia (jak w Dualu), to sygnał i tak przechodzi przez nieaktywny moduł i traci na jakości na wyjściu. Poproszę więc o Wasze rady jeśli macie wiedzę i doświadczenie:

- czy obecność preampa na pokładzie zawsze podnosi (jak bardzo?) cenę gramofonu?

- czy kupowanie gramofonu z preampem oznacza, że niepotrzebnie przepłacam za coś, co mam w amplitunerze? I lepiej wybrać podobnej wartości gramofon bez (druga opcja: Debut Carbon Evo)?

- czy faktycznie preamp w 696 będzie lepszy niż w Dualu 518?

- czy faktycznie sygnał i tak biegnie przez moduł preampa w gramofonie (nawet nieaktywny) i może to mieć wpływ na jakość?

- czy może niezależnie od preampa i tak nie usłyszę różnicy w tym budżecie, na tym sprzęcie?

Za wszelkie porady wymiany amplitunera, kolumn czy inwestycji w odnawiany gramofon sprzed paru dekad z góry dziękuję - nie zamierzam.

Przecież to nie ma sensu. Wiesz o tym? Jak nie chcesz wymieniać pozostałego sprzętu to może dobierz sobie klasowo gramofon do reszty. Po co Ci dobra rozdzielczość i fajny bas z dobrego gramofonu jak amplituner wszystko przykryje kocykiem szlamu? Po co Ci realne 20hz ze źródła jak kolumny grają od 100hz? Miałem nie doradzać zmiany kolumn i amplitunera to chociaż to doradzę.

3000zl to dwa razy więcej niż klony Technicsa 1200, które sprzedaje Audiotechnica czy Reloop. Niektóre mają wbudowane przedwzmacniacze czy możliwość zgrywania winyli na pendrive. Są wersje paskowe i z napędem bezpośrednim, z ramieniem z regulacją wysokości jak i bez. Używane można kupić dużo taniej.

16 minut temu, Tokina napisał:

??? O jakich gramofonach "dobranych klasowo" piszesz?

Dual CS 518, podobnie jak Teac Tn-4D czy Thorens TD 204 albo TD 402DD, Music Hall classic itp. to nie hi-end, tylko w miarę  przyzwoite gramofony budżetowe, warte polecenia gdy ktoś nie chce wydawać dużych pieniędzy.

I wykorzysta w pełni to co oferuje ten gramofon z najniższą serią kolumn? I amplitunerem kina domowego?

Nie znam się na gramofonach ale jak bym miał 3000 do wydania i w/w zestaw to bym zdecydowanie poszedł inną drogą.

• Moderatorzy
16 godzin temu, Greggy napisał:

- czy obecność preampa na pokładzie zawsze podnosi (jak bardzo?) cenę gramofonu?

Raczej tak

czy kupowanie gramofonu z preampem oznacza, że niepotrzebnie przepłacam za coś, co mam w amplitunerze? I lepiej wybrać podobnej wartości gramofon bez (druga opcja: Debut Carbon Evo)?

j.w.

- czy może niezależnie od preampa i tak nie usłyszę różnicy w tym budżecie, na tym sprzęcie?

Nie wiem jak gra Twój amplituner na phono, ale pre amp to bardzo istotny element toru gramofonowego. Dobre pre, potrafi wyciągnąć dużo nawet z budżetowej wkładki.

Debut Carbon Evo

Wbrew pozorom całkiem nie głupia opcja. Używałem kiedyś poprzednika. Fajne ramię do podatnych wkładek, dobrze wypada z Ortonami OM lub 2M, wadą jest to, ze ciutkę krótkie, bo nie ma nawet 9 cali. Jesli ktoś posiada płyty na 45rpm to upierdliwie zmienia się obroty. Trzeba przełożyć pasek, a żeby to było możliwe, trzeba najpierw ściągnąć talerz.

Kolejna sprawa, ze cena blisko 3 kzł, to trochę dużo za ten gramofon (ale teraz to wszystkie ceny powariowały). 

Tutaj za przystępną cenę (demo):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kiedyś co niektórzy sluchali Bambino czy Mister Hita i  też nie narzekali.

A coś w temacie masz do powiedzenia? Co jest nie tak z klonami Technicsa 1200? Tylko konkretnie i z własnych doświadczeń.

Dziękuję za wpisy. Gwoli wyjaśnienia: chcę wydać 3K, bo nie jest powiedziane, że za rok czy dwa nie zmieni się amp czy kolumny. Skoro jednak teraz chcę zacząć przygodę z winylami i mam 3K, to nie widzę sensu cofania się i zaczynania od gramofonu z Biedronki, skoro ten element mogę mieć dobrej jakości. Poza tym wiem, co kiepskie gramofony robią z płytami - tego nie naprawię w przyszłości zmianą kolumn czy ampa.

BTW - może jakaś podpowiedź w temacie gramofonu do 3K? Interesuje mnie paskowy manual z solidną plintą, wkładka MM (dlatego oba moje wyborą mają Red 2M, ale z tym ręcznym przekładaniem paska to faktycznie przesada). Nowy.

@Marcinus - rozumiem, że 9 cali ramienia ma znaczenie przy singlach?

EDIT: obecność Bluetootha, USB czy zgrywania winyli do plików to dla mnie wada gramofonu, nie zaleta.

Edytowane przez Greggy

Do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nierównomierności obrotów nie potwierdzam, wkładkę można wymienić co uczyniłem. Szumy gramofonu? A skąd te szumy mają się brać? Widać że teoretyzujesz, coś gdzieś przeczytałeś, dołożyłeś porcję swoich przekonań i emotkami dodajesz sobie pewności siebie ale tak naprawdę nie wiesz o czym piszesz :) Oczywiście że mój gramofon ma wady ale innego rodzaju tylko skąd Ty możesz o tym wiedzieć?

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
1 minutę temu, Greggy napisał:

@Marcinus - rozumiem, że 9 cali ramienia ma znaczenie przy singlach?

Ogólnie ma znaczenie. Im dłuższe ramię tym mniejszy błąd śledzenia. Jednak przy dłuższych ramionach trudniej zapanować producentowi nad rezonansami.

3 minuty temu, Greggy napisał:

Poza tym wiem, co kiepskie gramofony robią z płytami

Nawet na najlepszym gramofonie możesz sobie poryć płyty, jeśli wkładka nie zostanie porządnie skalibrowana.

3 minuty temu, Tokina napisał:

Debet Carbon evo w niczym nie będzie

Carbon ma dużą sztywność i dobre właściwości tłumiące (mierzyłem). W tym budżecie to istotna kwestia.

8 minut temu, Tokina napisał:

Wszystkie te gramofony są porównywalne, z tym ze  Teac TN-4D i Thorens TD402DD  mają silniki bezpośrednie, wybrać należy co się komu podoba, każdy z tych wyborów będzie równie dobry.

Czy w tym budżecie DD a pasek to istotna różnica w kontekście jakości wykonania, drgań, ew. zakłóceń? Bo naczytałem się wyłącznie o wadach DD.

• Moderatorzy

Czy w tym budżecie DD a pasek to istotna różnica w kontekście jakości wykonania, drgań, ew. zakłóceń? Bo naczytałem się wyłącznie o wadach DD.

Wszystko ma wady i zalety. Faktem jest, że dobry napęd DD z założenia jest droższy od dobrego napędu paskowego. Posiadam gramofony z różnymi napędami i jakbym miał wybrać jeden, to nie wiedziałbym, na który się zdecydować.

Problem jest taki, ze ceny poszybowały niemiłosiernie i dzisiaj zakładanym przez Ciebie budżecie ciężko coś mądrego polecić. Z drugiej strony 3 tys. to niemała kwota i szkoda wydać na coś nietrafionego.

Za trochę więcej można kupić Technics 1500C, który już jest gramofonem w miarę porządnym i długowiecznym. 

• Moderatorzy

Dzięki za tipa, ale jednak 3K a 5K to więcej niż trochę 😉 

Ostatnio gdzieś mi mignął za 4200. Poza tym na sprzętach audio na ogół sklepy mają spore marże, więc jest pole do negocjacji.

6 godzin temu, Marcinus napisał:

Tutaj za przystępną cenę (demo):

Ukryta Zawartość

@Marcinus...wiesz jakie mam gramofony.I wiesz doskonale ,że to żaden Hi-End.

Nie wiem jak inne Pro-Jecty ,zwłaszcza te droższe ,ale takiego Debut Carbon Evo miałem.Nowego.Na szczęcie szybko go sprzedałem.

I raczej nikomu bym go nie polecił.  Nawet te 1999 zł to cena za wysoka .Co najmniej o tysiąc złotych.

Bo to jak gra to jedno.Ale to z czego i jak jest zrobiony , to zupełnie inna sprawa.

Oczywiście moje odczucia w tym temacie są czysto subiektywne.

Ktoś może mieć zupełnie inne zdanie.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
2 minuty temu, gitarrra napisał:

@Marcinus...wiesz jakie mam gramofony.I wiesz doskonale ,że to żaden Hi-End.

Nie wiem jak inne Pro-Jecty ,zwłaszcza te droższe ,ale takiego Debut Carbon Evo miałem.Nowego.Na szczęcie szybko go sprzedałem.

I raczej nikomu bym go nie polecił.  Nawet te 1999 zł to cena za wysoka .Co najmniej o tysiąc złotych.

Bo to jak gra to jedno.Ale to z czego i jak jest zrobiony , to zupełnie inna sprawa.

Oczywiście moje odczucia w tym temacie są czysto subiektywne.

Ktoś może mieć zupełnie inne zdanie.

Wiem, ale niestety dzisiaj w tym budżecie trudno o coś porządnie zrobionego. Co gorsza, nawet w wyższych przedziałach cenowych różnie z tym bywa. Jak coś jest na przyzwoitym poziomie wykonania, to często w dziesiątki tysięcy idzie.

Kolega wyraźnie napisał, że chce nowy 😞 

• Moderatorzy
54 minuty temu, Tokina napisał:

to wyraźnie niezorientowany

I po co prowokujesz?

Jestem pewien, że zorientowany jestem dużo bardziej od Ciebie. Jeśli twierdzisz, ze ten Teac jest przyzwoicie wykonany, to mamy zupełnie odmienne pojęcie przyzwoitości wykonania.

Pragnę sprostować, że Debut Carbon Evo to 2900, a nie 1900 zł. Proszę o info, dlaczego jest "źle" zrobiony i w jakim konkretnie aspekcie (silnik? plinta? ramię?), co z nim nie tak i jakie niewiarygodne informacje rozpowszechniam. Wszyscy się dokształcimy. 🙂

• Moderatorzy
5 minut temu, Greggy napisał:

Pragnę sprostować, że Debut Carbon Evo to 2900, a nie 1900 zł. Proszę o info, dlaczego jest "źle" zrobiony i w jakim konkretnie aspekcie (silnik? plinta? ramię?), co z nim nie tak i jakie niewiarygodne informacje rozpowszechniam. Wszyscy się dokształcimy. 🙂

Plinta to kawał dechy ze sprasowanego papieru. Niestety w tym budżecie wszystkie mają plinte z MDF, niektóre dodatkowo mają sztuczną okleinę.

Edytowane przez Marcinus
1 godzinę temu, Tokina napisał:

Nie znam z "bliska" Pro Jecta,

A ja poznałem Carbon Evo całkiem dobrze.

I powiem ,że na pierwszy rzut oka sprawia całkiem pozytywne wrażenie. Szczególnie jak stoi nieużywany.

Po bliższym zapoznaniu orientujesz się ,że to tak naprawdę kawałek ładnie polakierowanego mdfu z przymocowanym ramieniem.Które jak cała reszta nie sprawia bynajmniej solidnego wrażenia.

"Najlepszy" w tym gramofonie jest chyba talerz.

Zwykła ,blaszana wytłoczka z od spodu przyklejonym paskiem czegoś ,co na pierwszy rzut oka przypomina uszczelkę do drzwi lub okien.I pewnie niewiele się od takowych różni.Ale tu podano jakąś fachową nazwę tworzywa i informację ,że ów patent(uszczelka) ma za zadanie redukcję rezonansów ,drgań i cholera wie czego jeszcze.

Nie ważyłem tego talerza ,ale przypuszczam ,że pierwszy lepszy talerz do zupy z dowolnej zastawy stołowej waży więcej.

To ,że gramofon  podłączony brumi to jakby nie jego wina tylko instalacji w mieszkaniu.Ale jak ktoś nie wie jak zaradzić problemowi będzie musiał z tym żyć lub  sprzedać. Mieszkanie.😉

I żeby nie było ,że tylko się czepiam.

Debut Carbon Evo to mimo wszystko fajny gramofon.Tylko ta cena. W sieci znalazłem ceny nowych w granicach 2500 - 2900 zł.

Gdyby kosztował 1000 zł to OK.

• Moderatorzy
16 minut temu, gitarrra napisał:

A ja poznałem Carbon Evo całkiem dobrze.

I powiem ,że na pierwszy rzut oka sprawia całkiem pozytywne wrażenie. Szczególnie jak stoi nieużywany.

Po bliższym zapoznaniu orientujesz się ,że to tak naprawdę kawałek ładnie polakierowanego mdfu z przymocowanym ramieniem.Które jak cała reszta nie sprawia bynajmniej solidnego wrażenia.

"Najlepszy" w tym gramofonie jest chyba talerz.

Zwykła ,blaszana wytłoczka z od spodu przyklejonym paskiem czegoś ,co na pierwszy rzut oka przypomina uszczelkę do drzwi lub okien.I pewnie niewiele się od takowych różni.Ale tu podano jakąś fachową nazwę tworzywa i informację ,że ów patent(uszczelka) ma za zadanie redukcję rezonansów ,drgań i cholera wie czego jeszcze.

Nie ważyłem tego talerza ,ale przypuszczam ,że pierwszy lepszy talerz do zupy z dowolnej zastawy stołowej waży więcej.

To ,że gramofon  podłączony brumi to jakby nie jego wina tylko instalacji w mieszkaniu.Ale jak ktoś nie wie jak zaradzić problemowi będzie musiał z tym żyć lub  sprzedać. Mieszkanie.😉

I żeby nie było ,że tylko się czepiam.

Debut Carbon Evo to mimo wszystko fajny gramofon.Tylko ta cena. W sieci znalazłem ceny nowych w granicach 2500 - 2900 zł.

Gdyby kosztował 1000 zł to OK.

Ja miałem odmianę debuta z akrylowym talerzem, moim zdaniem korzystniejsza opcja.

Godzinę temu, Greggy napisał:

co z nim nie tak

@Greggy...jak sam zapewne wiesz , nie ma sprzętu idealnego.I Carbon też nie jest idealny.

Według mnie najpoważniejszą "wadą" Debut Carbon Evo jest jego cena.

Gdyby kosztował maksymalnie 1000 zł to na wymienione przeze mnie rzeczy można by przymknąć oko.

• Moderatorzy
1 godzinę temu, Greggy napisał:

Pragnę sprostować, że Debut Carbon Evo to 2900, a nie 1900 zł.

Za 1,9 to podesłałem linka z powystawowym.

Naturalnie czytałem, że ma być nowy ...

Jednak sugerowałbym rozważyć coś w stylu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Ten wygląda mi na oryginał w przeciwieństwie do wielu podobnych, które są wystawione. Jedynie zasilacz do niego powinien mieć coś w okolicach 16V AC a nie DC.

Jakościowo Duala nie ma co do niego porównywać bo nie chodzi w tej 'wadze'. Solidne ramię TP21 na którym można powiesić za jakiś czas wkładkę MCLO i nie będzie to mezalians. 

A - dodam, że akurat tego egzemplarza nie znam osobiście, nie ja go sprzedaję (mam do niego niecałe 500km 😉 ). Samą serię 3XX za to znam doskonale, wiem co potrafi i co z tymi modelami można zrobić.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• Moderatorzy
1 minutę temu, ahaja napisał:

Naturalnie czytałem, że ma być nowy ...

Jednak sugerowałbym rozważyć coś w stylu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Ten wygląda mi na oryginał w przeciwieństwie do wielu podobnych, które są wystawione. Jedynie zasilacz do niego powinien mieć coś w okolicach 16V AC a nie DC.

Jakościowo Duala nie ma co do niego porównywać bo nie chodzi w tej 'wadze'. Solidne ramię TP21 na którym można powiesić za jakiś czas wkładkę MCLO i nie będzie to mezalians. 

A - dodam, że akurat tego egzemplarza nie znam osobiście, nie ja go sprzedaję (mam do niego niecałe 500km 😉 ). Samą serię 3XX za to znam doskonale, wiem co potrafi i co z tymi modelami można zrobić.

Głos rozsądku.

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, ahaja napisał:

Solidne ramię TP21 na którym można powiesić za jakiś czas wkładkę MCLO

Dzięki za podpowiedź. Nie planuję jednak wchodzić tak głęboko w temat, żeby wymieniać wkładki etc. Poza tym - mimo naprawdę fajnego ogłoszenia - mam ograniczone zaufanie do rzeczy używanych. Oszczędzę 1K, a za chwilę będę szukał serwisu. No i mam 350km do miejsca odbioru 🙂 Nie wspominając o tym, że to pewnie overkill pod kątem reszty mojego zestawu i za chwilę przykryję wszystko "warstwą szlamu" z Onkyo... 😉 

Sprawdziłem Thorensa TD 402 - faktycznie wygląda solidnie i fajnie, przeżyłbym nawet DD - ale automatyka (wiem, do wyłączenia z tyłu), wbudowany preamp (który mimo OFF jednak pracuje w trybie Through) kompletnie wywracają stół. Mam wrażenie, że płacę tu za więcej zbędnych rzeczy niż w Dualu (i potencjalnych "zakłócaczy"). Czego nie wiem? Jakość, która deklasuje konkurencję w tej cenie? Ramię? Wkładka (jak się ma do 2M Red btw)?

Jak Was czytam, to trochę dramat mam przed oczami, bo mam do wydania 3K na mocno średni gramofon i nie ma ich na co wydać, żeby nie płacić za chłam albo wciskane "ulepszacze" i zbędne bajery. Co za czasy... 😕

Pytaj, szukaj, analizuj a ja tymczasem nastawię płytę i posłucham jej z przyjemnością na gramofonie, który według

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko w katalogu dobrze wygląda. BTW gramofon podłączony mam do amplitunera i wykorzystuję preamp w niego wbudowany więc równowaga jakościowa zachowana. Co do wymiany wkładki to nie jest to jakaś strasznie skomplikowana czynność a i jej ustawienie przy obecnym dostępie do zarówno wiedzy jak i gotowych szablonów jest dużo prostsze niż rysowanie na papierze milimetrowym szablonów na podstawie artykułu z "Młodego Technika" 40 lat temu. 2M Red nie jest przecież jakąś wybitną wkładką.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi