Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer w kinie domowym 1 czy może 2.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam takie pytanie jeżeli mam z góry jakąś określoną kwotę którą chcę przeznaczyć na bas, np 7 000zł lub 11 000zł to lepiej będzie kupić jeden duży mocny subwoofer za całą kwotę, czy np. kupić dwa subwoofer za połowę wspomnianej kwoty czyli np. 2 po 3500zł lub 2x5500zł.

Chociaż sam uważam że lepiej zagra 1 sub za 7000zł niż 2 suby po 3500zł oraz jeden za 11 000zł od dwóch po 5500zł.

Jakie jest wasze osobiste zdanie na ten temat?

Pomieszczenie na poddaszu przygotowane akustycznie o wymiarach 5,1m x 5,3m. Ok 27m2 ze skosem.

Założenia tylko kino 90% a sporadyczne słuchanie stereo/muzyki 10%.

Podaje linki do przykładowych konfiguracji co można kupić w konkretnym budżecie jeżeli chodzi o bas, zrobię to na przykładzie marki SVS :

Zamknięte :

2 sztuki SVS SB1000 PRO BLACK ASH - https://konsbud-hifi.com.pl/pl/p/SVS-SB-1000-PRO-BLACK-ASH-/1226 lub

1 sztuka SVS SB3000 - https://konsbud-hifi.com.pl/pl/p/SVS-SB3000/580

2 sztuki SVS SB2000 PRO BLACK ASH - https://konsbud-hifi.com.pl/pl/p/SVS-SB2000-PRO-BLACK-ASH/1130 lub

1 sztuka SVS SB4000 - https://konsbud-hifi.com.pl/pl/p/SVS-SB4000-/552

Otwarte :

2 sztuki SVS PB1000 PRO BLACK ASH - https://konsbud-hifi.com.pl/pl/p/SVS-PB-1000-PRO-BLACK-ASH-/1225 lub

1 sztuka SVS PB3000 - https://konsbud-hifi.com.pl/pl/p/SVS-PB3000-/581

2 sztuki SVS PB2000 PRO BLACK ASH - https://konsbud-hifi.com.pl/pl/p/SVS-PB-2000-PRO-BLACK-ASH-/1133 lub

1 sztuka SVS PB4000 - https://konsbud-hifi.com.pl/pl/p/SVS-PB4000-/553

Które z tych konfiguracji będą najlepsze w danym budżecie przy założeniu że decydujemy się na 1 duży za cały budżet albo dzielimy całą kwotę na 2 części i kupujemy 2 małe suby za połowę wartości jednego wielkiego.

Dziękuję pozdrawiam.

Gość

(Konto usunięte)
44 minuty temu, Andmatom napisał:

Chociaż sam uważam że lepiej zagra 1 sub za 7000zł niż 2 suby po 3500zł oraz jeden za 11 000zł od dwóch po 5500zł.

Błędne założenie…

Wolę dwa niż jeden, relacja basu i odpowiedź impulsowa znacznie lepsza… 

za 11000 tys można mieć już b. mocne i dobre suby😎

A jeszcze lepiej SBA lub DBA jeżeli 90% kino

4 x Dayton Audio Ultimax Series UM15-22 

2 x Końcówka Mocy z DSP i za 11 tys dostaniesz więcej niż z takiego SVS-a 

Też jestem tego zdania .Jeszcze by mu z tych 11 tyś zostało...Tylko jedno ale ...

Kolega ma poddasze ,czyli  skosy.W takim układzie SBA/DBA nie wypali ,ponieważ nie są spełnione warunki lokalowe...

Godzinę temu, don111 napisał:

1 lepszy, mocniejszy sub. 

bez takich herezji... litości

24 minuty temu, Stary200 napisał:

4 x Dayton Audio Ultimax Series UM15-22 

tylko że za kita z paździerza trzeba zapłacić około 1000 zł  a nie każdy potrafi zrobić sam.  Ale koncepcja jak najbardziej słuszna.

13 minut temu, Gmow1977 napisał:

Kolega ma poddasze ,czyli  skosy.W takim układzie SBA/DBA nie wypali ,ponieważ nie są spełnione warunki lokalowe...

Nie zawsze trzeba robić DBA

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, Gmow1977 napisał:

A w czym to przeszkadza? 

Grobi przecież taki system już robiła, Takeoff Media robiła też i oni też robili subwoofery w suficie…

Może u kolegi właśnie taka instalacja była by najlepsza 

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, fetek napisał:

tylko że za kita z paździerza trzeba zapłacić około 1000 zł  a nie każdy potrafi zrobić sam.  Ale koncepcja jak najbardziej słuszna

Kupił bym obudowę jedną a trzy bym sam zrobił na wzór tego kitu… za 1000 zł zrobiłbym trzy plus ten kit…

czyli 2 tys za skrzynki, 6 tys za głośniki i reszta na końcówki mocy a bas bedzie nie ziemski w porównaniu do dwóch SVS 2000 czy jeden SVS4000 nawet śmiem twierdzić że ten set pobije nawet jeden SVS 16 Ultra

I od razu zaznaczę jedno, z czterech dostaniemy znacznie lepsze rozłożenie basu niż z jednego suba!

17 minut temu, Stary200 napisał:

Kupił bym obudowę jedną a trzy bym sam zrobił na wzór tego kitu… za 1000 zł zrobiłbym trzy plus ten kit…

czyli 2 tys za skrzynki, 6 tys za głośniki i reszta na końcówki mocy a bas bedzie nie ziemski w porównaniu do dwóch SVS 2000 czy jeden SVS4000 nawet śmiem twierdzić że ten set pobije nawet jeden SVS 16 Ultra

I od razu zaznaczę jedno, z czterech dostaniemy znacznie lepsze rozłożenie basu niż z jednego suba!

Powtórzę się...Muszą być spełnione warunki.

Patrz wykipedia...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja nie twierdzę ,że się nie da ....

Wszystko zależy od poddasza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
A w czym to przeszkadza? 

Grobi przecież taki system już robiła, Takeoff Media robiła też i oni też robili subwoofery w suficie…
Może u kolegi właśnie taka instalacja była by najlepsza 

DBA z subami w suficie?

To nie dziala. Musisz najpierw pojac zasade dzialania DBA.

Prostokatne pomieszczenie (przednia i tylna sciana sa rownolegle). Boczne skosy nie sa krytyczne.

Subwoofery na przeciwleglej (tylnej scianie) sa aktywnymi pulapkami basowymi (czyli musza byc w przeciwfazie i opoznione)
1 godzinę temu, don111 napisał:

Do muzyki osobne dwa małe suby (8-10 cali), jeśli czujesz że frontowe kolumny potrzebują wspomagania. 

Też się skłaniam do takiego założenia że jak kino to jeden większy i mocniejszy sub, 2 mniejsze i słabsze stosuję się w systemach stereo.

Nie wierzę po prostu w to aby dwie sztuki SB1000 okazały się lepsze od jednego SB3000. To jest niemożliwe.

SBA/DBA raczej odpada ze względu na to że jest to zwykły pokój multimedialny raczej a nie sala kinowa i nie będę w stanie zrobić zabudowy Baflle Wall przedniej lub tylnej ściany pokój mały a nie chcę go jeszcze zmniejszać/skracać poprzez zabudowę.

Tym bardziej nie wiem czy można robić SBA jak nie będzie ekranu i projektora tylko sam telewizor?

Czy SBA/DBA jest możliwe tylko przy telewizorze czy trzeba ekran transparentny aby te suby umieścić za ekranem?

21 minut temu, Stary200 napisał:

bas bedzie nie ziemski w porównaniu do dwóch SVS 2000 czy jeden SVS4000 nawet śmiem twierdzić że ten set pobije nawet jeden SVS 16 Ultra

A co do tych SVS ...

Tutaj mała próbka z czego się te suby składają....Za co człowiek płaci...

2 minuty temu, xajas napisał:

DBA z subami w suficie?

Prostokatne pomieszczenie (przednia i tylna sciana sa rownolegle). Boczne skosy nie da krytyczne.

Subwoofery na przeciwleglej (tylnej scianie) sa aktywnymi pulapkami basowymi (czyli musza byc w przeciwfazie i opoznione)

No tak a u mnie kwadrat bardziej niż prostokąt więc SBA odpada.

1 minutę temu, Gmow1977 napisał:

A co do tych SVS ...

Tutaj mała próbka z czego się te suby składają....Za co człowiek płaci...

Dlatego SB4000 w ilości 1 pokona dwa takie SB2000 Pro.

Nie, proporcje nie maja nic wspolnego z SBA.

Problem z SBA polega na tym, ze tylne subwoofery odpadaja i musisz je zastapic ekstremalnie gruba warstwa welny, na ktora nie masz miejsca

I nie, 1 nie pokona 2

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, xajas napisał:

DBA z subami w suficie?

Jak zwykle nie zrozumiałeś… Nie ma DBA w suficie bo by musialy by być i w podłodze… masakra w koncu to xajas😂

15 minut temu, Andmatom napisał:

Dlatego SB4000 w ilości 1 pokona dwa takie SB2000 Pro.

Nie nie pokona ....

Bo przy jednym subie albo będziesz miał bas w miejscu odsłuchu albo będziesz go szukał po pokoju....A może nawet połowy pasma nie usłyszysz... 

Dobrze jest się dowiedzieć czegoś nowego. Ale dalej nikt mi nie odpowiedział czy SBA może być bez zabudowy przy telewizorze.

Akurat w tym pokoju będę głównie oglądał sam więc znalezienie odpowiedniego basu nawet z jednego suba "jeżdżąc" fotelem po pokoju nie powinno stanowić większego problemu.

Jeżeli SBA/DBA nie będzie możliwe, to wtedy idę w jeden duży niżej schodzący sub, jeden SB3000 na pewno niżej zejdzie od dwóch SB1000.

Gość

(Konto usunięte)

Zależy jak wysoki masz ten sufit… ogólnie to nie ma znaczenia czy TV bedzię przed subami, ważne by był jakiś tam odstęp między tv a głośnikiem… niskie częstotliwości rozchodzą się inaczej po pokoju niż średnie i wysokie częstotliwości, natomiast jeżeli miejsce odsłuchowe znajduje się tam gdzie nie ma basu to jednym subem tego nie zniwelujesz… jest na to określenie i specjalne nazewnictwo ale ja akustykiem nie jestem

Dobrze jest się dowiedzieć czegoś nowego. Ale dalej nikt mi nie odpowiedział czy SBA może być bez zabudowy przy telewizorze.

Moze, dlaczego nie. Masz 4 sztuki?
17 minut temu, Andmatom napisał:

Jeżeli SBA/DBA nie będzie możliwe, to wtedy idę w jeden duży niżej schodzący sub, jeden SB3000 na pewno niżej zejdzie od dwóch SB1000.

Kolego nikt z fusów ci nie wywróży ,czy na twoim poddaszu to zadziała...

Przydałoby sie jakieś zdjęcia ,szkic  lub rzut tego poddasza...

Telewizor dla basu nie jest przeszkodą...

Co do tego jednego suba  SB3000  ...Kupisz, postawisz a potem założysz wątek i będziemy ci radzić...jak uzyskać fajny bas...😅

natomiast jeżeli miejsce odsłuchowe znajduje się tam gdzie nie ma basu to jednym subem tego nie zniwelujesz… jest na to określenie i specjalne nazewnictwo ale ja akustykiem nie jestem

Strzalki i wezly, SBIR i destructive interference cancellation
18 minut temu, Stary200 napisał:

Zależy jak wysoki masz ten sufit… ogólnie to nie ma znaczenia czy TV bedzię przed subami, ważne by był jakiś tam odstęp między tv a głośnikiem… niskie częstotliwości rozchodzą się inaczej po pokoju niż średnie i wysokie częstotliwości, natomiast jeżeli miejsce odsłuchowe znajduje się tam gdzie nie ma basu to jednym subem tego nie zniwelujesz… jest na to określenie i specjalne nazewnictwo ale ja akustykiem nie jestem

To właśnie to co napisałem, jeżeli w miejscu odsłuchu nie będzie czuć basu albo będzie on słabo odczuwalny, to są dwa wyjścia podgłośnić volume na pokrętle w subwooferze po to aby był lepiej słyszalny, albo jeździć fotelem po całym pomieszczeniu w celu znalezienia tego odpowiedniego basu.

Wysokość pomieszczenia 2,3m ale tylko od ekranu tak do połowy pokoju dalej jest stromy skos.

11 godzin temu, fetek napisał:
12 godzin temu, don111 napisał:

bez takich herezji... litości

Bez litości wielki inkwizytorze. 

Wszystko zależy jak zwykle od konkretnych warunków. Nie ma tu prostej odpowiedzi lepszy 1 albo lepsze 2. W większości przypadków, jeśli chodzi o jakiegoś normalnego użytkownika a nie DIY, to uważam że do kina (filmów) lepszy 1 sub, jeśli ma znacznie głębsze zejście i wyższą moc. Ja miałem masę subów i wiele konfiguracji, najlepsze były 3 suby w pokoju, 2 dość mocne Rel 10" co grały w stereo jak i w kinie oraz 1 bardzo mocny sub - tylko do kina. Jeśli ktoś ma wybór - zbudować system na dwóch zajebistych subach czy na jednym super hiper zajebistym, gdzie w obu przypadkach zejście jest wystarczające i moc, to mogą być dwa, a będzie większy zysk pod kątem akustyki. Powiedzmy dwa DIY albo dwa SVS SB3000. Bo nawet jeden taki sub jest w stanie w miarę zadowolić bardziej wymagającego użytkownika. Generalnie zależy co się porównuje i między czym wybiera, jakie są różnice cenowe, a co za tym idzie opłacalność. 

Gość

(Konto usunięte)

Czyli twoim tokiem myślenia wychodzi na to by kupić dwa Dayton Audio Ultimax Series UM18-22 4000zł plus 1600zł za skrzynki oraz wzmacniacz z DSP o mocy 2x1400 watt za 4000 zł 

Za niecałe 10 tys zł mamy dwa suby bijące SVS 3000/4000/16 Ultra!

Czyli twoim tokiem myślenia wychodzi na to by kupić dwa Dayton Audio Ultimax Series UM18-22 4000zł plus 1600zł za skrzynki oraz wzmacniacz z DSP o mocy 2x1400 watt za 4000 zł 
Za niecałe 10 tys zł mamy dwa suby bijące SVS 3000/4000/16 Ultra!

A za ok 11 kPLN kupisz 2x SB-3000 i zaoszczędzisz dużo swojego czasu. A jak ktoś nie ma pojęcia to kwestie serwisu i gwarancji też warto wziąć pod uwagę. Na 27 metrów w zupełności wystarczy, jeżeli tylko da się to dobrze ustawić.
Za 11 kPLN wybuduje 4
Odniosłem się do wyliczeń w poście wyżej. Dwa dolicz swoje rbh i uwzględnij w całości kasę która mógłbyś zarobić. Dopiero wtedy porównanie bedzie rzetelne. To tak jakby dyskutować z mechanikiem że Ty za wymianę rozrządu zapłacisz 3k a on sobie zrobi za 600 PLN.
  • Pokaż nowe odpowiedzi