Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz tranzystorowy o ciepłym brzmieniu do Cantonów RC-L

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Poproszę o propozycje używanego wzmacniacza tranzystorowego o ciepłym, lampowym brzmieniu do Cantonów RC-L (parametry kolumn na zdjęciu). Reszta toru: odtwarzacz CD Audio Analogue Paganini MK1.

Budżet: 3500zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022

W pierwszej kolejności podtrzymuję moją propozycję z Twojego poprzedniego wątku czyli Accuphase E-206. Innym wzmacniaczem o ocieplonej barwie i mieszczący się w budżecie jest Musical Fidelity A3 i ostatnim na jaki ja zwróciłbym uwagę to Hegel H100 który wbrew pozorom brzmi jak lampa jednak moc i dynamika u niego jak na tranzystor przystało.

Wbrew pozorom w zakładanym budżecie nie znajdziesz za wiele wzmacniaczy stosunkowo mocnych i dobrych jakościowo a już grających po ciepłej stronie mocy jest jak na lekarstwo. Do Twoich Cantonów stawiam na Hegla.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

2 minuty temu, Tal napisał:

Wbrew pozorom w zakładanym budżecie nie znajdziesz za wiele wzmacniaczy stosunkowo mocnych i dobrych jakościowo

Pytanie czy do Cantonów RC-L musi być wzmacniacz mocny? Miałem już 5 lat temu te kolumny i napędzał je wtedy Densen B100, który nie miał żadnych problemów z wysterowaniem tych kolumn.

W takim razie to duży plus jeśli są łatwe do napędzenia jednak mocy nigdy za wiele. Na Twoim miejscu kupiłbym Hegla to stosunkowo młody wzmacniacz i ogólnie mało awaryjny.

Co do Hegla, raczej bym się nie zgodził. Chyba że gra całkiem inaczej niż H80, którego miałem. Ja proponuję zwrócić uwagę na hybrydy. Prawdopodobnie nigdy już nie wrócę do czystego tranzystora. Szkło musi być. 

Edytowane przez J4Z

.

Cześć,
Poproszę o propozycje używanego wzmacniacza tranzystorowego o ciepłym, lampowym brzmieniu do Cantonów RC-L (parametry kolumn na zdjęciu). Reszta toru: odtwarzacz CD Audio Analogue Paganini MK1.
Budżet: 3500zł.

Ukryta Zawartość

Masz CD od AA. Popatrz może na AA Puccini. Pierwsza wersja w używce zmieści się w budżecie.

Sent from hell using Tapatalk

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, J4Z napisał:

A w ogóle to który już dubel, trzeci? 

To są zupełnie odmienne tematy - nieuważnie czytasz.

Accuphase to dobry trop ale czy do dostania w założonym budżecie?

Myślę że najwięcej ofert uda się dostać od musical fidelity. I on pasuje pod cantony.

8 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Pytanie czy do Cantonów RC-L musi być wzmacniacz mocny? Miałem już 5 lat temu te kolumny i napędzał je wtedy Densen B100, który nie miał żadnych problemów z wysterowaniem tych kolumn.

Słuchałem tych kolumn z Densenem i absolutnie nie dawał rady zapanować nad kolumnami -bas był rozlazły. Te kolumny potrzebują naprawdę mocnego wzmacniacza.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Popatrz na wzmacniacze Xindak. Już model A-06 (chyba tak się nazywał) gra ciepło i właśnie "lampowy". Xindak ma w ofercie trochę a klasowy propozycji, są też hybrydy i z racji pochodzenia marki stosunkowo niedrogie. Osobiście nie mam nic do chińskich wzmacniaczy dlatego warto rzucić uchem. Taba Harmony z serii HTA do złudzenia przypomina w budowie starsze konstrukcje Vincenta a cenowo taka sama sytuacja jak wyżej. Powinno fajnie grać z Cantonami 

Nie bez powodu sprzedawali je z modułem, który pewnie odcinał bas jak w DC,

bo inaczej trzeba wydać kilkakrotną cenę kolumn na jego utemperowanie ...

Ciemność widzę, ciemność ... 😉 

Pewnie by się znalazły sposoby, ale raczej rodem z DIY ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

19 minut temu, audioburak napisał:

Nie bez powodu sprzedawali je z modułem, który pewnie odcinał bas jak w DC,

Mam ten moduł (kontroler vel control unit).

Ukryta Zawartość

19 minut temu, audioburak napisał:

Ciemność widzę, ciemność ... 😉 

Chodzi o za mały budżet?

42 minuty temu, matoole napisał:

Słuchałem tych kolumn z Densenem i absolutnie nie dawał rady zapanować nad kolumnami -bas był rozlazły.

Może słuchałeś bez kontrolera? Wtedy faktycznie RC-Lki wypadają blado (testowałem u siebie).

42 minuty temu, matoole napisał:

Te kolumny potrzebują naprawdę mocnego wzmacniacza.

Zaproponujesz coś?

9 godzin temu, Tal napisał:

Wbrew pozorom w zakładanym budżecie nie znajdziesz za wiele wzmacniaczy stosunkowo mocnych i dobrych jakościowo a już grających po ciepłej stronie mocy jest jak na lekarstwo.

To ile mój budżet powinien wynieść, żeby cała zabawa miała sens? Z tym, że tutaj chyba aż tak mocne (powyżej 150W) wzmacniacze jak w poprzednim wątku nie będą konieczne? - dlatego też założyłem ten odrębny wątek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022
7 minut temu, MCHammer2022 napisał:

To ile mój budżet powinien wynieść, żeby cała zabawa miała sens?

Twój budżet nie jest taki zły, masz minimalną kwotę od której moim zdaniem zaczynają się fajne wzmacniacze. Jeśli jednak możesz dołożyć to dołóż i szukaj Musical Fidelity A300 lub pozostań przy obecnej kwocie i kup Hegla H100 który gra najbardziej analogowo i lampowo z wszystkich Hegli a i mocy mu nie brakuje. W razie niezadowolenia bez problemu odsprzedasz, szukaj tylko oryginału.

2 minuty temu, Tal napisał:

Twój budżet nie jest taki zły, masz minimalną kwotę od której moim zdaniem zaczynają się fajne wzmacniacze. Jeśli jednak możesz dołożyć to dołóż i szukaj Musical Fidelity A300 lub pozostań przy obecnej kwocie i kup Hegla H100 który gra najbardziej analogowo i lampowo z wszystkich Hegli a i mocy mu nie brakuje. W razie niezadowolenia bez problemu odsprzedasz, szukaj tylko oryginału.

Kurcze, słuchałem kilka razy w życiu Hegla H100 ale nigdy nie odebrałem go jako "lampowego", raczej jako szybki i dokładny, chłody wzmacniacz. Dopiero H200 miał w moim odczuciu więcej analogu

1 minutę temu, MCHammer2022 napisał:

Czyli niemodyfikowanego?

Dokładnie tak.

Może to być przypadek, jak z jakimś modelem kolumn - chyba Pylona, że próba

uzyskania za wszelką cenę zasięgu basu skończyła się brakiem czytelności i ataku.

Po prostu głośnik pracuje OK do pewnego litrażu, zależnego od jego Vas, a próba

zwiększenia objętości kończy się właśnie w ten sposób.

Jest zasięg basu nawet do 25 Hz, tylko pytanie - jakiej jakości tego basu ?

Ale może znajdziesz wzmacniacz, który ( razem z modułem ) je obłaskawi 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 minut temu, StereoTyp napisał:

Kurcze, słuchałem kilka razy w życiu Hegla H100 ale nigdy nie odebrałem go jako "lampowego", raczej jako szybki i dokładny, chłody wzmacniacz. Dopiero H200 miał w moim odczuciu więcej analogu

Widocznie ówczesne kolumny determinowały brzmienie które w ten sposób odebrałeś a Hegla razem z nim. Do jakich kolumn miałeś podłączonego H100?

Wystarczy poczytać klubowe opinie o H100...

Osobiście zgadzam się z poniższym rankingiem.

Ukryta Zawartość

BM3rt97.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Słuchałem go z kilkoma kolumnami, między innymi AP Tempo VI czy ATC SCM40 i wydał się mocny ale chłodny w porównaniu np. do Musicala M6. W testach branżowych widziałem już dużo dziwnych recenzji ale OK, może to być kwestia odpowiedniego połączenia z kolumnami, okablowania itd. Na pewno nie jest to zły wzmacniacz a duże trafo robi robotę 

22 godziny temu, MCHammer2022 napisał:

Może słuchałeś bez kontrolera? Wtedy faktycznie RC-Lki wypadają blado (testowałem u siebie).

Nie, kontroler był podłączony. Pamiętam, że "na pierwsze ucho" zestaw z Densenem grał efektownie, po kilku utworach wyraźnie było słychać, że jest dla tych kolumn za słaby i nie daje rady na basie.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

@matoole Densen nie dawał rady z powodu słabej jakości dźwięku czy zbyt małej mocy? Moje wrażenia były takie, że jest ok. Inna sprawa to, że to był jedyny wzmacniacz, z którym słuchałem RC-Lek i nie mam skali porównawczej.

A jaki wzmacniacz Ty byś polecił? Na razie na liście kandydatur są dwie interesujące propozycje @Tal - Hegel H100 i Musical Fidelity A300.

W dniu 16.02.2024 o 15:54, Piotr Sonido napisał:

Accuphase to dobry trop ale czy do dostania w założonym budżecie?

Budżet zwiększę do 5k zł.

Edytowane przez MCHammer2022
W dniu 16.02.2024 o 15:54, Piotr Sonido napisał:

Accuphase to dobry trop

Accuphase się trochę boję, bo przeczytałem parę opinii, że są przereklamowane i przewartościowane jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości.

9 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Accuphase się trochę boję, bo przeczytałem parę opinii, że są przereklamowane i przewartościowane jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości.

Bzdury które piszą frustraci których nie stać na Accu albo zazdroszczą innym.

Accu to bardzo dobre wzmacniacze które brzmienie mają również wyjątkowe.

Obejrz poniższe materiały z naprawy i przeglądu jak zbudowane są te wzmaki oraz na końcu pomiary i jak ten wzmacniacz wypada na ich tle. Rewelacja a to wzmacniacz z 1989 roku.

Edytowane przez Tal

Czyli tak na prawdę w budżecie 5k zł powinienem się skupić przede wszystkim na Accuphase E206 i MF A300. Będę starał się podjechać gdzieś na odsłuchy, żeby się zorientować w brzmieniu.

@Tal @Piotr Sonido a co powiecie o MF A308? Dostępny w tych samych cenach co A300.

Ja mysle, ze wszyscy „doradzacze“ zapominaja/ignoruja fakt, ze te Cantony maja wlasny dodatkowy Control Unit (specjalny equaliser) ktorym regulujesz „cieple brzmienie“, wiec potrzebujesz wzmacniacz z pre-out i power-in, aby go podlaczyc

PS.
Zanim zabieram sie za szukanie pasownego wzmacniacza, zapoznaje sie z zestawem glosnikowym

Godzinę temu, xajas napisał:

Cantony maja wlasny dodatkowy Control Unit (specjalny equaliser) ktorym regulujesz „cieple brzmienie“, wiec potrzebujesz wzmacniacz z pre-out i power-in, aby go podlaczyc

Miałem już Cantony RC-L 7 lat temu i podłączyłem zintegrowanego Densena B100 i wszystko działało jak należy. Gdy wzmacniacz zintegrowany jest bez zworek to źródło podłącza się to sekcji "main-input" w kontrolerze, a wzmak do sekcji "main-output".

Zatem wzmacniacz zintegrowany jak najbardziej wchodzi w grę.

• Pokaż nowe odpowiedzi