Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Oberon 3 vs Monitor Audio Bronze 100 + yamaha a-s501

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Mam wzmacniacz Yamaha a-s501. Słucham głownie przez streaming oraz vinyl. 
Mam na testy obecnie MA Bronze 100, KEF q350, elac debut 2 b6.2
Moje biuro, pokój w którym słucham jest specyficzny. Ma skos, od 1.5 do 4m.  Jakieś 13m2. Plus duże okno, 2x4m. Ściana 4x3m jest wyłożona panelami akustycznymi.

Idąc do brzegu, brakuje mi w testowanych modelach basu. Kefy są nieco szorstkie, Elaci są zamulone w górze i średni bas sie ciągnie. Mam możliwość kupić Dali Oberon 3. Ale nie mam możliwości Dali przesłuchać 🙂 Czy ktoś może miał możliwość słuchać takie konfiguracji majac na uwadze, muzykalność, wielowymiarowe rozrywkowe brzmienie? 

Ośmielę się zwrócić uwagę na A S701 😉 - może z MA byłby kres ...

Poszukaj wątków porównujących; szczególnie w basie.

Mając trochę miejsca trzeba by się z 501' przymierzyć do podłogówek ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

27 minut temu, audioburak napisał:

Ośmielę się zwrócić uwagę na A S701 😉 - może z MA byłby kres ...

Poszukaj wątków porównujących; szczególnie w basie.

Mając trochę miejsca trzeba by się z 501' przymierzyć do podłogówek ...

Myślę, że to mogło by nie zagrać w pomieszczeniu o takiej kubaturze. Wrzuciłem bardzo poglądowy rysunek żeby łatwiej było ocenić sytuację. Może suba pod szafkę dorzucę. MA grają całkiem całkiem. Moim zdaniem lepiej od KEFów i Elaców. Ale te recenzje Dali O-3 mnie kuszą. Przejrzałem wszystko ale jednak dużo jest reklamowego ścieku a na to jestem uczulony. Jednak MA brakuje tego kopa przy metalu czy nawet jazzie. Druga sprawa one są blisko wygłuszonej ściany, to może być to. 
Podłogówki tu raczej odpadadają. Drzwi i tarasu nie otworzę. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli odebrałeś Elac'a jako zamulone, to dużo lepiej z Oberonem być nie musi,

bo to też podobna tekstylna kopułka. Pamiętaj, że to zawsze pozostaje kwestią

równowagi; im lepsza ( wyrazista i czytelna ) góra pasma, tym relatywnie spada

czytelność i dynamika basu. Może pozostanie koncepcja z subem ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 minuty temu, audioburak napisał:

Jeśli odebrałeś Elac'a jako zamulone, to dużo lepiej z Oberonem być nie musi,

bo to też podobna tekstylna kopułka. Pamiętaj, że to zawsze pozostaje kwestią

równowagi; im lepsza ( wyrazista i czytelna ) góra pasma, tym relatywnie spada

czytelność i dynamika basu. Może pozostanie koncepcja z subem ...

Możliwe że to jest clue sprawy, dziękuję. Nie będę w ciemno brał Oberonów z olx. Czyli zostają MA. W porównaniu do KEFów są mniej charczące w połączeniu z Yamahą. A też nie raz polecano właśnie KEFy pod Yamahę. Na pure direct to wprost słoiki z żyletkami. Szczególnie gdy przez gramofon puściłem płytę Time ELO. Zupełnie inne utwory. 

Tylko, że słoik z żyletkami to raczej tylko efektowna rzecz; kiedyś przerabiałem.

Jednak szczególnie przy niedużej odległości do kolumn może się okazać, że również

te niby całkiem OK MA nie dadzą się długo słuchać; obym się tu mylił 😉 

No, ale to zależy poza tym od gustu, repertuaru itd ... Miałem metalowe kopułki

i jakoś udało mi się wrócić do szmaty  ..... daleka jest droga do Rio 😉 

2 minuty temu, audioburak napisał:

Tylko, że słoik z żyletkami to raczej tylko efektowna rzecz; kiedyś przerabiałem.

Jednak szczególnie przy niedużej odległości do kolumn może się okazać, że również

te niby całkiem OK MA nie dadzą się długo słuchać; obym się tu mylił 😉 

No, ale to zależy poza tym od gustu, repertuaru itd ... Miałem metalowe kopułki

i jakoś udało mi się wrócić do szmaty  ..... daleka jest droga do Rio 😉 

No to kolejny ćwiek. Gdybym miał tego oberona do przesluchania to by się wyjaśniło. Kefy też da się słuchać długo, 2h powiedzmy, że to jest długo bez zmęczenia. To prawda, to jest temat rzeka. Po to są te giełdy audio żeby te graty przerzucać. 
Co ciekawe MA nie przeszkadza bliskość ściany tak bardzo jak KEFom. Elaci się nie liczą bo BR na froncie. A i tak nie mają podobnej reprodukcji co MA. 

Fakt, że tymi z BR z tyłu można sobie bas trochę podbić, co w przypadku Elaca

nie wchodzi w grę. Znalazłem test Oberonów - pomiar - co dość istotne:

Ukryta Zawartość

Wniosek co do basu pozytywny, ale czy góra pasma będzie dla Ciebie OK, to trudno

jednoznacznie określić, bo tu są też inne; dość ważne, ale subiektywne czynniki.

Ukryta Zawartość

16 minut temu, audioburak napisał:

Fakt, że tymi z BR z tyłu można sobie bas trochę podbić, co w przypadku Elaca

nie wchodzi w grę. Znalazłem test Oberonów - pomiar - co dość istotne:

Ukryta Zawartość

Wniosek co do basu pozytywny, ale czy góra pasma będzie dla Ciebie OK, to trudno

jednoznacznie określić, bo tu są też inne; dość ważne, ale subiektywne czynniki.

Przeszedłem jeszcze raz przez tą trójkę wymienioną. Jednak MA mają największą scenę i detaliczność. Bas nie przewraca wnętrzności ale chyba żaden monitor tego nie zrobi. Więc odsyłam kefy i elaci. 
Dali przypuszczam zamuliłby mi góry. Przypomniałem sobie jak bardzo jest to istotne w przypadku muzyki filmowej, instrumentalnej. 
Co do testu - jedynie porównanie side by side da odpowiedź. Na youtube'owych testach na pierwszy rzut dali brzmi pełniej ale z kolei przy rocku, metalu zlewają się te pełne basy w dudnienie. 

Ukryta Zawartość

Cześć, moim zdaniem Monitor Audio mają górę, która nie zgrywa się najlepiej z Yamahą. Dali zagrają zbliżenie do Elaców, ale może faktycznie bardziej Ci się spodobają, bo ta góra jest bardziej otwarta. Dziwi mnie natomiast, że KEFy w Twoim odczuciu są szorstkie. 
Testowałeś kolumny w różnych ustawieniach? 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

22 minuty temu, Q21 napisał:

Cześć, moim zdaniem Monitor Audio mają górę, która nie zgrywa się najlepiej z Yamahą. Dali zagrają zbliżenie do Elaców, ale może faktycznie bardziej Ci się spodobają, bo ta góra jest bardziej otwarta. Dziwi mnie natomiast, że KEFy w Twoim odczuciu są szorstkie. 
Testowałeś kolumny w różnych ustawieniach? 🙂 

Elac - brzmiał dla mnie nieco przytłumiony, zlewający się bas, mało wyraźna góra

KEF - bardzo fajnie, bardziej sprężysty bass niż MA, może większy kop, precyzyjnie separuje dźwięki. Nie widzę wielkiej różnicy między KEFami a MA. 

A nie wykluczam, że jestem specyficzny. Mój pokój też bardzo specyficzny. Próbowałem w innych ustawieniach, nadal MA brzmiały najlepiej. 

Nie mniej bardzo ciekawe jest to co mówisz. A na pewno w kwestii Dali bo okazuje się, że mógłbym się wkopać. 

5 godzin temu, janusz_tracz napisał:

Idąc do brzegu, brakuje mi w testowanych modelach basu.

No i bardzo dobrze, że brakuje. To znaczy,  że wszystko z nimi OK. Do odtworzenia niskich tonów służy subwoofer. A i wzmacniacz jest w tym zakresie po prostu słaby. 

10 minut temu, janusz_tracz napisał:

Mój pokój też bardzo specyficzny.

Bardziej oczekiwania. 

To mniej więcej tak, jakbyś chciał aby 1 + 1 dało 3 i narzekał, że matematyka jest do dupy.

Oczywiście, że akustyka pomieszczenia ma fundamentalne znaczenie ale sama wszystkiego nie załatwi 

MA to najgorsze dziadostwo z całej stawki. Jak ma być dobrze i niedrogo, zwróć uwagę na takie marki jak AE. A najlepiej szukaj czegoś z wyższej półki jakościowej na rynku wtórnym 

5 minut temu, piotrek7 napisał:

No i bardzo dobrze, że brakuje. To znaczy,  że wszystko z nimi OK. Do odtworzenia niskich tonów służy subwoofer. A i wzmacniacz jest w tym zakresie po prostu słaby. 

Bardziej oczekiwania. 

To mniej więcej tak, jakbyś chciał aby 1 + 1 dało 3 i narzekał, że matematyka jest do dupy.

Oczywiście, że akustyka pomieszczenia ma fundamentalne znaczenie ale sama wszystkiego nie załatwi 

MA to najgorsze dziadostwo z całej stawki. Jak ma być dobrze i niedrogo, zwróć uwagę na takie marki jak AE. A najlepiej szukaj czegoś z wyższej półki jakościowej na rynku wtórnym 

MA subiektywnie brzmiały z nich najlepiej. Myślisz, że wzmacniacz ma w tym przypadku fundamentalne znacznie? Nie oczekuje, żeby mi szklanki pospadały z szafek. Ale jednak wiem, że takie głośniki potrafią zagadać wyczuwalnym basem a nie tak, że to się zlewa wszystko. 

Ciekawa opinia co do MA, wydają mi się spoko. Prasę też mają dobrą. Jak najbardziej rozważam używki. Problem jest tylko z testowaniem. 

Moim zdaniem nie ma bardziej naturalnego basu niż bas z samych kolumn - jest najszybszy i najmniej problematyczny w zgraniu. Oczywiście jeśli weźmiemy pod uwagę system np. z dwoma subami Rel-a to inna bajka ale raczej nie w tym przypadku. Do tej Yamahy spróbuj posłuchać lub wypożyczyć Polk Reserve 200. To muzykalne monitory z ładnym środkiem i dość mięsistym basem. Yamaha dobrze ogarnie je pod względem dynamiki i kontroli a góra nie będzie męczyła. Delikatne modyfikacje ostatecznie możesz wprowadzić odpowiednimi kablami głośnikowymi i już 🙂 

7 minut temu, quatross napisał:

pewnie by odmuliły tą jamache

Nie wiem czy odmuliły, raczej nie wyostrzyły, dodały głębi. To połączenie może się podobać dźwiękowo

8 minut temu, StereoTyp napisał:

Moim zdaniem nie ma bardziej naturalnego basu niż bas z samych kolumn - jest najszybszy i najmniej problematyczny w zgraniu. Oczywiście jeśli weźmiemy pod uwagę system np. z dwoma subami Rel-a to inna bajka ale raczej nie w tym przypadku. Do tej Yamahy spróbuj posłuchać lub wypożyczyć Polk Reserve 200. To muzykalne monitory z ładnym środkiem i dość mięsistym basem. Yamaha dobrze ogarnie je pod względem dynamiki i kontroli a góra nie będzie męczyła. Delikatne modyfikacje ostatecznie możesz wprowadzić odpowiednimi kablami głośnikowymi i już 🙂 

Akurat gość niedaleko mnie ma takie polski na sprzedaż. Brzmi to przekonywująco. Nie szukam też cudów. Zdaje sobie sprawę, że to nie będzie grać jak pełnowymiarowe.
Co do kabli, mam melodika purple rain na bananach nakamichi. 

Jest pewnie trochę pełnowymiarowych, co zagrają gorzej 😉 

Jak niedaleko - sprawdź, a co do kabli, to zawsze coś można poprawić ...

34 minuty temu, janusz_tracz napisał:

Prasę też mają dobrą.

Taaaa.......

Sponsorowane "testy" w prasie, która utrzymuje się z w dużej mierze z wpływów z reklam.

36 minut temu, janusz_tracz napisał:

Myślisz, że wzmacniacz ma w tym przypadku fundamentalne znacznie?

Dobre brzmienie jest wypadkową wszystkich składników. Nie ma ważniejsze, mniej ważne. Te elementy tj. elektronika (także źródło), głośniki, akustyka wzajemnie się dopełniają i muszą tworzyć spójną całość. 

17 minut temu, audioburak napisał:

Jest pewnie trochę pełnowymiarowych, co zagrają gorzej 😉 

Jak niedaleko - sprawdź, a co do kabli, to zawsze coś można poprawić ...

Gość ma, ale... wgniecione kopułki. Czyli pewnie 0/10 nie do odratowania 

Ukryta Zawartość

Właśnie trochę do tej całości uwagi przykładam. Na samo wygłuszenie sporo poszło. Nadal, nie oczekuję cudów za pół ceny 🙂  ale fajnie że mnie sprowadzacie na ziemie w niektórych kwestiach

Ukryta Zawartość

43 minuty temu, janusz_tracz napisał:

Jak najbardziej rozważam używki. Problem jest tylko z testowaniem. 

Posłuchać nowych w salonie audio a potem szukać na rynku wtórnym. 

Zwróć uwagę na tą markę. Nawet niższe modele mają sporo do zaoferowania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wypożycz z jakiegoś salonu te Polki a jak zagrają fajnie i nie dogadasz się cenowo, poszukaj używanych. Prasa niestety już dawno nie jest u nas obiektywna, to raczej broszury reklamowe, nikogo nie urażając. Zaufaj swoim uszom, my możemy Cię tylko trochę naprowadzić. BTW przewody Melodika też do wymiany. Pomyśl choćby o jakimś niedrogim Chord Clearway albo czymś podobnym. 

2 minuty temu, StereoTyp napisał:

Wypożycz z jakiegoś salonu te Polki a jak zagrają fajnie i nie dogadasz się cenowo, poszukaj używanych. Prasa niestety już dawno nie jest u nas obiektywna, to raczej broszury reklamowe, nikogo nie urażając. Zaufaj swoim uszom, my możemy Cię tylko trochę naprowadzić. BTW przewody Melodika też do wymiany. Pomyśl choćby o jakimś niedrogim Chord Clearway albo czymś podobnym. 

To jest ciekawe, jak nawet powiedzmy w jakimś stopniu świadomy człowiek łatwo może wpaść na reklamy. Te MA nie specjalnie tanie i prawie już bym brał. 

Jak się uda to wypożyczę. Może coś jeszcze dla porównania? 

Gdybym wiedział od razu, że te przewody nie są najlepsze to bym kupił lepsze. Ale weź na znanym portalu aukcyjnym zobacz co jest statystycznie nie tanie i popularne. Melodika. W dodatku nazwa finezyjna. Sprzedane. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedne i drugie nie powinny mieć problemów z basem, ale zarówno wnętrze,

jak napęd też swoje robią ... albo i nie 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedne i drugie nie powinny mieć problemów z basem, ale zarówno wnętrze,

jak napęd też swoje robią ... albo i nie 😉 

Obie mam blisko, mówisz, że dobre? Dobrze było by przetestować, może się da jakoś dogadać. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale obie propozycje są na "szmacie" więc się dobrze zastanów 😉 

Wygląda, że szukasz bardziej "wyrazistego" imprezowego brzmienia i oba

monitory mogą tego nie zapewnić.

11 minut temu, audioburak napisał:

Ale obie propozycje są na "szmacie" więc się dobrze zastanów 😉 

Wygląda, że szukasz bardziej "wyrazistego" imprezowego brzmienia i oba

monitory mogą tego nie zapewnić.

Przejrzałem zagraniczne recenzje i faktycznie ludzie porównują do oberonów. Więc jak już q21 wspomniał,  zbliżone do Elac'a a na mój gust one są nieco zbyt przymulone. Niczego nowego nie odkrywam. Na codzień, w pracy używam hifiman sundara i też do tego dźwięku przywykłem, może trzeba się na nowo zaadoptować i przekonać do innego brzmienia. 

Tak, może nie pure direct ale napewno wyraźne, czyste, nie analityczne. Życie z kopem, nie kompletnie neutralne. 

Zobaczę, czy tophifi coś wypożyczają, bo tylko ich mam w rozsądnej odległości. 

Czy półka jest pusta, czy też masz jakieś już monitory i jesteś niezadowolony ?

2 minuty temu, audioburak napisał:

Czy półka jest pusta, czy też masz jakieś już monitory i jesteś niezadowolony ?

Poprzednie sony poszły. Teraz są na testy kef q350, monitor audio bronze 6e 100 i elac debut 2.0 b.2.6

Z tych wymienionych MA subiektywnie brzmi najlepiej, wyżej wymienione są detale. 

W poniedziałek już ich nie będzie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi